Vergelijk 3.207.506 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy Nexus review

Door , - 2 reacties

De Samsung Galaxy Nexus is de eerste telefoon met Google's Android Ice Cream Sandwich. Is de debutant zo veelbelovend als Google ons doet geloven? In deze review neem ik niet alleen de nieuwe Nexus maar ook het bijgeleverde ICS onder de loep.

De Samsung Galaxy Nexus komt uit een respectabele familie. Stichter van de dynastie was de Google Nexus One. Het was de eerste telefoon die Google Android Eclair draaide, versie 2.1 van Android. Die werd al snel ingehaald door de HTC Wildfire. De opvolger was de Nexus S, deze keer ontwikkeld door Samsung. Hardwarematig was het geen wonder, softwarematig was het uitermate vernieuwend. Het toestel pionierde wederom met een gloednieuw besturingssysteem van Google, dit keer 2.3 Gingerbread. Dat was rond de jaarwisseling vorig jaar. Het cadeautje van Google om het nieuwe jaar door te komen is dit keer de Galaxy Nexus. Of, beter gezegd, Ice Cream Sandwich. 

Samsung Galaxy Nexus front

De Galaxy Nexus moet echter niet slechts als drager van Ice Cream Sandwich worden gezien. Dat zou de telefoon ernstig tekort doen. De telefoon is zo multifunctioneel als je van een hedendaagse smartphone mag verwachten. Ik zal de uitstekende eigenschappen van de Nexus uitgebreid tegen het licht houden. Allereerst de belangrijkste specs op een rijtje:

Samsung Galaxy Nexus
Beeldscherm 4,65 inch
Resolutie 720 x 1280 pixels
Pixeldichtheid 316 ppi
Besturingssysteem Android 4.0 (Ice Cream Sandwich)
Processor 1,2 GHz dual-core
Werkgeheugen 1 GB
Interne opslag 32 GB
Camera 5,00 megapixel
Gewicht 135 gram
Stand-by tijd 290 uur
Spreektijd 1060 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar

Vormgeving

De Samsung Galaxy Nexus is uiterst stijlvol vormgegeven. Onderaan zit, net als bij de Nexus S, een kleine bobbel. Erg strak ziet het er niet uit, maar wanneer je het toestel vasthebt begrijp je de meerwaarde. Het biedt een fijne ondersteuning wanneer je het toestel met een of twee handen vast hebt. Punt van kritiek is de gladde, plastic achterkant. Die zit niet overal even strak tegen het toestel aan en voelt erg kwetsbaar. Dit is niet specifiek de Nexus. Meerdere toestellen uit de Galaxy-lijn, zoals de Galaxy S II, hebben daar last van. Het ribbeltjespatroon neemt die bezwaren maar deels weg.

De Nexus is heerlijk dun, hij glijdt gemakkelijk in je broekzak. Hij is niet zo groot als de Galaxy Note, maar is desondanks van een flink formaat. Dat komt voornamelijk door het enorme scherm, dat vrijwel de gehele voorkant van het toestel beslaat. Verder zijn er op de voorkant alleen een paar sensors, een kleine camera en de luidspreker te ontdekken. Geen fysieke knoppen voor de Nexus, dat zit allemaal geïntegreerd in Android. De menutoetsen worden weergegeven onderin het scherm. Een elegante oplossing, maar niet zo handig als het toestel vastloopt. Meer hierover onder het kopje Android Ice Cream Sandwich. 

Het scherm

Het belangrijkste onderdeel van een hedendaagse smartphone. Niet alleen helderheid, pixeldichtheid en contrast spelen hier een rol. Ook is het belangrijk dat het goed reageert op de aanraking van je vingers. Ik heb zelden een responsievere telefoon in mijn handen gehad. Dat is deels te wijten aan de kleine boog die er in het scherm zit. Je vinger raakt daardoor eerder het oppervlak dan je verwacht. Ook al scheelt het enkele milliseconden, het werkt gevoelsmatig erg fijn. 

Het Super AMOLED scherm is verder van uitzonderlijk hoge kwaliteit. De helderheid kan je automatisch laten aanpassen op de omgeving. Ik zou iedereen echter willen aanraden het scherm continu op volle helderheid te zetten. Dat bevordert niet alleen de leesbaarheid, maar komt ook de kleuren ten goede. Scherp is het beeldscherm ook, met zijn 720 bij 1280 pixels. Tijdens het opstarten van de telefoon toont Samsung je dat meteen, door middel van een laad-filmpje bomvol heldere kleuren. Ook met filmpjes die je er zelf opzet weet de Galaxy raad. Door de hoge resolutie ziet het er allemaal heel erg goed uit. Filmpjes bekijken vreet echter stroom, wat ons op het volgende punt brengt.

De batterij

De afgelopen jaren heeft de batterij niet dezelfde stormachtige ontwikkeling doorgemaakt als de smartphone. Gevolg is dat vrijwel alle hedendaagse smartphones slechts 1 tot anderhalve dag overleven zonder stopcontact. De Samsung Galaxy Nexus is daarop geen uitzondering. Een dag houdt hij het wel uit. Als je de telefoon de dag erna ook nog wil gebruiken zul je hem aan de oplader moeten hangen. Als je een interactieve achtergrond instelt is de batterijduur helemaal dramatisch. Heel naïef had ik de eerste paar dagen Google Maps, inclusief GPS-coördinatie, als achtergrond ingesteld. Heel handig, maar een nekslag voor je batterijduur. Toen ik eenmaal een statische achtergrond had ingesteld steeg de standby-tijd indrukwekkend. Toch blijft het niet het sterkste punt van de Nexus. Als je de telefoon echt actief gebruikt, wat zeker de eerste dagen het geval zal zijn, haal je het einde van de dag soms wel, maar soms ook niet.

Android Ice Cream Sandwich

Het nieuwe besturingssysteem van Google debuteert op de Nexus. Android ICS moet in de toekomst niet alleen op telefoons gaan draaien. Ook tablets gaan de Android-variant voeren. dat heeft als voordeel dat apps niet meer voor twee verschillende apparaten worden gemaakt. Op de Nexus merk je niets van dat alles. Wat je wel merkt is dat het besturingssysteem nog niet heel oud is: er zijn nog wat bugs die erin zijn geslopen tijdens het ontwikkelproces. Dat houdt onder andere in dat het toetsenbord soms weigert te verdwijnen en het toestel soms helemaal vastloopt en nergens meer op reageert. Dan is het opeens niet zo handig dat de knoppen op de voorkant zijn geïntegreerd in Android. Het is de prijs die je als early adopter moet betalen. Eigenlijk zou het niet mogen met een telefoon uit deze prijsklasse.  

ICS wordt opmerkelijk genoeg erg kaal geleverd. Dat is geen nadeel. Het geeft je de mogelijkheid de telefoon naar eigen inzicht in te richten met apps uit de Market. Je hoeft dus niet door een zee aan voorgeinstalleerde meuk te roeien. De telefoon is wel al volledig ingericht om te gebruiken met verschillende Google-diensten. Je hoeft maar 1 keer je Gmail-gebruikersnaam en wachtwoord in te voeren en meteen werkt de GMail-app, Google Talk en je Google+ account is ook direct toegankelijk.

Camera

Met 'maar' vijf megapixels ging ik wat bevooroordeeld met de camera aan de slag. Dat bleek geheel onterecht. De foto's zijn voldoende scherp, mits je de Galaxy Nexus stil weet te houden. Met de LED-flitser zijn de foto's een stuk minder gevoelig voor beweging. Wat vooral opvalt is de snelheid waarmee de Nexus foto's schiet. De foto wordt vastgelegd op praktisch hetzelfde moment dat je de opdracht geeft. Geen enkele vertraging dus, wat in de pratijk betekent dat je precies dat moment vastlegt dat je wil. Een groot pluspunt, dat het gebrek aan detail door de 5 megapixels aardig verbloemt. 

Inzoomen is helaas een no-go. Hij kan het wel, maar zowel tijdens filmen als het maken van foto's resulteert het in een pixelbrei. Zie ook het voorbeeld hieronder. Een andere functie van de Nexus werkt wel naar behoren. Standaard ingebouwd zit de mogelijkheid om panorama-foto's te maken. Een leuke feature, die bovendien ook nog eens goed werkt. 

 

(Klik op bovenstaande afbeeldingen voor een grotere versie)

De Galaxy Nexus beschikt ook over een front-facing camera met 0.3 megapixel. Die leent zich voornamelijk voor videobellen, maar kan ook gebruikt worden voor een aparte functie: gezichtsherkenning. De telefoon slaat enkele specifieke gezichtskenmerken op. Het moet als alternatief worden gezien op een unlock-code of patroon. Elke keer als je de telefoon uit standby haalt probeert de telefoon enkele seconden lang te bepalen of het tegen een bekend gezicht aankijkt. Dat is geen waterdicht proces. Zo kan je prima een foto gebruiken om de telefoon te unlocken. Ook is de kans groot dat broers of zussen, mits ze een beetje op je lijken, moeiteloos de Nexus kunnen ontgrendelen. Daarnaast werkt het niet of nauwelijks bij tegenlicht, of helemaal geen licht. De telefoon biedt dan een alternatieve unlockmethode aan, zoals een pincode of een patroon. 

Samsung Galaxy Nexus with Google

Conclusie

Samsung Galaxy NexusDe Samsung Galaxy Nexus is zonder meer een hebbeding. Met zijn nieuwe Android ICS en mooie scherm is het een ware lust voor het oog. Ga je echter wat verder kijken kom je toch wat nadelen tegen. Gelukkig is er maar weinig wat niet met verloop van tijd kan worden opgelost. Zo heb ik me uitgebreid geërgerd aan vastlopers en het niet verdwijnende toetsenbord. Dat zijn bugs die er binnenkort ongetwijfeld door de Google-programmeurs worden uitgehaald. Feit is echter dat er binnenkort andere telefoons zullen verschijnen met Ice Cream Sandwich. De vraag is dan wat voor meerwaarde de Nexus biedt, behalve zijn besturingssysteem.

Het toestel is hardwaretechnisch vrij krachtig, met zijn 1.2 GHz dualcore processor. Het ontwerp ziet er gelikt uit. Het scherm is, zoals eerder vermeld, van uitzonderlijk hoge kwaliteit. Toch zijn geen van deze kwaliteiten uitsluitend voorbehouden aan de Nexus. De Galaxy Note heeft ook een mooi scherm. De processor in de Galaxy S II is ook razendsnel. Het ontwerp van de iPhone 4S ziet er ook gelikt uit. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat allerhande telefoons met Ice Cream Sandwich de Nexus voorbij gaan streven. Tot dat moment kan echter met recht worden gezegd dat de Samsung Galaxy Nexus het beste totaalplaatje van het moment biedt. 

Pluspunten:

 • Android Ice Cream Sandwich
 • Sluitertijd van de camera
 • Hoge kwaliteit Super AMOLED scherm
 • Gezichtsherkenning leuke gimmick

Minpunten:

 • Camera-zoom 
 • Bugs in ICS

Samsung Galaxy Nexus kopen?

Wij bieden op de Samsung Galaxy Nexus aanbiedingenpagina een complete en actuele prijsvergelijking van dit toestel.

Samsung Galaxy Nexus review score

7
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden