Vergelijk 2.492.998 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei Mate Xs review

Reviews Huawei Mate Xs review
Door ,

Hoewel smartphone-gebruikers flexibel zijn, zijn hun toestellen dat doorgaans niet. Bij Huawei vinden ze dat dat voorbij moet zijn. De smartphones van Huawei zullen zeker niet allemaal buigbaar worden, maar met de Mate Xs wordt wel de toon gezet. In deze review kijken we hoe die toon klinkt.

Toen Huawei de Huawei Mate X lanceerde was het technisch gezien het eerste toestel op de markt met een vouwbaar scherm. Toch hebben we niet zo veel van dat toestel gezien. Een jaar later kwam de Chinese fabrikant met de opvolger, de Huawei Mate Xs. Hoewel er misschien niet al teveel is veranderd sinds de Huawei Mate X, is de Mate Xs nog steeds een flinke jongen qua hardware. Dat wil zeggen, op papier.

In deze review willen we gaan kijken of de indrukwekkende hardware en in het bijzonder ook het flexibele scherm in dagelijks gebruik de prijs enigszins begrijpelijk maakt. Als we eerlijk zijn schrokken we nogal toen we het prijskaartje voorbij zagen komen, daar hebben we dan ook meteen nog een paar uur naar zitten staren. Toch moet die meerwaarde ergens vandaan komen. In dit artikel gaan we die meerwaarde zoeken, en flink aan het toestel trekken.

Huawei Mate Xs

Design

De Huawei Mate Xs lijkt niet echt op een doorsnee smartphone wanneer je de telefoon uit de doos haalt. Het toestel wordt namelijk uitgeklapt geleverd. Als je niet goed weet wat je besteld hebt dan verwacht je misschien geen tablet in de doos. Uitgevouwen is het toestel een redelijk vierkante telefoon met het uiterlijk van een tablet. Het scherm is volledig rechthoekig, dus geen uitsparingen voor selfiecamera's of sensoren. Aan de ahcterkant van het toestel zijn geen open draden of gevoelige scharnieren te vinden, het is zelfs een mooie achterkant die strak is afgewerkt. Aan de bovenkant van de Mate Xs vinden we zelfs een kleine IR-blaster, waarmee je bijvoorbeeld je televisie kunt besturen.

Opgevouwen ziet de Mate Xs er bijna uit als een normale smartphone. De grote uitzondering is de afronding van het scherm aan de zijkant en de streep met camera's aan de achterkant. Op het dikkere deel van het toestel zit alle besturing voor de Mate Xs; de ontgrendeltoets die ook dienst doet als vingerafdrukscanner, de volumetoetsen en op de achterkant, onder de camera's, zit nog een extra knop waarmee je het scherm kunt ontvouwen. Dat leggen we vaker nog wat meer uit. Al met al voelt het toestel vooral zwaar en dik wanneer het opgevouwen is, maar dat is niet zo gek gezien het ook een tablet is.

Huawei Mate Xs

Beeldscherm

Het mag duidelijk zijn dat het scherm bij dit toestel een beetje een bijzonder verhaal is. Het is technisch gezien een enkel oled beeldscherm met een diagonaal van 8 inch waarvan 6,6 inch overblijft bij het dichtvouwen van het toestel. Wanneer de Huawei Mate Xs is opgevouwen is het hele toestel scherm, dan bedoelen we dat zowel de voor- als de achterkant uit scherm bestaat. Dat ziet er wel stoer uit, maar dat betekent wel dat je het toestel altijd op het scherm neerlegt en een hoesje zit er voor dit toestel helaas niet in.

Voordat we het toestel binnenkregen vroegen we ons af hoe de kleurweergave zou zijn bij een scherm dat omgebogen kan worden. Het antwoord op die vraag hebben we nu en het ziet er goed uit voor Huawei. Het scherm kan redelijk fel worden en de kleuren blijven diep en crisp. Dat komt door de oledtechnologie van het beeldscherm. Een flexibel scherm moet ook wel gebruik maken van oledtechnologie, een lcd-paneel zou barsten bij het buigen.

Flex Factor

Dat een smartphone kan buigen is vrij bijzonder en tegelijkertijd steeds minder uniek. De eerste keer dat je het scherm van een smartphone buigt waarvan het de bedoeling is dat het scherm meebuigt voelt gek. Ook al weet je dat het de bedoeling is dat het scherm zich vormt naar jouw handelen krijg je toch het vermoeden dat je iets doet wat niet de bedoeling is. Na een paar keer buigen en een paar dagen gebruik wordt het al wat minder ongemakkelijk. Hoewel er zeker voordelen zitten aan een tablet op zakformaat zijn we toch voorstander van het tabletscherm aan de binnenkant. Het nadeel voor de fabrikant is dan dat er een extra scherm op het toestel zou komen om het toestel ook als een traditionele smartphone te gebruiken.

Huawei Mate Xs

Het scharnier is mooi weggewerkt op ongeveer de helft van de achterkant. Bij het eerste stukje flex van tablet- naar smartphone-stand kraakt het scharnier een klein beetje. Dat heeft ermee te maken dat Huawei het niet zo handig vindt als het scherm makkelijk op en neer flapt. Het scharnier geeft dus wat weerstand om het gebruik te verbeteren. Dat is even wennen maar dat gaat vlot. Wanneer je het toestel in de smartphone-stand zet klikt het scherm vast aan de dikkere balk van het toestel. Om weer terug te gaan druk je een klein knopje in waarmee het scherm weer los komt. Dit knopje zul je veel gaan gebruiken en het klikje is erg prettig.

Hardware en accu

Om zoveel schermoppervlak aan te sturen in intensieve apps is wat paardenkracht nodig. De Huawei Mate Xs heeft veel meer power dan nodig om alles aan de praat te houden. De Kirin 990 5G-processor in het toestel komt van Huawei zelf. Het bedrijf maakt al vele jaren haar eigen processoren en weet iedere keer te leveren. Zoals de naam al zegt kun je heel snel mobiel internetten met de Huawei Mate Xs via 5G-netwerken. Ze zijn op het moment van schrijven nog niet actief in Nederland maar je bent er helemaal klaar voor wanneer de knop omgaat.

Het opslaggeheugen van de Mate Xs is helaas niet uit te breiden, maar gezien je standaard 512GB opslaggeheugen krijgt zal dat ook niet echt gauw nodig zijn. Wat werkgeheugen betreft ben je met de Mate Xs voorzien van maar liefst 8GB RAM. Daar kun je goed mee vooruit wanneer je op het grote scherm spreadsheets aan het bewerken bent terwijl je tegelijkertijd nog een andere app aan het draaien bent.

Huawei Mate Xs

Het grote scherm van de Mate Xs heeft ook veel stroom nodig. De oledtechnologie verbruikt niet al teveel stroom om zwart weer te geven, maar 8 inch aan beeldscherm is flionk wat beeldscherm om van stroom te voorzien. Technisch gezien heeft de Mate Xs twee accu's in de behuizing zitten. De twee accu's zijn gekoppeld voor een totale capaciteit van 4500 mAh. Dat is een keurige capaciteit voor een standaard smartphone maar met het grote scherm van de Mate Xs verbruik je wat meer stroom. Twee dagen zul je niet halen met een volle lading, maar als je de Mate Xs na ongeveer anderhalve dag weer aan de oplader legt kom je comfortabel je tijd door.

Software

Tot nu toe zijn we redelijk positief geweest over de Huawei Mate Xs, maar nu zijn we dan toch echt bij het eerste grote pijnpunt aangekomen. De software van Huawei is nooit per se het grote pluspunt geweest aan de smartphones van Huawei, maar sinds mei van 2019 is de hulp van Google helaas weggevallen voor de nieuwe smartphones van Huawei. Dat wil zeggen dat de Mate Xs niet kunt draaien met Google-diensten. De uitkomst is dat je er geen Gmail-, Google Photos- of Google Maps-app op kunt draaien. Slechts een paar voorbeelden van apps waar we stiekem wel heel erg aan gewend zijn geraakt.

Het grootste minpunt aan de software van de Mate Xs is toch wel dat de Google Play Store niet aanwezig óf te installeren is op het toestel. In plaats daarvan kun je vooruit met de Huawei AppGallery. In Huawei's eigen app-winkel wordt je om te beginnen begroet door reclames, dat is uit te schakelen maar toen het de eerste keer gebeurde dachten we even dat het om een glitch ging, maar helaas. In de Huawei AppGallery kun je niet al je apps vinden, maar wel een aantal. Het kan even zoeken zijn naar geschikte alternatieven tussen de vele namaakapps.

Huawei Mate Xs

Toch is het niet alleen maar azijn dat we overhebben voor de software van Huawei. Op een telefoon waarbij de software rekening moet houden met een scherm dat verschillende beeldverhoudingen kan hebben is het regelen van appschalen niet gemakkelijk. Dat gaat bij Huawei vrij aardig. Een aantal apps zullen zich niet zo goed gedragen wanneer je tijdens het gebruik overschakeld van een klein naar een groot scherm, maar de meeste apps gaan hier goed mee om.

Camera

Hoewel je de Huawei Mate Xs waarschijnlijk niet hoofdzakelijk aan zou schaffen voor de camera, is het wel prettig wanneer deze wat presteert. Voor prettige plaatjes kun je met de Mate Xs wel vooruit. Het toestel is voorzien van vier camera's, waarvan er drie daadwerkelijk foto's kunnen schieten. De vierde is een Time-of-Flight camera om diepte snel en nauwkeurig te kunnen meten waar voorwerpen zich bevinden. De Mate Xs heeft een 40-megapixelhoofdcamera, een 16-megapixelcamera met groothoeklens, een 8-megapixelcamera met telelens en tot slot de ToF-camera.

kjhg kjhg kjhg kjhg kjhg kjhg kjhg kjhg

Hoewel de plaatjes niet tegenvallen zijn het zeker niet de beste foto's die we ooit uit een smartphone hebben zien komen. Kleuren worden zonder de Master AI-stand goed weergegeven en de foto's zijn ook zeker scherp, maar het omgaan met contrastverschilen bij meerdere of wisselende lichtbronnen is niet het sterktste punt van de camera's. Met de Master AI aan worden de kleuren opgeblazen op basis van de te maken foto. Hoewel deze foto's er leuk uitzien op social media maar verliezen kwaliteit wanneer je ze groot zou willen afdrukken.

Filmen werkt hetzelfde als bij andere smartphones. Gek genoeg kun je met de krachtige processor in het toestel maar 10 minuten in 4K filmen, en slechts tot 30 beelden per seconde. Je krijgt dus geen giga soepele beelden maar door de optische beeldstabilisatie krijg je toch redelijk onbewogen beelden. Al raden we aan om je handen toch zo stil mogelijk te houden. De kwaliteit van de filmpjes is keurig, al zul je er geen Hollywoodfilms mee opnemen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Het is al eens voorbij gekomen, en als je het tot hier hebt volgehouden dan weet je het inmiddels wel, maar de Mate Xs is niet bepaald een goedkoop toestel. Nieuwe technieken zijn duur om te ontwikkelen en daardoor zijn de eerste toestellen die erover beschikken vaak een stuk duurder dan vergelijkbare telefoons een paar jaar later. Toch is de Mate Xs niet het enige toestel waarvan het scherm meebuigt met de behuizing. We hebben er een aantal flexibele smartphones bijgenomen om eens te kijken hoe de vork in de steel zit.

Als eerste concurrent is er de Samsung Galaxy Fold. Dit toestel heeft wat opstartproblemen gehad maar is inmiddels volop verkrijgbaar met duidelijke instructies. De Galaxy Fold heeft zowel een groot scherm aan de binnenkant van de vouw, als een 'klein' 4,7 inch lcd-paneel aan de buitenkant van het toestel. Het grote scherm van de Fold is beschermd door de behuizing wanneer het toestel is opgevouwen, en dat is best prettig. Ook is het prettig dat je met de Galaxy Fold toegang hebt tot alles wat mooi is aan Android, dus ook de Google Play Store. De Fold is stevig geprijsd, maar wel al aanzienlijk goedkoper dan de Mate Xs.

Huawei Mate Xs Samsung Galaxy Fold Motorola Razr Samsung Galaxy Z Flip Apple iPhone 11 Pro Max
Beeldscherm 8,00 inch 7,30 inch 6,20 inch 6,70 inch 6,50 inch
Resolutie 2480 x 2200 pixels 2152 x 1536 pixels 876 x 2142 pixels 1080 x 2636 pixels 1242 x 2688 pixels
Pixeldichtheid 414 ppi 362 ppi 373 ppi 425 ppi 456 ppi
Besturingssysteem Android 10 Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 10 Apple iOS 13
Processor 2,9 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 3,0 GHz octa-core 2,7 GHz hexa-core
Werkgeheugen 8 GB 12 GB 6 GB 8 GB 4 GB
Interne opslag 512 GB 512 GB 128 GB 256 GB 64 GB
Camera 40,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 295 gram 263 gram 205 gram 183 gram 226 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 41,50 per maand Vanaf € 41,00 per maand Vanaf € 54,50 per maand
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 799,00 € 877,00 tot € 987,00 € 1.066,00 tot € 1.389,00

De Motorola RAZR maakte al menig tienermeisje jaloers toen de oorspronkelijke versie in 2004 werd aangekondigd. Anno 2020 is Motorola terug met de nieuwe RAZR. Net als de eerste versie heeft de nieuwe versie een 'clamshell' ontwerp. De nieuwe RAZR heeft uitgevouwen de vorm van een grote smartphone, maar dit toestel vouwt zich dubbel tot ongeveer de helft van het toestel. Op de buitenkant zit een 2,7 inch scherm waarmee je meldingen kunt zien en bijvoorbeeld selfies kunt maken met het toestel dichtgevouwen. De RAZR is weer een paar honderd euro goedkoper dan de Fold en bijna 1000 euro goedkoper dan de Mate Xs op het moment van schrijven.

Het laatste vouwbare toestel dat we bespreken is de Samsung Galaxy Z Flip. Net als de RAZR vouwt de Z Flip zich op van 'normale' smartphone tot halve smartphone. Het schermpje aan de buitenkant van de Z Flip is eveneens te gebruiken als selfiekijker, al is het 1 inch scherpje daar eigenlijk helemaal niet handig voor. Je kunt hier een paar meldingsicoontjes en de tijd op kwijt. Als je bedenkt hoe vaak je op je telefoon kijkt hoe laat het is dan scheelt het dat je niet iedere keer je telefoon open hoeft te vouwen.

Tot slot zetten we er ook even een non-vouwbaar toestel naast om te kijken wat je voor een hoge prijs nog meer kunt krijgen. Ons antwoord op de opvouwbare-trend komt van een merk dat nog niet aan het vouwen is en dan gaat het over de Apple iPhone 11 Pro Max. Dat is de duurste iPhone tot nu toe en tot nagenoeg alles in staat. De iPhone 11 Pro Max heeft een onnavolgbare processor en een kei van een camera, het enige wat het toestel niet kan naast opvouwen is verbinding maken met 5G-netwerken.

Conclusie

De Huawei Mate Xs biedt een nieuwe stap in smartphone-technologie doordat je het scherm om kunt buigen. Het toestel komt voorzien van alle hardware power die je de komende jaren nodig zult hebben en meer. Het aantrekkelijkste aan de Mate Xs is waarschijnlijk wel de 'WOW-factor' en als we dan het minst aantrekkelijke punt moeten benoemen dan is dat toch wel de prijs. De Mate Xs werkt goed en het scherm geeft kleuren mooi weer, hoewel het buigen eerst eng is went het vrij gauw en voelt het steeds beter.

Huawei Mate Xs

Wat verder een beetje jammer is, is dat de software van Huawei zelf helemaal niet verkeerd is, maar het ontbreken van Google Play-diensten geeft een stevige klap aan de dagelijkse bruikbaarheid van het toestel. Gelukkig staan er wel veel apps in Huawei's AppGallery waaronder bijvoorbeeld Snapchat en Microsoft Office waar je mee vooruit kunt. Met de camera kun je goed vooruit en je kunt er zeker ook mooie foto's mee maken, die helaas niet rechtstreeks in je Google Photos Cloud gaan. Het geheel komt met een prijsje, maar het is dan ook een premium-toestel.

+ Knallende processor
+ Vouwtastisch toestel
+ Groot kleurrijk scherm

- Erg prijzig
- Geen Google-diensten

Huawei Mate Xs review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden