Vergelijk 2.456.932 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

RugGear RG655 review

Reviews RugGear RG655 review
Door ,

Ben je op zoek naar een toestel waarmee je een jungletocht kunt overleven? Of wil je bereikbaar zijn tijdens een festival zonder angst dat je telefoon ermee ophoudt? Dan is RugGear voor je aan de slag gegaan, in deze review kijken we of ze erin zijn geslaagd om die telefoon te produceren.

Doe jij een hoesje om je smartphone om hem te beschermen? Vrees je voor de staat van je scherm iedere keer dat je je toestel laat vallen? Dan hebben de mensen bij RugGear wel iets om je zorgen weg te nemen. De RugGear RG655 is een smartphone die zeer goed bestand is tegen externe invloeden. Het toestel komt zo goed uit de duurzaamheidstesten dat we nieuwe eigenaars haast willen aanraden om zichzelf in een hoesje te stoppen.

RugGear heeft inmiddels al ongeveer 13 jaar ervaring met de productie van tech-hardware die tegen een stootje kan. Naast smartphones maakt het bedrijf uit Duitsland ook tablets die je niet zomaar kapot krijgt. Naast de overduidelijk belangrijke duurzaamheidstesten die het toestel doorstaat wilden we bij GSMinfo.nl graag weten hoe het toestel de test van het dagelijks leven doorstaat. We zijn aan de slag gegaan.

Design

Hoewel de RugGear RG655 er niet uitziet als bijna andere toestellen die nu op de markt zijn, lijkt het toestel wel erg veel op de RugGear RG650. De naam lijkt er uiteraard veel op, maar aan het uiterlijk van het toestel is ook niet zo veel veranderd. Sterker nog, het ontbreken van de opvallende gele rand aan de voorzijde van de RG655 is het enige verschil tussen de twee. Dat wil zeggen, aan de buitenkant.

RugGear RG655

Net als bij de RG650 zitten er dikke randen om de zijkanten van het toestel. Deze zijkanten worden ingekapseld door nog dikkere rubberen stootwellen op de hoeken. Aan de zijkanten zitten stevige knoppen die zeer robuust aanvoelen. Aan de linkerkant van het toestel zit een opvallende knop die je zelf kunt personaliseren. Bovenop zit de hoofdtelefoonaansluiting, afgedekt door een plastic kapje. en aan de onderkant is een open micro-usb-poort te vinden.

Display

Aangekomen bij het scherm van de RugGear RG655 hebben we al gauw genoeg door dat het scherm er niet op is ingericht om de nieuwste games te spelen met HDR10+-ondersteuning en 120HZ verversingssnelheden. Maar daar draait deze smartphone ook helemaal niet om. De RG655 is erop ingericht om te functioneren, en vooral om te blijven functioneren in het geval van een val-, zwem- of glijpartij. Of allemaal tegelijkertijd.

Het scherm zit in dik plastic ingepakt om ervoor te zorgen dat het heel en leesbaar blijft. Het nadeel van die stevige bescherming is dat het licht van het scherm wat minder goed naar buiten komt. Bij een scherm met en glazen afdeklaag lijkt het scherm veel feller te worden dan bij de RG655 het geval is. Dat wil niet zeggen dat het scherm onleesbaar wordt, maar het lezen in de zon wordt wel lastig gemaakt. Vooral bij het kijken naar een flimpje kan het zicht soms wegvallen. De beste tip die we hiervoor hebben is om niet in de zon een filmpje te kijken. Hoewel het scherm af en toe wat dof lijkt, kun je het wel van iedere hoek aflezen. Wanneer je bijvoorbeeld aan de auto aan het sleutelen bent en je wil er tegelijkertijd een instructiefilmpje bij kijken, dan kun je het toestel gerust naast je op de grond leggen.

RugGear RG655

Hardware

Het kloppende hart van de RG655 is de MediaTek Helio P22. Niet de meest bekende processor maar toch ook geen onbekende. De P22 heeft zich vaker laten gelden als een chip die voor de gemiddelde gebruiker uitstekend werk kan verzetten. Het is geen prestatiebeest maar daar zul je weinig van merken. Er zijn niet al teveel apps waar de processor het moelijk mee zal hebben.

De chip wordt verder ondersteund door 3GB werkgeheugen waarmee je keurig kunt multitasken. Verder kun je 32GB aan documenten, filmpjes, foto's en apps op het toestel kwijt. Het besturingssysteem neemt overigens wel 5GB in beslag maar als je ruimte tekort komt kun je het toestel uitbreiden met een microSD-geheugenkaartje.

Een telefoon kan natuurlijk niets doen zonder een accu, en zonder grote accu houdt geen enkele smartphone het lang vol. De RG655 beschikt met die reden over dezelfde accu als de RG650. Deze accu heeft een capaciteit van 4200 mAh. Dat klinkt misschien als een abstract getal, maar het is een vrij forse accu. Daar komt bij dat het toestel heel zuinig met die stroom omgaat waardoor de RG655 met speels gemak twee dagen mee gaat bij gemiddeld gebruik.

RugGear RG655

Software

Naast het uiterlijk heb je als gebruiker van een smartphone vooral te maken met de software die op het toestel draait. Dan hebben we het over het totaalplaatje van menu's, icoontjes, beveiliging en toepasbare instellingen. Dat totaalplaatje ziet er bij de RG655 niet verkeerd uit. Voor een toestel dat zich vooral bezig houdt met overleven, is de RG655 met Android 9.0 Pie keurig uitgerust. Wanneer je het toestel en het Nederlands instelt zie je af en toe een paar vreemde vertalinkjes, maar niets dat echt in de weg zit.

De RugGear RG655 is ook niet volgegooid met allerhande bloatware, en dat is best wel prettig. Bloatware zijn apps die van tevoren door een fabrikant worden geïnstalleerd. Doorgaans zijn het apps waar de gemiddelde gebruiker niets mee zal doen, waardoor de apps eigenlijk alleen in de weg zitten. De RG655 heeft alleen een paar eigen apps toegevoegd om bijvoorbeeld de customkey aan de zijkant van het toestel in te stellen.

RugGear RG655

Bots-proof

Zoals eerder aangegeven is het de primaire functie van de RG655 om te overleven in zoveel mogelijk situaties. Nou treffen wij onszelf niet zo vaak aan in landschappen met een temperatuur van -20 graden of +50 maar het is fijn om te weten dat de RG655 dit zal overleven. Wat we wel eens meemaken, is dat onze telefoon uit onze broekzak valt, of van tafel glijdt, of door de lucht vliegt, of in een gevulde gootsteen valt, of in de modder terecht komt, of tussen de spaken van je fiets komt, of als hamer gebruikt wordt. Geen zorgen, daar kan de RG655 ook allemaal tegen.

Er zijn maar een paar "zwakke plekken" te vinden op deze smartphone, en die zijn nagenoeg allemaal afgedekt met beschermend plastic. Dan hebben we het over de simsleuf en de hoofdtelefoonaansluiting. Wat gek genoeg niet is afgedekt, is de oplaadpoort. De micro-usb-ansluiting aan de onderkant van het toestel is open en blijft open. De poort is wel waterdicht gemaakt, maar mocht je echt extreme omstandigheden opzoeken dan zou het kunnen dat er daar iets beschadigt.

RugGear RG655

Camera

Een toestel als de RG655 koop je niet om portretfoto's mee te maken of voor de uitstekende cinematografische kunsten die je ermee kunt uithalen. Dat wil niet zeggen dat je er geen leuke kiekjes mee kunt schieten, of dat je niet kan filmen hoe je kompaan van een heuvel af mountainbiket. Wat helaas wel het geval is, is dat de foto's en filmpjes niet van de beste kwaliteit zijn. De 13-megapixelcamera is een flinke stap omhoog na de 8-megapixelcamera van de RG650, maar uiteindelijk is de software erachter toch ook van belang.

De fotocamera van de RG655 heeft het moeilijk met scherpstellen. In de automatische stand lijkt dat onmogelijk te zijn op dit moment. Wanneer we van een voorwerp dichtbij naar een voorwerp veraf wisselen moeten we zelf aangeven waar we de camera op wilden scherpstellen. Dat scherpstellen gebeurt daarna vrij vlot en nauwkeurig, maar het is wel een beetje irritant dat je dat bij iedere foto aan moet geven.

RG RG RG RG RG RG

De kwaliteit van de foto's is prima. De belichting is niet altijd mooi of nauwkeurig en de witbalans staan over het algemeen wat aan de koude kant ingesteld. Desalniettemin maakt de RG655 scherpe plaatjes. De ware kwaliteit van de foto's kun je echter niet goed inschatten wanneer je ze bekijkt op het beeldscherm van de RG655 zelf. Daarvoor moet je ze echt op de computer bekijken. De foto's zijn prima geschikt om te delen via sociale kanalen als WhatsApp en Facebook maar zullen niet gauw in een galerij komen te hangen.

Zoals eerder gezegd kun je ook filmen met dit toestel. Dat gebeurt standaard al in Full HD, de hoogste resolutie die het toestel te bieden heeft, en met 30 beelden per seconde, eveneens het summum. De kwaliteit van de filmpjes is vergelijkbaar met die van de foto's. Wat het filmen enigszins bemoeilijkt is dat ook hier de autofocus niet aanwezig lijkt te zijn. Wel is er EIS aanwezig waardoor de beelden die je maakt wat worden rechtgetrokken. Vermoedelijk is de autofocus het gevolg van een software-probleempje maar kan dat via een update opgelost worden.

Prijs-kwaliteitverhouding

Wanneer je op zoek bent naar een telefoon als de RugGear RG655, dan zit je toch al wel in een bepaalde hoek. Je zoekt een telefoon waarmee je zowel iets op Instagram kunt plaatsen, als een telefoon die niet gevoelig is voor barsten. Als we eerlijk zijn, is de keuze dan niet reuze, maar toch hebben we een aantal toestellen op een rijtje gezet die in deze catergorie vallen. Althans, zoveel mogelijk.

De Samsung Galaxy Xcover 4s hoor je niet zo veel over. Toch is dat niet helemaal terecht wat ons betreft. De Xcover 4s draait op dezelfde software als de RG655, al is het uiterlijk van de software iets gelikter bij Samsung. De Xcover 4s is een tikkeltje kleiner, sneller en het toestel heeft een iets betere camera dan de RG655. Het toestel is dus wat handzamer, maar eerlijk is eerlijk, de accu van de RG655 is wel een stuk forser.

RugGear RG655 Samsung Galaxy XCover 4s Cat S61 RugGear RG650
Beeldscherm 5,50 inch 5,00 inch 5,20 inch 5,50 inch
Resolutie 720 x 1440 pixels 720 x 1280 pixels 1080 x 1920 pixels 720 x 1440 pixels
Pixeldichtheid 293 ppi 294 ppi 424 ppi 293 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo)
Processor 2,0 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 1,5 GHz quad-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 4 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 64 GB 16 GB
Camera 13,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel 8,00 megapixel
Gewicht 196 gram 172 gram - 196 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 14,00 per maand Vanaf € 14,00 per maand Vanaf € 25,50 per maand Vanaf € 11,50 per maand
Los toestel € 201,00 € 218,00 tot € 219,00 € 545,00 tot € 879,00 € 110,00 tot € 149,00

Een toestel dat niet helemaal in deze prijsgroep valt, maar daardoor niet minder relevant is, is de Cat S61. De Cat S61 is de absolute heer en meester onder de toughphones. Naast vergelijkbare schadebestendgheid is de Cat S61 ook uitgerust met een FLIR-hittecamera en een laser die geschikt is om afstanden nauwkeurig te meten. Daarnaast heeft de Cat wat meer opslagruimte en een iets betere camera. Maar ook een fors prijskaartje.

Tot slot leggen we de RG655 naast de RG650. Van buiten is het lastig om de twee uit elkaar te houden, en van binnen wordt het maar een tikje anders. De grote verschillen tussen de twee zijn de snelheid, de software en het geheugen, zowel werk- als opslaggeheugen. Zoals je zou verwqachten komt de RG655 beter uit al deze categoriëen. De enige categorie die de RG650 wint is de prijs. Al kun je met de RG655 een stuk langer vooruit.

Conclusie

Wanneer je van festivals en/of het outdoor leven houdt, dan is de RugGear RG655 een toestel dat prima bij je zal passen. Wanneer je een groot fan bent van je eigen foto's maken en bekijken op je smartphone dan is dit misschien niet het meest geschikte toestel. Wel kun je de RG655 'erbij' houden voor de dagen dat je wel bereikbaar wil zijn, maar niet wil vrezen voor het leven van je smartphone.

RugGear RG655

Al met al kun je met de RG655 goed vooruit, de snelheid valt niet tegen en de software is prima in orde. Het toestel voelt stevig aan omdat het ook zeker stevig is. Wanneer je een smartphone zoekt die het simpelweg doet, en ook goed doet, dan past dit toestel bij jou. Vooral de accuduur van het toestel is ons opgevallen. Wanneer je een lang weekend gaat survivallen kun je je oplader thuis laten en toch bereikbaar blijven. Wel jammer dat je dan geen mooie plaatjes kunt schieten.

+ Onbreekbaar zonder gereedschap
+ Software werkt soepel
+ Accu voor het leven

- Handmatig scherpstellen
- Dof scherm

RugGear RG655 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

RugGear RG655 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 14,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 15,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 16,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 19,00 € 0,- Bekijken
Alle RugGear RG655 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden