Vergelijk 2.717.337 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

BlackBerry Bold 9780 review

Door , - 8 reacties

De BlackBerry Bold 9780 is een veelbelovend toestel. Maar zijn deze hooggespannen verwachtingen terecht? GSMinfo.nl heeft de telefoon onder de loep genomen en zoekt het voor je uit in deze review!

BlackBerry Bold 9780

De BlackBerry Bold 9780 is de opvolger van de razend populaire Bold 9700. Er is enkele weken geleden al een artikel gewijd aan de vergelijking tussen beide Bold's. Onze redactie merkte echter dat er behoefte is aan een diepgaande review van de nieuwe Bold 9780. Gelukkig is GSMinfo.nl de moeilijkste niet en zocht uit in hoeverre de Bold 9780 verbeterd is en of deze smartphone net als zijn voorganger een succes kan gaan worden.

We hebben dit gedaan in een relatief beknopte review. Toch is gepoogd om alle nuttige en vaak gebruikte opties uiteen te zetten en te beoordelen. Als er nog opmerkingen op onduidelijkheden zijn, is het onder deze review altijd mogelijk om een reactie te plaatsen.

 

Design

Binnen de vormgeving van de nieuwe Bold zijn enkele details aangepast. De zilveren rand die nog te vinden was op de 9700 is ingeruild voor een zwarte. Aan de achterkant is het klepje van de batterij net iets minder ruw geaccentueerd. Zo oogt het toestel net iets vlotter. De afmetingen en gewicht zijn nagenoeg gelijk gebleven. Deze waren al prima en wat goed is dien je immers niet te veranderen. Met het bijgeleverde hoesje verzeker je het toestel ervan dat het kras- en schadevrij blijft. Handig is het feit dat als je de smartphone uit het hoesje gehaald hebt, deze ook meteen ontgrendeld is.

Het lijkt alsof het trackpad en QWERTY-toetsenbord ongemoeid zijn gebleven. Niets is echter minder waar. Het trackpad is namelijk iets trager geworden. Dit heeft als voordeel dat je niet snel langs de gewenste functie glijdt maar heeft als nadeel dat scrollen door lange lappen tekst lang duurt. Dit laatst kan echter worden vermeden met behulp van de sneltoetsen. De 'B'-toets brengt je namelijk naar de 'bottom' en de 'T' brengt je naar de 'top' van de pagina. De knoppen op het QWERTY-toetsenbord zijn daarnaast iets gebruiksvriendeljker, waar je bij de Bold 9700 echt moest doordrukken, gaat dit bij de 9780 gemakkelijker.

Homescreen

Het homescreen is overzichtelijker geworden. Bij het nieuwe BlackBerry OS 6 bestaat het beginscherm uit 4 lagen. De bovenste geeft de tijd weer, als je hier op drukt komt er een venster met de verbindingen (WiFi, 3G), alarm en enkele andere opties tevoorschijn. Daaronder zit de zoekfunctie, het gehele toestel is als het ware de database. Heel handig als je iets kleiBlackBerry Bold 9780 screenshotns wilt opzoeken, in je mailconversaties bijvoorbeeld.

Aan de linkerkant van de zoekbalk staat je profielstatus, deze is met één druk op de knop te checken en te wijzigen. Door te drukken op een lege zoekbalk, opent zich een venster met alle gebeurtenissen. Alle ongelezen berichten, oproepen en afspraken worden daar getoond. Deze balk is dus een enorme verbetering ten opzichte van de Bold 9700, die dit nog niet had.

Daaronder zit de menubalk, de Bold 9780 heeft de verschillende menu's: alles, favorieten, media, downloads en regelmatig. Deze schermen spreken eigenlijk voor zich. Het onderste vak is het betreffende menu, in de normale modus (zoals op de afbeelding) staan onder de menubalk zes, naar eigen wens in te vullen, pictogrammen. Pas als je het menu uitklapt krijg je alle pictogrammen in beeld. Alles is naar eigen wens te verplaatsen. Het makkelijkste is natuurlijk de zes functies die je het meest gebruikt, bovenaan te zetten.

(Gratis) Berichten

Dat 'pingen' genomineerd is voor het woord van het jaar 2010, zegt eigenlijk genoeg. Deze vorm van communicatie is namelijk niet meer weg te denken bij BlackBerry's als deze. Met een internetbundel is het namelijk helemaal gratis. Nadeel van BlackBerry Messenger is dat je alleen met BlackBerry's in contact staat. Gelukkig zijn vele apps te downloaden als WhatsApp en Windows Live Messenger zodat je ook met andere smartphones en computergebruikers kunt chatten. Hoge telefoonrekeningen door teveel sms'en en bellen zijn dus definitief verleden tijd.

Naast deze vorm van communicatie is het natuurlijk ook mogelijk om te sms'en en te mailen. Het toestel zet alle gesprekken onder elkaar zodat je een goed overzicht houdt van jouw conversaties. Het meest linkse icoontje (de envelope) op de afbeelding hierboven van het homescreen, is het menu van alle berichten. Hier worden alle conversaties onder elkaar gezet, dus naast je sms'jes en mailtjes ook je messenger-berichten. Zo houd je een goed overzicht van alle in- en uitkomende berichten.

 

Camera

De 5 megapixel camera dan. Voor haarscherpe foto's op afstand ben je bij deze smartphone niet aan het goed adres. Het is slechts mogelijk om tot 2x optisch in te zoomen. Foto's van objecten of personen dichtbij zijn echter wel goed verzorgd. De flits is ook alleen binnen een straal van enkele meters afdoende in het donker. Voor haarscherpe foto's en video's op afstand is deze Bold dus niet geschikt. Dichtbij is het wel mogelijk om duidelijke afbeeldingen en fimpjes te maken. Zie onderstaand een foto gemaakt met een BB Bold 9780.

Bij het maken van een foto kan met een kleine vingerbeweging op het trackpad naar rechts de flitser aan- of uitgezet worden. Met een beweging naar links kan op de voorgaande foto  worden geselecteerd, deze wordt dan in een overzicht met alle andere afbeeldingen weergegeven. Bij een slideshow kan door middel van het trackpad van foto naar foto gescrolled worden. Opties als auto-focus en geotagging zijn ook in te schakelen maar worden in de praktijk weinig gebruikt bij een camera als deze.

BlackBerry Bold 9780 foto

BlackBerry App World

In vergelijking met app stores van Android en Apple, is de App World van BlackBerry en relatief kleine applicatiewinkel. Vele bedrijven hebben namelijk wel een app bij Google en Apple maar niet bij BlackBerry. Veelgebruikte apps als bijvoorbeeld NS reisplanner, Buienradar en andere zijn echter wel aanwezig. Maar de echte liefhebber van een uitgebreide applicatiewinkel heeft dus meer aan een Android telefoon of een iPhone 4.

De App World van RIM is als volgt ingericht. Het beginscherm toont vier opties: categorieën, top 25, zoek en My World. In de eerste worden per categorie apps getoond en de tweede zijn 25, door RIM geselecteerde, apps (vaak tegen betaling). Daarnaast kun je zoeken naar een door jou gewenste app en is My World het overzicht van de al geïnstalleerde apps. Laatstgenoemde staan ook bij het downloads homescreen. Alles is te sorteren op o.a. naam,beoordeling en prijs. Vele apps zijn namelijk gratis te verkrijgen.

Geheugen & processor

Het geheugen van de Bold 9780 is qua grootte te typeren als de app store van RIM: niet groots maar voldoende. Het 512 MB interne geheugen biedt plaats voor een hoop info en talloze apps. Ter vergelijking, de Buienradar app is 154 KB groot en de NS Reisplanner Xtra 784 kb. Vele apps kunnen er echter wel voor zorgen dat het toestel iets trager wordt. Het toestel heeft namelijk een 624 Mhz processor, terwijl alle high-end Android smartphones een 1 Ghz processor tot hun beschikking hebben.

Daarnaast is er nog een 2 GB mediacard aanwezig. Je hoeft dus niet te vrezen dat je snel een foto of video teveel maakt. Een screenshot van het homescreen is bijvoorbeeld ruim 275 KB groot. En mede omdat de camera moeite heeft met foto's en video's op afstand, zullen deze qua geheugen ook niet voor problemen zorgen. De 2 GB mediacard zou dus normaal gesproken ruim voldoende moeten zijn.

Agenda

De agenda-functie is een sterke eigenschap van deze Bold. Zoals je van RIM gewend bent is deze namelijk zeer overzichtelijk in gericht en is gaat invoeren van afspraken en gebeurtenissen zeer makkelijk en snel. De weergave van de agenda kan in BlackBerry Bold 9780 screenshotdagen, weken en maanden. Daarnaast is het mogelijk om andere personen uit te nodigen voor het event. Dit kan mede in combinatie met sociale netwerken als events in de Facebook applicatie.

Links op de afbeelding zie je de uren en bovenin de data, dit is de weekweergave met de blauwe balk in het midden als afspraak die begint om 20.00 uur. Met één druk op het trackpad heb je alle informatie omtrent de afspraak voor je en is het mogelijk om deze te bewerken, verwijderen etc.

 

Sociale netwerken

Dat sociale netwerken worden gekoppeld en overzichtelijk onder elkaar worden geplaatst, is iets waar we ondertussen gewend aan zijn. Eigenlijk biedt de Bold 9780 hier dan ook niets nieuws. Het ligt vaak aan de sociale netwerk applicatie zelf hoe soepel alles werkt en hoe overzichtelijk alles is geordend. Onze ervaring is dat de Facebook en Twitter applicatie goed tot zeer goed werken en dat Hyves vaak iets trager is. Aan deze smartphone zal het in ieder geval niet liggen.

BlackBerry MBlackBerry Bold 9780 screenshotaps

De GPS-functie van de Bold 9780 werkt prima. Je mag van dit toestel alleen niet verwachten dat het als een volwaardig navigatiesysteem functioneert. Er zijn wel applicaties voor te downloaden maar hoe goed deze werken, hebben wij niet getest.

Natuurlijk is het wel mogelijk om kaarten van alle adressen die je maar kunt bedenken, op te zoeken. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een winkel, café of ander gebouw te zoeken. Dit maakt navigeren op korte afstand, in het centrum van een stad of dorp bijvoorbeeld, wel makkelijk. Soms kan het wel even duren voordat het toestel 'mijn locatie' heeft gevonden. Als deze plaats eenmaal gelocaliseerd is, dan wordt wel accuraat bijgehouden waar het toestel zich op dat moment bevindt. Dus ook zonder routebeschrijving kom je er op korte afstand meestal wel uit.

 Batterij

De accu dan. Een smartphone als deze is geen toestel om louter mee te bellen en sms'en. De accu zou dus in staat moeten zijn om ondanks het browsen, pingen en bellen toch lang vol te blijven. Dit is tot op zekere hoogte het geval. Bij regelmatig tot veel gebruik is de batterij na enkele dagen leeg, dit ligt een beetje aan het gebruik. Het lijkt het er dus op dat de standbytijd van 528 uur bij lange na niet benaderd kan worden. Dit kan een nadeel zijn als je niet altijd de beschikking hebt over de oplader. Gelukkig is altijd de batterij-informatie op te vragen zodat je precies weet hoe vol de accu nog is.

Eindoordeel

De BlackBerry Bold 9780 is een toestel met vele goede kanten maar ook enkele minpuntjes. Uitstekend zijn de looks, het QWERTY-toetsenbord, overzichtelijkheid (o.a. bij het homescreen), de zoekfunctie, pingen en agenda. Voor foto's op afstand, navigeren op lange afstand, duizenden apps en indrukwekkende batterij ben je bij deze smartphone waarschijnlijk niet aan het juiste adres. Als deze Bold toch niks voor je is, dan heeft GSMinfo gelukkig nog vele andere toestellen voor jou op een rijtje gezet. Ben je wel onder de indruk geraakt van deze smartphone? Klik dan hier voor alle BlackBerry Bold 9780 aanbiedingen.

BlackBerry Bold 9780
Beeldscherm 2,40 inch
Resolutie 480 x 360 pixels
Pixeldichtheid 250 ppi
Besturingssysteem BlackBerry OS 6.0
Processor 624,0 MHz single-core
Werkgeheugen 512 MB
Interne opslag -
Camera 5,00 megapixel
Gewicht 122 gram
Stand-by tijd 528 uur
Spreektijd 360 minuten
Met abonnement Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar

BlackBerry Bold 9780 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden