Vergelijk 2.018.928 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Alcatel 3 review

Reviews Alcatel 3 review
Door ,

Er zijn meer Franse smartphonefabrikanten dan er Nederlandse zijn, en toch zien we niet heel veel Franse smartphones in het Hollandse wild. Alcatel wil daar graag verandering in zien en brengt daartoe een nieuwe prijsvechter op de markt.

Alcatel is al vele jaren actief op de Nederlandse markt met een flinke lading aan smartphone-modellen. Het afgelopen jaar heeft de Franse fabrikant het een beetje rustiger aan gedaan door slechts een handjevol toestellen te presenteren in plaats van een tiental. Alcatel richt zich nagenoeg alleen op de betaalbare smartphones in de markt. Als je een toestel zoekt om simpelweg bereikbaar te zijn zit je bij Alcatel goed. Wanneer je iets meer wil dan heeft Alcatel ook nog genoeg opties voor je.

Alcatel 3

In deze review gaan we aan de slag met de Alcatel 3. Een toestel dat net wat meer kan dan het gemiddelde budgettoestel, tenminste op papier. We stellen de blauw-paarse versie van het toestel flink op de proef om een oordeel te kunnen vellen over Alcatels aanbod. Mocht je een kort antwoord zoeken, dan kun je doorscrollen naar de onderkant.

Design

Zoals gezegd komt de Alcatel 3 in een blauw-paarse variant. Daarnaast is er ook een blauw-zwarte versie voor een iets zakelijkere look. Als we eerlijk zijn heben beide varianten niet zo veel te zoeken in een business meeting of bij de opera. Dat wil natuurlijk niet zeggen de toestellen er niet uitzien, ze zijn misschien net iets te trendy. Op de achterkant zie je het kleurenverloop het beste. Dat loopt van blauw bij de dubbele camera en vingerafdrukscanner bovenin, tot paars bij het witte Alcatel logo onderop.

Alcatel 3

Aan de linkerkant van het toestel zit geen enkele knop, alleen een sleuf om de simkaarten te plaatsen. Naast dual-sim is het ook mogelijk om een enkele simkaart te combineren met een microSD-geheugenkaart. Aan de rechter kant van het toestel zitten de vergrendeltoets en de volumeknoppen. Die laatste komen wat aan de hoge kant uit. Onderop vinden we een microUSB-aansluiting terwijl de hoofdtelefoonaansluiting zich bovenop bevindt.

Beeldscherm

Tegenwoordig is iedere smartphone uitgerust met een touchscreen. Niet ieder toestel heeft echter dezelfde resolutie. De Alcatel 3 heeft een wat langer scherm dan gemiddeld en daardoor heeft het scherm 720 bij 1560 pixels, een zogeheten HD+-resolutie. Het is overigens geen klein scherm. De Alcatel 3 heeft een 5,94 inch lcd-paneel waar flink wat tekst op past. Bovenin het scherm zit een kleine inkeping waar de selfiecamera is geplaatst. Daardoor verlies je een klein beetje schermoppervlak maar in de praktijk merk je daar weinig van.

Het scherm is van alle kanten goed te bezichtigen. Door de goede kijkhoek is het mogelijk om bijvoorbeeld met meerdere mensen tegelijkertijd een grappig filmpje te bekijken. Van de helderheid zijn helaas we niet zo kapot. Wanneer je met de Alcatel 3 in de zon loopt moet je soms even heel goed kijken wat er op je scherm staat, of moet je zelfs even in de schaduw gaan staan. De kleuren komen prima naar voren in het juiste licht. Dat wil zeggen dat de kleuren er goed uitzien mits je het scherm kunt aflezen.

Alcatel 3

Hardware en accu

Wat er achter dat beeldscherm zit is wat ervoor zorgt dat er iets op het scherm te zien is. De processor in de Alcatel 3 is een Snapdragon 450. Dat is een octa-core processor met een maximale snelheid van 1,8 GHz. Dat lijkt misschien niet zo heel veel, maar deze processor is prima in staat om de gemiddelde gebruiker bij te houden. Deze processor wordt gesteund door 3GB werkgeheugen zodat je prettig kunt multitasken. Wanneer je echter een stevige applicatie wil laten draaien naast iets op de achtergrond dan kan het zijn dat één van de twee ermee ophoudt.

De Alcatel 3 komt in twee varianten. De wat goedkopere variant wordt geleverd met 32GB opslaggeheugen en de hierboven genoemde 3GB werkgeheugen terwijl de wat 'volwassenere' versie vooruit kan met 64GB opslaggeheugen en 4GB werkgeheugen. In doorsnee gebruik ga je geen verschil merken tussen de hoeveelheden werkgeheugen. Maar het kan wel zijn dat 32GB opslaggeheugen niet voldoende voor je is. Mocht je aan één simkaart genoeg hebben, dan kun je altijd nog het geheugen uitbreiden met een microSD-kaart.

Alcatel 3

Om ervoor te zorgen dat de lichten van het toestel de hele dag aanblijven is de Alcatel 3 uiteraard uitgerust met een accu. Deze accu heeft, bij beide varianten, een capaciteit van 3500 mAh. Dat komt voor sommigen misschien over als een abstract getal, maar het betekent vooral dat het toestel het gemakkelijk een hele dag volhoudt. Dat wil zeggen, tenzij je vanaf 9u non-stop aan het gamen bent. De accu wordt opgeladen via een micro-usb-aansluiting. Dat maakt het helaas onmogelijk om het toestel snel op te laden. Het advies is dan ook om het toestel 's nachts op te laden, het kan wel even duren.

Software

Over de software op de Alcatel 3 zijn we gemengd positief. Aan de ene kant zijn we dolblij dat het toestel draait op Android 9.0 Pie, dat geeft aan dat het toestel voorlopig nog wel mee komt qua functies. Tegelijkertijd zijn we geen al te grote fan van het notificatie-menu. Wanneer je op het homescreen naar beneden veegt krijg je bij nagenoeg ieder ander Android-toestel je meldingen te zien, met een kleine selectie van telefoonfuncties zoals Wi-Fi, Bluetooth, Zaklantaarn, etc. Bij de Alcatel 3 moet je daarvoor nog en keer naar rechts vegen. Dat klinkt als een kleine moeite, en dat is het eerlijk gezegd ook, maar toch voelt het als een onnodige aanpassing aan het layout van het besturingssysteem.

Verder is de gebruikersinterface vrij licht en dat is best prettig. De menu's komen rustig over zonder al teveel gekke animaties of onnodige kanttekeningen. De hoeveelheid bloatware is, zoals gebruikelijk bij Alcatel, minimaal. Bloatware zijn apps die de fabrikant van tevoren installeert. Over het algemeen gaat het om apps die je niet zo gauw gebruikt en direct van je telefoon af kunt gooien. Zoals gezegd doet Alcatel daar gelukkig bijna niet aan mee. Alleen de Facebook-app en OfficeSuite staan buiten de standaard apps geïnstalleerd.

Alcatel 3

Camera

Sommige smartphones zijn tegenwoordig zo ver dat ze je compactcamera kunnen vervangen wanneer je op vakantie gaat. De Alcatel 3 sluit helaas niet aan in dit rijtje. Het toestel maakt prima plaatjes om duidelijk te maken waar je bent, maar veel detail gaat toch verloren, vooral bij weinig licht. De plaatjes die schiet zijn op het eerste gezicht keurig in orde, maar zodra je inzoomt merk je al gauw kwaliteitsverlies. Dat maakt de foto's prima voor op social media als WhatsApp, maar je zult deze foto's niet gauw afdrukken om aan de muur te hangen.

A3 A3 A3 A3 A3 A3

De Alcatel legt foto's en filmpjes vast met twee camera's aan de achterkant. Dan gaat het om een 13-megapixelcamera die als primaire lens wordt gebruikt, bijgestaan door een 5-megapixelcamera om een diepte-effect te creëren, bijvoorbeeld bij portretfoto's. Dat doet de Alcatel 3 vrij aardig. Dat gezegd hebbende, voor de prijs van het toestel maakt de Alcatel 3 keurige foto's. De selfies volgen hetzelfde stramien; prima voor de prijs, maar niet geweldig.

Dan kan de Alcatel 3 naast foto's maken ook nog eens filmpjes opnemen. De kwaliteit daarvan is vergelijkbaar met de gemaakte foto's. Het toestel filmt in Full HD met 30 beelden per seconde. Mocht je het willen kun je ook in een lagere resolutie filmen. De kleuren vallen niet tegen, maar wat opvalt is dat de beeldstabilisatie nog aardig wat rechttrekt. Niet alle bewegingen worden eruit gefilterd, maar ze worden in ieder geval wel vloeiend verwerkt.

Prijs-kwaliteitverhouding

Wanneer je op zoek bent naar een portemonneevriendelijk toestel dat toch wat kan kom je al gauw uit op de Alcatel 3. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de Alcatel 3 het enige toestel is dat in deze categorie valt. Bij GSMinfo.nl vergelijken we iedere dag smartphones, vandaar dat we daar in deze review vrolijk mee verder gaan. We zetten een aantal toestellen naast elkaar die in dezelfde categorie vallen qua functionaliteit en prijs.

Als eerste concurrent is er de Nokia 3.2. De Nokia 3.2 heeft een iets minder vlotte processor dan de Alcatel 3 en de prijs ligt evengoed wat lager. Hoewel de Nokia 3.2 wat minder werk- en opslaggeheugen heeft, wordt het toestel wel ondersteund door het Android One-programma. Dat wil zeggen, de Nokia 3.2 maakt deel uit van dat programma. Daardoor ontvangt de Nokia 3.2 langer dan gemiddeld updates van Google, zowel beveiligingsupdates als grote updates naar nieuwere versies van Android.

Alcatel 3 Nokia 3.2 Motorola One Samsung Galaxy A10
Beeldscherm 5,94 inch 6,30 inch 5,90 inch 6,20 inch
Resolutie 720 x 1440 pixels 720 x 1520 pixels 720 x 1520 pixels 720 x 1520 pixels
Pixeldichtheid 271 ppi 267 ppi 285 ppi 271 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 8.1 (Oreo) Android 9.0 (Pie)
Processor 1,8 GHz octa-core 2,0 GHz quad-core 2,0 GHz octa-core 1,6 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 2 GB 4 GB 2 GB
Interne opslag 32 GB 16 GB 64 GB 32 GB
Camera 13,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht - 181 gram 162 gram -
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 11,50 per maand
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 149,00 tot € 200,00

Als tweede tegenkandidaat is er de Motorola One. De Motorola One heeft een snellere processor dan de Alcatel 3, dezelfde hoeveelheid werk- en opslaggeheugen als de 'snellere' variant van de Alcatel 3, en vergelijkbare camera's. Ook de Motorola One maakt onderdeel uit van het Android One-programma waardoor het toestel lang ondersteund wordt. De Motorola One wordt opgeladen via een usb-c-poort, waardoor dat ook snel kan. De accu is echter wel iets kleiner dan van de Alcatel 3.

Tot slot leggen we de Samsung Galaxy A10 naast de Alcatel. De processor van de Samsung Galaxy A10 tikt een klein beetje trager, maar daar zul je geen seconde iets van merken. In tegenstelling tot de Alcatel 3 beschikt de Galaxy A10 over een AMOLED-display. Dat wil zeggen dat de kleuren op het scherm van de A10 dieper zijn en een mooiere kijkervaring bieden. Ook heeft de Samsung Galaxy A10 een flitser aan de voorzijde.

Conclusie

Als we alles op een rijtje zetten heeft de Alcatel 3 veel te bieden voor de prijs. Met de Alcatel 3 kun je alle kanten op die je wil, al is een chique gala wellicht niet de meest geschikte plaats voor de trendy designs van de Alcatel 3. Qua snelheid laat de Alcatel 3 soms wat te wensen over, maar eigenlijk alleen bij de zwaarste applicaties. Van dag tot dag zal het toestel keurig dienst doen om al je favoriete apps te draaien.

Alcatel 3

Wat het totaalplaatje betreft is het jammer dat de camera een klein beetje teleurstelt. Van een toestel met de prijs van de 3 kunnen we natuurlijk lang niet alles verwachten, maar in een tijd van Instagram en Facebook zou het fijn zijn als de plaatjes net wat scherper waren. De accu houdt het lang vol, en dat is te prijzen, want dat maakt het iets minder erg dat het toestel relatief lang doet over het volledig opladen. Als het toestel een paar tientjes duurder zou zijn met een betere camera, dan zou de deal nog iets beter zijn dan deze op dit moment is.

+ Scherp geprijsd
+ Flits design
+ Lichtgewicht

- Onflatteuze camera
- Traag opladen

Alcatel 3 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden