Vergelijk 2.862.519 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia Go review

Door , - 27 reacties

De Sony Xperia Go is een smartphone die tegen een stootje kan. In tegenstelling tot veel andere 'tough phones' is de Xperia Go uitgerust met een dual-core processor en Android 2.3 Gingerbread. Dat maakt het de ideale telefoon voor klungels.

De Sony Xperia Go is een zogenaamde 'tough phone', maar zo ziet hij er niet uit. Op het oog is het een gewone, compacte, relatief vlotte smartphone met een strak uiterlijk. Dat is de Xperia namelijk ook. De verrassing zit in de manier waarop Sony die eigenschappen heeft weten te combineren met de kwaliteiten van een 'tough phone' zonder het uiterlijk op te offeren. De Xperia Go is op die manier een beetje een wolf in schaapskleren. In het filmpje over de Xperia Go van Sony wordt dat nog eens extra duidelijk. 

Naast het standaard bellen en SMS'en zijn er zoveel manieren waarop je de Xperia Go kan gebruiken. De telefoon is dus erg veelzijdig. We namen de proef op de som en keken hoe de Xperia Go presteert in alledaagse situaties. Dingen die je bijvoorbeeld met je huidige telefoon nooit zou doen, maar die met de Xperia Go opeens mogelijk worden. Een korte opsomming.

De Xperia Go als cadeautje

Als je de Xperia Go aan iemand cadeau wil geven, zit je met het inpakken in ieder geval goed. De doos is lekker compact en erg plat. In die doos heeft Sony nog wel de stroomadapter, los USB-snoer, oordopjes en MicroSIM-adapter gestopt. Ook wordt een korte start-up gids meegeleverd, zodat je weet waar de SIM-kaart in moet. Ook staat er kort en bondig beschreven hoe je met de telefoon aan de slag gaat, maar dat is voor de Android-veteranen niet nodig.

Als cadeau is een Xperia Go misschien wel wat duur, met zijn prijs voor een los toestel vanaf €260,- Ouders die hun kinderen dit toestel willen geven, zullen het er wellicht wel voor over hebben. Het staat in ieder geval buiten kijf dat ze tevreden zullen zijn met deze telefoon. Met een dual-core processor en Android 2.3 Gingerbread kan de Xperia Go prima meekomen met de huidige smartphones. Het aanschaffen van een Xperia Go voorkomt ook dat je als ouder twee weken later weer in de winkel staat, omdat zoon- of dochterlief zo nodig moest WhatsAppen op de wc.

De Xperia Go als hondenspeeltje

Een van de niet meest voor de hand liggende functies van de Xperia Go is die als hondenspeeltje. Geïnspireerd door de Xperia Go advertorial, gebruikten we de Xperia Go om door een jonge herdershond te laten apporteren. Dat werkte de eerste paar keren uitstekend, totdat de hond het welletjes vond en eens rustig de stevigheid van de behuizing op de proef nam.

Hond Xperia Go stevige behuizing

Nodeloos te zeggen overleefde de Xperia dat zonder kleerscheuren, al moeten we eerlijk toegeven dat we de hond niet al te lang met de telefoon bezig hebben gelaten. Op den duur ging de hond er namelijk wel erg enthousiast mee aan de slag. De rolverdeling blijkt duidelijk uit de onderstaande foto. Als hondenspeeltje slaagt de Xperia Go glansrijk.

Hond Sony Xperia Go bijten

(De Xperia Go wordt verkozen boven het standaard stuk kauwtouw)

De Xperia Go als roeispaan

De Xperia Go is niet alleen uitstekend inzetbaar als je een verveelde hond hebt, het toestel heeft ook andere kwaliteiten. Ben je bijvoorbeeld aan het kanoën en verlies je een roeispaan? Niet getreurd, de Xperia Go is een eersteklas peddel. Veel andere telefoons zijn dat ook, maar die werken vaak naderhand niet meer. De Xperia Go wel.

Sony Xperia Go waterdicht plons

Sony claimt dat de Xperia Go minstens een halfuur in een meter water kan overleven. Video's op het internet bewijzen dat die schatting vaak nogal conservatief is. De Xperia Go is goed waterdicht. Niet alleen zal hij een ongelukkige val in de toiletpot moeiteloos overleven, een stuk zwemmen met de telefoon in je broekzak is ook geen enkel probleem. Ook in de douche blijft de Xperia Go gewoon werken. Nadeel daarbij is dat de druppels door de Xperia herkend worden als je vingers. Als er dus net een druppel op de 'Terug'-toets valt als je een bericht wil versturen, is dat vrij onhandig. Na een iets langere testsessie onder water ontdekten we overigens ook wat condens aan de binnenkant van de cameralens. Na een half dagje in de zon was dat weer verdampt, maar desalniettemin is het een kleine smet op het blazoen van de Xperia Go. Tijdens die iets langere testsessie kwamen we er overigens achter dat het touchscreen niet werkt onderwater; je vingerbewegingen worden niet opgevangen door het touchscreen. In alle andere situaties werkt het overigens feilloos.

De Xperia Go als voetbal

Sony Xperia Go voorkantHeb je ook wel eens die onbedwingbare neiging te voetballen met je telefoon? Als je een iPhone of een HTC hebt, zal je dat wel laten, uit angst voor krassen, butsen en barsten in de behuizing en het scherm. Aardig aan de Xperia Go is dat het scherm is gemaakt van een extra stevig soort mineraalglas, dat een stuk steviger is dan het gemiddelde plastic scherm. Ook op de behuizing lijken krassen nauwelijks vat te hebben. Je kan het toestel zonder problemen van een meter hoog laten vallen, mits de ondergrond niet keihard is. Handig als je een mooie volley op goal wil doen.

De Xperia Go als deegroller

Een andere verborgen kwaliteit van de Xperia Go is wederom geïnspireerd op de advertorial van Sony. Op een gegeven moment landt de telefoon in een zak meel. Het deed ons afvragen, hoe effectief de Xperia Go is als deegroller. Dankzij het strakke ontwerp met weinig uitsteeksels krijg je het deeg mooi strak, maar je moet wel flink wat bloem gebruiken om ervoor te zorgen dat het deeg niet aan de behuizing blijft plakken. Door de mooie afgeronde hoeken aan de onderkant kan je prima afrollen. Aan de bovenkant van de behuizing zit aan de rechterkant de USB-ingang en aan de linkerkant een 3.5mm koptelefoon aansluiting. Sony Xperia Go achterkantAllebei deze ingangen zijn voorzien van rubbers, zodat water (of bloem, in dit geval) niet binnendringt.

Wat vooral opvalt tijdens het kneden is de constant aanwezige angst dat de telefoon het niet overleeft. Een ongerechtvaardigde angst, want de Xperia Go voldoet prima als deegroller, maar toch. Het komt misschien door het wat gewone uiterlijk, dat veel wegheeft van de andere modellen in de Xperia-lijn. Met die toestellen moet je dit soort fratsen niet proberen. Mensen die niet weten dat de Xperia Go een 'tough phone' is, kan je dan ook prima in de maling nemen. 'Sta je nou pizza te kneden met je telefoon?!'

De Xperia Go als Zwitsers zakmes

Als je in de wildernis moet overleven, is een van de eerste dingen die je zou willen hebben een Zwitsers zakmes. Hoe scoort de Xperia Go als overlevingsmechanisme? Nou, vrij aardig, maar niet perfect. Een van de meest essentiële eigenschappen van een telefoon is het bereik. Bij de Sony valt dat af en toe een beetje tegen. De 3G-ontvangst hapert af en toe, en heeft soms minder bereik dan andere telefoons op dezelfde locatie. De 2G-verbinding is daarentegen gewoon goed, met vrijwel overal prima bereik. Een andere belangrijke eigenschap van de Xperia Go als overlevingsgereedschap is de ingebouwde zaklamp, die tevens fungeert als flitser. Het LED'je heeft een stevige lichtopbrengst en is bijvoorbeeld uitstekend geschikt om een donkere grot te verkennen als potentiële slaapplaats. Het geven van S.O.S. signalen gaat wat moeilijker, al hadden we dat na enig oefenen ook onder de knie.

Sony Xperia Go vallen stevig

Een ander belangrijk aspect is de batterijduur. De accu gaat niet bijzonder lang mee, maar in ieder geval een dag. Het is een manco waar meer smartphones mee kampen, en de Xperia Go is daarop helaas geen uitzondering. Als je echt intensief met de telefoon aan de slag gaat, met het bekijken van filmpjes, foto's en Facebook, haal je het eind van de dag niet. Vooral het automatisch synchroniseren van gegevens kost veel stroom, en dat houdt nooit op. Als je dat uitzet, gaat de accu gelukkig een stuk langer mee. Een van de eerste dingen om dus te doen, als je in de wildernis belandt. Krijg je alleen niet meer de comments op de Facebook statusupdate mee.

De Xperia Go als foto- en filmcamera

De Xperia is niet alleen een uitstekend middel om te overleven. Dankzij de ingebouwde camera kan je je ontsnapping aan de wildernis ook nog eens uitstekend op de gevoelige plaat vastleggen. De Xperia beschikt over een 5 megapixel camera met LED-flitser. Je kan filmen op HD-ready resolutie (720p) en dat ziet er prima uit. De flitser is vooral handig in wat donkerdere omgevingen, zoals cafés of berengrotten. Scherpstellen gaat automatisch of met een tikje op het scherm. Je kan eenvoudig wisselen naar lagere resoluties, zodat foto's minder ruimte innemen in het geheugen. De kwaliteit van de foto's gaat er niet zichtbaar op achteruit, zeker als je ze bekijkt op het scherm van de Xperia Go. Pas als je de foto's overzet naar de computer, kun je de 5 megapixel en de 3 megapixel foto's uit elkaar houden.

De Xperia Go blinkt vooral uit in snelle snapshots, omdat het menu zo is ingericht dat je zonder ontgrendelen of invoeren van een eventuele toegangscode direct naar de camera kan gaan. Door de snelle toegang tot de camera krijg je vaker die momenten voor je lens waar je koste wat het kost een foto van wil hebben. Dat is uiteindelijk waar het bij de fotocamera van een telefoon om gaat.

De Xperia Go als ontbijtkoek met softijs

Het besturingssysteem van de Sony Xperia Go is Android 2.3 Gingerbread. Dat is een beetje merkwaardig, omdat de opvolger van de opvolger van dit besturingssysteem inmiddels al uit is. Sony heeft overigens wel al beloofd dat Android 4.0 Ice Cream Sandwich naar de Xperia Go komt, en dat is een geruststelling. Niet omdat Gingerbread nou zo slecht werkt, absoluut niet. Het werkt zelfs vrij aardig. Maar de dual-core kan Ice Cream Sandwich prima draaien, en dat besturingssysteem biedt toch net wat meer functionaliteit, zoals bijvoorbeeld Face Unlock.

Sony Xperia Go

Dat je een Android-telefoon van Sony hebt, zie je in het menu vooral terug in de kekke achtergrond en het knopje dat toegang geeft tot alle apps midden onderin. Verder levert Sony de Xperia Go nog met wat voorgeïnstalleerde applicaties, maar die hadden wat ons betreft weinig meerwaarde. In de Google Play Store is nog een apart segment ingeruimd voor apps van Sony. Dat is leuk, maar het voegt weinig toe. De meeste apps die daar staan vermeld, zijn al voorgeïnstalleerd en de rest is niet bijster handig of interessant. De Box-app kan nog het meeste potten breken met gratis online opslag, maar is ook zinloos als je bijvoorbeeld als je bestanden al hebt gestald bij Dropbox.

Google Play Store Xperia

De Xperia Go als telefoon (conclusie)

Al met al kunnen we stellen dat de Sony Xperia Go een veelzijdig toestel is. Als je al enkele malen een telefoon uit de wc hebt moeten vissen of met gebarsten scherm hebt moeten inruilen, is de Xperia Go misschien wat voor jou. Als je een actief leven leid en je wil een telefoon hebben die alle actie zonder kleerscheuren doorstaat, is de Xperia Go misschien wat voor jou. Maar het is niet alleen de stevigheid die van de Xperia Go een aardig toestel maakt. De combinatie met de hardware, in dit geval een 1 GHz dual-core processor en 3.5 inch scherm, is goed. Je hebt nooit een traag reagerend toestel of vastlopers. Je hebt via de Play Store toegang tot heel veel apps, die de functionaliteit van je telefoon naar nieuwe hoogten kunnen tillen. Bovendien komt het geheel in een behuizing die wars is van tierlantijnen. Strak en zakelijk zijn de sleutelwoorden van het ontwerp.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Zo is het bereik van 3G af en toe niet om over naar huis te schrijven, en is de batterijduur in bepaalde gevallen niet optimaal. Over het geheel genomen zijn we echter ronduit tevreden met de Sony Xperia Go en daarom geven we dit toestel vier en een halve ster. Een korte opsomming van de plus- en minpunten

+ Stevige, waterdichte behuizing
+ Vlotte 1 GHz dual-core processor
+ Krachtige ingebouwde zaklamp

- Batterij soms te snel leeg
- 3G-bereik onvoldoende

Sony Xperia Go onder water

De Xperia Go als je eigen telefoon

Ben je na het lezen van deze review helemaal enthousiast over de Xperia Go? Dat snappen we. Bij GSMinfo.nl helpen we je de laagste prijzen te vinden. Of je nou de Sony Xperia Go los of in combinatie met een abonnement wil bestellen, GSMinfo.nl vergelijkt dagelijks meer dan 50 Nederlandse webwinkels om de beste deals te bieden. Zo kun je al een simlockvrije Sony Xperia Go krijgen voor iets minder dan €260,-. Met een abonnement krijg je de Xperia Go gratis in veel gevallen.

Sony Xperia Go review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden