Vergelijk 2.693.293 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy Note II review

Door , - 1 reactie

De Samsung Galaxy Note II mag je eigenlijk geen telefoon meer noemen, maar een tablet is het ook niet. Wat is nu eigenlijk het voordeel van zo'n groot scherm en wanneer is het onhandig?

Samsung heeft de Galaxy Note II nog groter gemaakt dan zijn voorganger. De Samsung Galaxy Note, het eerste model, werd destijds ook door ons aan een review onderworpen. Toentertijd luidde de conclusie: net iets groter dan comfortabel was voor een smartphone. Desondanks werden er ruim 10 miljoen stuks van verkocht. Er bleek een markt voor te zijn. Samsung stelde zelf dat de eerste Note voornamelijk werd gekocht door jonge mannen met affiniteit voor technologie.

De Note II gaat op hetzelfde pad verder als zijn voorganger. Het scherm is met 5.5 inch iets groter, maar vooral de bezel heeft eraan moeten geloven, want het toestel is er nauwelijks groter op geworden. Veel mensen vonden de vorige Note echter al te groot, en zullen dus door dit toestel niet van mening veranderen. Jammer, want de Note II heeft veel te bieden en loopt op sommige gebieden ver voor op de concurrentie. Daarnaast heeft Samsung met een hoop aanpassingen in de software gepoogd de Note II zo gebruikersvriendelijk mogelijk te maken. Is dat gelukt? Is de Note II in het dagelijks gebruik met zijn formaat prettig, of juist onhandig? GSMinfo.nl zocht het uit.

Design

Het ontwerp van de Samsung Galaxy Note II is niet al te spannend, als je de afmetingen niet weet. Met een hoogte van 151 millimeter en een breedte van 81 millimeter is de nieuwe Note de grootste smartphone die we ooit op de redactie hebben gehad. Het enige toestel dat er een beetje bij in de buurt komt, is het antieke toestel met draaischijf van de oma van een van onze redacteuren. De grootste vraag is natuurlijk: hoe zit dat in je broekzak? In een spijkerbroek lukt het allemaal nog wel, al moet je er niets bij willen doen. Door de geringe dikte van de Note II (maar 9 millimeter) is het ook niet hinderlijk. Bij broeken met wat minder diepe zakken, zoals pantalons of skinny jeans, kan de worsteling wat groter zijn. Over het algemeen valt het echter reuze mee.

De achterkant is van hetzelfde dunne plastic dat ook de eerste Note sierde, maar Samsung heeft het reliëf dat daarin was gedrukt laten vallen. Bij de Note II is de achterkant gewoon glad, en dat is niet altijd even fijn. Het wraakt zich vooral op momenten dat je de Note II met één hand vast hebt. Het gladde plastic biedt weinig grip, waardoor je altijd je pink onder het toestel moet houden om het toestel niet uit je hand te laten glijden. Een klein minpuntje wat ons betreft.

Beeldscherm

Het zogeheten Super HD AMOLED-scherm van de Note II is het pronkstuk van de telefoon. Met 5.55 inch en een resolutie van 1280 bij 720 pixels is het wat betreft specificaties niet onderbemeten. Het aantal pixels per inch is niet echt hoog, maar in de praktijk heb je daar weinig last van. Aan de achterliggende techniek is veel gesleuteld, wat heeft geresulteerd in een techniek waarbij het aantal subpixels is toegenomen ten opzichte van de eerste Note. Dat verschil in subpixels heeft voornamelijk gevolgen voor de kwaliteit van de kleuren en de scherpte van het beeldscherm. Het testfilmpje dat Samsung standaard op alle Note's zet, is adembenemend mooi. Het benut alle potentieel van het scherm, en dat is veel.

Super HD AMOLED Samsung Galaxy Note II

Het scherm is niet alleen hardstikke scherp en kleurecht, met de helderheid zit het ook snor. Zoals alle telefoons tegenwoordig is de Note II uitgerust met een automatische helderheidsinstelling. Als je in het felle zonlicht staat, gooit de Note II de helderheid automatisch op maximum. Zo blijft het scherm te allen tijde goed afleesbaar. Het reageert ook goed op de aanrakingen van je vingers. Door de krachtige hardware gaat dat altijd lekker vlot. Maar je hoeft niet per sé je vingers te gebruiken, om de Note II te bedienen. Er wordt ook een pennetje meegeleverd. Dat pennetje is zo bijzonder, dat we er een heel kopje aan wijden. Hieronder.

S Pen

Eigenlijk zijn pennetjes om touchscreens te bedienen heel ouderwets. Bij de eerste touchscreens had je vrijwel altijd een pennetje nodig. Voor sommige applicaties was dat ook wel handig. Daarnaast waren de eerste touchscreens nogal stug, zodat je met een pennetje vaak sneller was. Langzamerhand stierven de pennetjes echter uit. Je raakte ze gemakkelijk kwijt, en bovendien had je je vingers altijd bij de hand. Bij de Note II is er geen sprake van een compromis. De telefoon is uitstekend te bedienen met je vingers. Het pennetje, door Samsung S Pen gedoopt, is een leuke extra. Een extra die bij sommige programma's verrekte handig is en bovendien wat leuke extra functionaliteit toevoegt.

Samsung Galaxy Note II S-Pen

Als je de S Pen uit de Note II trekt (wat als nagelbijter nog steeds behoorlijk lastig is) opent de software automatisch een klein digitaal notitieblokje, waar je snel iets kan neerpennen. De pop-up gaat overal overheen, en werkt ook als de telefoon gewoon is vergrendeld. Handig als je bijvoorbeeld snel een telefoonnummer of huisadres moet noteren. De S Pen is drukgevoelig, wat vooral bij tekeningen een mooi effect geeft. Ook handgeschreven notities zien er daardoor uit alsof ze zijn ingescand. De meerwaarde van dat laatste is overigens discutabel, maar we vermelden het maar gewoon. De S Pen werkt in ieder geval behoorlijk goed, vooral bij het creëren of bewerken van teksten en foto's.

Samsung Galaxy Note II one hand operationSoftware van Samsung

Door de grootte van het beeldscherm is het lastig om de telefoon met 1 hand te bedienen. Met je duim kan je immers niet over het hele scherm reiken, tenzij je enorme kolenschoppen hebt. Samsung heeft zich dat ook gerealiseerd, en heeft daar maatregelen voor getroffen. Zo kan je het toetsenbord gedeeltelijk links of rechts weergeven, afhankelijk van je voorkeur. Ook de calculator en je ontgrendelpatroon kunnen naar links of rechts worden gedrukt, om bediening met 1 hand een stuk praktischer te maken.

Een ander stukje software dat uitsluitend op de Samsung Galaxy Note II te vinden is, is Paper Artist. Het is een fotobewerkingsprogramma, dat hier en daar wel wat wegheeft van Instagram. Het verschil is vooral dat de S Pen volledig is geïntegreerd en dat Paper Artist een bijna oneindige lijst aan beeldfilters heeft, waardoor je vrijwel altijd het gewenste effect kan bereiken. Het enige onhandigheidje is dat de foto's die je maakt met Paper Artist niet worden opgeslagen tenzij je dat aangeeft, waardoor je nooit een oude foto gemaakt in Paper Artist opnieuw kan bewerken. Een klein minpuntje bij de verder bijzonder amusante software.

Een andere, bijzonder handige functie, is Samsung's 'Snelle weergave'. De sensor die er normaliter voor zorgt dat je beeldscherm uitgaat als je de telefoon tegen je oor houdt, wordt ook op een andere manier ingezet. Zodra het toestel plat op tafel ligt, en het scherm uit is, wordt de sensor actief. Als je er dan met je hand overheen gaat, laat de Note II kort zien hoe laat het is, of je nog oproepen hebt gemist en of er nog berichten zijn binnengekomen. Handig in bijvoorbeeld een vergadering, waar je niet uitgebreid met je telefoon bezig kan zijn, maar wel wil weten of je nog wat hebt gemist.

Processor, batterij en geheugen

Samsung Galaxy Note IIDe processor in de Note II is vrijwel identiek aan die in de Samsung Galaxy S III. Het enige noemenswaardige verschil is de snelheid, die met 1.6 GHz wat hoger ligt dan de 1.4 GHz in de S III. De Note II is daarmee een van de snellere telefoons op de markt, misschien wel de snelste. Omdat de Note II met zijn grote scherm multitasken gemakkelijk maakt, is een grote hoeveelheid werkgeheugen essentieel. Het werkgeheugen is een stuk sneller dan het opslaggeheugen. Hoe meer programma's er in het werkgeheugen kunnen worden geladen, hoe sneller je telefoon zal werken. De 2 GB waarmee de Note II is uitgerust, zorgt ervoor dat je nooit lang op je telefoon zal zitten wachten.

Een ander belangrijk onderdeel van elke telefoon is het ingebouwde opslaggeheugen. Bij de Note II is dat geheugen 16 GB groot, waarvan 10.36 GB voor de gebruiker toegankelijk is. Voor de gemiddelde gebruiker zal dat ruim voldoende zijn, maar voor mensen die altijd en overal hun hele muziekcollectie bij zich willen hebben, kan het geheugen ook worden uitgebreid. MicroSD-kaartjes met een maximale capaciteit van 32 GB worden ondersteund.

Samsung Galaxy Note II achterkantDe accu is een geval apart. Met 3100 mAh is het een van de krachtigste batterijen die je in een huidige smartphone zal vinden. Dat is ook wel nodig, want het 5.55 inch grote scherm gebruikt natuurlijk veel stroom. Ook de 1.6 GHz quad-core processor is niet zuinig. Gelukkig heeft Samsung de Note II goed ontworpen, want hij gaat langer mee op 1 batterijlading dan de gemiddelde smartphone. Zeker als je het scherm op een acceptabele helderheid zet en niet de hele dag aan een stuk door met je telefoon loopt te pielen, gaat hij gemakkelijk twee dagen mee. Dat hebben we wel eens anders gezien. Gebruik je de Note II niet of nauwelijks? Ben dan niet verbaasd dat je pas een dag of vier/vijf later het stopcontact op moet zoeken. Indrukwekkend!

Camera

Er was een tijd dat een telefoon niet genoeg megapixel kon hebben. De megapixelrace is inmiddels gelopen. Vrijwel alle toptoestellen hebben 8 megapixel en het enige waar fabrikanten zich nog lijken te kunnen onderscheiden is de software. Samsung doet dat door de camerasoftware vlot en begrijpelijk te maken, en de kleuren zo optimaal mogelijk weer te geven. Het is doodeenvoudig om gemaakte foto's te delen via diverse sociale media en email. Ook bewerken met onder andere Paper Artist gaat simpel. Verder is de ingebouwde flitser vrij sterk; het LED'je kan ook ingezet worden als zaklamp en geeft dan een enorme stoot licht. Hieronder een aantal foto's gemaakt met de Note II.

Samsung Galaxy Note II fotoSamsung Galaxy Note II foto

Samsung Galaxy Note II fruit fotoSamsung Galaxy Note II foto lamp

 (Klik op de foto's voor een grote versie)

Conclusie

De Samsung Galaxy Note II is geen alledaagse telefoon. Door zijn formaat, maar ook door het achterliggende idee. Alle hedendaagse telefoons zijn gericht op het zo mooi en efficiënt weergeven van informatie, oftewel content. De Note II doet dat ook, mede dankzij zijn enorme scherm en snelle processor. Maar de Note II heeft ook nog een ander aspect, dat je bij heel veel telefoons niet hebt. De Note is namelijk niet alleen gericht op het consumeren van content, maar ook op het creëren ervan. Door de S Pen kan je meer dan ooit zelf je creativiteit kwijt op je telefoon. Het grote scherm draagt daar ook in grote mate aan bij. Het notitieblok had lang niet zo fijn gewerkt als je maar 4 inch zou hebben om vol te kladden. Het fotobewerken gaat een stuk preciezer met de S Pen in combinatie met het 5.55 inch grote scherm. Het is de combinatie van die twee elementen die van de Galaxy Note II zo'n fijn toestel maken.

Er zijn natuurlijk ook een aantal dingen die minder goed werken. Zo heeft Samsung net iets te enthousiast geprobeerd allerlei nieuwe mogelijkheden te bedenken voor de in de telefoon aanwezige sensors. Dat stoort af en toe, al kan je ze gemakkelijk weer uitzetten. Ook andere functies, zoals de gezichtsherkenning, zijn duidelijk nog in de experimentele fase. Gelukkig werken de meeste zaken wel gewoon zoals het hoort.

Samsung Galaxy Note II box

Al met al is er weinig om negatief over te zijn. De Galaxy Note II mag dan geen alledaagse telefoon zijn, wat hij kan doet hij goed. Het schermformaat moet je fijn vinden, dat is een kwestie van smaak. In zijn categorie staat de Note II echter aan de top. Het feit dat de categorie '5 inch en groter telefoons' niet erg groot is, doet aan die prestatie verder weinig af.

Pluspunten

 • Groot overzichtelijk 5.55 inch Super HD AMOLED-scherm
 • 1.6 GHz quad-core processor en 2 GB RAM, dus altijd vlot
 • S Pen voor extra fijnzinnige bediening
 • Mooie software van Samsung
 • Krachtige 3100 mAh batterij

Minpunten

 • Gladde achterkant biedt weinig steun
 • Software van Samsung soms iets te uitgebreid


Samsung Galaxy Note II kopen?

Heeft deze review je interesse voor de Samsung Galaxy Note II gewekt? Bij GSMinfo.nl vergelijken we de prijzen van meer dan 50 winkels. Zo vind je binnen no-time de laagste prijs voor een abonnement met de Samsung Galaxy Note II. Ook de meest voordelige Galaxy Note II zonder abonnement vind je gemakkelijk via GSMinfo.nl. 

Samsung Galaxy Note II 16GB review score

9
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden