Vergelijk 2.685.963 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

BlackBerry Bold 9790 review

Door , - 1 reactie

De BlackBerry Bold 9790, de opvolger van de Bold 9780 en het kleine broertje van de 9900, moet het bedrijf Research in Motion redden van het alsmaar dalende marktaandeel. Of dat is gelukt, lees je hieronder.

Design

Allereerst moet gezegd worden dat het openen van de doos een kleine spanning met zich meebracht. Door het volledig zwarte, strakke uiterlijk van de verpakking wekt BlackBerry in iedergeval het vermoeden dat je iets kostbaars in handen krijgt.. En na het openen van deksel verandert die mening niet. Wat meteen opvalt is het strakke uiterlijk van de telefoon. Het toestel oogt wat langer en iets smaller dan zijn voorgangers en is bovendien erg dun. Verder ziet de Bold 9790 er vertrouwd uit met de vier gebruikelijke knoppen: de trackpad in het midden en het QWERTY-toetsenbordje. Bijgeleverd met het toestel krijg je een setje earphones met een pauzeknop bevestigd aan het snoertje. Verder krijg je de gebruikelijke accessoires meegeleverd (oplader, usb-kabel en handleidingen).

De kwaliteit van het scherm is erg goed, de afbeeldingen zijn heel helder en de kleuren worden prachtig weergegeven. Jammer is alleen dat het scherm toch vrij klein is (2,4 inch), waardoor bijvoorbeeld pagina's in je browser zo nu en dan onduidelijk te lezen zijn. Gelukkig heeft BlackBerry daarom de Bold 9790 met een touchscreen uitgerust, waardoor je simpel kunt inzoomen. Het touchscreen werkt prima, reageert goed en biedt een hoop voordelen.

Hoewel het in het begin wennen was om de trackpad te combineren met het touchscreen brengt het toch een hoop voordelen met zich mee. Je gaat bijna automatisch de twee mogelijkheden met elkaar combineren, waardoor je bijvoorbeeld op kleine linkjes in een browserpagina snel overschakelt naar je trackpad om zo de link aan te klikken. Verder is het QWERTY-toetsenbord erg klein, maar door de schuin afgewerkte toetsen maak je weinig typfouten en stuur je je berichten absoluut sneller dan op het toetsenbord van een touchscreen. 

 

Hardware

De Bold 9790 beschikt over een 1GHz processor, heeft 768 MB werkgeheugen en loopt op BlackBerry OS 7. Al deze goede specificaties merk je ook terug in het gebruik van het toestel. De browser ondersteunt Flash, dus webvideo's en spelletjes zijn geen probleem. Daarnaast kun je in OS 7 je BlackBerry nu ook als kompas gebruiken en is er een NFC-chip toegevoegd. Die chip moet ervoor zorgen dat je nu gemakkelijk met je telefoon kunt betalen door hem tegen een scanner aan te houden, maar in Nederland wordt deze technologie nog niet ondersteund dus dat biedt (nog) geen voordeel. Verder werkt het toestel snel, als je door de menu's loopt ondervind je nauwelijks haperingen en daarbij zijn de menu's overzichtelijk. De notificatie-balk is erg handig maar mag ook eigenlijk niet missen in een hedendaagse smartphone.

Applicaties en Internetten

De standaardapplicaties voor je social media en mail werken naar behoren. Ze doen precies wat ze moeten doen, en daar blijft het ook bij. Zo kun je in je Facebook-applicatie eigenlijk alles doen wat je ook op de site kunt, en hetzelfde geldt voor Twitter. Wat wel moet worden gezegd is dat je eigenlijk verplicht wordt om BlackBerry-internet aan te schaffen in combinatie met je internetbundel. Als je geen BlackBerry-internet hebt krijg je geen toegang tot de applicaties waarvoor je eigenlijk je BlackBerry koopt, zoals je Facebook-applicatie en Ping. Wel kun je die applicaties gebruiken als je Wi-Fi hebt. De browser werkt snel en gemakkelijk en doet gewoon wat je van een browser verwacht.  

Bellen & SMS'en

De basisfuncties van elke telefoon moeten natuurlijk ook naar behoren werken. Wat dat betreft heb je met een BlackBerry niks te klagen. Als je een telefoongesprek voert hoor je je gesprekspartner duidelijk en het bereik is goed. Daarnaast is het SMS'en ook gemakkelijk, je krijgt een apart gesprek voor elk contact waar je berichtjes mee uitwisselt en dat wordt in een chatview getoond. Zo kun je makkelijk het gesprek volgen. Het typen gaat zoals gezegd erg snel, enig nadeel is dat bij het sturen van sms'jes de 'enter-knop' als sneltoets fungeert om je bericht te verzenden. Dit leidde tot een aantal onafgemaakte berichtjes die al wel werden verzonden. Dat is wel een beetje zonde van je beltegoed. 

Camera

Ondanks dat de camera van de Bold 9790 'maar' over 5 megapixels beschikt maakt dit toestel prima foto's. Er zit een flitser op, maar foto's in het donker pakken niet heel mooi uit. Wat wel ontbreekt, is een tweede camera aan de voorkant voor het voeren van videogesprekken. De meeste smartphones van dit moment hebben een tweede camera, maar BlackBerry loopt een beetje achter op dit gebied.

Blackberry Foto

De camera maakt ook goede video's, en ook de zoom werkt hier goed. Snelle handelingen in bijvoorbeeld sportwedstrijden zijn geen probleem voor deze camera en met de bijgeleverde software importeer je je bestanden gemakkelijk op je pc. Als je ze meteen wilt delen zijn er ook mogelijkheden in het menu om je bestanden gemakkelijk en snel te delen via social media.  

Batterij

Tegenwoordig is de batterij vaak een minpunt aan je smartphone. Veel toestellen gaan nauwelijks een werkdag mee en liggen minstens 1x per dag aan de oplader. De Bold 9790 heeft zeker geen uitmuntende batterij die gemakkelijk twee volle dagen meegaat, maar is beter dan de accu van de meeste smartphones. Na een dag lang gebruiken is de batterij voor ongeveer twee-derde leeg en in de stand-by stand gaat er zelfs nauwelijks energie verloren. Let wel: de batterij ging voor twee-derde leeg bij redelijk actief gebruik. Wanneer je constant zit te Pingen, internetten en muziek luistert zal de batterij wat minder lang meegaan.  

Al met al

..is de BlackBerry Bold 9790 een fijne, stijlvolle smartphone. Door het touchscreen, het fysieke toetsenbord en de trackpad kun je snel werken met dit toestel, en OS 7 is een overzichtelijk en fraai ontworpen besturingssysteem. Toch heeft dit toestel weinig uitmuntende, vernieuwende eigenschappen ten opzichte van bijvoorbeeld Samsung of HTC waardoor je het gevoel hebt dat dit toestel een echte must is. Het is een prima toestel en straalt ook klasse uit, maar of het genoeg is om een inhaalslag te maken op de smartphonemarkt valt te betwijfelen.

 • + Trackpad en Touchscreen voor snel gebruik
 • + Goede camera
 • + Snelle browser  
 • – Geen 'vernieuwende' eigenschappen
 • – Verplichting tot BlackBerry internet voor optimaal gebruik
 • – Klein scherm  

BlackBerry Bold 9790 review score

8
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden