Vergelijk 3.690.791 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Ericsson Xperia Neo review: mooi scherm, indrukwekkende camera

Door ,

In onze review-reeks is het deze keer de beurt aan Sony Ericsson. De Zweeds-Japanse fabrikant introduceerde dit jaar enkele interessante smartphones, waar de Xperia Neo er één van is.

Sony Ericsson laat in 2011 duidelijk van zich horen, door tal van opvallende smartphones te presenteren. In april verscheen de Sony Ericsson Xpera Play, 's werelds eerste Playstation Phone, en in dezelfde maand vond ook de release van de Xperia Arc plaats. Deze extreem dunnen telefoon won deze week een award voor beste cameratelefoon. Vorige maand was het de beurt aan de Xperia Neo. Dit toestel is een wat kleinere variant van de Arc, maar doet daar wat specs betreft weinig voor onder. Ik had de smartphone een week op zak en zal in deze review mijn bevindingen uit de doeken doen.

Xperia Neo

Design

Sony Ericsson besteed immer veel zorg aan het design en daardoor zijn haar Android-smartphones altijd erg herkenbaar. Dit geldt ook voor de Xperia Neo, die opvalt door de rechte zijkanten en een ronde onder- en bovenkant. De achterkant loopt ook gebogen en het geheel ziet er gestroomlijnd uit.

De Neo gaat ook tegen de trend van steeds dunner wordende toestellen in. Zo is grote broer Xperia Arc nog slechts 9 millimeter dik en lijken fabrikanten elkaar op dat vlak steeds af te willen troeven. De Neo is 'gewoon' 13 millimeter dik, met als gevolg dat het toestel juist lekker in de hand ligt. De smartphone doet in elk geval stevig aan; het toestel komt niet echt 'plastic' over. Pluspunten voor de vormgeving dus!

Het compacte formaat van de Neo spreekt me ook erg aan. Wederom gaat Sony Ericsson hiermee tegen een trend in, waarbij de schermen alsmaar groter worden en dus het toestel ook. Van mij hoeft dat niet. Zoals gezegd ligt deze Neo lekker en de hand en daar heeft het compact formaat zeker zijn aandeel in. En het scherm is 3.7 inch groot: voor mij, mijn hand en mijn broekzak meer dan genoeg.

Xperia Neo

Xperia Neo

Scherm

Sony Ericsson voorziet de schermen van haar smartphones normaal gesproken met Mobile Bravia Engine, om ze extra helderheid mee te geven. De kwaliteit van het 3.7 inch touchscreen (resolutie: 854 x 480 pixels) van de Neo is dan ook zeer goed. Dat wordt vooral duidelijk bij het bekijken van video's. Een HQ-video kan het toestel met gemak aan en op de scherpte en helderheid is niets aan te merken.

Het scherm reageert ook goed op je vingerbewegingen. De bediening gaat soepel en ik heb totaal geen last van haperingen gehad. In principe mag je ook van elke smartphone verwachten dat het touchscreen in orde is, maar over de Neo heb ik in elk geval totaal geen klachten. Scherp, helder, soepel in gebruik én een prima formaat. Typen gaat overigens ook crescendo.

Android + user interface

De Sony Ericsson Xperia Neo draait op Android 2.3.3 Gingerbread, op dit moment de nieuwste en dus beste versie in de Android-reeks. Android is gebruiksvriendelijk, overzichtelijk en kent het voordeel van de ontelbare apps die voor het besturingssysteem beschikbaar zijn in de Android Market. Gingerbread is weer een tikkeltje sneller én zuiniger voor de batterij. Daarbij is het handige dat je kan inzien welke applicaties of functies de meeste stroom gebruiken.

Over Android heeft Sony Ericsson haar eigen user interface gelegd, om het een Xperia-feel mee te geven, maar ook in de hoop het gebruiksgemak te verhogen. Met de Neo heb je de beschikking over vijf homescreens, die je naar eigen inzicht kunt inrichten. Het weer, een klok, je meest gebruikte applicaties, je zet ze neer wanneer je wilt. De interface van Sony Ericsson is in het begin even wennen, maar werkt daarna als een trein.

Timescape

Om je communicatie te optimaliseren is er Timescape (zie boven). Dit is een functie van de Xperia Neo die alle communicatieuitingen van je smartphone bij elkaar zet. Facebook, Twitter, sms'jes, gemiste oproepen, etc., het komt allemaal netjes onder elkaar te staan. Handig, zou je zeggen, maar dat is het voor mij toch niet helemaal. Ten eerste zie je van de berichten steeds maar de eerste paar woorden, waarna je door moet klikken om verder te lezen. Ten tweede gebruik ik Twitter en Facebook liever los van elkaar en met Timescape is dat onderscheid niet duidelijk.

Processor + batterij

Een 1 GHz processor zorgt voor de power van het beestje. Inmiddels behoort een processor met een dergelijke kloksnelheid niet meer bij de top, maar voor de Xperia Neo voldoet ie ruimschoots. Zoals eerder aangegeven had ik met het schermgebruik geen last van haperingen en ook de meeste applicaties worden zonder moeite snel geopend. Een goede YouTube-video kijken: geen probleem.

De batterij heeft een capaciteit van 1500 mAh, wat niet uitzonderlijk hoog is, maar ook niet echt laag. Gewoon gemiddeld dus, maar desalniettemin viel de batterijduur me niet tegen. Inmiddels ben ik er natuurlijk aan gewend om mijn telefoon elke dag in de oplader te stoppen, maar voor een review laat ik hem graag tot het uiterste gaan. En zowaar, zonder al teveel gekke dingen doen, ging de Xperia Neo krap twee dagen mee. Prima dus.

Xperia Neo

Camera

De Xperia Neo bezit een 8 megapixel camera en dat is erg netjes voor een toestel net onder de top (en de top, dat is de Xperia Arc). De gemaakte foto's zijn dan ook van prima kwaliteit, zoals je hieronder kunt zien. Wel bij daglicht, want ondanks de flitser boet de kwaliteit toch wel wat in als het donker wordt.

De camera-software is ook prima. Je hebt de keuze uit verschille handige instellingen en zaken als glimlachherkenning zijn mogelijk. Je kan op twee manieren een foto maken: door simpel op het scherm te drukken en via een knop aan de zijkant. De eerste optie is het meest aan te raden, daar de foto in een 'flits' gemaakt wordt, terwijl je bij de knop aan de zijkant vrij veel kracht moet zetten om de foto te maken. Flink doordrukken is het devies, waardoor het lastig de camera stil te houden.

Maar de fotokwaliteit is erg goed, zoals je hier goed kan zien (klikken voor vergroting):

Xperia Neo Camera

Xperia Neo camera

De video's die je met de Xperia Neo maakt zijn in HD-kwaliteit, oftewel 720p. De scherpte is indrukwekkend, zeker als je onderstaande filmpje op groot scherm bekijkt: 

Bij de Xperia Neo wordt standaard een SD-kaartje van 8GB geleverd, dus je hebt genoeg ruimte om je foto's en video's op te slaan. Mocht dit niet genoeg zijn: geen nood, er kan ook een SD-kaart van 32GB in, maar die moet je dan wel zelf kopen. Overigens zit er ook een tweede camera aan de voorkant van de smartphone, mocht je willen videobellen.

Connectiviteit: HDMI

De Xperia Neo is wat betreft connectiviteit dik in orde. Zaken als 3G, WiFi, GPS en USB zijn aanwezig en dat is natuurlijk erg handig. Maar waar de Neo zich vooral mee onderscheidt is de HDMI-aansluiting. Hiermee kun je het toestel aansluiten op andere apparaten, zoals je flatscreen, waarop je dan meteen je foto's en video's kan bekijken. Je zult hiervoor wel zelf een HDMI-kabeltje aan moeten schaffen, dus ik heb de functie helaas niet kunnen testen.

Conclusie

Ik ben erg enthousiast over de Sony Ericsson Xperia Neo. De telefoon biedt een uitgebreid specificatiepakket, terwijl een losse Neo maar 290 euro kost. Vooral de camera is erg indrukwekkend; deze is gelijkwaardig aan die van de Xperia Arc en dat zegt wat, want die ging er deze week vandoor met een award voor beste cameratelefoon. De foto's en video's hierboven spreken boekdelen. Ook de prestaties van de Xperia Neo zijn er goed en de batterij kan aardig wat hebben. Daarnaast louter lof voor het design en het heldere scherm.

Kortom, de Xperia Neo is gewoon een erg goede smartphone, die voor de normale gebruiker perfect is.

Sony Ericsson Xperia Neo review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden