Vergelijk 2.718.591 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Honor 20 Pro review

Reviews Honor 20 Pro review
Door ,

Het leek er op een gegeven moment niet meer van te komen, maar de Honor 20 Pro is ondanks alle commotie toch verkrijgbaar in Nederland. Het high-end vlaggenschip van het Chinese submerk Honor is op het eerste gezicht een bijzonder elegante topper met een indrukwekkend prijskaartje. In deze review vertellen wij er meer over.

Het jaar 2019 is voor Huawei tot dusver een bewogen jaar te noemen. Vrij snel na de release van de Huawei P30-serie kwamen er berichten naar buiten dat de Amerikaanse regering de Chinese fabrikant zag als een potentiële bedreiging voor de veiligheid van het land. Niet veel later legde de regering een handelsverbod op aan alle Amerikaanse bedrijven. Potentieel desastreus, want Huawei is een grote klant van veel Amerikaanse fabrikanten, waaronder de maker van Android, Google. 

Ook submerk Honor valt onder deze regeling. Op het moment van schrijven is het verbod enigszins versoepeld. Maar goed ook, want anders zouden we veel mooie smartphones van Huawei mislopen, aangezien deze eerst gecertificeerd moeten worden door Google voor toegang tot de Play Store. De Honor 20 Pro is een van deze pareltjes. Hoewel de release iets later dan gepland is, keken we alsnog met veel genoegen uit naar onze ontmoeting met de krachtpatser. Hoe de telefoon in de praktijk is bevallen, lees je hieronder in onze Honor 20 Pro review.

Design

Het is niets nieuws dat ze bij Honor pareltjes van telefoons weten te maken. Vorig jaar werden we al getrakteerd op de mooie, glazen (lees: spekgladde) Honor 10, en ondergetekende was enkele jaren geleden nog trotse bezitter van de eveneens mooie Honor 8. Met de Honor 20 Pro weet het Chinese submerk van Huawei ons wederom te verbazen met een pareltje. Wij ontvingen de Honor 20 Pro Phantom Black, en de paarszwarte glazen topper glimt als een malle. Water- of stofbestendig is hij niet, maar met zo'n uiterlijk kunnen we dat een beetje door de vingers zien.

Honor 20 Pro

De term 'Phantom' begrijpen we na intensief gebruik wel. Het nieuwe holografische design, zoals Honor het zelf noemt, creëert een opmerkelijk effect; er zijn meerdere reflecties te spotten op de achterzijde. Houd je je gezicht ervoor, dan zie je jezelf twee keer als het ware: een keer normaal en een heel wazige, spookachtige creatie van jezelf. Het geheel voelt enorm robuust, en daar dragen de sterke aluminium randen zeker aan bij. Wel raden we aan om hoesje te gebruiken, want een krasje op dit artistiek hoogstandje zou zonde zijn. De Phantom lak houdt het bovendien al snel voor gezien na enkele tikjes op de tafel.

De achterzijde is verrijkt met maar liefst vier camera's en een flitser. Aan de onderkant pronkt het vernieuwde Honor-logo. De voorzijde is eveneens een mooi aanzicht. Dat komt voornamelijk door het vrijwel randloze display én de minieme camera-uitsnede. Zeker na de Motorola One Vision in gebruik te hebben gehad, begrijpen we maar al te goed hoe belangrijk een kleine doorsnee van het cameragat is. De bovenkant van het vooraanzicht heeft een speaker meegekregen voor telefoongesprekken. Onder de speaker vinden we een klein notificatie-led terug. Handig.

Honor 20 Pro

Aan de onderzijde vinden we een usb-c-poort terug, geflankeerd door een enkele speaker voor multimedia en een microfoonpoort. Aan de linkerrand zit het simkaartslotje, en de rechterrand is verrijkt met een volumeregelaar én een aan/uit-knop met ingebouwde vingerafdrukscanner. Helaas is deze scanner wat ruw afgewerkt en is er wat speling tussen het knopje en de rest van de aluminium rand. Gelukkig is hij wel uitermate snel. De bovenste rand is voorzien van iets heel speciaals: daar vind je een anders gekleurd 'vierkantje' terug dat behoort tot de IR-blaster. De Honor 20 Pro is dan ook als afstandsbediening te gebruiken voor diverse (media-)apparaten.

Beeldscherm

Het display van de Honor 20 Pro is met 6,26 inch erg groot te noemen. Gelukkig zijn er twee factoren die het nog enigszins mogelijk maken om deze flinke diagonaal met één hand in bedwang te kunnen houden: de lange beeldverhouding van 19,5:9, wat betekent dat de Honor 20 Pro niet super breed is, én het vrijwel randloze display. Ondanks dat het om een LCD-scherm gaat, heeft Honor de randen prima in toom weten te houden. Bij een oled-display is het doorgaans makkelijker om dunnere schermranden te realiseren.

Honor 20 Pro

Het Full HD+-display kent een resolutie van 1080 bij 2340 pixels. Met de schermkwaliteit zit het wel snor. Vergelijk je het met een Galaxy Note 9 of P30 Pro, dan merk je uiteraard dat er bezuinigd is op dit aspect. Desalniettemin is het gebruikte LCD-paneel niet slecht. De kleuren staan standaard ingesteld op een ietwat verzadigde modus voor een mooiere weergave. Dit is aan te passen in het menu. Wel is er, zoals bij vrijwel elke Huawei met een LCD-display, sprake van backlight bleeding. De randen van het display hebben wat last van kleurvervaging. Dit zie je het beste op een witte achtergrond.

Zowel de minimale schermhelderheid als de maximale schermhelderheid stemmen ons tevreden. In fel zonlicht kun je met een beetje moeite alsnog de content van het scherm aflezen. Helaas is het contrast niet zo sterk, waardoor donkere kleuren wat lastig te lezen zijn in het zonlicht. Er is standaard een screenprotector geplaatst op de Honor 20 Pro. Haal je deze eraf, dan ziet het beeld er nog iets feller uit, mocht je een waaghals zijn. In het donker is, in combinatie met de feature 'Oogcomfort', het display goed te lezen zonder dat je verblind wordt. De automatische schermhelderheid hebben we ook aan de tand gevoeld en die werkt naar behoren. Na verloop van tijd hoefden wij nauwelijks nog zelf de schermhelderheid aan te passen.

Hardware

Snelheid is een aspect waarop Huawei en Honor vrijwel nooit compenseren. Zeker niet als het gaat om hun high-end telefoons. Ook bij de Honor 20 Pro is er merkbaar de nieuwste van de nieuwste hardware aanwezig. De Kirin 980 zit onder de motorkap en is dezelfde chipset die je terugvindt in een andere rappe telefoon: de Huawei P30 Pro. De octa-core processor is geklokt op 2,6 GHz en dat is in de praktijk te merken: alles laadt lekker vlot en soepel, en dankzij de 8GB aan RAM is multitasken eveneens een eitje.

Honor 20 Pro

Dankzij GPU Turbo 3.0 is de Honor 20 Pro ook uitermate geschikt om grafisch veeleisende games te spelen. of je nu van Fortnite houdt of liever F1 Manager speelt; de Chinese topper kan het met gemak aan. Er is standaard 256GB aan intern opslaggeheugen aanwezig. Dat is extreem veel, en voor vrijwel elke gebruiker meer dan genoeg om het jaren uit te kunnen houden zonder dat je content hoeft te verwijderen. Een microSD-kaartje kan niet in het toestel gestopt worden, maar met zoveel geheugen vragen we ons af of dat überhaupt nodig zou moeten zijn.

Het mediageluid van de Honor 20 Pro is afkomstig uit de enkele speaker aan de onderzijde. Deze produceert een redelijk hard geluid waar nodig, maar de kwaliteit ervan is niet om over naar huis te schrijven. Zeker niet in vergelijking met andere toptoestellen. Zo is er vrijwel geen sprake van bas. Een koptelefooningang ontbreekt, evenals een dongel om bedrade headsets te koppelen. Erg jammer, want deze ingang is ondanks zijn leeftijd nog altijd bijzonder handig om te hebben.

Accu

De accucapaciteit van de Honor 20 Pro bedraagt maar liefst 4000 mAh. Op papier veel, maar in de praktijk komen deze grote getallen niet altijd tot wasdom. Een goed voorbeeld hiervan is de Samsung Galaxy Note 9; de accucapaciteit van 4000 mAh was zonder al te veel moeite binnen één dag helemaal leeg. Hoe anders is dat bij de Honor 20 Pro. Een accuduur van twee dagen op één volle cyclus is bij regulier gebruik gemakkelijk haalbaar, zeker wanneer je mobiel internet niet of enkel gebruikt wanneer de dekking top is. Houd er rekening mee dat het LCD-display aanzienlijk meer energie verbruikt wanneer deze op de maximale stand staat. Dan is de Honor 20 Pro na een intensieve dag zeker leeg.

Bij een 'gewone' dag intensief gebruik (8 à 9 uur schermtijd) hielden wij ongeveer een kwart aan accusap over. In die tijd hebben we wat games gespeeld, Spotify geluisterd, WhatsApp gebruikt, Twitter en andere sociale media. Helaas ontbreekt de mogelijkheid om de Honor 20 Pro draadloos op te laden. Dat het Chinese paradepaardje via de kabel snel opgeladen kan worden (22,5 Watt), doet ons het gebrek aan draadloos opladen bijna vergeten. Na ongeveer twee uur is de telefoon van volledig leeg weer helemaal vol met juice. De eerste 50 procent haalt de telefoon in een halfuur binnen. 

Software

Het was vooraf nog maar de vraag of de Honor 20 Pro uit zou komen. De smartphone was nog niet van de benodigde certificeringen voorzien om Android te mogen gebruiken toen de Amerikaanse regering het verbood om met Huawei zaken te doen, waaronder Google. Gelukkig is de Honor 20 Pro enkele maanden later dan verwacht alsnog te vinden op de markt. Met Android welteverstaan. De Honor 20 Pro draait uit de doos op Android 9.0 Pie, met daaroverheen Honor Magic UI 2.1.

Honor 20 Pro

Honor Magic UI 2.1 blijkt in de praktijk een vrijwel exacte kopie van EMUI, de softwareschil die Huawei gebruikt voor haar telefoons. Consumenten die bekend zijn met de Chinese fabrikant weten wat hen te wachten staat wanneer ze zich wagen aan deze telefoon. Magic UI 2.1 heeft net als EMUI enkele pluspunten, zoals de mogelijkheid om twee WhatsApp-accounts te gebruiken, het instellen van een (naar onze mening) betere toetsloze navigatiemethode dan de standaard veeggebaarnavigatie van Google.

Magic UI maakt alles wat kleurrijker, misschien wel kinderachtiger dan dat je doorgaans gewend bent van stock Android. Ook blijft het instellingenscherm niet onaangepast. Gelukkig is er een speciale Thema-winkel, maar daar zit ook heel veel troep tussen. Nova Launcher is voor gevorderde gebruikers de beste optie, mocht je je echt irriteren aan het uiterlijk. We begrijpen echter maar al te goed dat er ook consumenten zijn die de felle kekke kleurtjes juist kunnen waarden. Kortom: een kwestie van smaak.

Een jammerlijk minpunt van Huawei en Honor is en blijft de bloatware. Ook op de Honor 20 Pro vinden we onder meer Facebook, Amazon, HiCare en nog veel meer ongewenste voorgeïnstalleerde troep terug. Je kunt het meeste gewoon verwijderen, maar bij een harde reset zijn deze apps weer 'gewoon' aanwezig. Op het moment van schrijven draait de Honor 20 Pro op de beveiligingspatch van juni 2019. Honor heeft goede hoop dat ondanks al het gedoe met de Amerikaanse overheid Android Q naar de Honor 20 Pro komt. De tijd zal het leren.

Camera

De Honor 20 Pro heeft de beschikking over maar liefst vijf camera's: vier aan de achterzijde en één zit in het display verwerkt. De camera-opstelling aan de achterkant wekt de meeste interesse; naast een reguliere 48-megapixellens met optische beeldstabilisatie vinden we er een 8-megapixeltelelens met eveneens optische stabilisatie, 16-megapixelgroothoeklens én een 2-megapixellens die macrokiekjes moet schieten. Voor laatstgenoemde dien je op 4 centimeter van het object te zitten om een mooie macro te schieten. In de praktijk viel dat helaas niet mee. Op het internet gonst het gerucht dat de macrolens helemaal niet zo goed is, maar voornamelijk erop zit voor het bokeh-effect. De portretfoto's met vervaagde achtergrond zijn namelijk wel van een mooi scherptediepte-effect voorzien.

Honor 20 Pro Honor 20 Pro Honor 20 Pro Honor 20 Pro Honor 20 Pro Honor 20 Pro Honor 20 Pro Honor 20 Pro Honor 20 Pro Honor 20 Pro Honor 20 Pro

Over naar de reguliere lens. De 48-megapixellens maakt gebruik van Quad Bayer-technologie. De plaatjes schiet je standaard in 12-megapixel, want vier pixels worden gecombineerd tot één, om zo ook in situaties met minder licht nog prima plaatjes te bewerkstelligen. Het licht van de vier pixels wordt namelijk gecombineerd. In de praktijk zijn we zeer te spreken over deze lens. Zowel bij daglicht als in de avonduren presteert de Honor 20 Pro bovengemiddeld. Wel jammer vinden we dat de nachtmodus niet zo spectaculair goed is als bij de Huawei P30 Pro.

Dan rest ons nog een oordeel te vellen over de rest van de camera's. De telelens werkt enkel in situaties met voldoende licht. Dit is normaal en gebeurt op eigen initiatief. Zijn de omstandigheden goed en werkt de telelens, dan zie je een duidelijke verbetering vergeleken met een digitale zoom. De optische zoom bedraagt 3x, hybride zoom 5x en digitale zoom rekt zich uit tot 30x. Met laatstgenoemde hebben we een mooie maanfoto kunnen maken. De groothoeklens schiet in een hoek van 117 graden, maar daar gaat wel wat van af nadat de Honor beeldvervorming tegen is gegaan. Desalniettemin is het een uitstekende toevoeging die je in staat stelt om mooie landschappen te fotograferen. Kwalitatief gezien minder scherp dan de reguliere lens, maar dat zie je pas echt goed als je flink gaat inzoomen. Autofocus is helaas niet beschikbaar op de groothoeklens.

De 32-megapixelcamera aan de voorzijde levert prima resultaten voor een frontcamera. Heel scherpe details zie je niet echt, maar daarvoor heb je de retescherpe camera aan de achterzijde. Wel hebben we het schoonheidseffect meteen uitgezet, aangezien die je huid wel erg cartoony maakt. Video's schiet je in maximaal 4K met 30 frames per seconde. De videobeelden zijn indrukwekkend. Voor actiebeelden raden we aan om 1080p met 60 frames te selecteren in het uitgebreide cameramenu. Dankzij de nog betere stabilisatie en het hogere aantal frames kun je zo beter de actie volgen.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Honor 20 Pro kost bij de release een flinke 600 euro. Hoewel dat ruim onder de prijs zit van de meeste vlaggenschepen in 2019, is het nog altijd een flinke smak geld. Zeker wanneer je rekening houdt met het feit dat oudere vlaggenschepen al in prijs gezakt zijn. Speciaal daarvoor nemen we in dit kopje enkele interessante alternatieven met je door. Alle hieronder genoemde toestellen zitten rondom hetzelfde prijspunt, zodat je niet een hele maand hoeft door te werken als je voor een alternatief gaat.

Honor 20 Pro OnePlus 7 Samsung Galaxy S10 Huawei P30 Nokia 9 PureView
Beeldscherm 6,26 inch 6,20 inch 6,10 inch 6,10 inch 5,99 inch
Resolutie 1080 x 2340 pixels 1080 x 2340 pixels 1440 x 3040 pixels 1080 x 2340 pixels 1440 x 2880 pixels
Pixeldichtheid 412 ppi 416 ppi 551 ppi 422 ppi 538 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android OxygenOS 9.0 Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,6 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,6 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 8 GB 6 GB 8 GB 6 GB 6 GB
Interne opslag 256 GB 128 GB 128 GB 128 GB 128 GB
Camera 48,00 megapixel 48,00 megapixel 12,00 megapixel 40,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 182 gram 182 gram 157 gram 165 gram 172 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Vanaf € 23,50 per maand Vanaf € 25,00 per maand Vanaf € 29,00 per maand Vanaf € 21,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 379,00 tot € 419,00 € 487,00 tot € 649,00 € 589,00 tot € 1.149,00 € 397,00 tot € 749,00 € 579,00

Te beginnen met de OnePlus 7. Deze high-end telefoon is in de winkels te verkrijgen voor enkele tientjes minder dan de Honor 20 Pro. Hoewel de meeste aandacht bij de release uitging naar de OnePlus 7 Pro, blijft de reguliere variant een interessante optie. Denk aan razendsnelle prestaties dankzij de Snapdragon 855, een karrevracht aan werk- en opslaggeheugen, en natuurlijk het soepele én snelle OxygenOS dat aanwezig is, OnePlus zijn versie van Android. De cameraprestaties en accucapaciteit delven het onderspit ten opzichte van de Honor 20 Pro, maar wat betreft updategaranties kun je beter bij OnePlus aankloppen.

Deze lijst is niet compleet zonder een van de drie Galaxy S10-vlaggenschepen te benoemen. In dit geval nemen we de reguliere Samsung Galaxy S10 in sneltreinvaart met je door, want die is op het moment van schrijven qua prijs het meest vergelijkbaar met de Honor 20 Pro. De S10 kent een rappe Exynos 9820, uitbreidbaar opslaggeheugen, stof- en waterbestendigheid, een mooie camera-opzet met groothoek- en telelens én de nieuwste softwareschil van Samsung, One UI. Het grootste pluspunt van de S10 vergeleken met de Honor is de optie om draadloos op te laden. Opladen is wel een taak die vaker moet gebeuren met de S10, omdat de accu niet zo goed is als die van de Chinese concurrent.

Een interessante concurrent uit eigen koker is zonder meer de Huawei P30. Vrijwel alle specificaties zijn ongeveer vergelijkbaar. Denk hierbij aan de processor, het geheugen, de camera-opzet, accuduur, en zo kunnen we nog wel even verdergaan. Het komt er vooral op neer welke van de twee jij mooier vindt. Dat is al een lastige keuze, want ze zijn allebei bijzonder mooi te noemen. Als we één voordeel moeten verzinnen van de P30, dan is dat toch wel de aanwezigheid van een koptelefooningang, Daarnaast is de P30 op het moment van schrijven goedkoper dan de Honor 20 Pro, maar hier kan na enkele maanden zo verandering in zijn gekomen.

Als laatste nemen we de Nokia 9 PureView met je door. Het eerste Finse vlaggenschip in tijden werd met veel bombarie aangekondigd, maar de storm lijkt inmiddels te zijn gaan liggen. Hoewel de camera-opzet van de Honor 20 Pro multifunctioneler is, schiet de Nokia 9 PureView in optimale omstandigheden wel de beste plaatjes dankzij de overvloed aan cameralenzen. Verder is de scanner onder het scherm het benoemen waard, mocht je daar gevoelig voor zijn. Ook draait de PureView op Android One, wat betekent dat de telefoon minstens twee grote systeemupdates krijgt én drie jaar lang beveiligingsupdates. Qua interne specificaties en snelheid legt de Nokia 9 PureView het echter af tegen de Honor 20 Pro.

Conclusie

De Honor 20 Pro is een bijzondere telefoon. Niet in de laatste plaats vanwege het feit dat deze Chinese krachtpatser dreigde geannuleerd te worden. Nu de lucht deels geklaard is tussen China en de Verenigde Staten, mogen wij in Nederland alsnog genieten van deze bloedmooie topper. Het spookachtige design kan ons zeker bekoren, net als de imponerende camera-opzet, prima accuduur en razendsnelle specificaties. Ook het opslaggeheugen mag niet over het hoofd gezien worden; de 256GB aan opslagcapaciteit doet ons Honor bijna vergeven dat het geheugen niet uitbreidbaar is.

Honor 20 Pro

De software is en blijft echter een zorgenkindje. Tuurlijk, het uiterlijk is vaak een kwestie van smaak, maar bijvoorbeeld de overhoop gehaalde indeling van menu's en bijgeleverde bloatware kan niemand waarderen. Ook de onzekerheid over Android en Huawei is een punt van zorgen. Net als draadloos opladen ontbreekt ook elke vorm van water- en stofdichtheid. Dat is echter begrijpelijk, aangezien de Honor 20 Pro op de markt komt voor 'slechts' 600 euro. Het nadeel is dat andere vlaggenschepen als de Galaxy S10 en Huawei P30 inmiddels al flink in prijs gezakt zijn, waardoor de concurrentie groot is. Jammer je echter niet om een paar tientjes meer of minder? Dan is deze spookachtige krachtpatser zeker het overwegen waard.

+ Indrukwekkend design
+ Razendsnelle prestaties
+ Prima camerakwaliteiten

- Onzekerheid over Android-updates
- Magic UI is EMUI-kloon
- Geen koptelefooningang

Review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Honor 20 Pro beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 23,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 24,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 27,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 27,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 33,00 € 0,- Bekijken
Alle Honor 20 Pro aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden