Vergelijk 2.473.888 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

HTC One SV review

Door , - 13 reacties

De HTC One SV is een bijzondere telefoon in meerdere aspecten. Wat in eerste instantie opvalt is de strakke, stevige aluminium behuizing en het mooie heldere scherm. Wat heeft deze middenmoter nog meer te bieden onder de motorkap?

De HTC One SV is eigenlijk een vreemde eend in de bijt. Hij valt qua naam tussen de HTC One S en de HTC One V. Qua prijs en specificaties kan de One SV echter eigenlijk alleen maar als opvolger van de One S worden gezien. Maar dan wel een opvolger met een iets minder goede camera en een iets minder indrukwekkende processor. De One SV is dus niet zomaar de One S 2, maar is iets meer in de richting van de One V gekropen. In die zin is de naam One SV heel logisch. Wat is gebleven van de One S is het 4.3 inch scherm en de hoogwaardige behuizing. De One S kost ongeveer evenveel als een One SV. Wat krijg je daar dan voor terug? We nemen het toestel in deze review uitgebreid onder de loep om daar een afdoende antwoord op te geven.

In de doos

HTC heeft sinds enige tijd de dozen aangepast van haar toestellen. In het rechthoekige doosje met de afgeronde hoeken vinden we natuurlijk de HTC One SV zelf. Daarnaast zit de oplader met een los USB-snoer in de verpakking, net als een setje oordopjes met ingebouwde microfoon. Ook de batterij wordt natuurlijk los meegeleverd. Daarnaast vinden we een ontstellende hoeveelheid papierwerk, een half regenwoud, van korte handleidingen en garantieverklaringen in vier verschillende talen. Ironisch genoeg bestaat de handleiding slechts uit 1 blaadje, met een verwijzing naar de online handleiding van HTC.

HTC One SV unboxing doos inhoud

Het design; strak en stijlvol

Het is, zoals eerder gezegd, een van de meest opvallende kenmerken van de HTC One SV. De behuizing valt vooral op door zijn strakke vormgeving. Dat betekent overigens niet dat er scherpe hoeken zitten aan de SV, of dat hij ongemakkelijk in je handen ligt. Het tegendeel is eerder waar. In de achterkant van de HTC zit een heel natuurlijke kromming, met aan de randen stevige aluminium strips in dezelfde kleur als de achterkant. Die aluminium strips geven samen met de bolle achterkant een stuk meer grip dan een plastic achterkant ooit met reliëf of strategisch geplaatste hoekjes kan bereiken. Ook doet de materiaalkeuze wonderen voor het kwaliteitsgevoel. De achterkant is gemaakt van een soort mat plastic dat heerlijk stug aanvoelt aan je handen, maar geen problemen heeft met de (spijker)stof van je broek. Het gewicht is natuurlijk wat hoger vergeleken met een volledig plastic toestel maar het loopt niet de spuigaten uit. Het gewicht is niet zo hoog dat het vermoeiend wordt om de One SV een halfuur tegen je oor te houden, of dat je het gevoel hebt dat er een baksteen in je broekzak zit. Al met al een design waar we heel enthousiast van worden. Hopelijk is de rest van het toestel ook zo goed!

Beeldscherm

Het beeldscherm van de One SV is geen straf om naar te kijken. Het glas op het toestel is een beetje spiegelend, maar dat merk je alleen als de helderheid laag staat en de zon juist hoog. Met 480 bij 800 pixels is de resolutie niet bijzonder hoog, maar in de praktijk merk je dat alleen echt goed bij de skin die HTC over Android heeft gegooid. Daar later meer over. De kleurweergave is zeer indrukwekkend. De standaardfoto's die HTC op het toestel heeft geplaatst zijn een feest om naar te kijken. Foto's die zijn gemaakt met het toestel zien er natuurlijk vaak iets minder kleurrijk uit, maar in dit geval ligt dat ook aan de camera. Foto's gemaakt met een spiegelreflexcamera zien er net zo goed beeldschoon uit op de One SV.

HTC One SV voorkant

Camera

De camera van de One SV beschikt over 5 megapixel. Niet erg veel, als je ziet hoeveel je voor het toestel betaalt. Allesbepalend is echter de manier waarop de One SV gebruik maakt van de 5 megapixels. Als je foto's vaak flets, een beetje onscherp of grauw zijn heeft dat weinig met de hoeveelheid megapixels te maken. Dan gaat het meer om hoe snel het toestel doorheeft in welke lichtomstandigheden de foto wordt gemaakt en wat je probeert te fotograferen. De HTC One SV doet dit redelijk. Zeker, we hebben wel eens betere telefooncamera's gezien, maar het gaat te ver om de camera van de One SV slecht te noemen. Kijk gewoon even naar de onderstaande voorbeelden om een goed idee te krijgen van de capaciteiten van de 5-megapixelcamera.

HTC One SV foto camera metro ParijsHTC One SV foto Eiffeltoren

HTC One SV Foto Notre Dame

 (Klik op de foto's voor een grote versie)

Onder de motorkap; vlot or not?

Een van de belangrijkste dingen om in de gaten te houden bij de aanschaf van een nieuwe telefoon is de snelheid. Als het tien seconden duurt voordat je lijst met contacten is ingeladen, ga je je daar na verloop van tijd enorm aan ergeren. De processor speelt een belangrijke rol in de snelheid van een toestel. In de One SV zit een dualcore-processor die draait op 1.2 GHz. In de praktijk heeft dat tot gevolg dat alles uitermate soepel loopt op de HTC. We hebben wel het idee dat de telefoon nog wat sneller zou kunnen zijn als HTC niet haar eigen Sense-skin eroverheen had gegooid, maar dat komt misschien ook omdat we van die skin niet zo'n fan zijn. Daarover straks meer. Eerst terug naar de hardwarekant. De HTC One SV is uitgerust met 8 GB intern geheugen, wat niet bepaald veel is. Download een paar Spotify-playlists en installeer een paar leuke apps en je zit al gauw aan die limiet. HTC is gelukkig wel zo lief geweest een micro-sd-slot in te bouwen zodat je de opslagcapaciteit met maximaal 32 GB kan uitbreiden. Nadeel daarvan is wel dat dit micro-sd-geheugen nooit zo snel is als je interne flashgeheugen. Het is soms niet verstandig om bepaalde apps die je vaak gebruikt op een sd-kaartje te zetten, omdat ze daar een stuk trager van worden. Een klein minpuntje dus, maar een overkombare.

HTC One SV voorkant

Batterij

Telefoonbatterijen van de afgelopen tijd hebben een stuk meer voor hun kiezen gekregen dan hun voorgangers. Stroomslurpende smartphones met Full HD-schermen vervingen eenvoudige Nokia's met zwart-wit schermpjes. De One SV is ook zo'n stroomslurpende smartphone, al heeft hij geen Full HD-scherm. De batterij blijkt echter verrassend goed opgewassen tegen het stroomgebruik van de One SV. Zo haalden we met gemiddeld intensief gebruik (ongeveer een uur bellen, een beetje Twitteren en Facebooken en hier en daar een SMS'je) prima twee dagen. Lastig vonden we wel dat het nergens mogelijk bleek om het batterijpercentage gemakkelijk te laten zien. Alleen diep binnen de instellingen voor het batterijgebruik was het percentage van de batterij te vinden. Jammer, want alleen aan het kleine batterij-icoontje rechtsbovenin is het lastig inschatten hoe lang je nog stopcontactloos kan leven.

HTC One SV batterij

De software; Android 4.0.4 met een dun laagje HTC-vernis

De HTC One SV is uitgerust met Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Geen Jelly Bean dus. Die update is ook in geen velden of wegen te bekennen, dus we vragen ons af of die nog gaat komen. In de praktijk zie je van Ice Cream Sandwich vrijwel niks, want HTC heeft de menu's en het ontgrendelscherm vervangen door haar eigen skin, HTC Sense. Echt fan zijn we daar niet van. Het is allemaal akelig wit en bij vlagen vrij lelijk, al valt over smaak natuurlijk te twisten. Het lijkt ook wel alsof de skin de telefoon vertraagt, al is er geen accurate manier om dat te testen. Het is grafisch allemaal wel een stuk omvangrijker dan de standaard Android-menu's.

Gelukkig heeft de software die HTC meelevert ook een uiterst positieve kant. Zo zijn we zeer enthousiast over HTC Auto, een soort navigatie-app, audiospeler en handsfree-set ineen. We kunnen ons voorstellen dat mensen die app geheid gaan gebruiken in hun auto, ook als ze geen HTC carkit hebben. De app werkt extreem handig, en is door zijn grote knoppen en overzichtelijke menu ook prima te gebruiken voor mensen die hun aandacht toch het liefst grotendeels bij de weg houden.

HTC One SV close-up

Conclusie

We kunnen pagina's volschrijven over de HTC One SV, als we zouden willen. Het is een bijzondere telefoon, met een aantal interessante pluspunten en ook een aantal minder handige minpunten. Onze uiteindelijke conclusie is echter positief. De minpunten zijn overkomelijk en niet iedereen zal er even veel last van hebben. Zelfbenoemde smartphonefotografen kunnen deze gsm misschien beter links laten liggen. Mensen die net als ik niet zo enthousiast zijn over de HTC Sense-skin kiezen wellicht liever voor een vergelijkbaar Samsung- of Sony-model. Maar over smaak valt te twisten, en lang niet alle mensen zullen een probleem hebben met Sense. Het grote aantal consumenten dat een HTC-telefoon bezit, is daar het bewijs van. Daarnaast zijn er natuurlijk een heleboel redenen om wel een HTC One SV te kopen. Neem bijvoorbeeld het beeldschone design of het kleurrijke beeldscherm. Als je binnen de prijscategorie waarin de One SV valt, een nieuwe telefoon moet uitzoeken, is de HTC zeker een telefoon die we durven aanraden.

+ Mooi, stevig en prettig ontwerp
+ Fijne 1800 mAh batterij, die lang mee gaat
+ Helder beeldscherm met goede kleurweergave
+ Vlotte processor

- Weinig interne opslag (maar 8 GB)
- HTC Sense valt tegen
- 'Maar' Android 4.0 Ice Cream Sandwich, geen Jelly Bean

HTC One SV kopen?

Ben je na het lezen van deze review overtuigd van de kwaliteit van de HTC One SV? Als je er een wilt aanschaffen kun je bij GSMinfo.nl gemakkelijk de laagste prijs vinden. Wil je ook een abonnement? Dan is de HTC One SV gratis op te halen bij een hoop aanbieders. Heb je al een abonnement? Een losse HTC One SV is natuurlijk ook te krijgen. Nu kost een losse One SV rond de 380 euro en we verwachten dat die prijs in de nabije toekomst nog wel wat gaat zakken.

HTC One SV review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden