Vergelijk 2.615.699 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei P30 Lite review

Reviews Huawei P30 Lite review
Door ,

Na lang wachten is ook de goedkoopste telg uit de P30-serie in Nederland verkrijgbaar, namelijk de Huawei P30 Lite. Uiteraard zijn er diverse concessies gedaan om de P30 Lite zo betaalbaar te maken, maar op papier is het nog altijd een bijzonder degelijke telefoon. In deze review vertellen we je of het toestel in de praktijk ook zijn mannetje staat.

De problemen rondom Huawei en de benarde handelsrelatie met de Verenigde Staten is verre van positief op de verkoop van Huawei-smartphones. Hoewel er op het moment van schrijven nog veel onduidelijkheid heerst over de nabije toekomst, en in hoeverre Huawei gebruik kan en wil blijven maken van Google's Android, blijft de Chinese techgigant een interessante optie voor veel consumenten. Alle telefoons die op dit moment nog uitkomen verschijnen immers nog 'gewoon' met Android.

De Huawei P30 Lite is de laatste en meest goedkope telg uit de Huawei P30-serie. Zo is de camera-opzet niet zo extreem als bij zijn grotere broers, is oled ingeruild voor een LCD-display, ziet de motorkap er iets minder geavanceerd uit en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het zou oneerlijk zijn om de P30 Lite constant te vergelijken met zijn grote broers, omdat deze simpelweg veel duurder zijn. Op het eerste gezicht heeft de Huawei P30 Lite prima specificaties, en we vertellen je graag of de telefoon ons ook wist te bekoren na een intense gebruikersperiode.

Design

De Huawei P30 Lite loopt bepaald niet uit de pas wanneer we de telefoon naast de Huawei P30 Pro en reguliere P30 leggen. Zo is er een vrijwel randloos display inbegrepen met een kleine inkeping aan de bovenzijde voor de frontcamera. Net boven de frontcamera vind je een kleine grill die gebruikt wordt voor telefoongesprekken. Het ontwerp mag dan niet al te onderscheidend zijn, degelijk is het zeker. De vooraf geplaatste screenprotector is eveneens een fijne opsteker.

P30 Lite

De algehele look & feel van het apparaat is een pluspunt te noemen. De P30 Lite voelt degelijk aan, mede doordat de voor- en achterzijde aan elkaar verbonden zijn via een sterke metaallaag. Hoewel het glas aan de achterzijde ingeruild lijkt te zijn voor plastic, voelt het toestel nog altijd stevig aan. Dankzij de ligt afgeronde achterkant ligt hij ook nog eens lekker in de hand. De achterzijde beschikt verder over een vingerafdrukscanner, een camera-opzet met drie lenzen en een flitser, én het Huawei-logo.

Aan de bovenste rand van de smartphone zit een microfoonpoort en de simkaartsleuf verwerkt. Je kunt óf één simkaart en één microSD-kaartje kwijt, óf twee simkaartjes. Aan de rechterrand is een volumeregelaar aanwezig en een aan/uit-knop. Aan de onderzijde is een usb-c-poort gemonteerd, een microfoon, en een enkele speaker die het geluid van alle multimediacontent doorgeeft. Last but not least vinden we naast de usb-poort een koptelefooningang terug. Dit is een belangrijk voordeel ten opzichte van de duurste telg uit de toestellijn, de Huawei P30 Pro.

Beeldscherm

Het LCD-display van de Huawei P30 Lite is met 6,15 inch redelijk groot te noemen. Dankzij de minimale schermranden is het apparaat nog enigszins bedienbaar met één hand. Zoals bij vrijwel alle Huawei-telefoons is er voor de mensen met kleine handjes een modus aanwezig voor één hand. De resolutie van het display bedraagt 1080 bij 2312 pixels, wat neerkomt op een Full HD+-display. Scherp genoeg naar onze mening, en bovendien vrijwel dezelfde resolutie die je terugvindt op de duurdere P30-smartphones.

P30 Lite

Het gebruikte paneel deelt vrijwel alle kenmerken die we van eerdere Huawei-midrangers kennen; lekker verzadigde, niet heel waarheidsgetrouwe kleuren, en een lichte vorm van backlight bleeding aan de randen van het scherm wat voor een blauwe tint zorgt. Vergeleken met de concurrentie is het display van de P30 Lite ruim voldoende, maar moet het zijn meerdere erkennen in de mooie oled-panelen die we terugzien in de duurdere Huawei-en goedkopere Samsung-telefoons.

De maximale schermhelderheid is redelijk. In fel zonlicht zal je echter af en toe nog je hand moeten gebruiken om het display enigszins leesbaar te houden. De minimale schermhelderheid wekte dezelfde emoties bij ons op; in het donker met de vooraf ingebouwde blauwlichtfilter is het lezen van je scherm mogelijk, maar op den duur kan het pijn doen aan je oogjes. De adaptieve (lees: zelflerende) schermhelderheid presteert voldoende. We merkten op dat de P30 Lite af en toe het vertikt om de minimale schermhelderheid te gebruiken wanneer wij dit wel wenselijk achtten. Ook niet nadat we zelf al meerdere keren handmatig het balkje verschoven hadden.

Hardware en accu

De hardware van de Huawei P30 Lite klinkt ons enigszins bekend in de oren. Zoals bij vrijwel elke middenmoter van de Chinese techgigant is er een Kirin 710 onder de motorkap. Deze octa-core processor is geklokt op 2,2 GHz en is snel genoeg voor de doorsnee gebruiker. Zeker niet de langzaamste, maar er zijn in deze prijsklasse nog rappere exemplaren vindbaar. De grafische prestaties stemmen ons tevreden. Intensieve spelletjes zijn meestal niet in de hoogst mogelijke instellingen vloeiend te spelen, maar dat mag de pret niet drukken. Dankzij de 4GB RAM is het multitasken een eitje. De P30 Lite heeft er simpelweg geen moeite mee.

P30 Lite

Er is minimaal 128GB intern opslaggeheugen inbegrepen. Dat is bijzonder veel ruimte voor een telefoon als deze. Heb je niet genoeg aan de standaard capaciteit? Dan kun je het geheugen nog altijd uitbreiden aan de hand van een microSD-kaartje. Minder te spreken zijn we over de audiokwaliteit. De enkele speaker aan de onderzijde produceert vrijwel geen bas en het maximale volume is niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig maakt de koptelefooningang veel goed. De kwaliteit via bedrade headsets is verder niet heel bijzonder.

De accuduur van de Huawei P30 Lite is bijzonder gewoontjes. In tegenstelling tot de twee topmodellen uit de P30-reeks presteert de Lite-versie beduidend minder indrukwekkend. Desalniettemin is de anderhalve dag die wij bij regulier gebruik halen meer dan voldoende. Doe je het nog rustiger aan, dan zijn twee dagen zeker te halen op één volle cyclus. De inbegrepen snellaadadapter zorgt ervoor dat binnen twee uur de telefoon volledig opgeladen is.

Software

De software die we aantreffen op telefoons van Huawei bezorgt menigeen de nodige kopzorgen. We zien dat er een vorm van Android geïnstalleerd staat op de smartphones, maar door de ingrijpende EMUI-schil van de Chinezen is er het een en ander aangepast. Zo is het menu van een andere indeling voorzien, zijn de icoontjes kleurrijk en in sommige gevallen wat kinderachtig te noemen, én is er hier en daar sprake van bloatware, voorgeïnstalleerde applicaties als Amazon Shopping en Booking.com die onnodig ruimte innemen op de telefoon.

P30 Lite

De Huawei P30 Lite is wat dat betreft geen uitzondering. Voor de echte fanatieke Android-gebruiker is het installeren van een andere launcher als Nova Launcher om het uiterlijk te veranderen, maar in onze reviews houden we vast aan de 'standaard' instellingen. EMUI heeft enkele irritante restricties. Denk hierbij aan notificaties uitschuiven op het vergrendelscherm, wat enkel werkt als je op het minieme pijltje dubbeltikt. Ook is de app-drawer nogal beperkt in zijn mogelijkheden. 

Uit de doos draait de Huawei P30 Lite op Android 9.0 Pie. Op het moment van schrijven is de beveiligingspatch van mei 2019 geïnstalleerd. Dat is zeer netjes. Toch moeten we een slag om de arm houden wat betreft het updatebeleid van Huawei. Zeker vanwege de huidige situatie rondom Huawei en het handelsverbod met Amerikaanse bedrijven. Verlopen de onderhandelingen tussen China en de VS voorspoedig, dan is een update naar Android Q aannemelijk. 

Camera

De Huawei P30 Lite heeft maar liefst drie camera's aan de achterzijde. Het gaat om een primaire 48-megapixellens, 8-megapixelgroothoeklens én een 2-megapixeldieptesensor. De meeste plaatjes schiet je uiteraard met de 48-megapixellens. Standaard staat de camera op plaatjes van 12-megapixel. Er worden vier pixels gecombineerd, waardoor de telefoon in theorie betere plaatjes schiet, zelfs wanneer er minder licht aanwezig is. 

P30 Lite P30 Lite P30 Lite P30 Lite P30 Lite

De P30 Lite doet zijn naam eer aan en is in staat om, zeker voor een middenmoter, best prima foto's af te leveren. Af en toe is er naar onze smaak iets te veel ruis aanwezig, zeker wanneer de lichtomstandigheden minder dan optimaal zijn. Voor een midranger is dit normaal, maar de dip in kwaliteit is wel heel erg opvallend. De groothoeklens is een leuke toevoeging, maar de scherpte is ver te zoeken, evenals een correcte kleurweergave. Een leuke toevoeging blijft de AI-modus, die objecten en landschappen herkent, om vervolgens de kleuren te optimaliseren, wat in sommige gevallen iets te ver doorslaat. Bij vlagen levert dit mooiere plaatjes op dan in de reguliere fotomodus.

Selfies worden gemaakt met de enkele 24-megapixelcamera aan de voorzijde. De resultaten zijn meer dan prima voor een telefoon uit deze prijsklasse. De kleurverwerking is prettig en oppervlakkig gezien zit er genoeg detail in om een mooie Instagramfoto mee te maken. Video's schieten is mogelijk in maximaal 1080p met 60 frames per seconde. tot 30 frames per seconde werkt de elektronische beeldstabilisatie redelijk goed, maar de kwaliteit van de opgenomen beelden stellen ons ietwat teleur. 

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Huawei P30 Lite is een prima midranger en zeker geen kat in de zak te noemen. Hoewel ook wij af en toe nogal snel van stapel willen lopen wanneer het aankomt op smartphones, adviseren wij je om een slag om de arm te houden. Wellicht dat een andere telefoon in dezelfde prijsklasse namelijk beter aan jouw wensen of eisen voldoet. Speciaal daarvoor hebben we dit kopje in het leven geroepen. Hieronder nemen we enkele interessante Huawei P30 Lite alternatieven met je door.

Huawei P30 Lite Huawei P Smart Z Nokia 8.1 Samsung Galaxy A50
Beeldscherm 6,15 inch 6,59 inch 6,18 inch 6,40 inch
Resolutie 1080 x 2312 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2280 pixels 1080 x 2340 pixels
Pixeldichtheid 415 ppi 391 ppi 408 ppi 403 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 64 GB 64 GB 128 GB
Camera 48,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 25,00 megapixel
Gewicht 159 gram 197 gram 180 gram 166 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 13,50 per maand Vanaf € 14,00 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 16,00 per maand
Los toestel € 199,00 tot € 319,00 € 165,00 tot € 177,00 € 365,00 tot € 367,00 € 269,00 tot € 349,00

De Huawei P Smart Z is een telefoon die bijzonder veel gelijkenissen kent met de Huawei P30 Lite. Zo is er in allebei de telefoons een versie van de Kirin 710 aanwezig, waardoor de snelheid min of meer gelijk is. Het grote verschil zit onder meer in het design en de camera-opzet. De selfiecamera van de P Smart Z zit verstopt in een pop-up-mechanisme. Als gevolg hiervan heb je een scherm zonder uitsnede of notch. Het nadeel van de P Smart Z is dat de algehele kwaliteit van de foto's het onderspit delven ten opzichte van de P30 Lite. Het is dan ook vooral een kwestie of je gaat voor de innovatieve looks of de betere cameraprestaties.

De Nokia 8.1 is een uitmuntend voorbeeld van een midranger die hartstikke prima plaatjes af weet te leveren. In tegenstelling tot de P30 Lite is er bij de Nokia 8.1 zelfs sprake van optische beeldstabilisatie. De Nokia 8.1 heeft echter geen groothoeklens. Daarnaast spreekt het design van de voorzijde ons niet zo aan; er zit bij de Nokia 8.1 een flinke notch aan de bovenzijde, waardoor er vrijwel geen ruimte is voor meldingsicoontjes. Wel een groot pluspunt: de toevoeging van Android One. Met Android One krijgt de telefoon gegarandeerd twee grote systeemupdates en drie jaar lang beveiligingsupdates.

Een ander interessant middenmotertje is de Samsung Galaxy A50. De A50 onderscheidt zich van de concurrentie met zijn beeldschoon Super AMOLED-display. Daarnaast is er onder het scherm een vingerafdrukscanner geplaatst, waarmee je geheid de blits maakt op feestjes en partijen. Vergeleken met de Huawei P30 Lite schiet Samsungs alternatief iets minder mooie plaatjes, en de accuduur is eveneens een tikkeltje minder indrukwekkend dan de P30 Lite. Beide smartphones zijn echter een verstandige aankoop.

Conclusie

De Huawei P30 Lite is eigenlijk een heel doorsnee apparaat. Hij is redelijk rap, beschikt over genoeg geheugen, heeft een paar leuke camera's in huis en de accuduur is ook oké te noemen. We kunnen vrijwel geen aspect van de P30 Lite opnoemen dat te bestempelen valt als negatief. Wellicht de software, maar als je bekend bent met Huawei of misschien juist houdt van felle kleurtjes en gekke menuutjes, dan valt dit potentieel nadeel ook in het niet.

P30 Lite

Aan de andere kant zijn er ook weinig extreem positieve uitschieters te melden. De camera's doen goed hun werk, maar voornamelijk in situaties met ideale lichtomstandigheden. De groothoeklens is een leuke toevoeging, maar de scherpte in de geschoten plaatjes is nihil. Ondanks de plastic behuizing van de Huawei P30 Lite voelt de telefoon behoorlijk premium aan. Dat is misschien wel de meest belangrijke reden om deze telefoon in huis te halen; waar veel midrangers enigszins teleurstellen met hun plastic bouw, weet Huawei's alternatief deze dans te ontspringen, zonder dat er daarvoor ingeleverd hoeft te worden op andere vlakken.

+ Degelijke en elegante behuizing
+ Meer dan genoeg opslaggeheugen aan boord
+ Prima prijs-kwaliteitsverhouding

- Videokwaliteiten niet 'je van het'
- Je moet van Huawei's EMUI-schil houden

Huawei P30 Lite review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Huawei P30 Lite beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 13,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 15,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 17,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 19,50 € 0,- Bekijken
Alle Huawei P30 Lite aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden