Vergelijk 2.380.788 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Blackberry Curve 9320 review

Door , - 4 reacties

De BlackBerry Curve 9320 is een van de nieuwste BlackBerry-smartphones. Hij is sneller dan de vorige generatie BlackBerry's en bovendien meer toegerust op sociale media en het eigen BlackBerry Messenger.

Op 10 mei 2012 wordt de BlackBerry Curve 9320 oficieel aangekondigd. De telefoon is gericht op het middensegment, en moet vooral mensen aanspreken die fervent gebruik maken van sociale media. De ondersteuning voor Twitter en Facebook zit derhalve vanaf het begin ingebouwd, en ook een speciale BlackBerry Messenger-knop aan de zijkant maakt zijn opwachting. Echt vernieuwend is de Curve op dat moment niet, RIM zit in een overgangsfase naar het nieuwe besturingssysteem BB10. De 9320 draait nog op BB OS7.1. Op zich geen straf, want het werkt nog steeds hartstikke vlot en heeft een breed aanbod aan apps. Het toont echter wel aan dat de Curve 9320 een van de laatsten van zijn generatie is. Hoeveel potten kan RIM nog breken met zijn beproefde ontwerp?  Wij namen de BlackBerry onder handen en keken wat er tegenwoordig eigenlijk allemaal mogelijk is met een toestel van RIM.

Overdaad aan functies

Nou, veel zo blijkt. Het eerste wat er namelijk opvalt aan de Curve 9320 is de overdaad aan functies. Het toestel kan vrijwel alles waar een gemiddelde gebruiker zijn smartphone dagelijks voor gebruikt, en meer. WhatsApp, Buienradar, Nu.nl, het gaat allemaal uitstekend. De Facebook-app is heerlijk vlot, een tweet is met het toetsenbord zo getypt en dat geldt natuurlijk ook voor emails en SMS'jes. Het is het grootste pluspunt van de telefoon. Het duurt een week om helemaal onder de knie te krijgen, maar daarna gaat het typen van een mail net zo snel als een regulier full-size toetsenbord, bediend door een gediplomeerd typiste. De spellingscontrole grijpt vaak adequaat in, als je niet teveel slang of breezertaal gebruikt.

Al deze functies zijn echter net zo goed te vinden op elke andere telefoon. Het is dan ook bij de blik op het prijskaartje dat je deze telefoon echt op waarde weet te schatten. De prijs-kwaliteit verhouding van de BlackBerry Curve 9320 is prima op orde. RIM biedt veel telefoon voor iemand met een budget van maximaal 200 euro.

Batterij

BlackBerry Curve 9320 batterij accu achterkantNokia staat sinds jaar en dag bekend als bedrijf dat toestellen maakt die bijzonder lang meegaan op de batterij. De Curve 9320 kan er echter ook wat van. Gewend aan hedendaagse smartphones, was ik al bezig de oplader in het toestel te frommelen aan het einde van de dag. Na een korte blik op het scherm bleek dat onnodig. Na een dag intensief gebruik, met filmen en foto's, Facebook en Twitter, was de batterij nog meer dan de helft vol. In de daarop volgende drie(!) dagen gebruikte ik de telefoon wat minder intensief, maar ook dat hield de batterij moeiteloos vol. Na vier dagen gaf het knipperende rode batterijtje in de linkerbovenhoek aan dat het gedaan was met de pret. Indrukwekkend!

Camera

De camera is een belangrijk onderdeel van elke smartphone. Vrijwel iedereen met een smartphone gebruikt de camera, in allerlei omstandigheden. Vaak om foto's of filmpjes te maken van dronken vrienden, mooie landschappen of een combinatie van beiden. Het is daarom belangrijk dat een camera in al die situaties enigszins scherpe foto's kan maken. Gelukkig is de Curve 9320 uitgerust met een flitser. Zonder flits worden de foto's met wat minder natuurlijk licht al snel grauw en korrelig. Met de flitser worden foto's in bijvoorbeeld een café wel wat flets, maar desondanks haarscherp. Als je de foto's op de computer zet merk je wel dat de camera maar 3.2 megapixels heeft; de kwaliteit valt dan wat tegen. Kijk hieronder voor een korte galeriij met foto's en een filmpje gemaakt met de Curve 9320.

BlackBerry Curve 9320 concert BlackBerry Curve 9320 concert nacht

BlackBerry Curve 9320 fan BlackBerry Curve 9320 detail BlackBerry Curve 9320 café BlackBerry Curve 9320 doos

(Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere versie)

De videocamera is minder vatbaar voor verschillen in licht als de camera. Dat betekent dat je vaak nog wel prima een filmpje kan maken als je foto's zonder flits steeds net wat te donker aandoen. Qua scherpte is het niet bijzonder, maar dat is vrij gangbaar in de mobiele telefoonwereld.

Design

Het ontwerp van de BlackBerry is inmiddels bijna klassiek. RIM staat niet bepaald bekend om haar baanbrekende toestelontwerpen. Met kleine aanpassingen houden ze de BlackBerry's actueel, maar het basisontwerp met toetsenbord en bovenliggend breed scherm bleef behouden, enkele uitzonderingen daargelaten. De 9320 is daarop geen uitzondering. Wat meteen opvalt, als je het toestel in je handen hebt, is het kleine formaat. In een tijdperk waar smartphones groter en groter worden, is het compacte formaat van de BlackBerry op zijn minst trendbrekend. Het zorgt ervoor dat de telefoon moeiteloos in de krapste broekzak glijdt, maar er zitten ook nadelen aan het kleine formaat. Hedendaagse smartphones zijn zo groot geworden omdat ze steeds grotere schermen kregen. En dat brengt ons op het volgende punt.

Het scherm

BlackBerry Curve 9320 voorkantOmdat het toestel zo klein is, kon het scherm ook niet al te groot worden gemaakt. Dat hoeft geen al te groot probleem te zijn, zolang je alle informatie er maar op kwijt kan. Daar schort het bij de BlackBerry soms wel wat aan. Bij de Facebook-app is het lastig om een goed overzicht van je News Feed te krijgen zonder als een malle heen en weer te scrollen. Dat moet wel allemaal via de knoppen, want de Curve heeft geen touchscreen. Dat is nog een nadeel, maar het is de vraag hoe fijn touchscreen was geweest op een scherm van dit formaat. Bij andere applicaties, zoals Twitter, is het scherm juist weer geen enkel obstakel. Ook SMS en BlackBerry Messenger worden prima weergegeven op het compacte schermpje.

Radio

Een aspect van de Curve 9320 waar RIM getuige het bovenstaande filmpje trots op is, is de FM-radio. Het leek me daarom handig die eens aan een aantal testen te onderwerpen, om te kijken hoe handig het eigenlijk is, radio luisteren op je mobiele telefoon. Vooraleerst moet gezegd worden dat de BlackBerry over een eigen FM-tuner beschikt; je gebruikt tijdens het luisteren naar de radio dus geen internet. De aangesloten oordopjes fungeren als antenne, en dat werkt best aardig. Zodra je een goed station hebt gevonden is dat vrijwel geheel kraakvrij te beluisteren. Het is echter wel een probleem als je je aan het verplaatsen bent. Op de fiets is het vaak een aaneensluiting van radio en ruis. Leuke feature, maar alleen als je stilzit.

Conclusie

De BlackBerry Curve 9320 blinkt uit in enkele dingen, maar vooral de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. Let wel op de kleine minpunten. Als je een wat kleiner scherm niet erg vindt en nooit met je telefoon naar de radio luistert, zal je waarschijnlijk niet teleurgesteld worden. De telefoon is vooral geschikt voor mensen die veel in de weer zijn met berichtendiensten als BB Messenger, SMS, WhatsApp en email. Het volledige toetsenbord zal je in dat geval veel gebruikersgemak opleveren. De Curve 9320 is geen baanbrekende telefoon, dat moet gezegd worden. Echt vernieuwend is hij ook niet. Maar in deze prijscategorie is dat ook niet echt te verwachten. Een goede telefoon, maar niet meer dan dat.

BlackBerry Curve 9320 unboxing doos

BlackBerry Curve 9320 kopen?

Is je interesse voor een BlackBerry Curve 9320 gewekt? Via GSMinfo.nl vind je gemakkelijk de laagste prijzen! Een losse BlackBerry Curve 9320 is momenteel verkrijgbaar vanaf prijzen van rond de €180,- en dat is een erg schappelijke prijs als je ziet wat je krijgt. Het toestel is vaak ook gewoon gratis met abonnement te krijgen.

BlackBerry Curve 9320 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden