Vergelijk 2.506.135 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG Nexus 4 review

Door , - 4 reacties

Toen LG eind 2012 bekend maakte dat de Nexus 4 niet naar Nederland zou komen, was dat een grote tegenvaller voor velen. Ook voor ons: GSMinfo.nl probeerde de Nexus 4 een poosje uit en was zéér onder de indruk.

Eind oktober presenteerde Google de LG Nexus 4, het toestel dat het jaarlijkse vlaggenschip voor Android zou zijn. Ieder jaar werkt Google met een ander bedrijf samen aan een Nexus-smartphone, een smartphone die qua onderdelen, design en software zo goed mogelijk de nieuwste versie van Google's mobiele besturingssysteem vertegenwoordigt. Dit jaar viel de eer te beurt aan LG, en Google lijkt slechts één opdracht mee te hebben gegeven: bewijs dat een goede smartphone niet duur hoeft te zijn.

LG Nexus 4

Want hoewel de Nexus 4 uitblinkt in design, functies en specificaties, is er slechts één punt dat echt opvalt: de verrassend lage prijs. Google verkoopt de Nexus 4 in Amerika voor 299 (8GB) en 349 (16GB) dollar, waarmee deze toptelefoon amper half zo duur is als een losse iPhone 5 of Samsung Galaxy S III. Die lage prijs zorgde er ook voor dat het toestel snel uitverkocht raakte. Ook nu nog is de Nexus 4 nauwelijks aan te slepen in Amerika en andere landen waar het toestel inmiddels te koop is.

Mede daardoor heeft LG Benelux besloten de Nexus 4 voorlopig niet in Nederland uit te brengen. Er zou niet genoeg voorraad zijn, en hoewel omringende landen als Duitsland en Engeland al wel met de Nexus 4 aan de slag mogen worden wij Nederlanders helaas buitengesloten. Het toestel wordt via de grijze import alsnog verkocht in Nederland door enkele webwinkels, maar dan ligt de prijs toch een stuk hoger. We hebben er goede hoop in dat LG later nog van gedachten verandert en de Nexus 4 alsnóg in Nederland uitbrengt. GSMinfo.nl mocht LG's Nexus 4 namelijk een poosje uitproberen en was behoorlijk onder de indruk.

Design

Het design is misschien nog indrukwekkender als je je bedenkt dat de adviesprijs laag zit. De Samsung Galaxy S III, die toch al gauw 100 tot 200 euro meer kost, heeft een buitenkant gemaakt van materialen die toch wat goedkoop aanvoelen. Zelfs de HTC One X, voorheen de mooiste smartphone die we in 2012 uitprobeerden, kan niet echt op tegen de hoogwaardige materialen die LG voor de Nexus 4 heeft gebruikt. Het toestel ligt fijn in de hand, voelt luxe aan en is mooi afgewerkt.

Zo'n glazen achterkant heeft echter wel een paar nadelen, zoals bezitters van een iPhone de afgelopen jaren misschien gemerkt hebben. Laat je de Nexus 4 vallen, dan zullen er al gauw barsten ontstaan. Ook krast zo'n glazen achterkant een stuk sneller. Heb je de neiging nogal ruw om te gaan met je smartphone, dan is het misschien beter om direct te investeren in een goed hoesje. Daarnaast kan de bovenzijde van de achterkant soms wat warm worden bij langdurig en intensief gebruik, maar nooit zo warm dat het echt vervelend aanvoelt om vast te houden.

Ook een kleine tegenvaller aan het unibody design van de Nexus 4: de achterkant is alleen met veel schroefwerk te verwijderen, en de batterij is dus eigenlijk niet vervangbaar. Met veel moeite en het risico dat je je recht op garantie verbreekt is het mogelijk, maar het is niet iets dat we je zouden aanraden. LG en Google hebben de Nexus 4 daarnaast niet voorzien van een microSD-slot, waardoor het geheugen niet uitbreidbaar is. Dat is iets om in je achterhoofd te houden bij je aanschaf: koop je een 8GB Nexus 4, dan zul je het altijd met die beperkte hoeveelheid opslagruimte moeten doen.

LG Nexus 4

Beeldscherm

Het beeldscherm van de LG Nexus 4 verdient nog wat speciale aandacht. Dat is een 4,7 inch True HD IPS LCD-touchscreen. Lekker groot dus, maar met een hoge resolutie zodat alles er scherp uitziet. Omdat LG gebruik maakt van zogenaamde IPS-technologie, is het scherm ook in de volle zon redelijk goed af te lezen. Daarnaast heeft het scherm een goede kijkhoek, zoals we van IPS gewend zijn. Of, om het allemaal maar even heel simpel te zeggen: de LG Nexus 4 heeft een heerlijk scherm dat er prachtig uitziet. Scherp, helder en met goed contrast: op het scherm heeft LG in ieder geval niet proberen te besparen.

De afstand tussen het scherm en de touch-sensoren is daarnaast geminimaliseerd door LG, waardoor je lekker dicht op de beelden zit. Sterker nog: LG maakt gebruik van in-cell-LCD, waardoor de sensoren in feite in het scherm zelf zitten. Dat ziet er beter uit, maar zou ook nog eens goed zijn voor de batterij. LG maakt voor het scherm gebruik van Gorilla Glass, steviger glas dat wel tegen een stootje of een val zou moeten kunnen. Maar we raden je nog steeds aan de Nexus 4 toch maar niet te laten vallen.

Een leuke extra touch: er is een kleine bolling aan de zijkanten van het scherm. Die bolling is eigenlijk niet zichtbaar, maar je kunt hem wel voelen. Heb je de Nexus 4 vast met één hand dan weet je zo nog precies waar de randen van het toestel zit zonder te hoeven kijken. Zodra je op het punt staat met je vingers van het scherm af te glijden voel je namelijk de bolling en kun je gauw corrigeren.

LG Nexus 4

Android 4.2 Jelly Bean

De LG Nexus 4 dient als Google's vlaggenschip voor Android, en is daarom ook voorzien van de nieuwste versie van dat mobiele besturingssysteem: Android 4.2 Jelly Bean. De stap van Android 4.1 naar versie 4.2 is vrij minimaal, met slechts een paar kleine aanpassingen, maar we nemen de wat grotere vernieuwingen toch even met je door.

De grootste vernieuwingen aan Android's interface zijn gedaan bij de camera. In vorige versies van Android kon je camera-instellingen aanpassen aan de zijkant van het scherm; in Android 4.2 kun je ervoor kiezen om een plek op het scherm ingedrukt te houden, en vervolgens met enkele veegjes de resolutie, de flits, en andere instellingen aan te passen. Zo kun je de camera van de Nexus 4 met slechts één vinger bedienen. Ook is PhotoSphere toegevoegd, waarmee je panoramafoto's van 360 graden kunt nemen; later in deze review gaan we daar dieper op in.

Daarnaast kun je in Android 4.2 widgets toevoegen aan je unlockscreen. Zo kun je bepaalde informatie op je Nexus 4 checken zonder dat je je telefoon hoeft te ontgrendelen. Verwacht daar echt niet teveel van: er zijn namelijk nog maar weinig widgets voor je unlockscreen verkrijgbaar. Je bent eigenlijk beperkt tot een klok, je agenda, je mail, en SMS'jes. En omdat de widgets te zien zijn zonder dat je je telefoon hoeft te ontgrendelen, is het maar de vraag of je je inbox direct voor iedereen zichtbaar wil maken.

Tot slot zijn er nog een paar verbeteringen voor het notificatiescherm. Sommige notificaties kunnen uitgeklapt worden voor meer informatie. Krijg je bijvoorbeeld een melding dat je meerdere nieuwe mailtjes hebt ontvangen, trek de notificatie dan omlaag voor een compleet overzicht van welke nieuwe mail je hebt binnengekregen. Daarnaast zijn in het notificatiemenu nu ook Quick Settings terug te vinden. Je kunt nu bijvoorbeeld de helderheid van het scherm aanpassen of netwerkverbindingen uitzetten zonder dat je je instellingen hoeft te openen. Iets dat fabrikanten als Samsung en LG al aanbieden in hun aangepaste versies van Android, maar het is mooi om te zien dat het nu een standaardfunctie is in in het OS.

LG Nexus 4

Processor & RAM-geheugen

De LG Nexus 4 is de eerste Nexus-smartphone met een quad-core processor. We hebben in 2012 al quad-core smartphones gezien van alle grote merken, maar dat neemt niet weg dat zo'n krachtige processor heerlijk werkt. Apps op de Nexus 4 starten razendsnel op, en menu's haperen eigenlijk nooit. Alle bewegingen die je op het touchscreen maakt worden vloeiend en snel uitgevoerd. De Nexus 4 heeft 2GB aan RAM-geheugen, waardoor er met gemak een flink aantal applicaties tegelijkertijd open kunnen staan. Switchen tussen die applicaties gaat ook probleemloos.

Zo'n krachtige processor heeft ook voordelen als je het internet opgaat: pagina's worden razendsnel gerenderd. En dan hebben we het niet alleen over mobiele versies van sites, nee, ook een site met alleen een desktopversie staat in no-time goed in je browser. Ook als je een site vol met zwaardere grafische elementen open hebt staan kun je door die site scrollen zonder dat je lang hoeft te wachten. Bij minder krachtige smartphones duiken nog wel eens lege witte blokken op terwijl de rest van de site gerenderd wordt, bij de Nexus 4 is dat probleem eigenlijk niet of nauwelijks aanwezig.

Camera

De LG Nexus 4 is voorzien van een 8 megapixel camera, waarmee ook 1080p HD-video's gemaakt kunnen worden. Het verbeterde cameramenu in Android 4.2 bespraken we al eerder in deze review, maar ook de camera zelf zit prima in elkaar. De Nexus 4 kan misschien net niet concurreren met de uitstekende camera van de Samsung Galaxy S III, maar foto's zien er over het algemeen nog steeds goed en scherp uit. Hieronder zie je enkele testfoto's gemaakt met de Nexus 4-camera; klik voor de foto op volledige resolutie.

Foto gemaakt met de LG Nexus 4 Foto gemaakt met de LG Nexus 4Foto gemaakt met de LG Nexus 4

Foto gemaakt met de LG Nexus 4

Video's gemaakt met de Nexus 4 hebben dan wel een HD-resolutie van 1080p, maar dat betekent niet gelijk dat ze er fantastisch uit zullen zien. Ja, ze zijn scherp en gedetailleerd genoeg, maar je kunt nog altijd moeilijk tegen een 'echte' camera op. Vooral de audiokwaliteit van de Nexus 4 camera valt een beetje tegen: er wordt wel erg veel ruis opgepikt.

Ook de PhotoSphere-functie hebben we uitgetest. PhotoSpheres zijn panorama's van 360 graden; eigenlijk een beetje zoals beelden er op Google Street View uit zien. Elke PhotoSphere-foto bestaat uit al gauw een dozijn losse foto's die niet altijd even naadloos in elkaar overgaan, maar als extra functie is het een leuke toevoeging. Google is er niet de eerste mee: Nokia's Windows Phone-toestellen bieden al een tijdje de mogelijkheid tot panorama's van 360 graden. Je kunt je PhotoSphere-afbeeldingen uploaden naar Google Maps, en zo je panorama's delen met de hele wereld.

Batterij

Het batterijverbruik van de LG Nexus 4 in één woord opgesomd: Auw. Niet dat de Nexus 4 nu direct een verschrikkelijke batterij heeft, maar het is zonder twijfel het meest teleurstellende aspect van de telefoon. Wat we van een smartphone verwachten is dat hij redelijk moeiteloos een dag doorkomt zonder dat je hem op hoeft te laden. Ook op dagen dat je je toestel intensiever gebruikt moet je erop kunnen rekenen dat de batterij niet halverwege de dag leeg is, en dat valt bij de Nexus 4 een beetje tegen.

Bij normaal gebruik (continu een 3G- of WiFi-verbinding aan, synchroniseren aan, soms je mail, tweets of Facebook checken) houdt de Nexus 4 het nog wel een dag vol, maar aan het einde van de dag is hij al gauw helemaal leeg. Als je echter een uurtje op internet gaat surfen met een 3G-verbinding, dan raak je in die zestig minuten al gauw 30 tot 40% van je batterijlading kwijt. Ben je regelmatig onderweg en reken je op je smartphone om je te vermaken, zorg dan maar dat je altijd je oplader bij je hebt. Bij intensief gebruik zul je namelijk zelden het einde van de dag halen met je Nexus 4.

LG Nexus 4

Een klein goedmakertje is dat je de Nexus 4 ook draadloos kunt opladen. LG ondersteunt daarvoor Qi, een standaard voor draadloos opladen die onder andere ook door Nokia wordt ondersteund. Je zult daarvoor wel zelf een dock moeten kopen waarmee je draadloos kunt opladen: standaard zit bij de Nexus 4 alleen de traditionele microUSB-kabel met stekker voor het stopcontact.

Bellen

Je zou het bijna vergeten, maar de LG Nexus 4 is óók gewoon een telefoon. Op het gebied van de belkwaliteit hebben we gelukkig weinig te klagen. Je contact aan de andere kant van de lijn klinkt tijdens een gesprek helder en duidelijk, en het volume is zelfs nog behoorlijk hard te zeggen. De Nexus 4 waarschuwt je nog als je het volume hoger dan een bepaalde limiet te zetten, maar als je écht voor het maximumvolume gaat kun je alle telefoongesprekken echt wel probleemloos luisteren. Ook de ontvangst is prima: hoewel dat natuurlijk deels afhangt van je eigen netwerk is het ons eigenlijk niet voorkomen dat de verbinding opeens verbroken werd door een gebrek aan ontvangst.

LG Nexus 4

Conclusie

Is de LG Nexus 4 de beste Android-smartphone ooit gemaakt? Nee, daarvoor zijn er nog teveel punten waarop Google en LG kunnen verbeteren. Het feit dat het geheugen niet uitgebreid kan worden is jammer, maar vooral de batterijduur is een echte tegenvaller. Het feit dat je bij zwaar gebruik het einde van de dag soms niet haalt zorgt ervoor dat je je smartphone minder gaat gebruiken, terwijl je er eigenlijk zonder zorgen altijd op moet kunnen rekenen.

Dat neemt niet weg dat de Nexus 4 nog altijd een fantastische smartphone is, en in veel opzichten een stuk beter is dan alle concurrentie. Misschien wel het belangrijkste aspect waarin de Nexus 4 zich onderscheidt: de prijs. Je hebt in Amerika al een losse LG Nexus 4 voor zo'n 300 dollar, en dat is haast belachelijk laag voor een smartphone met zo'n prachtig design, krachtige processor, en uitstekend scherm. Dan neem je eigenlijk die tegenvallende batterij maar voor lief. Nog even de min- en pluspunten van de LG Nexus 4 op een rijtje:

+ Android heeft nog nooit zo soepel gelopen dankzij krachtige quad-core processor
+ Scherm van hoge kwaliteit ziet er prachtig uit
+ Mooi en luxe design...

- ...hoewel de glazen achterkant wel om voorzichtigheid vraagt
- Geheugen niet uitbreidbaar
- Batterijduur valt tegen

LG Nexus 4 kopen?

LG Nederland zegt dat er op dit moment geen plannen zijn om de Nexus 4 officieel naar Nederland te brengen, maar bij GSMinfo.nl hopen we dat LG van gedachten verandert zodra de productie- en leveringensproblemen met het toestel zijn opgelost. Mocht je tóch alvast een Nexus 4 willen kopen, dan zijn er gelukkig Nederlandse webshops die je daarbij kunnen helpen via de grijze import. Je betaalt daar helaas wel wat extra voor: een losse LG Nexus 4 met 16GB opslagruimte is verkijgbaar voor 529 euro. Liever een gratis LG Nexus 4 bij een nieuw abonnement? Dat kan vanaf 32 euro per maand.

LG Nexus 4 review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden