Vergelijk 2.357.809 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia Lumia 710 review

Door ,

Sinds kort is de Nokia Lumia 710 ook in Nederland te koop. Het is Nokia's tweede Windows Phone 7-toestel, en is een stuk voordelig dan de Lumia 800. Maar bevalt het toestel net zo goed?

De vorig jaar verschenen Nokia Lumia 800 werd erg positief ontvangen: prachtig design en krachtig van binnen. De prijs van de Lumia 800 lag alleen wel wat hoog, wat het toestel onaantrekkelijk maakte voor consumenten op zoek naar een wat goedkoper toestel. Onlangs introduceerde Nokia de Lumia 710, een goedkoper toestel dat echter nog altijd verrassend krachtig is. GSMinfo.nl mocht het toestel een paar weken uitproberen, en in deze review lees je onze bevindingen.

Nokia Lumia 710 verpakking

 

Verpakking & Vormgeving

Voordat we onze indrukken over de Lumia 710 gaan delen, eerst wat complimenten voor de verpakking. Nokia's nieuwste zit niet in een doosje dat je half kapot moet scheuren om alle onderdelen te kunnen grijpen; de Lumia 710 zit in een uitschuifbaar doosje, en de onderdelen (oplader, USB-kabel, oordopjes, handleiding en de Lumia zelf) zijn duidelijk gecompartimeerd. Ook de oordopjes verdienen overigens een dikke thumbs up: wordt je bij de iPhone afgescheept met de goedkoopste oortjes van Apple, bij de Lumia 710 krijg je een erg fijn zittend in-ear setje, mét pauzeknop zodat je je toestel niet hoeft te unlocken als je je muziek even wil pauzeren.

Nokia Lumia 710 voorkant

Met de Lumia 800 zette Nokia een dijk van een design neer. Waar eigenlijk alle eerdere Windows Phone-telefoons hetzelfde saaie ontwerp hadden, zette Nokia een fris nieuw ontwerp neer dat direct één van de mooiste smartphones van het jaar werd, zo niet dé mooiste. Het design van de Lumia 710 is iets minder luxueus, maar nog altijd top. Het unibody design van de Lumia 800, waarbij het scherm naadloos overgaat in de rest van het toestel, is vervangen door een iets traditioneler ontwerp. De Lumia 710 ligt echter nog altijd lekker in de hand, en voelt zeker niet goedkoop aan. Iets minder design, maar nog altijd een flink stuk boven het vrij saaie ontwerp van bijvoorbeeld de Acer Allegro. Het 3,7 inch touchscreen van de Lumia 710 is AMOLED en dus lekker helder, waardoor foto's, video's en apps er onder eigenlijk alle omstandigheden sprankelend uit zullen zien.

Nokia Lumia 710 zijkant

Grootste minpunt van het design: de knoppen onder het scherm zijn in de Lumia 710 fysieke knoppen geworden, waar ze bij de 800 nog onderdeel van het touchscreen waren. Normaal hoeft een fysieke knop niet zo'n probleem te zijn, maar in het geval van de Lumia 710 drukken ze niet altijd even fijn in. Wil je terug gaan naar het vorige venster en druk je daarvoor op de knop, dan kan het soms gebeuren dat je net niet hard genoeg drukt. Uiteindelijk vereisen deze drukknoppen dus net iets meer moeite dan de touchscreenknoppen van de Lumia 800, maar na een beetje wennen zul je je er waarschijnlijk niet meer aan storen.

Nokia Lumia 710 voorkant met homescreen

Windows Phone 7: Gebruiksvriendelijk

Hoewel Windows Phone 7 inmiddels al meer dan een jaar oud is, zal Microsoft's besturingssysteem door velen als nieuw worden ervaren. We hadden het er in onze review van de Lumia 800 al over, maar Windows Phone 7 is een erg fijn OS om te gebruiken. Het voelt zeer gebruiksvriendelijk aan, en ook als je er geen ervaring mee hebt zul je gelijk kunnen vinden wat je zoekt. Waar je bijvoorbeeld op Android-toestellen even moet wennen aan de indeling, is dat bij de Lumia 710 zeker niet het geval. Alles wérkt gewoon, vanaf het eerste moment.

Nokia Lumia 710 voorkant met Spotify app voor Windows Phone 7

Een ander groot pluspunt van Windows Phone 7 zijn de designelementen die van app tot app gelijk blijven. Waar bijvoorbeeld de Spotify-app op je iPhone er totaal anders uitziet en anders werkt dan de iPod-functie, zien third-party apps in Microsoft's besturingssysteem er vaak vergelijkbaar uit met Microsoft's eigen apps. Menu's werken hetzelfde, alles zit identiek ingedeeld, en vanuit de Muziek-app op je Lumia 710 heb je zicht op de playlists in ál je andere third-party apps met muziek. De populaire messaging-app WhatsApp werkt prima op de Lumia 710, en is óók voorzien van een Windows Phone 7-design en WP7-menu's. Dat consistente design geheel zorgt ervoor dat je nooit zult verdwalen in Windows Phone 7, en dat het altijd gebruiksvriendelijk aan zal voelen.

Aantal apps valt tegen

Een klein minpuntje is wél dat er relatief weinig apps zijn, en dan vooral op het gebied van games. Zoals gezegd zijn populaire apps als Spotify en WhatsApp gewoon te downloaden, en ook applicaties voor diensten als Facebook, Twitter en Shazam zijn beschikbaar. Het is vooral het aanbod aan games wat een beetje tegenvalt. Waar we op iOS en Android haast dagelijks leuke nieuwe games zien, moet Windows Phone 7 het doen met een (relatief dure) versie van Angry Birds, Mijnenveger, en wat andere games die we al lang en breed op andere platformen hebben gezien.

Nokia Lumia 710 voorkant met Buienradar app voor Windows Phone 7

Dat valt een beetje tegen, want dankzij de Xbox Live-integratie is games spelen op je Windows Phone een stuk leuker, zeker voor Xbox-fans. Smartphone-games met Xbox Live hebben namelijk achievements, en het behalen daarvan levert je een hogere Gamerscore op. Zo kun je ook onderweg puntjes verdienen om je Gamerscore op te hogen. Nokia en EA zouden van plan zijn 27 games naar Lumia-toestellen te brengen; dat is een goed begin, want eigenlijk is het gebrek aan goede games toch een beetje jammer op dit moment.

Een aantal standaard-apps zitten vanzelfsprekend al ingebouwd in Windows Phone 7, waaronder eentje voor mail en contacten. Het leuke aan Windows Phone 7 is dat je je contacten kunt koppelen aan Facebook, Twitter en LinkedIn, zodat je bij ieder contact gelijk de laatste updates van ze kunt lezen en foto's van ze kunt zien. Overigens levert Nokia ook een aantal eigen applicaties mee, waaronder Nokia Rijden en Nokia Music. Voor meer informatie daarover verwijs ik je graag door naar Jeroen's review van de Lumia 800, waarin hij deze apps ook al uitgebreid behandelde.

Hardware: processor & opslagruimte

Over de hardware van de Lumia 710 kunnen we eigenlijk vrij kort zijn: dit toestel beschikt over alles wat een Windows Phone 7-smartphone nodig heeft, waardoor alles soepel loopt en snel laadt. De 1,4 Ghz processor waar de Lumia 710 over beschikt is krachtig genoeg dat je gemakkelijk Angry Birds kunt spelen terwijl je muziek luistert via Spotify en informatie opzoekt via Internet Explorer. Windows Phone 7 ondersteunt nog geen dual-core processoren, en heeft dat (gezien de soepelheid van deze telefoon) eigenlijk ook niet echt nodig. Waar je bij een Android-toestel tegenwoordig een dual-core processor verwacht om alles soepel te laten lopen heb je aan de 1,4 GHz processor in de Lumia 710 meer dan genoeg.

Wel wat teleurstellend: de beperkte hoeveelheid opslagruimte. De Nokia Lumia 710 beschikt over slechts 8 GB. Zet je graag veel muziek of allerlei apps op je smartphone, dan zit de Lumia 710 dus al gauw vol. Er zit geen microSD-slot in de Lumia 710, dus het geheugen kan ook niet uitgebreid worden. Wij hopen stiekem dat Nokia later nog een 16 GB-versie uitbrengt van dit toestel, want met een flinke playlist valt de opslagruimte van de Lumia 710 gewoon tegen.

Bellen & SMS'en

De meest voor-de-hand-liggende functie van een telefoon: je moet er mee kunnen bellen. Ook daar kunnen we kort over zijn: we hebben niks te klagen op dit gebied. Het bereik van de Lumia 710 is prima, en de stem van je gesprekspartner is gewoon duidelijk te verstaan. SMS'jes worden getoond in een chatview zoals je dat wellicht gewend bent van Android en iOS: alle berichten die je verstuurt naar één persoon worden onder elkaar getoond. Het toetsenbord van Windows Phone is overigens erg prettig, en staat hoog in de lijst van beste softwarematige toetsenborden van het moment. De kans dat je een verkeerde letter intoetst voelt een stuk kleiner dan op het toetsenbord van een gemiddeld Android-toestel.

Nokia Lumia 710 achterkant met camera

Camera: prima foto's, HD-video's

Waar de Nokia Lumia 800 over een 8 megapixel camera beschikt, moet de Lumia 710 het met 'slechts' 5 megapixel doen. Ook zit er een LED-flits op. Dat is geen ramp: ook met de Lumia 710 zul je nog goede foto's kunnen maken. De foto's die je hieronder ziet (klik voor een grotere versie) zijn gemaakt met de Lumia 710, en geven je een goed idee van de kwaliteit van de camera van dit toestel. De eerste foto is gemaakt op het inmiddels welbekende kruispunt bij het GSMinfo-kantoor, de tweede is een nachtfoto gemaakt met de LED-flits.

Foto gemaakt met Nokia Lumia 710

Foto met LED-flits gemaakt met de Nokia Lumia 710

Vanzelfsprekend kan de camera van de Lumia 710 ook gebruikt worden om video's te maken. Daarvan zie je hieronder een voorbeeld, wederom met het bekende kruispunt. De video is opgenomen op een HD-resolutie van 720p, dus kies daarvoor bij YouTube om een idee te krijgen wat de camera van de Lumia 710 aankan op videogebied.

De Lumia 710 is voorzien van een fysieke cameraknop. In theorie een pluspunt omdat je zo het touchscreen niet hoeft aan te raken en dus de telefoon niet hoeft te bewegen om een foto te maken, maar de cameraknop zit net wat te diep in de zijkant van de Lumia. Het is soms wat lastig om hem goed in te drukken, en helemaal als je hem eerst halverwege wil indrukken om je shot scherp te stellen. Bij iedere foto drukte ik persoonlijk al gauw per ongeluk een paar keer helemaal de cameraknop in voordat het me lukte hem halverwege in te duwen.

De batterij: accuduur

Tegenwoordig is het altijd een beetje oppassen met smartphones: de meeste toestellen gaan vaak amper een dag mee, en sommige tegenvallers moet je zelfs al na een halve dag aan de oplader hangen. Dat is niet het geval bij de Lumia 710. Bij redelijk actief gebruik (internetten, muziek luisteren onderweg, en regelmatig mail en sociale netwerken checken) was de Lumia vaak hooguit twee-derde leeg. Gebruik jij je smartphone nog vooral om te bellen en SMS'en, dan zal hij waarschijnlijk nog langer meegaan. Over het batterijverbruik van deze Nokia hebben we dus al met al weinig te klagen.

Nokia Lumia 710 voorkant

Conclusie

Ik ben zeer aangenaam verrast door de Nokia Lumia 710. Hoewel het één van de goedkoopste smartphones is met Windows Phone 7, is er eigenlijk niets dat goedkoop voelt aan dit voordelig geprijsde toestel. De software loopt supersoepel, foto's en video's zien er prima uit, en ook over het design en de afwerking van de Lumia 710 is duidelijk goed nagedacht. Eigenlijk kan het toestel op bijna alle vlakken mee met zijn grotere broer, de Lumia 800. Ben je op zoek naar een relatief goedkope, zeer toegankelijke, uitgebreide smartphone, dan raden wij je van harte de Lumia 710 aan. Een overzicht van de pluspunten en minpunten van de Nokia Lumia 710:

 • + Lage prijs, maar voelt niet goedkoop aan
 • + Windows Phone 7 is erg makkelijk om te gebruiken
 • + Prima camera
   
 • - Slechts 8GB opslagruimte
 • - Aanbod apps op Windows Phone Marketplace nog wat beperkt
 • - Fysieke menuknoppen net niet altijd responsief genoeg

Verkrijgbaarheid Nokia Lumia 710

Interesse in de Lumia 710? Bij GSMinfo.nl vindt je altijd de laagste prijzen voor alle smartphones. Check ons overzicht van Nokia Lumia 710 aanbiedingen om te zien waar je dit toptoestel het voordeligst kunt vinden.

Nokia Lumia 710 review score

9
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden