Vergelijk 3.690.791 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alcatel One Touch 918 Dual Sim review

Door , - 3 reacties

De Alcatel One Touch 918 Dual Sim, ook wel kortweg OT-918D genoemd, is een zeldzaam toestel. Niet zeldzaam in de zin dat er weinig van zijn gemaakt, maar zeldzaam in de zin dat er weinig telefoons zijn die dezelfde functies bieden voor dezelfde prijs.

In de telefoonwereld geldt al sinds jaar en dag het devies: hoe meer, hoe beter. Eerst kregen mobiele telefoons twee schermen; een hoofdscherm en een extra om de tijd en andere zinvolle informatie op weer te geven. Niet veel later kregen telefoons twee processorkernen; zogeheten dual-cores. Ergens daartussen in kwamen de eerste toestellen uit die twee SIM-kaarten konden herbergen; de Dual-SIM-telefoon was geboren. Deze telefoons werden nooit echt populair, omdat providers liever niet hadden dat consumenten telefoons met meer dan 1 SIM-kaart gebruikten omdat ze zo klandizie misliepen. Los bleven de toestellen echter altijd verkrijgbaar, al ging de ontwikkeling ervan langzaam. Een van de laatste dual-SIM-toestellen is de Alcatel One Touch 918 Dual Sim. Het is tevens een van de eerste Dual-SIM-toestellen die Google's Android draait, een besturingssysteem dat sinds 2009 op de markt is. 

Dual-Sim functionaliteit

Alcatel One Touch 918D dual SIMMaar waar is die dual-SIM-functionaliteit nou eigenlijk voor bedoeld? Wanneer komt een dual-SIM-toestel het beste tot zijn recht? Gerechtvaardigde vragen, want dual-SIM is weldegelijk een niche-markt. Allereerst is het belangrijk onderscheid te maken tussen dual-SIM standby en active dual-SIM. Bij die laatste is het toestel uitgerust met twee antennes, waardoor de telefoon tegelijkertijd met twee masten (en dus ook twee providers) verbinding kan houden. Activiteit met de ene SIM verhindert dus niet de werking van de andere SIM. Het is op sommige active dual-SIM -toestellen zelfs mogelijk de snelheid van 3G op beide SIM-kaarten te combineren, zodat je een nog snellere dataverbinding krijgt.
De Alcatel One Touch 918D is echter een toestel van het andere type; dual-SIM standby. Dat betekent dat je nog steeds twee SIM-kaarten in het toestel kwijt kunt, maar niet beide SIM-kaarten tegelijkertijd kunt gebruiken. Let wel: je bent op beide SIM-kaarten tegelijk bereikbaar, maar als je data aan het binnenharken bent via de ene SIM-kaart kan een telefoontje via de andere SIM-kaart er soms niet doorkomen. In het menu kan je eenvoudig kiezen welke SIM-kaart je standaard voor bepaalde taken wil gebruiken, zoals SMS en telefonie. Zo kan je eerst een bericht sturen met de ene SIM-kaart, alvorens je een telefoontje pleegt met de andere. Dat kan vooral handig zijn als je twee nummers moet beheren (waarvan eentje voor bijvoorbeeld je werk, en de ander privé), in het buitenland of als je met de ene SIM-kaart voordelig belt, en met de ander voor een zacht prijsje kan internetten. Alle combinaties zijn mogelijk, en dat maakt de Alcatel OT-918D dan ook een uiterst veelzijdig toestel.

Alcatel One Touch 918 Dual Sim OT-918D

Het wisselen zit naadloos ingebouwd in de software en werkt erg gebruikersvriendelijk. Zo kan je precies instellen welke SIM wel gebruik mag maken van internet en welke niet, kan je de SIM-kaarten hernoemen zodat je ze eenvoudig kan herkennen en kan je in het menu uiterst eenvoudig 1 van de 2 SIM's uitschakelen. Er zijn echter ook beperkingen. Zo werkt 3G alleen via het eerste SIM-kaartslot, en kan je met je tweede SIM dus alleen gebruik maken van 2G. Daarnaast kan je telefoontjes of berichten mislopen als je veel apps automatisch verbinding laat maken met internet via de andere SIM-kaart. 

Design

Alcatel OT-918D voorkant frontHet ontwerp is kenmerkend voor de moderne Android smartphones. Het maakt het toestel dan ook prima geschikt voor de zakelijke markt, waar Dual-SIM over het algemeen het meest populair is. De drie aanraakgevoelige knopppen werken voor iedereen intuïtief, wat des te meer verbaast dat Alcatel heeft gekozen voor een fysieke home-knop vlak daaronder. Wellicht dat de breedte van het toestel niet toestond dat er vier aanraakgevoelige knoppen naast elkaar werden geplaatst. De afmetingen van de Alcatel zijn namelijk uiterst vriendelijk. Dat heeft ook consequenties voor het scherm, maar daar komen we straks op. De Alcatel OT-918D is een uiterst handzaam toestel. Het is gemakkelijk te bedienen met 1 hand en glijdt moeiteloos in je broekzak, tas of laars.  

Android: Gingerbread

Ons testtoestel was uitgerust met Android 2.3.5 Gingerbread, wat an sich een prima besturingssysteem is. Het is niet de nieuwste versie, maar je beschikt desalniettemin over een wagonlading aan apps, naast de indrukwekkende standaardmogelijkheden. Het is zonder meer een complete smartphone. De hardware heeft geen moeite met het besturingssysteem, tenzij je heel heftige apps gaat draaien. Gingerbread mag dan niet het nieuwste van het nieuwste zijn, het voldoet prima bij deze Alcatel. Zeker als je bedenkt dat veel goedkope Dual SIM-toestellen heden ten dage zijn uitgerust met aanzienlijk minder moderne Symbian-versies.

Hardware

Onder de motorkap is de Alcatel niet al te indrukwekkend. De processor draait op een snelheid van 800 MHz, en er is 256 MB RAM beschikbaar. Toch is dat genoeg om Gingerbread zonder al te veel vertraging te draaien. Soms merk je wel dat er geen snelheidsmonster aan het werk is, maar je krijgt geenszins het idee dat de telefoon op stoom werkt. Het scherm wekt soms wel ergernis op. Omdat het van een nogal klein formaat is, raak je niet altijd de juiste knop aan. Vooral de spatie en de punt op het virtuele toetsenbord liggen zo dicht bij elkaar dat je ze nogal eens door elkaar haalt. Verder is het scherm aan de kleine kant om comfortabel mee te websurfen, al is het voor korte duur wel te doen. Films of video's kijken moet je overigens ook niet willen op dit scherm, maar het kan natuurlijk wel. 

Camera

Alcatel OT-918D achterkant backDe fotocamera heeft, zoals zoveel camera's in mobiele telefoons, vooral moeite met situaties als er weinig licht is. Het beeld wordt dan heel snel korrelig. Bij voldoende licht zijn de foto's niet heel indrukwekkend, maar voor een 3 megapixel sensor acceptabel. Mits je niet beweegt, worden ze dan ook redelijk scherp weergegeven op het scherm van je telefoon. Voor het filmen geldt overigens hetzelfde. In een lichte omgeving is het allemaal best om aan te zien, maar alles daarbuiten wordt al snel een grote brei. Kijk hieronder voor een korte video, gemaakt met de OT-918D.

Alcatel One Touch 918D foto Alcatel One Touch 918D Jeroen en Lasse hangen een lamp op

foto Alcatel One Touch 918D bloemetje Alcatel One Touch 918D foto

(Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere versie)

Accuduur

De accuduur is een belangrijk punt. Met twee SIM-kaarten heeft de telefoon in principe meer te doen dan een telefoon met 1 SIM-kaart. Toch valt het batterijverbruik alleszins mee. Als je er geen gekke dingen mee doet gaat de accu gemakkelijk enkele dagen mee. Veel spelletjes, veel internetten en veel foto's en filmpjes maken heeft uiteraard geen positieve invloed op de batterijduur, maar het is niet zo dat je een oplader hoeft mee te nemen van huis. De accu heeft 1300 mAh en dat is voor een telefoon als deze ruim voldoende.

Alcatel One Touch 918D verpakking

Conclusie

De Alcatel One Touch 918D is een goed toestel, voor een goede prijs. Dat wil zeggen, als je behoefte hebt aan een dual SIM-toestel. Beter is er qua specificaties op dual SIM gebied namelijk op dit moment niet te krijgen. Voor mensen die maar 1 kaart hebben is deze telefoon natuurlijk minder interessant. 

Behalve de dual SIM functie geen uitzonderlijk toestel, maar echte minpunten heeft het ook niet. Het enige kritiekpuntje is het scherm, dat gebruikers op de lange termijn nog wel eens op kan gaan breken. Vooralsnog wegen alle voordelen van deze telefoon ruimschoots op tegen de nadelen, en kunnen we dit met een gerust hart een prima telefoon uit de middenmoot noemen.

Belangrijkste pluspunten van de OT-918D

 • Dual SIM-functionaliteit biedt ongekende flexibiliteit
 • Prijs-kwaliteitverhouding is op orde
 • Accuduur is ruim voldoende

Belangrijkste minpunten van de OT-918D

 • Het beeldscherm
 • De camera houdt niet over

 

Alcatel One Touch 918 Dual Sim review score

8
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden