Vergelijk 2.541.962 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

OnePlus 8 review

Reviews OnePlus 8 review
Door ,

De OnePlus 8 is de eerste van de fabrikant die volledige 5G-ondersteuning heeft. Wat heeft het toestel nog meer voor ons in petto? In deze review kijken we uitgebreid naar alle eigenschappen van de nieuwe OnePlus 8.

De jaarlijkse roulatie bij OnePlus is net geweest en wij konden de afgelopen weken gebruikmaken van OnePlus' jongste telg, de OnePlus 8. Morgen verschijnt hier ook de review van zijn grote professionele broertje, de OnePlus 8 Pro. Hier gaan we het echter uitgebreid hebben over de goedkoopste variant van deze nieuwe generatie. Voor het eerst hebben alle toestellen volledige ondersteuning voor 5G. Brengt dat nog verandering in een serie telefoons waar wij bij GSMinfo.nl regelmatig van onder de indruk zijn? In de onderstaande review kijken we naar het de diverse aspecten van de OnePlus 8.

We kijken onder andere naar het beeldscherm (doh!), nemen de software kort onder de loep, onderwerpen de camera's aan een korte test en kijken waar de OnePlus 8 zich precies in de markt bevindt en wat zijn grootste concurrenten zijn. Tenslotte volgt er een conclusie. Spreekt allemaal redelijk voor zich, dus laten we aftrappen!

Design

Als OnePlus ons na het toesturen van de 8 had gemaild met het excuus dat ze per ongeluk een OnePlus 7(T) Pro in de doos hadden gedaan, hadden we niet verbaasd opgekeken. Het toestel lijkt erg op de Pro-variant van de vorige generatie. Dan hebben we het vooral over de vorm van het toestel, de layout van de knoppen aan de zijkant en de camera-uitsparing aan de achterkant. Het is zoeken naar de veranderingen in het design. Ze zijn er, maar je moet wel goed kijken.

Het meest in het oog springende verschil is natuurlijk de afwezigheid van een uitschuifbare selfiecamera. Dat heeft gevolgen voor het scherm, die we hieronder zullen bespreken. Een andere opvallende wijziging is de kleur. Waar er bij de OnePlus 7 nog een mooie blauwe variant was, heeft deze bij de 8 plaatsgemaakt voor een kleur die OnePlus zelf Glacial Green noemt. Echt groen is het toestel niet, zie ook de foto onderaan de review. 

Heel revolutionair is het design dus niet, maar daar zijn we in dit geval niet heel rouwig om. Het toestel ligt prettig in de hand, vrijwel de hele voorkant van het toestel is bedekt met scherm en de rand eromheen voelt alsof hij een stootje aankan. Het fijne, karakteristieke schuifje aan de zijkant ontbreekt ook niet. Met de OnePlus 8 speelt het bedrijf op veilig qua design, wat geen klachten maar ook geen al te grote complimenten oplevert.

Beeldscherm

Op de OnePlus 8 zit een prachtig 6.55 inch groot AMOLED-scherm. Dat is voorzien van een resolutie van 1080 bij 2400 pixels en dat is ruim voldoende om alles loeischerp weer te geven. Extra fijn is de 90hz-verversingssnelheid. Dat zorgt ervoor dat scrollen heerlijk soepel gaat. Het heeft wel een impact op de batterij, maar als je wil kan je het ook uitzetten. Dat raden we overigens niet aan, want in de 90hz-modus voelt de telefoon veel sneller aan.

In de nieuwe 8 zit een gat in het beeldscherm, voor de selfiecamera. Dat is een ontwikkeling die nieuw is voor OnePlus. Bij de 7 was er nog een kleine druppelnotch en bij de Pro was er zelfs een uitschuifcamera. Dat is bij de OnePlus 8 dus opgelost door een klein rond gaatje links bovenin het scherm. In de software is het overigens redelijk goed gemaskeerd, want in Dark Mode valt de zwarte uitsparing helemaal niet op. Het AMOLED-scherm helpt daar ook aan mee, want het contrast daarvan is top. De kleurweergave trouwens ook. OnePlus levert standaard een screenprotector mee en die zit ook nog eens op een laag Gorilla Glass, dus voor krassen hoef je absoluut niet bang te zijn.

OnePlus 8 Never Settle

Hardware

De OnePlus 8 heeft een Snapdragon 865 aan boord van Qualcomm. Dat is het snelste dat er momenteel beschikbaar is, en dat merk je. De 8 is echt zalig snel. Dat heeft overigens ook veel te maken met het interne geheugen, dat van de UFS 3.0-variant is. Er zijn twee varianten, eentje met 128 en eentje met 256GB. Denk je veel geheugen nodig te hebben, dan kan je wellicht het beste die variant met 256GB aanschaffen want het geheugen is niet uitbreidbaar met een microSD-kaartje.

Toekomstproof ben je ook met de OnePlus 8, want het toestel is voorzien van volledige 5G-ondersteuning. Corona krijg je er niet van, maar retesnel internet wel. Zodra de Nederlandse providers echt serieus beginnen met het uitrollen van 5G kan je daar met de OnePlus 8 dus gelijk op. Het geheugen en de internetverbinding zijn overigens niet de enige dingen die snel gaan bij de 8. Daarvoor moeten we naar de batterij kijken.

De 4300 mAh sterke batterij is ruim voldoende om een dag door te komen. Mocht je dat nou onverhoopt niet lukken, dan kan je met de meegeleverde Warp Charge 30T-oplader de telefoon in een mum van tijd opladen. Met een maximaal ondersteunde spanning van 6 ampere zit er genoeg power achter om het toestel in een periode van 10 minuten vol genoeg te laden om er weer bijna een dag tegenaan te kunnen. Een waar genot, al moet je voor deze snelheid dus wel altijd de meegeleverde lader gebruiken.

OnePlus 8 achterkant

Camera

In de OnePlus 8 zitten maar liefst drie camera's. Het zit niet in de gebruikelijke opstelling van breedhoek, zoomlens en reguliere camera. In plaats daarvan heeft de zoomlens plaats moeten maken voor een macrolens. Voordat we die camera bespreken gaan we eerst kijken naar de camera waar je in de praktijk de meeste foto's mee zal maken: de hoofdcamera. Deze is voorzien van een Sony-sensor die tot 48 megapixel vast kan leggen. Deze camera is voorzien van optische beeldstabilisatie en maakt heel aardige foto's. We zijn van OnePlus inmiddels niets anders gewend.

Welke lens ook positief opvalt is de groothoek. Zeker in landschapsfotografie weet deze lens op een prettige manier wijde landschappen in pixels te vatten. Geen enorme vervormingen aan de zijkanten die we in de eerste generaties van groothoeklenzen bij smartphonecamera's nog wel eens zagen. De groothoek heeft een maximale resolutie van 16 megapixel en dat is als je je Instagram lit wil houden vrijwel altijd genoeg.

Tenslotte de macrolens. Een aardig idee van OnePlus, maar we snappen niet helemaal waarom het bedrijf ervoor kiest een sensor met maar 2 megapixel te plaatsen. Wellicht uit ruimte- of kostenoverwegingen, maar het gevolg is dat je de camera wel echt alleen voor macro's wil gebruiken. De camera als zoomlens gebruiken kán wel, maar echt mooie resultaten levert het met deze resolutie niet op. Verder valt op dat je bij het maken van macro's vrij veel licht nodig hebt, wil je fatsoenlijke kwaliteit foto's maken.

OnePlus 8 voorkant

Software

OnePlus doet veel goed met de 8, maar de software is niet zomaar goed. Die is echt zonder twijfel de beste Android-software die nu door een fabrikant wordt geleverd. OnePlus weet een herkenbare eigen stijl neer te zetten zonder al te veel overbodige frutsels toe te voegen. Uiteraard is de OnePlus 8 uitgerust met Android 10 en de meest recente beveiligingsupdates. Wat dat betreft is het weinig anders dan de software die gebruikers van de OnePlus 7(T) (Pro) nu draaien. Je kan zien dat OnePlus veel tijd heeft gestoken in het uiterlijk en het gebruiksgemak. Geen tientallen overbodige apps die je bij het eerste opstarten van de telefoon moet verwijderen.

Dat betekent overigens niet dat OnePlus helemaal geen eigen apps meelevert. Zo zit er standaard een File Manager op, is de overzetsoftware OnePlus Switch op het toestel te vinden en is de Community-app er voor het overleg met iedereen in de OnePlus-familie. Het is een overblijfsel uit de tijd dat OnePlus met zijn uitnodigingenmodel een enigszins exclusieve community had opgebouwd. Tegenwoordig is een OnePlus 8 gewoon bij een winkel te bestellen en is de club ongeveer net zo exclusief als de Donald Duck-Club, maar gelukkig is de strakke software gebleven.

OnePlus 8 waterdruppels

Prijs/kwaliteit

Je hebt een OnePlus al voor zo'n 700 euro voor de meest goedkope opslagvariant van 128GB. Die variant is te krijgen in het zwart, pardon, Onyx Black, en een prachtig soort groenblauw. Pardon, Glacial Green. De variant met 256GB is honderd euro duurder en is ook in Glacial Green en het lastig te categoriseren Interstellar Glow te krijgen. Dat is an sich geen enorme prijs als je ziet wat je er voor terugkrijgt, maar de concurrentie zit ook niet stil.

OnePlus 8 Samsung Galaxy S20 LG G8s ThinQ OnePlus 7T
Beeldscherm 6,55 inch 6,20 inch 6,20 inch 6,55 inch
Resolutie 1080 x 2400 pixels 1440 x 3200 pixels 1080 x 2248 pixels 1080 x 2340 pixels
Pixeldichtheid 402 ppi 566 ppi 402 ppi 393 ppi
Besturingssysteem Android 10 Android 10 Android 9.0 (Pie) Android OxygenOS 10.0
Processor 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 3,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 8 GB 8 GB 6 GB 8 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 128 GB 128 GB
Camera 48,00 megapixel 64,00 megapixel 13,00 megapixel 48,00 megapixel
Gewicht 188 gram 163 gram 167 gram -
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 29,00 per maand Vanaf € 34,00 per maand Vanaf € 21,50 per maand Vanaf € 27,00 per maand
Los toestel € 562,00 tot € 634,00 € 691,00 tot € 805,00 € 405,00 tot € 413,00 € 536,00

De grootste concurrentie komt van Samsung met de Galaxy S20. Dat toestel is een fractie duurder maar heeft wel een hogere schermresolutie en heeft wellicht een iets indrukwekkender camera-opstelling. Het toestel is ook een fractie compacter dan de OnePlus 8 maar heeft verder wel vergelijkbare hardware.

Geen zin om zoveel geld uit te geven? De LG G8s ThinQ is ondanks de leeftijd nog steeds een uitstekend alternatief. Het toestel heeft iets minder recente hardware dan de OnePlus en ontbeert ook 5G-ondersteuning, maar is nog steeds razendsnel en beschikt over een prachtig beeldscherm en uitstekende camera's. Het voordeel? Het toestel kost maar een fractie van de aanschafprijs van de OnePlus.

Uitstekende concurrentie komt tenslotte uit het kamp van OnePlus zelf. Zo kan je voor iets meer dan 500 euro al een uiterst potente OnePlus 7T op de kop tikken. Het toestel is voorzien van dezelfde software en heeft dan wel iets mindere hardware, maar komt nog steeds uitstekend mee. Het beeldscherm is net als bij de 8 Full HD+ en dezelfde snellaadstandaard wordt ondersteund. 5G ontbeert de 7T helaas wel, maar verder is het een geduchte concurrent voor iedereen die overweegt een OnePlus 8 aan te schaffen.

Conclusie

Ben je van plan een OnePlus 8 aan te schaffen? De kans is groot dat je daar geen spijt van gaat krijgen. Het toestel borduurt voort op de al uitstekende 7(T)-serie en doet de dingen die bij deze toestellen goed gingen wederom niet fout. Dat betekent uitstekende software, een heerlijk scherm en een prettig design. Tegelijkertijd valt op dat OnePlus met de 8 geen enorm grote verbeteringen heeft doorgevoerd.

Zeker, het toestel is uitgerust met een nieuwe chipset en er is nu 5G-ondersteuning aan boord. Dat is wat je wil als je een nieuw toestel aanschaft, maar wat belet je een toestel van de vorige generatie te kopen die over vrijwel dezelfde kwaliteiten beschikt maar een stuk vriendelijker prijskaartje met zich meebrengt? Op dit moment is 5G nou nog niet zo'n meerwaarde dat het de aanschaf van de 8 rechtvaardigt, zeker als je al een OnePlus 7 of 7T hebt. Zit je met een iets oudere OnePlus? Dan kan je de 8 kopen en daar een aantal jaren mee rondlopen. Het toestel is van ouderwets hoge kwaliteit.

Vooral met zijn software vindt OnePlus zich op eenzame hoogte. Het helpt dat er met het toestel verder weinig mis is, maar als er iets is dat smartphones dezer dagen van elkaar onderscheidt is het wel de software. Je kan natuurlijk voor iets minder geld een LG, Samsung of Huawei kopen, maar geen van allen bieden zo'n vlekkeloze ervaring als OnePlus. En daarin zit de echte meerwaarde van OnePlus.

+ Software echt heel erg goed
+ Scherm is prachtig
+ Sneller dan Speedy Gonzalez

- Macrolens niet de beste
- Zelfde ervaring voor minder geld bij vorige generatie OnePlus-toestellen

OnePlus 8 groen plant

OnePlus 8 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

OnePlus 8 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 31,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 36,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 45,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd onbeperkt 1000 € 35,00 € 12,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 41,00 € 0,- Bekijken
Alle OnePlus 8 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden