Vergelijk 2.379.762 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

OnePlus 8 Pro review

Reviews OnePlus 8 Pro review
Door ,

OnePlus doet pas een paar jaar mee op de internationale smartphonemarkt. Toch heeft het bedrijf al flink naam weten te maken. Om te kijken of de mensen achter OnePlus zich niet hebben overgegeven aan de gemakzucht hebben we de OnePlus 8 Pro flink onder handen genomen.

OnePlus heeft tijdens een periode van quarantaines en slimme lockdowns een nieuwe serie smartphones gepresenteerd. Hoewel er wat minder bombarie in de presentatie zat dan anders, zit er weer meer power in de toestellen. Naast de OnePlus 8 werd de wat stevigere OnePlus 8 Pro gepresenteerd. In deze review kijken we naar de OnePlus 8 Pro, het grotere broertje. In de OnePlus 8 Pro heeft het bedrijf alles gepropt wat ze maar aan high-tech onderdelen konden vinden.

OnePlus 8 Pro

De naam 'Pro' geeft al aan dat we hier niet zomaar met een smartphone te maken hebben, maar met een toestel dat tot meer in staat is. Nu kennen we OnePlus een beetje en we durven al wel te stellen dat de software ons zal bevallen, maar wat treffen we nog meer aan in dit toestel? Puur op basis van specificaties verwachten we een soepele ervaring, al moeten we nog wel zien of het de prijs waard zal zijn.

Design

Het eerste waar we naar gaan kijken bij de OnePlus 8 Pro is waar we naar gaan kijken. Dat leest als een typfout maar dat is het zeker niet. Wanneer je de doos opent van het toestel draai je een smartphone doorgaans een paar keer rond om te kijken wat je nou precies hebt aangeschaft. Als we de OnePlus 8 Pro door onze vingers laten gaan dan voelt het toestel erg goed aan. Het uiterlijk en het gevoel van een smartphone is altijd een beetje subjectief maar de OnePlus 8 Pro ziet er goed uit. De hoeken zijn wat scherper dan bij de OnePlus 7T Pro en de OnePlus 8 Pro is ook wat lichter doordat er geen uitschuifbare camera in het toestel zit.

Deze telefoon zou geen OnePlus-smartphone zijn zonder de notificatie-slider aan de rechterkant van het toestel. Daarmee kun je, zonder het toestel uit je zak te hoeven halen, de meldingen van de OnePlus 8 Pro dempen, op de trilstand zetten of simpelweg aanzetten. In de menu's kun je precies instellen wat dat geluidsprofiel voor jou moet doen. Aan de achterkant is er weinig veranderd ten opzichte van de OnePlus 7T Pro, al zijn er wel een camera en een microfoon bijgekomen. Daarover later meer.

OnePlus 8 Pro

Onderop vinden we de usb-c-aansluiting in het midden met daarnaast aan de ene kant de simsleuf en aan de andere kant de multimedialuidspreker. Rechts van het toestel zit naast de slider ook de vergrendeltoets. Deze lang indrukken roept de Google Assistant op. Aan de linkerkant van het toestel komen we alleen nog de volumetoetsen tegen. Bovenop het toestel heeft de OnePlus 8 Pro een groef gekregen. We weten niet zeker waarom, maar het heeft wel wat stoers.

Beeldscherm

Al voordat de OnePlus 8 Pro officieel was aangekondigd liet het bedrijf weten dat het scherm weer top zou worden. Zelf gaf OnePlus al aan dat het om een 120Hz-oledpaneel zou gaan en via DisplayMate kwam een zeer hoge score naar buiten over de kwaliteit van het scherm. Daar zit echter wel een klein gaatje in. In het scherm bedoelen we dan, niet in de beoordeling van DisplayMate. Een gat met een diameter van 3,84mm zit in de linkerbovenhoek alsof het scherm met een perforator is bewerkt alvorens het werd ingebouwd. Daardoor is hier ruimte voor de selfiecamera die, zoals gezegd, niet meer uit de bovenkant schuift.

De beoordeling van DisplayMate vertelt niet altijd het hele verhaal, maar we kunnen niet ontkennen dat het scherm van de OnePlus 8 Pro van topklasse is. Dan hebben we het nog niet over de verversingssnelheid maar puur en alleen over de kleuren en helderheid van het scherm. Met een piekhelderheid van 1300 nits kun je het scherm zelfs in de felle voorjaarszon goed zien, al moet je de helderheid wel omhoog doen voordat je het huis uit gaat. De kleuren zijn diep en dat heeft te maken met de oledtechniek en het feit dat het scherm sRGB ondersteunt. Het scherm heeft trouwens een diagonaal van 6,78 inch en daarmee is de OnePlus 8 Pro een flinke jongen.

OnePlus 8 Pro

Het is al een paar keer naar voren gekomen, maar we lichten het hier even wat verder toe. De OnePlus 8 Pro heeft een beeldscherm met een verversingssnelheid van 120Hz. Dat betekent lang niet voor iedereen iets maar dat wil zeggen dat de pixels in het toestel 120 keer per seconde opnieuw worden ingeladen en verlicht. Het resultaat is een boterzachte swipe-ervaring wanneer je door je berichten of nieuwsfeed scrollt. Het grootste voordeel zit echter in het spelen van games. De OnePlus 8 Pro is overigens ook voorzien van een MEMC-chip die ervoor zorgt dat ook beelden met een lager aantal beelden per seconde worden aangevuld tot 120Hz. De kunstmatige intelligentie voegt dus belden toe tussen de bestaande frames. Dit kun je zelf in- en uitschakelen en het werkt bijvoorbeeld in apps als Youtube, Netflix en de eigen galerij-app van OnePlus.

Hardware en accu

Zoals het OnePlus betaamt, en een smartphone met 'Pro' in de naam, beschikt de OnePlus 8 Pro over een loeisnelle processor. In het hart van de 8 Pro tikt een Snapdragon 865 als een tierelier. Alleen wanneer dat nodig is natuurlijk. Over het algemeen zijn de opdrachten die je aan het toestel geeft niet zwaar genoeg om het maximale geweld van de Snapdragon 865 in werking te stellen, maar het is fijn om te weten dat het er is wanneer je het nodig hebt.

De OnePlus 8 Pro komt in een variant met 8GB werkgeheugen en er is ook de mogelijkheid om een 12GB-versie aan te schaffen. De hoeveelheid werkgeheugen gaat gepaard met de hoeveelheid opslaggeheugen, respectievelijk 128GB en 256GB en dat geheugen is niet uitbreidbaar, overweeg dus goed hoeveel ruimte je nodig denkt te hebben. De keerzijde is wel dat de OnePlus 8 Pro de mogelijkheid biedt tot dualsim. Dan kun je dus een privé en een zakelijk nummer in één toestel gebruiken.

OnePlus 8 Pro

De Snapdragon 865 heeft nog iets bijzonders, waar we helaas in Nederland nog niet bijzonder veel aan hebben. Er zit namelijk een X55-modem in de chipset. Degenen die het laatste nieuws hebben gevolgd wat betreft mobiele data weten wat voor een modem dat is. Met de OnePlus 8 Pro kun je dankzij dat modem verbinding maken met 5G-netwerken. Iets waar we in Nederland misschien nog even op moeten wachten. De rest van de G's vangt het toestel uiteraard ook gewoon op en je kunt als eerste met 5G aan de slag wanneer het eindelijk hier komt.

De accu is bij OnePlus nooit echt een bespreekpunt geweest. De acu's van OnePlus-smartphones houden het goed vol, maar zijn ook weer geen marathonlopers. Bij de OnePlus 8 Pro zit echter een halve marathonloper in de accu. Met een capaciteit van 4510 mAh is de accu groot genoeg om het doorgaans twee dagen vol te houden. Vanwege de lockdown-tijd waarin we lezen hebben we niet echt een test van een doorsnee werkdag uit kunnen voeren gezien we meer dan ooit op onze smartphone bezig zijn, maar wanneer we de schermtijd in acht nemen kun je flink vooruit met de OnePlus 8 Pro.

Naast de ruime accu helpen ook de software en het beeldscherm een handje mee om het einde van de dag te halen. Een oled-scherm verbruikt niet al teveel stroom en de software op de OnePlus 8 Pro houdt de verschillende apps in het gareel. Zoals altijd is de accu snel op te laden via de kabel; met gebruik van Warp Charge 30T is het toestel binnen no-time weer op volle lading. Nieuw voor OnePlus is dat het toestel ook draadloos op te laden is. Daar heeft OnePlus lang niet aan willen beginnen omdat het niet zo snel was. Daar heeft OnePlus echter een oplossing voor gevonden, ook draadloos laadt de OnePlus 8 Pro op met 30 Watt. Dat gaat inderdaad snel maar helaas wel alleen met OnePlus' eigen draadloze lader.

Software

Hoewel software een belangrijk onderdeel is van iedere smartphone, en een beetje extra bij OnePlus-smartphones, hoeven we het hier eigenlijk niet heel uitgebreid over te hebben. De software zit bij OnePlus altijd wel snor. OnePlus wisselt veel meningen en ideeën uit met haar community. Die community bestaat voor een groot deel uit techfanaten. Het resultaat daarvan is een soepel besturingssysteem met veel handige functies en weinig rompslomp. Wat het ook oplevert is een hoge graad aan personalisatie.

De OnePlus 8 Pro draait standaard op Android 10 in de vorm van OxygenOS 10.5. Het verschil is niet gigantisch met OxygenOS 10 maar er zijn net wat meer snufjes en toeters in het besturingssysteem opgenomen. OxygenOS wordt vaak geupdatet om ervoor te zorgen dat je beschermd blijft en het is wel zo prettig om virusvrij te blijven. De Zen-Modus is weer aanwezig op de OnePlus 8 Pro, daarmee kun je instellen hoe lang je alleen voor oproepen bereikbaar kunt blijven. Al je apps en meldingen worden vergrendelt, behalve de camera-app. Zo kun je even helemaal 'zen' worden.

OnePlus 8 Pro

Camera

We zijn aangekomen bij de camera. of camera's, van de OnePlus 8 Pro. De camerakwaliteit van OnePlus-smartphones heeft vaak iets minder aandacht gekregen ten opzichte van het besturingssysteem en de rest van de hardware. De laatste twee jaar zijn daar echter stevige sprongen in gemaakt. In de OnePlus 7T Pro van vorig jaar vonden we de IMX 586 van Sony als hoofdcamera. In De OnePlus 8 Pro is diezelfde sensor aanwezig, maar dit keer als de groothoeklens. De hoofdsensor is een IMX 689 en die maakt zeer mooie plaatjes.

Het scherpstellen met de OnePlus 8 Pro voelt fijn en snel. Je kunt met de telefoon ook van heel dichtbij foto's maken met gebruik van de macro-stand. Daarnaast kun je ook de scherpe groothoeklens gebruiken en tot slot een 3x zoom. Je kunt wel verder inzoomen, maar dan zul je kwaliteit verliezen. Via verschillende filters kun je je foto's opleuken al zijn de kleuren die de camera's op de automatische stand vangen al prettig voor de ogen. Verder zijn ook de andere modi als Nightscape en een portretstand aanwezig.

asdf adsf asdf asdf afd asdf asdf adsf

Wat filmen betreft kun je ook goed vooruit met de OnePlus 8 Pro. Je kunt uiteraard filmen in 4K, zowel met 30 beelden per seconde als met 60 beelden per seconde. OnePlus heeft ook de Super Stable-functie weer iets verbeterd om ervoor te zorgen dan je je toestel niet per se in een statief hoeft te hebben om toch soepel beelden te filmen. Zoals gezegd worden de filmpjes die je schiet in de gallerij opgefraaid tot 120Hz, of ze nou in 30- of 60fps gefilmd zijn. Er zitten tot slot nog extra microfoons op de OnePlus 8 Pro om ook de richting van het geluid beter en helderder vast te leggen.

Prijs-kwaliteitverhouding

Zoals bij alle andere fabrikanten ook het geval is worden de smartphones van OnePlus steeds een beetje duurder. Daarmee is het nieuwste toestel automatisch het duurste toestel. Bij de lancring gaat de OnePlus 8 Pro voor 899 euro over de toonbank in de configuratie met 8GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen en voor maar liefst 999 euro voor de full fat-variant met 12GB werkgeheugen en 256GB opslaggeheugen. Als je tegen de duizend euro voor een nieuwe smartphone uit gaat geven is het aan te raden om eens te kijken wat er nog meer is.

De eerste uitdager is een geduchte. De Apple iPhone 11 Pro ligt qua prijs vergelijkbaar in de markt en heeft net als de OnePlus 8 Pro eigenlijk alles te bieden. Wat ontbreekt bij de iPhone 11 Pro is de mogelijkheid om met 5G-netwerken te verbinden. Daar staat tegenover dat de iPhone 11 Pro een beter camera heeft, zowel voor als achterop. Het verschil is niet gigantisch en je merkt de verschillen pas goed als je op de details gaat letten met de twee naast elkaar. Het besturingssysteem is echter het grote verschil. Blijf je bij je huidige software, of ga je over naar de andere kant?

OnePlus 8 Pro Apple iPhone 11 Pro Samsung Galaxy S20 Plus Oppo Find X2 Pro
Beeldscherm 6,78 inch 5,80 inch 6,70 inch 6,70 inch
Resolutie 1440 x 3120 pixels 1125 x 2436 pixels 1440 x 3200 pixels 1440 x 3168 pixels
Pixeldichtheid 507 ppi 463 ppi 524 ppi 519 ppi
Besturingssysteem Android OxygenOS 10.0 Apple iOS 13 Android 10 Android 10
Processor 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz hexa-core 2,7 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 8 GB 4 GB 8 GB 11,94140625 GB
Interne opslag 128 GB 64 GB 128 GB 512 GB
Camera 48,00 megapixel 12,00 megapixel 64,00 megapixel 48,00 megapixel
Gewicht 193 gram 188 gram 186 gram 207 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 37,00 per maand Vanaf € 48,00 per maand Vanaf € 39,00 per maand Vanaf € 46,00 per maand
Los toestel € 779,00 tot € 1.061,00 € 928,00 tot € 1.380,00 € 839,00 € 999,00

Een grote concurrent binnen de Android-zone is de Samsung Galaxy S20 Plus. De S20 Plus is voorzien van alle snufjes, zeker wanneer je de 5G-variant neemt. Ook het scherm van de S20 Plus heeft een verversingssnelheid van 120Hz, maar tot op heden is dat alleen te gebruiken bij een 1080p resolutie en niet op de hoogste resolutie van 1440p. De camera van de Galaxy S20 Plus is net als bij de iPhone beter dan die van de OnePlus 8 Pro, maar ook niet gigantisch veel. Wel kun je met de camera van de S20 Plus verder inzoomen zonder kwaliteitsverlies.

Tot slot bespreken we de Sony Xperia 1 II. Ondanks de gekke naam heeft het toestel veel te bieden. Daar vraagt Sony een hoge prijs voor maar dan krijg je ook wat. Net als bij OnePlus het geval is, heeft Sony de camera eindelijk strakgetrokken. Dat klinkt misschien gek gezien Sony zelf de camera's maakt voor een groot aandeel van de markt, maar de verwerking zat Sony vooral in de weg. De Xperia 1 II heeft dezelfde processor als de OnePlus 8 Pro maar staat wat software betreft iets dichter bij Google.

Conclusie

Mocht je het hele verhaal hierboven hebben overgeslagen om snel te weten te komen of het iets voor jou is, dan hebben we hier een korte samenvatting van de hele tekst. De OnePlus 8 Pro is in zijn geheel een volledig toestel. Van het ontwerp tot de software en van hardware tot en met de camera. OnePlus heeft zelfs eindelijk de stap gemaakt om draadloos opladen aan het toestel toe te voegen. De volledigheid van het toestel heeft echter wel een nadeel; de prijs.

OnePlus 8 Pro

De OnePlus 8 Pro heb je in je broekzak tegen een stevige prijs. OnePlus heeft haar toestellen doorgaans wat vriendelijker geprijsd, sinds de OnePlus 7-serie heeft het bedrijf er een andere strategie op aangenomen. Met de OnePlus 8 Pro laat OnePlus zien waar ze toe in staat zijn terwijl de OnePlus 8 aangeeft waar het bedrijf voor staat tegen een vriendelijkere prijs. Als je dus alles wil dan zit je bij de OnePlus 8 Pro goed, maar dan ben je ook al het geld voor je huur kwijt.

Spetterend display
Sneller dan het licht
Soepele software

- Pittig prijsje
- Geheugen niet uitbreidbaar

OnePlus 8 Pro review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

OnePlus 8 Pro beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 45,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 54,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd onbeperkt 7000 € 48,00 € 10,00 Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 5000 € 38,00 € 155,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 223,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 44,00 € 120,00 Bekijken
Alle OnePlus 8 Pro aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden