Vergelijk 2.876.600 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Review: Nokia N96

Door ,

De Nokia N96 is een uitgebreid toestel met als belangrijkste en opvallendste functie mobiele televisie. Daarnaast is de kwaliteit van eigen video's en foto's prima. Toch kent de N96 wel enkele verbeterpunten. GSMinfo.nl trok deze conclusie na een testperiode van twee weken.

Bij de levering van de Nokia N96 krijg je een groot scala aan kabels mee, wat al min of meer verhuld dat je met deze telefoon veel kanten op kunt. In de verpakking zit naast de handleidingen een USB-kabel voor toegang tot je eigen computer, een  lader voor in de auto, een lader voor thuis, een televisiekabel, software en een headset.

Eerste indrukNokia N96

Het N96 is qua formaat prima. Hij is niet te groot en ligt lekker in de handpalm. De slide loopt - beide kanten op - soepel. Wat wel meteen opvalt, is dat het toegevoegde slidegeluidje niet gelijk loopt met de daadwerkelijke slide. Dit mag zeker 'jammer' genoemd worden.
De N96 bevat aan twee zijden druktoetsen. Aan de ene zijde de standaardtoetsen en aan de andere kant de sneltoetsen. De overige toetsen (bijv. volume) zijn verdeeld over de zijkanten van de telefoon, zodat de voorkant geen drukke bedoeling wordt.

De vormgeving van het toestel is niet al te spectaculair. De power blijkt van binnen te zitten.

Display en menu

Het 2,8" beeldscherm is erg helder. Doordat er twee kanten op geslided kan worden is kanteling van het beeld mogelijk. Vooral voor het bekijken van video's is dit handig, maar daarover later meer.
De slide vormt samen met een knopje bovenop het toestel de toetsenbordblokkering. Omdat de slide nogal soepel gaat, verschuift de slide in standby-toestand - in mijn geval in mijn broek - snel. Dit heeft als gevolg dat de toetsenbordblokkering er snel af is.

De structuur van het menu, ondersteund door het Symbian besturingssysteem, is erg overzichtelijk. In het startmenu zijn de meest gebruikte icoontjes zichtbaar. Het totaaloverzicht van het menu wordt getoond na één druk op de menuknop. Conclusie op dit punt is, dat het menu van de N96 overzichtelijk en gestructureerd ingedeeld is.

Snelheid

De verwerkingssnelheid van de N96 is erg afhankelijk van de opdracht die hij van de gebruiker mee krijgt. Het duurt lang voordat de foto en video applicatie is opgestart. Andere functies, zoals ingebouwde FM ontvanger, verwerkt hij wel weer snel.

Camera en video

In het toestel zijn twee camera's ingebouwd. De belangrijkste - achter op het toestel - is een 5MP camera met Carl Zeiss lens. De kwaliteit van het beeld is prima. Erg mooi is het om te zien, dat bij het maken van de foto direct via GPS de coördinaten van de locatie worden toegevoegd. Bij het terugzoeken en uploaden van je foto's kun je daardoor snel en gemakkelijk de foto's sorteren of plaatsen op internet (bijv. googlemaps).

Zie hieronder twee foto's die gemaakt zijn met de Nokia N96:

Foto Nokia N96 Foto Nokia N96

Bij het maken van video's blijft het beeld ook goed. Wat opvalt, is dat het geluid dat bij de video's wordt opgenomen van een uitstekende kwaliteit is.

Mobiel internet en TV

Dankzij het realitief grote beeldscherm is internetten op de N96 erg relax. Het beeld is strak, helder en groot. Wat veel telefoons missen en waar dit toetsel sterk in is, is de mogelijkheid om TV te kijken. Alle grote kanalen zijn op deze Nokia te ontvangen. De ontvangst is goed en ook hier is weer niet te klagen over de kwaliteit van het beeld. Hier is een pluim voor de N96 zeker op zijn plaats.

Accu en geheugen

Waar de N96 voor Mobiel TV een pluim krijgt, valt dit niet echt te zeggen van de accu. De accu is redelijk snel leeg. Na drie dagen moet de acculader er weer in. Dit probleem speelde al eerder bij de voorganger van de N96: De Nokia N95. Aangezien in de N96 dezelfde accu is geplaatst, is dit probleem dus blijven bestaan. Wellicht een verbeterpunt voor de opvolger van dit toestel.

Het geheugen bevat 16GB. Dit is meer dan het gemiddelde telefoontoestel en daardoor een pluspunt voor de N96. Daarnaast is ook uitbreiding mogelijk met behulp van een MicroSD kaart.

Conclusie

De Nokia N96 is een prima telefoon in het gebruik. Echter, voor zijn opvolger zijn een aantal verbeteringen mogelijk (bijv. de accu en de opstartsnelheid van sommige programma's). Het design oogt wellicht wat basaal, maar van binnen heeft deze Nokia veel te bieden. Absoluut paradepaardje is natuurlijk de Mobiele TV. 

Voor de liefhebber is hieronder nog een filmpje over de Nokia N96:

 

Heb jij de Nokia N96 al? Laat ons weten wat jij van dit toestel vindt!

Nokia N96 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden