Vergelijk 2.457.904 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy S II review: goede camera, prachtig scherm en energiezuinig

Door , - 2 reacties

De Samsung Galaxy S II is Samsung's toptoestel van 2011. Daar blijkt, na een weekje speelplezier, weinig op aan aan te merken. Een uitgebreide review van de Galaxy S II.

Tussen alle Galaxy's springt de Samsung Galaxy S II er duidelijk uit. Naast alle variaties, zoals de Gio, de S Plus en de Ace, is dit de echte opvolger van de Samsung Galaxy S. Een opvolger die veel aandacht krijgt en ook terecht veel aandacht krijgt. Een weekje op pad met de Galaxy S II sloeg ik dan ook logischerwijs niet af. Het werd een week vol intensief gebruik, want een een smartphone als de Galaxy S II is moeilijk te laten liggen. Mijn bevindingen:

Samsung Galaxy S2

Vormgeving: groot, maar extreem dun en licht

De Samsung Galaxy S II is groot. Waar mobiele telefoons vroeger steeds kleiner werden, worden smartphones nu steeds een tikkeltje groter. Met het formaat van de Galaxy S II (12,5 bij 6.6 centimeter) lijkt de limiet echter bereikt, in elk geval wat mij betreft. Het toestel ligt nu nog prima in de hand - al zal dat voor een kleine vrouwenhand problematischer zijn - en past ook gewoon in de gemiddelde broekzak.

De grootte staat in sterk contrast met het het gewicht van de Galaxy S II. Het toestel is zo licht (116 gram) dat je af en toe vergeet dat je aan apparaat van 500 euro in je handen hebt. Knap staaltje vakmanschap van Samsung, dat is zeker. De geringe dikte (met 9 millimeter een van de dunste smartphones ter wereld) is ook een pré. Het geeft de Galaxy S II een sierlijke uitstraling én het zorgt ervoor dat de smartphone nog iets beter in je broekzak past.

Galaxy S II

Qua design bouwt de Galaxy S II voort op de succesvolle voorganger Galaxy S. Het toestel is al net zo hoekig en de vergelijking met de iPhone is natuurlijk ook nu weer niet ver weg. De Galaxy S II is aan de voorkant voorzien van één knop, die je terugbrengt naar het thuisscherm. De knop is omringt door twee 'sensitieve toetsen': links voor de instellingen en rechts om terug te gaan. Daarnaast zijn aan de zijkant een volumeknop en de aan/uitknop te vinden. Algeheel oordeel over het design: fraai!

Beeldscherm: prachtig, ook in de zon

Samsung Galaxy S II

De reden dat de Samsung Galaxy S II zo groot is, is natuurlijk de aanwezigheid van een 4.3 inch touchscreen. Samsung bewijst zich ook ditmaal als schermenbouwer van hoog niveau. Het Super AMOLED+ touchscreen, met een resolutie van 480 x 800 pixels, is prachtig. Zo scherp en helder heb ik ze nog niet eerder gezien!

Het is bovendien geen probleem om de Galaxy S II buiten te gebruiken. Waar schermen van andere smartphones bij fel zonlicht onbruikbaar worden, is de Galaxy S II ook in de zon prima te gebruiken. Dat mag gerust als een grote stap voorwaarts worden gezien.

Gebruiksgemak: Android 2.3 Gingerbread + Touchwiz 4.0

Het gebruiksgemak van Android is bekend en ook Samsung's user interface Touchwiz 4.0 heeft een goede naam. Op de Samsung Galaxy S II worden de nieuwste versies van beide producten verenigd, met een logische conclusie als gevolg: groot gebruiksgemak. Het toestel is snel, overzichtelijk en volledig naar eigen inzicht in te richten, een groot voordeel van Android.

Je hebt de mogelijkheid om zeven homescreens zelf in te richten, met de widgets en applicaties van jouw keuze. De programma's die je het meest gebruikt, zet je daar natuurlijk neer, zodat je ze snel kan gebruiken. Zo kun je ervoor kiezen een scherm in te richten met alle social media die je gebruikt of een scherm met je favoriete games. Erg handig is ook dat je supersnel kan scrollen tussen scherm 1 en scherm 7.

Je kan zelf instellen of je een melding wil krijgen van nieuwe updates. Een nieuwe mailtje, een nieuwe Facebook-bericht, een WhatsAppje of heel ouderwets natuurlijk een sms'je: je bent van alles meteen op de hoogte. De Galaxy S II biedt ook nog vier zogeheten 'Hubs', waarin alles per onderwerp bij elkaar staat. Er is een Social Hub, een Music Hub, een Readers Hub en een Game Hub.

Applicaties

Samsung Galaxy S II

Bij Android hoort uiteraard de Android Market, die je toegang verschaft tot honderdduizenden applicaties. Standaard is de Galaxy S II al uitgerust met een aantal handige apps, zoals Google Maps, YouTube en Agenda, maar in de Android Market vind je er nog veel meer om je telefoon helemaal naar jouw wensen aan te passen. En vaak ook nog eens gratis.

Processor, batterij en geheugen

De Samsung Galaxy S II beschikt, net zoals de meeste topsmartphones uit 2011, over een dual-core processor. Een dual-core processor, in dit geval met een kloksnelheid van 1.2 GHz, zou krachtiger zijn en meer aankunnen dan een CPU met één kern. Uit vele tests blijkt ook dat de prestaties van de Galaxy S II indrukwekkend zijn, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik het verschil met mijn eigen telefoon (HTC Desire) niet heel groot vind. Dat is overigens niet negatief: de wachttijd is voor bijna elke applicatie ongeveer nul en zware taken als YouTube-filmpjes draaien zonder problemen. Maar dat is bij mindere Android-smartphones ook het geval.

Samsung Galaxy S2

De invloed van de dual-core processor komt wat mij betreft beter naar voren in het energieverbruik. Doordat de taken worden verdeeld over twee processorkernen, gaat de batterij langer mee en dat blijkt ook duidelijk. Ik gebruikte de Galaxy S II een dag lang op een festival en maakte daarbij continu foto's en filmpjes. Aan het eind van de dag was de batterij pas halfleeg, waar de meeste smartphones het einde van de dag niet eens zouden halen. Natuurlijk is de batterijcapaciteit van de Galaxy S II ook prima (1650 mAh), maar de rol van de processor is duidelijk. Mocht je nog steeds niet tevreden zijn met de batterijduur, dan zijn er nog altijd deze vijf tips om de batterijduur te verlengen.

De Samsung Galaxy S II heeft ook een groot intern geheugen. Met 16 GB, in werkelijkheid iets minder, is er genoeg ruimte voor je eigen foto's en video's, maar ook voor muziek en andere mediabestanden. Er is ook nog de mogelijkheid om het geheugen tot 32 GB uit te breiden met een SD-kaartje, maar dat lijkt in eerste instantie niet nodig.

Camera: hoge foto- en videokwaliteit

Ik ben onder de indruk van de camera van de Galaxy S II. De 8 megapixels en de mogelijkheid tot video-opnames in full HD-kwaliteit beloofden natuurlijk al veel goeds, maar deze belofte is ook ruimschoots ingelost. Haarscherp is het sleutelwoord, zoals je hieronder ziet:

Samsung Galaxy S II camera

Galaxy S2 camera 

Galaxy S II Camera

De klikknop van de camera zit op het touchscreen zelf, waardoor ik even huiverig was of het toestel niet veel beweegt tijdens het maken van een foto. De Galaxy S II is echter zo licht dat dit niet het geval is en bovendien reageert de knop ook razendsnel. Geen wachttijden, de foto wordt meteen gemaakt.

De video-opname:

Spraakherkenning en volume

De Samsung Galaxy S II heeft (dankzij Gingerbread) een unieke eigenschap: spraakherkenning. Met je stem kan je de telefoon dingen laten doen, zoals een Google-zoekopdracht uitvoeren. En dit blijkt wonderwel goed te werken:

De Galaxy S II luistert niet alleen erg goed, ook over het volume kan ik niets negatiefs zeggen. Bellen met luide muziek op de achtergrond? Geen probleem.

Conclusie

De Samsung Galaxy S II is inderdaad de supersmartphone waar iedereen hem voor houdt. Fantastisch scherm, puike batterij en een dijk van een camera. Daarnaast is de S II natuurlijk wel erg groot, maar ook weer zo dun en licht dat de broekzak nog steeds uitstekend als opbergplek dient. Mijn conclusie verschilt dan ook niet veel van andere: het is (wellicht samen met de pas verschenen HTC Sensation) de beste Android-smartphone van het moment.

Wil je nog meer weten van mijn ervaringen met de Samsung Galaxy S II? Schroom niet een vraag te stellen!

Samsung Galaxy S II review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden