Vergelijk 2.513.422 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei Mate 30 Pro review

Reviews Huawei Mate 30 Pro review
Door ,

De Huawei Mate 30 Pro is een interessant toestel. Het is de eerste Huawei die zonder Google-software op de markt komt. Werkt dat een beetje en wat zijn de gevolgen voor de Mate 30 Pro specifiek? In deze review komen we daar achter.

Met de Huawei Mate 30 Pro probeerde Huawei iets wat geen enkele Android-fabrikant in de westerse wereld de afgelopen acht jaar aan had gedurfd: het lanceerde een telefoon zonder Google Play Services. Deze moed was uit noodzaak geboren, want dankzij het escalerende handelsconflict tussen de VS en China was Google genoodzaakt alle samenwerking met het Chinese Huawei stop te zetten. Een aderlating, maar veel mensen waren ook nieuwsgierig: hoe zou het Huawei vergaan zonder het ecosysteem van apps waarmee Google zo lang zijn best had gedaan om zichzelf onmisbaar te maken?

Het resultaat ligt nu in onze handen in de vorm van de Huawei Mate 30 Pro. Op de hardware van de Mate 30 Pro heeft Google duidelijk geen impact, want het toestel ziet er prachtig en behoorlijk futuristisch uit. De aan de zijkanten omvattende schermranden zien er fragiel maar vooral erg gaaf uit. De achterkant is een magneet voor vingerafdrukken maar glimt als een spiegel na het oppoetsen. De notch bovenaan het scherm is kleiner dan ooit maar biedt toch geavanceerde gezichtsherkenning. Het scherm is kraakhelder en beschikt over een indrukwekkende kleurweergave en contrast. Nee, met de hardware is echt erg weinig mis. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de camera's.

We kunnen nu alvast verklappen: de klappen vallen pas bij het bespreken van de software. De review zal daarom meer dan ooit gaan over de tegenstelling die in de Mate 30 Pro aanwezig is. We bespreken uitgebreid de camera en de software, kijken naar de prijs en beschikbaarheid en bespreken tussendoor ook nog kort de andere eigenschappen van de telefoon, voor zover ze eruit springen.

Mate 30 Pro voorkant

Hardware

Over de hardware van de Mate 30 Pro zul je ons geen onvertogen woord horen zeggen. Er is een heel behoorlijke chipset aan boord, de Kirin 990. Die biedt vooralsnog geen uitgebreide 5G-ondersteuning zoals de nieuwe P40 Pro met dezelfde chipset dat wel doet, maar verder heb je qua snelheid en ondersteuning weinig te klagen. Er is 8GB werkgeheugen aan boord, het interne geheugen is met 256GB ook niet bepaald krap te noemen en dat is ook nog eens uit te breiden met een NM-geheugenkaart.

Het beeldscherm is ook geen straf. Er zit een 6.5 inch groot OLED-scherm op geklikt, met een resolutie van 1176 bij 2400 pixels. Dat resulteert in een PPI-ratio van 409. De afgeronde schermranden zijn behoorlijk heftig, en geven als je recht van voren naar het toestel kijkt de illusie dat er aan de zijkanten geen schermranden aanwezig zijn. Het heeft als nadeel dat wanneer je de Mate 30 Pro laat vallen, de kans vrijwel honderd procent is dat het scherm de grond raakt, met alle nadelige gevolgen van dien. Het is gelijk het enige nadeel van dit scherm, want de kleurweergave is uitstekend en dankzij de OLED-technologie is ook het contrast geweldig. Films en series kijken op dit toestel is dan ook een waar genoegen.

De batterij is een ander indrukwekkend onderdeel van de Mate 30 Pro. Met 4500 mAh kom je de dag hoe dan ook door, en dankzij het tamelijk agressieve batterijmanagement van Huawei kan je daar ook relatief eenvoudig twee dagen van maken. Andere dingen die we hierbij waarderen is de ondersteuning voor draadloos laden én de meegeleverde 40W snellader, die de Mate 30 Pro in een relatief kort tijdsbestek een flinke boost kan geven. Erg prettig.

Mate 30 Pro zijkant

Dan nog een paar woorden over de overige hardware. Huawei heeft de koptelefoonaansluiting achterwege gelaten, maar zet wel nog steeds een infrarood-transmitter bovenin het toestel zodat je hem kan gebruiken om je televisie te bedienen. Ook de infrarood-gezichtsherkenning maakt weer zijn opwachting, wat zorgt voor enorm snelle en veilige toestelontgrendeling. Dat de notch die dat mogelijk maakt desalniettemin relatief klein is, is daarbij extra indrukwekkend. Het maakt de achter het scherm ingebouwde vingerafdrukscanner zo goed als overbodig.

Dan de camera. Achterop de Mate 30 Pro zitten er maar liefst vier, waarvan je er drie actief kan gebruiken. Het is de gebruikelijke opstelling met een reguliere camera, een breedhoek en een telelens. Opvallend aan deze opstelling is vooral dat Huawei voor de breedhoek, normaalgesproken een beetje het ondergeschoven kindje, ook heeft gekozen voor een 40 megapixel sensor. Diezelfde sensor zit ook in de 'normale' camera, al is die laatste wel voorzien van optische beeldstabilisatie. De telelens heeft dat overigens ook, wat handig is aangezien het bij deze camera vaak het meest nodig zal zijn. De sensor is 8 megapixel groot, met een mogelijkheid tot 3x optische zoom. De vierde sensor is bedoeld om diepte in te schatten zodat een accuraat bokeh-effect kan worden weergegeven.

De resultaten van deze tamelijk uitgebreide opstelling mogen er wezen. De reguliere camera heeft af en toe de neiging de zaken iets rooskleuriger voor te stellen dan ze daadwerkelijk zijn. Een wat grauw bos wordt daarmee opeens een kakofonie aan kleuren. Leuk voor je Instagram, maar het voelt toch een beetje nep aan af en toe. In het donker weet de Mate 30 Pro dat niet helemaal los te laten, maar de resultaten zijn daarbij minder storend. Zo lijkt het op een foto van een boom hieronder bijna dag, terwijl de foto rond middernacht is gemaakt. De Mate 30 Pro weet veel licht vast te houden, waardoor je ook in omstandigheden waar bijna geen daglicht is toch nog uitstekende foto's kan maken. Indrukwekkend.

Camera mate 30 Pro daalseweg Camera mate 30 Pro oranjesingel Camera mate 30 Pro boom twee Camera mate 30 Pro molenstraat Camera mate 30 Pro frietjes Camera mate 30 Pro boom

Hetzelfde geldt voor de telelens en de breedhoek. De zoom is handig wanneer je een mooi landschap in de verte wil vastleggen maar geen zin hebt om dichterbij te lopen/fietsen/rijden. Ook stelt het je in staat geinige macro-foto's te maken die scherp blijven omdat je de telefoon niet tegen het te fotograferen object aan hoeft te leggen. De groothoek is handig om grotere gezelschappen te fotograferen maar geeft ook een leuk effect aan foto's in andere omstandigheden. Het is bijvoorbeeld ook handig als je je kamer aan je Tinderdate wil laten zien en geen zin hebt om een uitgebreide video te maken.

Op de Mate 30 Pro is natuurlijk ook een selfiecamera aanwezig. Die is voorzien van 32 megapixel en leent zich uitstekend voor loeischerpe selfies én videobellen met al je vrienden in quarantaine. Huawei heeft er traditiegetrouw voor gezorgd dat er voldoende geinige effecten over je selfies heen te plakken zijn, voor als je het leven niet te serieus neemt. De effecten zijn wel iets minder heftig dan je krijgt op de P-serie maar dat komt ook omdat de Mate-serie natuurlijk meer op de zakelijke markt is gericht. Dat u het weet.

Mate 30 Pro selfie Mate 30 Pro selfie filter

Software

Een flinke hoeveelheid van onze tijd bij het reviewen van de Mate 30 Pro is besteed aan het bekijken en uitproberen van de software op het toestel. De Mate draait op Android 10, maar daar houden ook gelijk alle vergelijkingen met andere Android-toestellen op. Huawei stond altijd al bekend om zijn tamelijk rigoureuze aanpassingen van het Android-systeem, maar nu Google is verdwenen zijn ook de laatste restanten van herkenning verschwunden.

Huawei heeft er het nodige aan gedaan om het besturingssysteem zo werkbaar mogelijk te houden. Dat merk je al gelijk als je het toestel voor de eerste keer opstart; er wordt gevraagd of je al een Android- of iPhone-toestel hebt waarvandaan apps, data en instellingen kunnen worden overgezet. Deze Phone Clone-software werkt uitstekend; alle data van mijn Mate 20 Pro werd vlekkeloos en bovendien loeisnel overgezet. Alle Google-apps werden er overigens netjes uitgefilterd, alsook de apps die geen ondersteuning boden voor Android 10. Wat overblijft is de apps die onder een van de andere grote techbedrijven vallen; Facebook, WhatsApp, Amazon Prime Video, Microsoft Office en Instagram. En natuurlijk de apps van Huawei zelf.

Mate 30 Pro logo

Andere apps die indirect van Google gebruik maken, zoals Waze, werken overigens ook gewoon. Hier en daar is er een functie die mist. Zo kan je niet meer je chats automatisch backuppen in WhatsApp; dat ging naar Google Drive. Andere apps die je data in de cloud opslaan en daarbij gebruikmaken van je Google-account werken logischerwijs ook niet. Had je een cool Pokémon Go-account maar is dat gekoppeld aan je Google-account? Helaas, daar kan je op de Mate 30 Pro niet bij. Je telefoon als two-factor-authentication gebruiken is met de Mate 30 Pro helaas ook geen optie.

Zonder Google zijn er dus een flink aantal dingen niet mogelijk, maar er zijn ook zeker de nodige dingen wél mogelijk. Je kan apps downloaden uit Huawei's eigen AppGallery. Op moment van schrijven biedt dat nog bepaald geen plethora aan keuzes. Althans, er valt wel het nodige te downloaden maar de kwaliteit van de apps ligt duidelijk nog onder dat van de Play Store. Het doet hier en daar een beetje denken aan de eerste een á twee jaar dat de App Store van Apple live was. Er is veel keuze, maar echt volwassen is het nog niet.

Dat uit zich op een aantal manieren. Veel apps zijn in een andere taal en zijn gericht op een ander geografisch gebied. Zo hadden we er niet persé behoefte aan te shoppen bij AIMart met Saudi-Arabische Rand, maar waarderen we het wel dat we de app daarvoor via de AppGallery konden downloaden. Ook hebben we smakelijk gelachen om een app waarmee je virtueel melk kon drinken. Volgens de beschrijving zouden al onze vrienden denken dat we net een écht glas melk dronken, zo echt was het effect. We willen niet teveel verklappen voor de nieuwsgierige app-downloader, maar het ongeloof stond bij de mensen die het zagen wel op het gezicht.

Al met al kunnen we wel stellen dat het verliezen van de Google Play Store en daarmee samenhangende Google Play Services een aderlating is voor de Mate 30 Pro. De AppGallery is op dit moment nog geen volwaardig alternatief, al heeft dat vooral met de kwaliteit van de apps te maken en niet zozeer met de hoeveelheid. Dat is iets wat ongetwijfeld mettertijd beter zal gaan worden, gezien de investeringen die Huawei in het ecosysteem doet.

Mate 30 Pro camera

Prijs en beschikbaarheid

De Huawei Mate 30 Pro is in Nederland te koop, maar met de nodige beperkende voorwaarden. Zo kan je het toestel alleen aanschaffen bij een MediaMarkt-locatie in Amsterdam. Het betreft ook nog een beperkte oplage, dus lang niet iedereen zal er een weten te bemachtigen. Dan nog de prijs; die is zoals je van een toestel van deze allure mag verwachten niet bepaald laag. Een adviesprijs van 1099 euro hanteert Huawei, en dat is niet geheel onbegrijpelijk als je kijkt naar de hardware.

Kijkend naar de software is het echter iets beter te begrijpen dat het toestel maar zo beperkt beschikbaar is. Dit is duidelijk niet geschikt voor de gemiddelde consument. Het is dan ook niet voor niets dat Huawei een leger aan medewerkers inschakelt om mensen in de winkel exact uit te leggen hoe het toestel in elkaar steekt en wat je er allemaal mee kan. Er zal zeker een markt zijn voor toestellen zonder Google, maar dan moet dat vooral facultatief zijn en niet zozeer gedwongen.

Conclusie

De Huawei Mate 30 Pro is een geweldig toestel. Het ziet er erg mooi uit en de foto's die het toestel produceert zijn fenomenaal. Over de snelheid van het toestel ook niets dan lof, want de Kirin 990 aan boord is ruim voldoende om het toestel voort te stuwen zonder enige hapering. Het helpt ook dat er een sloot aan werk- en opslaggeheugen aanwezig is, die het gebruik van de telefoon op meerdere manieren vergemakkelijken. Dingen als infrarood-ondersteuning dragen nog bij aan het kwaliteitsgevoel dat de Mate 30 Pro oproept.

Wat minder makkelijk is de omgang met de telefoon in het dagelijkse gebruik. Dat heeft natuurlijk voornamelijk te maken met de afwezigheid van Google-software. Veel mensen, waaronder ik, gebruiken die vrijwel dagelijks. Zaken als Google Maps, Google Photos en Gmail zijn in variërende mate van succes opgevangen door de vervangende AppGallery. Mail werkt bijvoorbeeld redelijk via de ingebouwde mail-app of via een applicatie van derden zoals Microsoft. Voor de enorme hoeveelheid aan data in Google Maps is helaas geen waardig alternatief te vinden; Bing Maps is toch niet helemaal hetzelfde.

Het is te hopen dat Huawei in de toekomst een succes weet te maken van AppGallery. Zuiver uit concurrentieoogpunt zou dat een goede zaak zijn. Op dit moment voelt het echter nog niet alsof men in de buurt komt van de diensten die Google met Android-telefoons meelevert. Het voelt af en toe als een reis terug in de tijd naar de begindagen van de Play Store, dus er zit wel degelijk potentieel in. Apple bewijst al jaren dat het prima mogelijk is om een alternatief voor Google's hegemonie op Android te bewerkstelligen. Laten we hopen dat Huawei dat nu ook op Google's thuisfront, het Android-systeem, voor elkaar gaat krijgen.

+ Prachtig design
+ Hardware van hoge kwaliteit
+ Camera presteert uitmuntend

- Software voelt zonder Google incompleet
- Forse prijs en beperkte beschikbaarheid

Huawei Mate 30 Pro review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden