Vergelijk 2.691.991 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

LG G8s ThinQ review

Reviews LG G8s ThinQ review
Door , - 1 reactie

De LG G8s ThinQ is een telefoon met veel snufjes, goede hardware en een drietal camera's op de achterkant. Maar is het ook een telefoon die je aan wil schaffen? Dat bekijken we in deze review.

Met de LG G8s ThinQ kunnen we eindelijk onze handen leggen op het nieuwe toptoestel van LG. Het heeft even geduurd; de telefoon werd in februari aangekondigd maar daarna bleef het lang stil. Gelukkig plofte het toestel enige tijd geleden op onze deurmat en konden we eindelijk aan de slag met alle leuke features die LG op de G8s heeft geschroefd.

Daarbij valt ook op dat de LG, sinds zijn introductie, een flinke prijsdaling heeft gekend. Lees daarom ook vooral even het stukje over de verhouding tussen prijs en kwaliteit, want die is uitstekend. Ook bekijken we de camera's en vellen we ons oordeel over de hardware in de telefoon, maar we beginnen met het bespreken van het beeldscherm van de LG G8s ThinQ.

Beeldscherm

Op de LG G8s ThinQ zit een tamelijk fors 6.21 inch beeldscherm met een 18.7 bij 9 beeldverhouding. Dat is dus redelijk langwerpig, wat betekent dat er ook wat pixels in de hoogte bijkomen. De Full HD-resolutie wordt daarmee Full HD+, met 1080 bij 2248 pixels.Voor een scherm van dit formaat is dat meer dan genoeg. Je ziet soms bij concurrenten wat hogere resoluties voorbij komen, maar dat heeft vooral een minder indrukwekkende batterijduur tot gevolg.

Het scherm valt verder vooral op door de tamelijk forse notch die zich bovenin het scherm heeft genesteld. Daarin zitten allerlei belangrijke dingen, zoals de selfiecamera, speaker en 3d-sensor, maar het nadeel ervan is dat de bovenste balk die Android normaal gebruikt om je inkomende meldingen op te sommen wel erg weinig ruimte over heeft. Daar kan de manier waarop LG heeft geprobeerd de ruimte rondom de notch een leuke kleur te geven weinig aan veranderen.

LG G8S ThinQ

Design

De LG G8s ThinQ is, net als de vorige iteraties van de G-serie, een prachtige telefoon om te zien. Heel veel aan het design is er niet gesleuteld. Je hebt nog steeds een glazen voor- en achterkant. De metalen rand rondom is bol en daardoor ligt het toestel prettig in de hand. Wel vinden we het toestel wat breed; het had gescheeld als LG was meegegaan in de traditie van veel fabrikanten om toestellen smaller en langer te maken.

LG G8S ThinQ

Bij de LG G7 had de fabrikant nog een hele klankkast in de telefoon ingebouwd, maar dat heeft bij de LG G8s het veld moeten ruimen. Een beetje jammer vinden we dat ergens wel, want de G7 kon echt een belachelijk hoog volume aantikken. Dat wil overigens niet zeggen dat de G8s zich moet schamen voor zijn geluidskwaliteit en volume; die zijn dik in orde. Zeker via de uitstekende, meegeleverde oordopjes weet de G8s een prachtig geluid te presenteren, maar ook de speaker staat aardig zijn mannetje. Nog even over die oordopjes: bij geen enkele andere telefoon krijg je standaard in de doos zulke goede oordopjes. Die sluit je overigens ook gewoon aan op de op de G8s aanwezige koptelefoonaansluiting.

Hardware

Op de hardware van de G8s ThinQ is echt heel weinig aan te merken. Je krijgt een Snapdragon 855, wat garant staat voor snelheid en energiezuinigheid. Aan boord zijn verder alle essentialia te vinden die je bij een moderne smartphone mag verwachten. Denk aan dingen als 4G, ondersteuning voor alle wifi-frequenties, NFC, ondersteuning voor snelladen én draadloos laden. De G8s is al met al een heel complete telefoon. LG levert zelfs een snellader mee in de doos.

Dan de frontcamera. Die zit, zoals je al onder het kopje beeldscherm kon lezen, verstopt in een notch. We willen het hier echter hebben over de infraroodcamera die ernaast zit. Die heeft een aantal handige functies, die we nog niet eerder terugzagen bij andere telefoons. Zo kan je de G8s ontgrendelen met je handpalm. De camera herkent de (unieke) layout van de aderen in je hand en beslist op basis daarvan of het de telefoon gaat ontgrendelen. Nifty.

LG G8S ThinQ

In de praktijk gaat dat nog niet altijd goed. Zeker, het is fijn om een manier te hebben om de telefoon te ontgrendelen als hij plat op tafel ligt, maar het succespercentage waarmee we de telefoon wisten te ontgrendelen lag na enige gewenning ongeveer op 70 procent. Dat is net iets te weinig om écht handig te zijn. Het succespercentage met het bedienen van de telefoon via Air Motion, dus zonder het scherm aan te raken, lag nog iets lager. Het is handig, maar dan vooral als het werkt.

De batterij in de G8s is 3550 mAh groot, wat in ruwe cijfers niet heel erg veel is. Veel high-end toestellen zijn tegenwoordig voorzien van een accu van minimaal 4000 mAh. Toch valt de batterijduur van de G8s absoluut niet tegen. Een hele dag is vriijwel altijd mogelijk, maar als je een beetje zuinig doet, kan je ook zeker twee dagen volmaken zonder stopcontact. Gebruik je de LG erg weinig, dan is het zelfs mogelijk om drie dagen vol te maken, en dat is indrukwekkend!

Camera

Achterop de LG G8s zit een drietal camera's, in de inmiddels populaire opstelling. Dat betekent dat er een normale camera opzit, eentje met een telelens en eentje met een groothoek. Met die spielerei begon LG al een aantal LG G-telefoons geleden, de LG G5 om precies te zijn. De daarop volgende LG G6 en G7 hadden ook een breedhoekcamera aan boord, maar dit is de eerste keer dat er ook een zoomlens op een LG G-telefoon zit. Andere fabrikanten, zoals Apple, hadden al wel zo'n secundaire camera met een verder liggend brandpunt.

LG G8S ThinQ

Te beginnen met de 'normale' camera. Die maakt erg goede foto's, bij lichte én donkere omstandigheden. Minder dan dat hadden we van LG ook niet verwacht, want de toptoestellen van LG hebben de fotografie meestal heel aardig op orde. Dat is bij deze generatie niet anders. We geloven best dat er wat kleine verschillen zitten tussen de topmodellen, maar voor de gemiddelde consument zal de G8s fabelachtige plaatjes schieten. Zie hieronder een kleine selectie van foto's, gemaakt door de G8s ThinQ.

G8s ThinQ G8s ThinQ G8s ThinQ G8s ThinQ G8s ThinQ G8s ThinQ G8s ThinQ G8s ThinQ

De breedhoekcamera is een iets ander verhaal. Zeker, met de juiste lichtomstandigheden is het een ontzettend geinige toevoeging. De breedhoek zorgt ervoor dat je sommige dingen kan vastleggen zoals je ze ziet, zonder dat je allerlei capriolen hoeft uit te halen. Ook worden dingen als een mooie lucht veel indrukwekkender als je ze vastlegt met een groothoek. Zo wisten we in onze testperiode een volledige regenboog vast te leggen met de groothoek, iets wat met de normale camera niet mogelijk bleek. Tegelijkertijd is de lichtgevoeligheid een stuk belabberder dan bij de normale camera. Als het een beetje schemert heb je al snel een ruis over de foto heenliggen, en dat is een beetje jammer. Dat maakt dat je de camera met breedhoek, als je eenmaal de normale camera gewend bent, niet kan gebruiken in situaties waarin je dat wel zou willen.

groothoek-regenboog

de desbetreffende regenboog met groothoek

De zoomlens heeft een beetje datzelfde probleem, maar iets minder. Het is vooral een leuke lens om close-up portretten te maken van je vrienden en familie zonder dat je de camera in hun neusgat hoeft te schuiven. Hetzelfde gaat natuurlijk op voor foto's van je huisdieren en meer van dat soort fratsen. Je kan dat dus niet doen in de gevallen dat het licht daarvoor ontoereikend is. Dat moment komt wel wat minder snel dan bij de groothoeklens, dus dat is prettig. Bekijk de twee foto's hieronder om een goede indruk te krijgen van waar de zoomfunctie toe in staat is.

lg zoom lg zoom

Filmen kan natuurlijk ook met de LG G8s ThinQ en dat hebben we ook gedaan. Met de camera kan je dezelfde kwaliteit die je bij de fotocamera hebt, inzetten voor bewegend beeld. De beeldstabilisatie is op orde, wat betekent dat je altijd een soepele video hebt, tenzij je natuurlijk net dertig koppen koffie hebt gedronken.

Software

De LG G8s ThinQ draait zoals verwacht op Android 9.0. Daaroverheen zit natuurlijk de eigen skin van LG, die zo zijn voor- en nadelen heeft. Tevredenheid overheerst. LG doet geen onnodige frutsels in de menu's, overgangen of anderszins. Toch voelt het niet helemaal 'efficiënt' aan, bij gebrek aan een beter woord. Dat heeft vooral te maken met de grote knoppen die LG overal aanbrengt: bij de standaard-instellingen heb je soms het gevoel met een toestel voor senioren te maken te hebben. Het is Android, dus dat kan allemaal aangepast worden, maar in plaats van dat er dan meer ruimte voor bijvoorbeeld iconen op het startscherm ontstaat, zijn er juist meer lege ruimtes terwijl de knopjes kleiner worden.

Dat gezegd hebbende, werkt de implementatie van LG wel gewoon fijn. Het is juist dankzij die wat grotere knoppen wel overzichtelijk. Ook zal iedereen die Android gewend is hier geen rare of onlogische dingen tegenkomen; heel ingrijpend is de skin van LG niet. LG voegt tegelijkertijd wel een aantal dingen toe, zoals een goede galerij-app. Daarin is door middel van artificiële intelligentie een selectie te maken van verschillende gefotografeerde onderwerpen, al is die selectie soms wel wat komisch. Zo vonden we de categorie 'Bier' ook rijkelijk gevuld met strandfoto's waarop geen enkel pilsje te bekennen was. Wat betreft updates hoef je met LG ook niet in de kou te zitten. Een update naar Android 10 Q is in ieder geval beloofd en ook qua veiligheidsupdates houdt LG de boel aardig bij.

LG G8S ThinQ

Prijs-kwaliteitverhouding

Op moment van schrijven vraagt LG zo'n 400 euro voor de G8s ThinQ. Dat is bepaald geen duurkoop, want voor dat geld krijg je een uitstekende telefoon, voorzien van een loeisnelle chipset en alle extra's en premium-eigenschappen die er momenteel te krijgen zijn. De vraag is wat de concurrentie voor dat bedrag weet te leveren én wat de concurrentie vraagt voor een vergelijkbaar toestel.

LG G8s ThinQ Samsung Galaxy S10 Huawei P30 Sony Xperia 1
Beeldscherm 6,20 inch 6,10 inch 6,10 inch 6,50 inch
Resolutie 1080 x 2248 pixels 1440 x 3040 pixels 1080 x 2340 pixels 1440 x 3360 pixels
Pixeldichtheid 402 ppi 551 ppi 422 ppi 562 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,6 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 8 GB 6 GB 6 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 128 GB 128 GB
Camera 13,00 megapixel 12,00 megapixel 40,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 167 gram 157 gram 165 gram 191 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 28,00 per maand Vanaf € 23,00 per maand Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 607,00 tot € 1.149,00 € 459,00 tot € 749,00 € 949,00

De meest voor de hand liggende vergelijking is die met de Samsung Galaxy S10. Dat toestel is qua specificaties vrij vergelijkbaar met de G8s ThinQ, maar kost op dit moment nog behoorlijk wat meer. De camera in de S10 is wel iets beter en het scherm heeft een hogere resolutie, maar de batterij is weer wat minder. Zo wordt het een beetje een afweging, die nogal wat makkelijker gemaakt wordt door het prijsverschil van rond de 250 euro.

De Huawei P30 ligt qua prijs iets dichter in de buurt van de G8s. Dat toestel kost op dit moment zo'n 520 euro, en is daarmee nog steeds 120 euro duurder dan de scherp geprijsde LG. De camera in de P30 is ook net een fractie beter, al hebben we het dan vooral over de reguliere camera. Dat heeft Huawei in de P30 erg goed op orde. Probleem is wel dat Huawei een behoorlijke aanpassing van Android voor je in petto heeft. Tegelijkertijd heeft de P30, net als de LG, de batterijduur aardig op het droge. Dat maakt de afweging niet makkelijker.

Tenslotte is er nog de Sony Xperia 1. Dat toestel is significant duurder dan de LG G8s ThinQ. Wat krijg je daar voor terug? Een flink groter scherm, met bovendien een hogere resolutie. Verder is de meerwaarde vooral in de software, die Sony net iets beter op orde heeft dan LG. De pluspunten van de LG, denkend aan speakers, diverse cameraopstelling en goede custom apps, zijn ook op de Xperia 1 te vinden. Blijft over het prijsverschil, wat de gemiddelde consument toch in de richting van de LG G8s ThinQ zal duwen.

Conclusie

De LG G8s ThinQ is al met al een behoorlijk complete telefoon, die ons positief heeft verrast. Dat is vooral toe te schrijven aan de goede camera's, de fijne batterijduur en de uitstekende geluidskwaliteit van speakers en koptelefoonuitgang. Het design is wat ons betreft ook een schot in de roos, want het toestel ligt prettig in de hand en ziet er goed uit.

Gimmicks zoals de ontgrendeling via de frontcamera door middel van je handpalm, werken minder goed. Ze zitten echter ook niet in de weg, dus een negatief punt willen we het niet noemen. Wel negatief vinden we die notch, die veel van de ruimte bovenin het scherm inneemt en daardoor het overzicht in je notificaties belemmert. Een beetje onhandig, maar geen dealbreaker.

LG G8S ThinQ

Dan is er nog de prijs. Die is, als je ziet wat de concurrentie daar tegenoverstelt, extreem scherp te noemen. Voor 400 euro een absoluut toptoestel verkopen, dat kan alleen LG. Bij zijn introductie was het toestel flink duurder, maar enige tijd later is de prijs flink gezakt en daardoor wordt het opeens erg interessant. Niet alleen is het de beste keuze tussen andere toptoestellen, dankzij de lage prijs wordt het ook aantrekkelijker voor mensen die minder te besteden hebben.

Pluspunten

+ Prijs is geweldig
+ Goede audiokwaliteit
+ Batterij indrukwekkend

Minpunten

- Lichtgevoeligheid camera soms slecht
- Notch is onhandig

LG G8s ThinQ review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden