Vergelijk 2.848.014 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Xiaomi Mi A3 review

Reviews Xiaomi Mi A3 review
Door ,

Xiaomi is gekomen met een nieuwe smartphone die het budgetsegment flink overhoop moet gooien. De Xiaomi Mi A3 heeft veel te bieden voor een zachte prijs. Kan het toestel dat in de praktijk ook waar maken?

Xiaomi staat op dit moment met één voet in de Nederlandse markt maar is druk bezig om deze rol uit te breiden. De toestellen van Xiaomi komen maar voor een deel richting de Benelux maar de toestellen die naar Nederland komen weten ons af en toe flink te imponeren. Eerder boden de Xiaomi Pocofone F1 en de Xiaomi Mi A2 een interessante uitgangspositie voor consumenten die op zoek waren naar indrukwekkende specificaties voor een zacht prijsje.

Daar gaat Xiaomi vrolijk mee verder met de Xiaomi Mi A3. Op papier heeft de Xiaomi Mi A3 een boel te bieden voor het prijsje. Vaker dan eens zit het dan wel snor, maar voordat je een nieuwe smartphone koopt waar je misschien twee jaar aan vast zit, wil je wel wat meer weten over het toestel. Vandaar dat we met de Xiaomi Mi A3 aan de slag zijn gegaan. We hebben het toestel flink op zijn staart getrapt om goed te kunnen aangeven of de Mi A3 alle beloftes waarmaakt.

Deze review is mede tot stand gekomen door Belsimpel, die ons een reviewexemplaar van de Xiaomi Mi A3 heeft geleend.

Design

Van de buitenkant ziet de Xiaomi Mi A3 er goed uit. Dat is uiteraard subjectief en hangt ook sterk af van welke kleur je zou nemen. Wanneer je een strakke smartphone zoekt zonder al teveel franje is de grijze variant zeer geschikt. Wil je toch iets meer Shine dan hebben de blauwe en witte varianten beide hun eigen extra glans. Wat hetzelfde is bij alle kleuren is de rest van het toestel. Aan de voorkant onder het scherm zit een relatief forse zwarte rand, maar dat stoort minder dan je misschien zou denken. Verder heeft het toestel geen gekke extra toetsen, de volume- en ontgrendeltoetsen zitten aan de rechterzijkant onder elkaar, precies waar je ze zou verwachten.

Xiaomi Mi A3

De achterkant van de Mi A3 is grotendeels blanco. In de linkerbovenhoek vinden we een batterij van drie camera's in een licht verhoogde bult met daaronder de dual-tone flitser. Verder staat er nog een klein beetje tekst op de achterkant maar niet al te veel. Aan de onderkant vinden we een usb-c-aansluiting waarmee het toestel snel op te laden is. Over de accu en het opladen hebben we het later meer. Op de bovenkant van de Mi A3 vinden we een welkome verrassing; een 3,5mm-aansluiting. Gelukkig bestaan deze nog op smartphones met een usb-c-poort. Een beetje verstopt is de vingerafdrukscanner achter het scherm. Deze zie je dus niet zomaar.

Beeldscherm

Zoals aangestipt begint het beeldscherm aan de onderkant van de voorkant wat later dan bij de meeste toestellen. Toch ziet dit er over het geheel niet vreemd uit. Wat wel vreemd is, is dat er bovenin het beeldscherm een notch zit met een selfiecamera. Als Xiaomi de rand boven het scherm wat dikker had gemaakt in plaats van die onder het scherm, was de inkeping helemaal niet nodig geweest. Dat neemt niet weg dat het scherm er prima bij ligt.

Het display heeft een wat beperktere resolutie dan we hadden gehoopt, maar uiteindelijk heeft de lagere resolutie ook weer voordelen. Het gaat bij de Mi A3 om een 6,09 inch AMOLED-paneel met een HD+-resolutie van 1520 bij 720 pixels. Helaas dus geen Full HD, iets wat bij een scherm van dit formaat geen overbodige luxe is. Wel geeft het scherm kleuren mooi diep weer. Dat komt vooral door de AMOLED-technologie die pixels volledig of gedeeltelijk uit kan schakelen om donkere kleuren of schaduwen weer te geven.

Hardware en accu

Iedere smartphone heeft in de behuizing ook een processor zitten. In het geval van de Xiaomi Mi A3 is dat een Qualcomm Snapdragon 665 die geklokt is op 2 GHz. Dat is niet de allersnelste processor maar zeker ook niet de minste. Voor de gemiddelde gebruiker is deze chip uitstekend, pas wanneer we er echt zwaardere apps en games tegenaan gooiden begonnen de prestaties iets te verminderen. Verder tikt het toestel vrolijk verder en reageert de Mi A3 vlot op nieuwe opdrachten. Met 4GB aan werkgeheugen kun je overigens prima multitasken met de Mi A3.

Xiaomi Mi A3

Alle foto's, apps, en filmpjes die je via sociale media als WhatsApp en Telegram gaat ontvangen wil je natuurlijk niet iedere dag verwijderen om ruimte te maken voor de nieuwe lading van de volgende dag. Daar is de Mi A3 op voorbereid. Met een minimum van 64GB kun je meer dan voldoende apps en andere bestanden kwijt op dit toestel. Mocht dat echt niet genoeg voor je zijn, dan is er ook nog een 128GB variant verkrijgbaar.

Om de lampen aan te houden heeft de Xiaomi Mi A3 een relatief forse accu in huis. Met een capaciteit van 4030 mAh zou je volgens de fabrikant makkelijk de twee dagen moeten halen. Hoewel dat in de praktijk wel mogelijk is, moet je dan veel laten schieten om ervoor te zorgen dat het toestel aanblijft. Wanneer je de Mi A3 als doorsnee gebruiker van de oplader haalt dan zal het toestel het makkelijk een dag uithouden, maar als je de dag erop niet in de buurt bent van en stopcontact dan raden we toch aan om het toestel 's nachts aan de lader te leggen.

Software

Smartphones van Chinese makelijk doen het over het algemeen niet geweldig op het gebied van software. Dat kan komen door zuurstokachtige kleuren in de menu's, belabberd bijgehouden beveiligingsupdates, een flinke lading bloatware of een combinatie van die drie. Daar hoef je je bij de Xiaomi Mi A3 geen zorgen over te maken. Het toestel is namelijk onderdeel van het Android One-programma. Dat wil zeggen dat het toestel aan bepaalde eisen voldoet zodat de beveiligingsupdates van Google vrij goed op het toestel past.

Een ander onderdeel van dat programma is dat de Mi A3 iedere maand een beveiligingsupdate krijgt. Dat zet zich minimaal 3 jaar voort na de introductie van het toestel. Ook ben je gegarandeerd van minimaal twee grote software-upgrades van het besturingssysteem. Dat is toch een fijne gedachte bij de aanschaf van een nieuw toestel. Je komt niet in de kou te staan wanneer de fabrikant een nieuw toestel uitbrengt. Een ander voordeel is dat het toestel niet voorzien is van een gekke skin maar simpelweg het standaard Google-uiterlijk heeft. Geen onnodige apps of foefjes dus.

Xiaomi Mi A3

Camera

Dan zijn we aangekomen bij misschien wel de belangrijkste reden om dit toestel mee te nemen in je overwegingen voor een volgende smartphone; de camera. Sowieso omdat veel Nederlanders de camera van een smartphone een belangrijk aspect vinden bij het uitzoeken van een nieuw toestel. Bij de Mi A3 zit je wat dat betreft wel goed. Het toestel is zoals gezegd uitgerust met drie camera's; een 48-, 8- en 5-megapixelcamera. Die laatste doet dienst als dieptesensor terwijl de andere twee lenzen de daadwerkelijke afbeeldingen vastleggen.

Xiaomi, Mi A3 Xiaomi, Mi A3 Xiaomi, Mi A3 Xiaomi, Mi A3 Xiaomi, Mi A3 Xiaomi, Mi A3

Met de kwaliteit van de foto's zit het ook wel snor. De Mi A3 kan naast standaard foto's ook groothoekfoto's maken. De kwaliteit van gewone foto's is keurig, deze zouden zelfs in de middenklasse of nog duurdere toestellen niet misstaan. Er gaat helaas wel wat kwaliteit verloren bij de groothoekfoto's, niet al je landschappen en groepsshots komen er dus even duidelijk op te staan. Voor de prijs van de Mi A3 is deze kwaliteit echter nog steeds meer dan keurig.

Datzelfde verhaal geldt voor het filmen met de Mi A3. Door de beeldstabilisatie komen je beelden strak uit de bus met wat minder schokken dan eigenlijk het geval is. Qua scherpte en kleurweergave presteert de camera van de Mi A3 meer dan prima. Hier en daar heeft het toestel een beetje moeite om de contrasten er goed op te krijgen, maar zolang je geen bioscoopfilm wil opnemen met je smartphone, komt het helemaal in orde met de Mi A3.

Prijs-kwaliteitverhouding

In dit segment is het relatief druk. Er zijn een stevig aantal smartphones te vinden voor een lage prijs. Daarom hebben we een aantal toestellen naast de Mi A3 gezet om een beter beeld te krijgen van de plus- en minpunten van dit toestel. Gemiddeld doen Nederlanders iets langer dan anderhalf jaar met hun smartphone, reden te meer om te kijken wat er nog meer te vinden is voor de prijs van de Mi A3.

Als eerste tegenhanger hebben we de Motorola One Vision uitgezocht. Net als de Xiaomi Mi A3 is de Motorola One Vision onderdeel van het Android One-programma. Dat wil zeggen dat de software nagenoeg hetzelfde is. Het scherm van de One Vision is wel wat langer in verhouding tot de Mi A3. Ook heeft het scherm een hogere resolutie dan de Mi A3. Hoewel de One Vision ook over dezelfde 48-megapixelcamera beschikt, heeft de Mi A3 nog een extra 8-megapixelcamera. Daardoor krijgt de Mi A3 een extra voordeel bij situaties met weinig licht.

Xiaomi Mi A3 Motorola One Vision Samsung Galaxy A50 Nokia 6.2
Beeldscherm 6,01 inch 6,30 inch 6,40 inch 6,30 inch
Resolutie 720 x 1520 pixels 1080 x 2520 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2340 pixels
Pixeldichtheid 280 ppi 435 ppi 403 ppi 409 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,0 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 128 GB 128 GB 64 GB
Camera 48,00 megapixel 48,00 megapixel 25,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 174 gram 180 gram 166 gram 180 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 18,00 per maand Vanaf € 18,50 per maand Vanaf € 13,50 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 248,00 tot € 305,00 € 299,00 tot € 349,00 € 182,00 tot € 198,00

Als tweede concurrent presenteren we de Samsung Galaxy A50. De Galaxy A50 beschikt over een lensje meer dan de Mi A3. Met de A50 kun je iets beter inzoomen dan met de A3. Over het geheel is de camera van de Mi A3 toch ietsje scherper. De Galaxy A50 heeft dan weer een scherper beeldscherm om de genomen foto's op terug te kijken. Het besturingssysteem van de A50 is Samsngs eigen versie van Android, dat werkt intuïtief maar mocht je toch ergens niet uitkomen, dan biedt het toestel alsnog ondersteuning.

Net als de One Vision en de Mi A3 doet ook de Nokia 6.2 mee in het Android One-programma. Het toestel is eveneens voorzien van drie camera's op de achterkant. Al zijn de sensoren op de 6.2 voorzien van minder megapixels dan de Mi A3. Toch zit de kwaliteit van de foto's niet ver van elkaar af. Het scherm op de Nokia 6.2 is een slagje groter dan dat van de Mi A3 maar de resolutie is hetzelfde. Beide toestellen leveren ook veel voor de prijs.

Conclusie

Uit de lap tekst hierboven valt op te maken dat de Xiaomi Mi A3 veel te bieden heeft voor het de vraagprijs. Als je een smartphone zoekt die qua software goed wordt onderhouden en qua camerawerk goed uit de voeten kan, dan zit je met de Mi A3 op rozen. Wanneer je graag je media content in de hoogst mogelijke resolutie wil streamen op je smartphone, dan kun je een kijkje nemen bij de alternatieven.

Xiaomi Mi A3

In de praktijk is de lagere resolutie niet echt een probleem, zeker niet door de kleurreproductie van het AMOLED-display. De Mi A3 is een uitstekende keuze wanneer je geen zin hebt om 800 euro aan een nieuwe smartphone uit te geven, maar liever gewoon een smartphone hebt die het doet. De snelheid van dit toestel laat je niet steil achterover slaan, maar zolang je geen power user bent is het toestel meer dan snel genoeg.

+ Puike camera
+ Handzaam toestel
+ Goed onderhouden software

- Lage resolutie van het beeldscherm
- Accu mag iets ruimer

Xiaomi Mi A3 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden