Vergelijk 2.488.018 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia Lumia 820 review

Door , - 1 reactie

Nokia kondigde begin september twee smartphones met Windows Phone 8 aan. Vorige week werd de Nokia Lumia 620 aan het portfolio toegevoegd. Hoe heeft Nokia Windows Phone 8 in haar smartphones geïmplementeerd en is de Lumia 820 je geld waard? Je leest het in onze review!

Nokia heeft het momenteel niet makkelijk. De fabrikant kwakkelt al lange tijd met haar verkoopcijfers en ook Windows Phone 7 voldeed niet aan de hoge verwachtingen. Toch blijft Nokia niet stilzitten en gaat de fabrikant gewoon door met Windows Phone 8. Dit lijkt een succes te zijn; In september werden er twee smartphones met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft aangekondigd en afgelopen week kwam daar de Lumia 620 bij. GSMinfo.nl heeft de Nokia Lumia 820 nu twee weken in huis en heeft de smartphone uitgebreid getest. Tijd om te kijken of het kleine broertje van de Lumia 920 waar voor zijn geld biedt.

Als je denkt dat je met de Nokia Lumia 820 heel veel geld bespaart, kom je bedrogen uit. De adviesprijs van het toestel is met 499 euro slechts honderd euro goedkoper dan de Lumia 920. Toch biedt de Lumia 820 een aantal interessante opties waaronder de mogelijkheid om de achterkant te verwisselen en natuurlijk de optie om het toestel draadloos op te laden. Lees hieronder onze bevindingen!

Nokia Lumia 820 01

Design

De Nokia Lumia 820 komt in het bekende blauwe doosje met een headset in de kleur van de smartphone, oplader met losse micro-usb-kabel en handleiding. Toen we het toestel uit de doos haalden, merkten we meteen het gewicht op. Hij is een stuk zwaarder dan we hadden gedacht. Daarentegen voelt hij wel degelijk aan en heeft hij geen goedkope glimmende achterkant zoals we bij sommige smartphones zien. De micro-simkaart plaats je door de achterkant eraf te halen. Dit is echter nog niet zo makkelijk. Het heeft ons heel wat bloed, zweet en tranen gekost voordat we eindelijk de achterzijde van het toestel hadden verwijderd. Het is een leuk idee dat je de covers kunt verwisselen; dit heeft Nokia al sinds de 3310, maar dit doe je niet zomaar 'even' op de Lumia 820. Wel zorgt de omhullende cover een stevig gevoel. Je hebt zonder meer het gevoel dat de smartphone wel tegen een stootje kan. De bouwkwaliteit is dus ruim voldoende net zoals we van Nokia gewend zijn.

Als we naar het design kijken dan is de smartphone net iets anders dan we van de meeste smartphones gewend zijn. Bij de Lumia 820 zijn geen ronde vormen te bekennen. Het toestel heeft een strak design met strakke hoeken. De smartphone is in verschillende kleuren verkrijgbaar waaronder rood, geel, zwart en wit. Zoals je op de foto's kunt zien, hebben wij de gele versie in huis. Aan de voorkant van het toestel vind je drie touchknoppen: Terug, Home en Zoeken. De homeknop is het bekende Windows-logo. Aan de linkerkant zijn geen knoppen te vinden. De rechterkant daarentegen wel. We beginnen bovenaan met de volumeknoppen, daaronder zit de aan/uitknop en als laatste volgt de cameraknop. De Camera-app is gemakkelijk te activeren wanneer het scherm uitstaat door deze een paar seconden in te houden. Bovenop zit een koptelefoonaansluiting en onderop zit nog een speaker en de micro-usb-aansluiting.

Nokia Lumia 820 02

Beeldscherm

We gaan verder met het display; een van de belangrijkste aspecten van een smartphone. De Nokia Lumia 820 beschikt over een 4,3-inch touchscreen met een resolutie van 480 bij 800 pixels. Het scherm maakt gebruik van speciale ClearBlack-technologie waarbij je zelfs in fel daglicht nog goed op het scherm kunt kijken. Het scherm ziet er inderdaad prachtig uit; zowel buiten als binnen. De kleuren zijn vibrant en spatten van het scherm af. Als je je neus dicht bij het scherm hebt, zie je wel wat afzonderlijke pixels maar deze zijn doorgaans niet te zien. Windows Phone 8 heeft doorgaans een zwarte achtergrond (mits je dit niet hebt veranderd); ClearBlack-technologie zorgt ervoor dat het zwart ook echt zwart is. De algehele look oogt daardoor erg chic. Een andere feature die vooral erg handig is in de winter is, is de speciale coating die Nokia over het scherm heeft gegoten waardoor je het touchscreen ook met handschoenen aan kunt bedienen. We hebben het vaak getest de afgelopen winterse dagen en kunnen bevestigen dat het perfect werkt. Een echte uitkomst wat ons betreft!

Windows Phone 8Nokia Lumia 820 05

Windows Phone 8 is de opvolger van Windows Phone 7 en heeft dezelfde vertrouwde look en feel. Zo is het startscherm versierd met de bekende Live Tiles die je favoriete contactpersonen laten zien of je volgende agenda-afspraak toont. In Windows Phone 8 zijn er echter wel wat mogelijkheden toegevoegd. Zo is het mogelijk om de Live Tiles in grootte aan te passen. Er zijn drie verschillende formaten. Mini-tegeltjes die alleen een logo van een app of functie afbeelden, een tegel die de grootte heeft van vier kleine tegeltjes en informatie toont. Als laatste is er de Live Tile die de hele breedte van het scherm in beslag neemt. Wij hebben dit formaat gekozen voor de Facebook-app en de tegel laat dan automatisch je omslagfoto zien wat je homescreen een persoonlijke tint geeft. Daar is ongetwijfeld over nagedacht bij Microsoft. Onderaan het startscherm bevindt zich een pijl waarmee je het applicatiemenu opent. Deze laat alle apps in alfabetische volgorde zien. Het is helaas niet mogelijk om deze naar eigen wens aan te passen of bijvoorbeeld in een map te zetten.

Ook heeft Windows Phone 8 een nieuw vergrendelingsscherm waar je naast de datum en tijd ook notificaties te zien krijgt van gemiste oproepen, ongelezen berichten en de volgende agenda-afspraak. Heb je Facebook geïnstalleerd, dan kun je er voor kiezen om je prikbordfoto's hier te tonen. Deze wisselen zich vanzelf af. Opnieuw een leuke toevoeging. Schakelen tussen applicaties oftewel multitasken doe je door de terug-knop een paar tellen ingedrukt te houden. Je ziet dan welke applicaties er openstaan en kunt gemakkelijk naar een andere app gaan of deze sluiten. Deze functie kennen we al van Android en wordt veel gebruikt. Ook zoeken met de speciale zoekknop gaat erg handig. Helaas start hij wel Bing op en niet Google. Dit kan helaas ook niet worden veranderd. Wellicht een puntje voor een latere update? Nu heb je de toch de neiging om de zoekknop niet zo vaak te gebruiken en dat is jammer.

Er zijn opties zat, toch voelt Windows Phone 8 nog niet helemaal af. De nieuwe versie is snel en de interface loopt erg soepel, maar we hebben wel het gevoel dat er iets mist. Zo noemden we eerder al het gebrek aan sorteren en het gemis van Google. Maar een bekend probleem is ook dat wifi wordt uitgeschakeld als je het scherm uitzet. Dit is niet handig en verspilt onnodige data, vooral in de tijd van de dure databundels. Microsoft heeft inmiddels een update aangekondigd waar ze dit en andere missende puzzelstukjes zullen fixen.

Apps voor de Nokia Lumia 820

Een van de grootste kritiekpunten op de vorige Windows Phone-versie was het gebrek aan apps. Microsoft heeft hier gehoor aangegeven en is flink aan de slag gegaan. De Windows Phone Store is uitgebreid en inmiddels staan er ruim 120.000 apps in de online winkel. Na twee weken moeten we zeggen dat we de meeste programmaatjes zonder problemen hebben gevonden. Facebook, Twitter, WhatsApp en Angry Birds; je kunt ze allemaal downloaden. Wel missen we die leuke, grappige maar ook handige apps waar we zo'n fan van zijn. De Google Play Store en de App Store van Apple staan er vol mee. Daar heeft Microsoft nog wel een inhaalslag te maken.

Nokia Drive

Gelukkig heeft Nokia zelf ook aan gedacht om een lijstje met applicaties toe te voegen. We zijn al lange tijd fan van Nokia Maps en deze wordt iedere update weer beter. Nokia Maps en Nokia Drive worden allebei standaard aangeboden aan alle fabrikanten van Windows Phone. Zij mogen zelf bepalen of ze de dienst in hun toestellen implementeren. HTC heeft er bijvoorbeeld voor gekozen om Drive niet op de HTC 8X en 8S te zetten. Jammer, want het is een handige applicatie waarmee je ook offline kunt navigeren in tegenstelling tot vele andere onboard navigatie-apps. Naast de Maps-app zijn er onder andere ook nog Nokia Music en City Lens. Geen must-haves, maar wel leuke toevoegingen aan het Windows Phone-platform.

Typen op de Nokia Lumia 820 is een prettige bezigheid. De toetsen zijn erg breed, ook in de portretmodus, en registreren je aanrakingen zonder problemen. Nog fijner is de woordvoorspelling. Deze werkt erg goed en wordt met ieder bericht beter. We waren erg verrast door de snelheid waarmee we berichten typten en met welke suggesties Nokia kwam. Meestal wist het toetsenbord meteen het goede volgende woord en anders na één of twee letters.

Processor, batterij en geheugen

In tegenstelling tot Windows Phone 7 ondersteunt de nieuwe versie ook processoren met meerdere kernen. De Nokia Lumia 820 is daarom uitgerust met een 1,5 GHz dualcore-processor. Niet helemaal in de trend van de quadcore-cpu’s, maar dat hoeft niets te betekenen. De Lumia 820 is namelijk erg snel en loopt lekker soepel. Apps worden zonder problemen opgestart en navigeren door de menu’s gaat zonder vertragingen. Wij hadden op geen moment last van haperingen of vastlopers; een heerlijke ervaring.

Ook de accu doet prima zijn werk. De smartphone beschikt over een 1.650 mAh-accu (de Lumia 920 heeft een 2.000 mAh-batterij) die zuinig met het OS omgaat. Een drukke dag leidt ertoe dat de accu na een dag leeg is, maar dit is gemiddeld. Ben je wat zuiniger met de batterij dan haal je er met gemak twee dagen uit. Een prima score voor een accu met deze capaciteit.

De Lumia 820 heeft standaard 8 GB aan opslagruimte meegekregen. Dit is niet veel als je naar de hedendaagse smartphones kijkt. Gelukkig is dit uit te breiden met een micro-sd-kaart van maximaal 32 gigabyte waar je apps, foto’s, video’s, bestanden en dergelijke op kunt plaatsen.

Nokia Lumia 820 04

Webbrowser en connectiviteit

Microsoft levert standaard haar eigen browser Internet Explorer 10 mee. Deze is niet veel veranderd met eerdere Windows Phone-toestellen. De browser is snel, je kunt makkelijk schakelen tussen tabbladen en inzoomen gaat via dubbel tikken. We moesten even wennen aan de positie van de adresbalk; deze zit namelijk onderaan, maar dat was van korte duur. De browser ondersteunt helaas geen Flash; elementen met HTML-5 worden wel goed weergegeven.

Behalve de gebruikelijke verbindingsmogelijkheden als bluetooth, wifi en 3G, ondersteunt de Lumia 820 ook LTE 4G-ondersteuning. Helaas wordt dit in Nederland nog niet op grote schaal ondersteund, maar het laat wel zien dat Nokia aan de toekomst heeft gedacht. Ook is het mogelijk om je toestel draadloos op te laden met een speciale accessoire. In de verwisselbare covers zit een speciale inductiespoel die ervoor zorgt dat het toestel zonder snoer opgeladen kan worden. Er zijn verschillende accessoires voor de Nokia Lumia 820 te koop waaronder een hippe Fatboy-lader. Uiteraard kun je het toestel ook opladen met de bijgeleverde micro-usb-kabel. Tevens zit er een NFC-chip onder de motorkap.

Camera en multimedia

In tegenstelling tot zijn grotere broer maakt de Lumia 820 geen gebruik van PureView-technologie. De beelden die je met de 8-megapixelcamera schiet zijn dan ook minder dan bij de Lumia 920, maar het levert nog steeds mooie plaatjes op. Bij daglicht zien de foto’s er sowieso goed uit, maar ook bij weinig licht zijn de resultaten verrassend goed. Naast de camera achterop, heeft de Lumia 820 ook een frontfacingcamera om mee te videobellen.

Naast ‘gewoon’ fotograferen heeft Nokia ook allerlei effecten toegevoegd waaronder Cinemagraph waarmee je bewegende foto’s kunt schieten. Daarnaast is er de panoramamodus waarmee je mooie brede landschapfoto’s maakt, en de Smart Group Shot voor perfecte groepsfoto’s. Filmen gaat in 1080p oftewel HD-kwaliteit en is prima kwaliteit voor smartphones. Het testfilmpje dat wij met onze Nokia Lumia 820 hebben gemaakt is hieronder te zien.

Foto Lumia 820 buiten 01 

Lumia 820 foto buiten 02

Foto Lumia 820 binnen

Conclusie

De Nokia Lumia 820 is een perfecte kandidaat voor mensen die graag kennis willen maken met Windows Phone 8 en hoge eisen hebben, maar daar niet de hoofdprijs voor willen betalen. Het design van de smartphone is erg stevig en degelijk en kan zonder twijfel wel tegen een stootje. Wel is hij wat aan de zware kant en krijg je de zogenaamde verwisselbare covers er met geen mogelijkheid af. Geduld is een schone zaak. Ook het beeldscherm presteert boven verwachting en heeft een handige coating die ervoor zorgt dat je het touchscreen ook met handschoenen aan kunt bedienen.

Windows Phone 8 biedt veel leuke features en is weer eens wat anders dan Android en iOS. De Live Tiles en het vergrendelingsscherm zijn helemaal naar eigen smaak aan te passen en kun je zo persoonlijk maken als je zelf wilt. Toch is het besturingssysteem nog lang niet af en dat merk je. We wachten dan ook geduldig op een volgende update waar weer wat oneffenheden gefixt zullen worden. Ook het aantal apps in de Windows Phone Store valt nog wel tegen. De meest bekende applicaties zijn er inmiddels te vinden, maar we missen de geinige apps die je niet nodig hebt maar wel graag wilt hebben.

Verder presteert de Lumia 820 erg goed. Hij is snel, navigeert snel door de menu’s en de accu gaat met gemak een dag mee. Je hoeft dus niet na een uurtje of vijf haastig op zoek naar een stopcontact. Ook de foto’s die je met de 8-megapixelcamera maakt zijn voor een smartphone van goede kwaliteit. We namen het toestel graag op pad om foto’s onderweg te schieten.

Ben je op zoek naar een nieuwe smartphone en wil je een keer iets anders? Dan is de Nokia Lumia 820 een uitstekende keuze. Denk echter niet dat je met het toestel een goedkope Windows Phone 8-smartphone te pakken hebt want hij kost nog steeds ruim 450 euro. Liever een goedkoper exemplaar? Dan is er nu de HTC 8S te koop. Begin volgend jaar komt Nokia met de Lumia 620, een goedkope smartphone met Windows Phone 8.

Pluspunten

+ Stevig en stijlvol design dat wel tegen een stootje kan
+ Nokia Maps biedt gratis turn-by-turn navigatie, zowel online als offline
+ Mooie interface die je naar eigen wens kunt aanpassen
+ Snelle en krachtige processor die zonder problemen door menu’s navigeert

Minpunten

- Achterklepje met veel moeite te verwijderen
- Windows Phone 8 is veelzijdig, maar is nog lang niet af
- Weinig apps te vinden in de Windows Phone Store

Nokia Lumia 820 05

Nokia Lumia 820 kopen?

Ben je ook enthousiast geworden van de Nokia Lumia 820? Bij GSMinfo.nl vergelijken we dagelijks ruim 500.000 prijzen van bijna 60 webwinkels. Hierdoor betaal je nooit te veel voor een nieuwe smartphone. Ben je toe aan een nieuw telefoonabonnement? De Nokia Lumia 820 krijg je al gratis vanaf 32 euro per maand bij een abonnement. Het is tevens mogelijk om het toestel los te kopen. Een losse Nokia Lumia 820 kost je dan 456 euro.

Met dank aan Belsimpel.nl voor het beschikbaar stellen van het reviewmodel.

Nokia Lumia 820 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden