Vergelijk 2.438.189 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy Note review

Door , - 5 reacties

De Samsung Galaxy Note is een opvallend toestel onder de smartphones. Het heeft een scherm met een afmeting van 5.3 inch. Daarmee wordt het al bijna een tablet. Maar voor wie is dit toestel nu geschikt? Deze vraag staat centraal in deze review!

De Samsung Galaxy Note kan gezien worden als brug tussen smartphone en tablet. Althans, dat wordt gezegd. Met deze 'tablophone' richten de Koreanen zich op voornamelijk op de zakelijke markt. In eerste instantie lijkt het toestel op een uit de kluiten gewassen Galaxy S II. De centrale vraag is dan ook of dat de Note niet te klein is voor een tablet en te groot voor een smartphone? En voor welk type gebruiker is het een uitkomst? In deze review proberen we op deze vragen antwoord te krijgen.

Verpakking Samsung Galaxy Note

Design

De voorzijde van de Note heeft erg veel weg van de S II. Alleen de front-facing camera zit bij de Note aan de linkerkant. Nog steeds vinden we de vierkante home-toets in het midden met twee sensitieve navigatietoetsen daarnaast. Prima, niks mis met de reactiesnelheid daarvan. Aan de onderzijde vind je de stylus (het 'pennetje'). Deze moeten we volgens Samsung de 'S Pen' noemen. Een fervente nagelbijter - zoals ik - heeft wat moeite om deze eruit te krijgen.

Ook is aan de onderkant van het toestel de usb-poort geplaatst. Het is echter jammer dat deze niet wordt afgeschermd met een klein klepje of stukje rubber tegen stof en andere viezigheid. Aan de linkerkant vinden we de volumetoetsen en aan de rechterkant de aan/uit knop. Tot slot kun je jouw oordopjes pluggen in de audio jack aan de bovenzijde. Vast staat dat de besturing voornamelijk via het touchscreeen moet gebeuren. 

Samsung Galaxy Note

Dan de afmetingen. Deze bedragen 147 x 83 x 10 milimeter. Centrale vraag: Is hij niet te groot? Om in je broekzak mee te nemen vind ik van wel. In een stugge spijkerbroek gaat het nog wel. Maar ik heb hem ook in mijn pantalon met me meegedragen en dan hangt hij echt in je broek. Wanneer Samsung zich met dit toestel wil richten op de zakelijke markt dan is dat een beperking. Daarbij kan wel de kanttekening geplaatst worden of dat überhaupt het meedragen van een telefoon in je pantalon modetechnisch gezien verantwoord is. Los daarvan heeft Samsung met de Note wel haar Galaxy-lijn van Tab tot S-serie compleet gemaakt.

Beeldscherm

Super AMOLED Samsung Galaxy NoteHet display van de Note is natuurlijk het meest opvallende aspect. Hiermee onderscheid Samsung zich van de concurrentie. Met een afmeting van 5.3 inch is het beeldscherm groot, voor sommigen wellicht te groot. Eerlijk gezegd vond ik hem te groot, maar normaal gesproken heb ik ook een tablet in gebruik. De toegevoegde waarde van een Note is dan erg klein. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je enkel over een grote en zware PC beschikt, de Note een mooie aanvulling vormt. Het is net als bij het design: Je moet ervan houden.

Hands-on Samsung Galaxy Note voorkant

De contrasten tussen de kleuren leveren een beeld van topkwaliteit. Bij Super AMOLED zorgen de pixels zelf voor de kleurweergave waardoor de contrasten versterkt worden. Er wordt geen gebruik gemaakt van een extra lichtbron, zoals bij LCD-schermen. De helderheid is eveneens goed, maar de pixeldichtheid (285 ppi) kan niet op tegen toestellen als de Samsung Galaxy Nexus of iPhone 4S. Desalniettemin hoort de Galaxy Note ook op dit vlak bij de betere toestellen.

Besturingssysteem en interface

Android 2.3 GingerbreadDe Note heeft de beschikking gekregen over Android 2.4 Gingerbread. Dat het toestel dus meer als telefoon kan worden gezien wordt met dit feit bevestigd. Een tablet zou al snel de speciale Honeycomb-versie hebben gekregen. Maar zoals de Note op het gebied van de afmetingen het gat dicht tussen tablet en smartphone, wordt dit binnenkort op software gebied gedaan door Android ICS (Ice Cream Sandwich). Deze nieuwe versie brengt de tablet- en smartphonevarianten van Google's OS weer bij elkaar. Dat de Note een update krijgt naar ICS is al door Samsung bevestigd, het moment daarvan nog niet.

De Galaxy Note biedt enkele leuke widgets. Zo vind ik de door mij gebruikte agenda een erg handige weergave hebben. Er zijn meerdere agenda's te gebruiken, ook enkele die vooral taakgerelateerd zijn. Uit het widgetaanbod blijkt het zakelijke karakter van de Note. Zaken als Polar Office (tekstverwerkers), E-mailservices, memoblokken en verkeersdiensten kunnen geplaatst worden. Op die manier zijn de homescreens volledig te personaliseren. Widgets van Facebook en Twitter lijnt hij niet helemaal mooi uit. De eigen Samsung widgets kunnen wel op gewenste maat gemaakt worden. Tot slot kunnen aanwezige apps in mappen worden ondergebracht om orde te scheppen in dit draagbare kantoor.

S Pen

Met de stylus, die Samsung dus 'S Pen' noemt, halen de Koreanen een stukje geschiedenis terug naar het heden. De S Pen is voornamelijk bedoeld ter vergemakkelijking van het tekenen, het maken van aantekeningen en fotobewerking. De werking van het pennetje gaat goed. Alleen de toets die is aangebracht om enkele acties te verrichten is in mijn beleving niet echt intuïtief aangebracht. Je moet met je vinger goed zoeken naar de toets. Handig is wel dat wanneer je de knop op de S Pen ingedrukt houdt en tweemaal tikt op het scherm, je direct naar het tekenprogramma van de Note toegaat. Een handige sneltoets!

Samsung Galaxy Note S Pen

Hetzelfde geldt voor de functie om gemakkelijk afbeeldinge te bewerken en van tekst te voorzien. Hoe gaat het in zijn werk? Je houdt de knop op de S Pen ingedrukt. Daarmee laat je het toestel een screenshot maken. Deze kun je vervolgens bijsnijden, van tekst voorzien of op een andere manier bewerken. Onderstaande video laat zien hoe het in zijn werk gaat. 
 

 
 

Ik vind de S Pen wel wat goedkoop aandoen. Dat komt met name doordat hij vrijwel volledig van plastic is gemaakt.  Ik vind het jammer dat Samsung de zakelijke vormgeving van het toestel niet heeft kunnen doortrekken in de S Pen. De werking ervan is prima, hoewel de nauwkeurigheid ook wat verbetering kan gebruiken. Overigens werkt het pennetje alleen op de Galaxy Note en dus niet op toestellen als de Galaxy S II of Galaxy S Plus.

Applicaties

Samsung en Google hebben zoals gebruikelijk gezorgd voor enkele standaard applicaties. Een voorbeeld daarvan is Google Navigatie, handig voor onderweg. Ook vind je Latitude waarmee je locaties kunt delen, opvragen en snel contact kunt leggen met vrienden die toevallig in de buurt zijn. In tegenstelling tot de Social en Reader Hub, is de Game Hub weggelaten op de Galaxy Note. Blijkbaar vond Samsung dat deze Hub niet goed genoeg bij het zakelijke karakter van de Note passen. Toch verschillen de standaard apps niet wezenlijk van die van andere Galaxy smartphones. En bovendien zijn eventueel gemiste applicaties te vinden in de Android Market.  

Zakelijke gebruik

Eerdere alinea's lieten al zien dat vooral op het gebied van de software het toestel zakelijk is ingericht. De scheiding tussen particulier en zakelijk gebruik is daarentegen voortaan erg dun geworden. Eén van de belangrijkste redenen daarvan is dat smartphones vrijwel volledig te personaliseren zijn. De alluminium rand maakt het toestel wat degelijker dan de S II. Ook het gebruik van de stylus ziet er klassiek en professioneel uit. 

Samsung Galaxy Note achterkant

In het verleden werd vaak een QWERTY-toetsenbord als belangrijk aspect van een zakentoestel gezien. Dat zou één van de redenen zijn dat in die markt BlackBerry-toestellen het zo goed deden. Het digitale toetsenbord op de Note werkt in ieder geval prima en het gebruiksgemak is sterk afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Wie kiest voor een digitaal toetsenbord zit met de Note in ieder geval goed. De reactiesnelheid is uitstekend, de toetsen zijn dankzij het scherm lekker groot en je hebt ook nog het voordeel van Swype (standaard geïnstalleerd). 

Camera

De foto's gemaakt met de 8MP camera kunnen gemaakt worden met een resolutie tot 3264 x 2448 pixels. Foto's zijn opvallend scherp, ook wanneer ingezoomd wordt. Met de flitser kunnen ook prima afbeeldingen worden geschoten in het donker. Niets dan lof op dit gebied. Het resultaat zie je op de foto's hieronder.

Review Samsung Galaxy Note camera 

Review Samsung Galaxy Note camera

Review Samsung Galaxy Note camera

De video's van de Samsung Galaxy Note bieden een resolutie tot 1920 x 1080 pixels. Op afstand produceert deze camera video's van prima kwaliteit. De video hieronder laat zien dat hij wat moeite heeft met close-ups. De scherpte laat in dat geval te wensen over. Ook de reactiesnelheid had van mij wat hoger gemogen. Echter, voor afstandsvideo's en panaromaviews voldoet de Note uitstekend. 

Processor, batterij en geheugen

De Note heeft een processor aan boord van 1,4GHz. Daarnaast heb je 1GB aan werkgeheugen. Met de snelheid van het toestel zit het theoretisch gezien dus wel snor. Dit komt in de praktijk ook terug in de gebruikservaring. Het schakelen tussen verschillende vensters gaat vlot en ook wanneer meer applicaties draaien blijft het toestel erg snel. Een dikke plus op dit vlak dus. 

Een groot scherm vraagt veel van de batterij. Dat is een belangrijke reden geweest om het toestel ook een goede battery mee te geven. De Note heeft er dan ook één van 2500 mAh. Waar de meeste smartphones na een dag al aan de oplader moet, kan je met de Note zeker anderhalve dag vooruit bij normaal gebruik (niet te video's, niet te veel gamen). Tot slot is het geheugen uitbreidbaar tot 32GB en krijg je standaard een microSD kaart van 2GB meegelerd. Daarmee kun je dus wel even vooruit!

Conclusie

Op het eerste gezicht is de Samsung Galaxy Note een vreemd toestel. Het toestel geeft de indruk dat hij veel te groot is voor een smartphone. Vooral wanneer je het toestel aan je oor springen bij verschillende omstanders de wenkbrauwen omhoog. Maar tegelijkertijd is de Note de representatie van de nieuwe realiteit, die laat zien dat de belfunctie voortaan slechts één van de vele mogelijkheden van een mobiele telefoon is. Nogmaals, het is een toestel waarvan je houdt of dat je totaal over de top vindt. De afmetingen kunnen dus zowel een voor- als nadeel zijn. Andere zaken kunnen we wel uiteen zetten:

Pluspunten:

 • Erg mooie contrasten in de weergave van beeld (foto's, video's, graphics, etc.)
 • Uitgebreide agendamogelijkheden en andere zakelijke functies
 • Gemakkelijk tekenen met de stylus
 • Goede batterij

Minpunten:

 • Zoomen tijdens het filmen
 • Reactiesnelheid videocamera
 • Nog steeds Android 2.3 Gingerbread (update komt er wel aan, maar moment is nog onbekend)

In een markt waarin de toestellen steeds meer op elkaar gaan lijken, weet Samsung zichzelf met de Galaxy Note zich in ieder geval wel te onderscheiden. Toch lijkt mij deze factor tegelijkertijd ook de zwakte van het toestel. Juist omdat het toestel zo onderscheidend is qua vorm, zal in mijn ogen een Note-stormloop uitblijven. We zullen zien! Ben je geïnteresseerd geraakt? Op onze aanbiedingenpagina van de Samsung Galaxy Note kijk je voor de prijzen, los of met abonnement.

Wat vind jij? Is een scherm met een afmeting van 5.3 inch te groot voor jou of zie je er wel de voordelen van in? Laat het ons weten en laat een reactie achter!

Samsung Galaxy Note review score

7
 • Design
 • Accu
 • Hardware
 • Camera
 • Software
 • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden