Vergelijk 2.721.856 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Wiko View3 Pro review

Reviews Wiko View3 Pro review
Door , - 1 reactie

De View3 Pro is een toestel van de in Nederland niet al te bekende fabrikant Wiko. Met de View3 Pro zou het bedrijf wel eens naam kunnen gaan maken. Maakt onbekend onbemind? Je leest het in deze review.

De Wiko View3 Pro. 'Sorry, wat voor telefoon heb je?' 'Een Wiko.' Tijdens het testen van deze telefoon was het vaak verwarring alom bij de mensen om schrijver dezes heen. Echt populair is het van oorsprong Franse merk niet in Nederland, maar populairiteit heeft gelukkig geen invloed op kwaliteit. De vraag is dan ook: verdient de Wiko View3 Pro het om door meer mensen te worden herkend?

Wiko begon zoals zoveel fabrikanten van telefoons met het maken van relatief goedkope toestellen, maar heeft met de View3 Pro ook de weg naar het hogere middensegment duidelijk gevonden. De View3 Pro mag gezien de specificaties dan wellicht niet helemaal in het topsegment worden ingedeeld, het schurkt er hier en daar wel tegen aan. De hamvraag is natuurlijk: is het toestel ook fijn in het dagelijks gebruik?

Beeldscherm

Die Wiko View3 Pro is voorzien van een 6.3 inch LCD-beeldscherm. Er zit een notch in, die in de vorm van een regendruppel zit. Daarmee heb je behoorlijk wat schermoppervlak, en ook zonder een enorme telefoon te produceren want de randen rondom het scherm zijn dun. Met een Full HD-resolutie plus een beetje in de hoogte, heb je bovendien genoeg pixels om alles ook nog eens scherp weer te geven. Andere fabrikanten rusten hun toptoestellen met dit schermformaat soms uit met QHD-resoluties maar het verschil is nauwelijks merkbaar, met uitzondering van de gereduceerde batterijduur natuurlijk.

Wiko View 3 Pro

Wanneer je in de verzengende Hollandse zon loopt heb je af en toe misschien een beetje moeite met het kijken van een film in de buitenlucht. Het aflezen van zwarte tekst op een witte achtergrond gaat echter prima. De kleurweergave van de 3 Pro is keurig, weinig mis mee. Mocht het je toch iets te flets ofr te flashy zijn dan kun je dit altijd zelf even aanpassen.

Design

De Wiko View3 Pro heeft een design meegekregen waardoor de meeste mensen het toestel duurder in zullen schatten dan het daadwerkelijk is. Dat is een compliment, want de View3 Pro ziet er dermate goed uit dat niet veel mensen door zullen hebben dat de prijs iets minder dan 300 euro is. Dat komt vooral door de strakke voor- en achterkant, die met elkaar verbonden worden door een stevige rand rondom het toestel. Die rand, en ook de achterkant van de Wiko, zijn bij het toestel dat wij kregen, voorzien van een geinige kleurovergang.

Wiko View3 Pro

De achterkant van de Wiko View3 Pro is overigens een verhaal apart. Wiko komt met een aantal patroontjes en ontwerpen, waaronder het streepjespatroon dat je hierboven ziet. Een andere versie krijgt een glow-in-the-dark versie die makkelijk in het donker terug te vinden is. Je kan je afvragen hoeveel licht zo'n achterkant opvangt als hij in je broekzak zit, maar het idee is in ieder geval vernieuwend.

Verder is het design van de Wiko eigenlijk vrij doorsnee. Je hebt het scherm aan de voorkant, met een notch voor de selfiecamera. Aan de zijkanten zitten de aan/uitknop en de volumetoetsen. Aan de bovenkant een koptelefooningang, aan de onderkant een usb-c poort. Vooral dat laatste waarderen we enorm, want veel fabrikanten hebben de neiging hun wat goedkopere modellen uit te rusten met micro-usb. De Wiko View3 heeft dat bijvoorbeeld gewoon nog wel.

Hardware en batterij

Voor het bedrag dat je neertelt voor de Wiko View3 Pro moet je niet denken dat je een Qualcomm Snapdragon 855 meekrijgt. Wat je wel krijgt, is een MediaTek Helio P60-chipset. Die is voorzien van acht rekenkernen, 6GB werkgeheugen en 128GB werkgeheugen.  Dat zijn geen slechte specificaties voor een toestel uit het middensegment. Vooral de ruime opslagruimte kunnen we waarderen, maar ook de chipset is allerminst traag te noemen.

Apps installeren en draaien misschien niet niet zo snel als bij een Snapdragon 855, maar we waren blij verrast door de snelheid die de Helio aan de dag legde. Die bleek meer dan voldoende om een prettige smartphone-ervaring te bieden. Zeker, soms moet je net iets langer wachten als je een app wil installeren en sommige veeleisende games draaien wat minder soepel, maar algeheel genomen was het fijn werken met de Wiko.

Wiko View 3 Pro

Daar hielp de flinke batterij ook mee, want met 4000 mAh heb je genoeg capaciteit om het eenvoudig twee dagen uit te zingen. Opladen gaat ook lekker vlot, want de Wiko ondersteunt QuickCharge. Dat is in het dagelijkse gebruik een enorm voordeel, want je kan gerust een keertje vergeten je telefoon op te laden. Dat is namelijk in een krap halfuurtje al hersteld.

Software

De Wiko View3 Pro draait op Android 9, met daaroverheen een vrij marginale skin van Wiko zelf. Dat werkt in de praktijk best fijn, maar er zijn wel een paar rare keuzes gemaakt, waardoor we af en toe een beetje moesten lachen. Zo zijn er maar liefst vier opties om de icoontjes op je startscherm te vormen. Ook kregen we de melding dat er te veel memes op de View3 Pro stonden. Een minpunt is het allerminst, maar nodig is het ook weer niet.

De software is verder vooral opvallend door zijn weinige aanpassingen in de indeling die Android standaard al heeft. Je kan je afvragen wat je als gemiddelde gebruiker nog meer nodig hebt. Het enige dat soms nog gemist werd bij de Wiko was een aantal standaardapps voor het afspelen van muziek, bekijken van foto's en meer van dat soort ongein. Nu ben je een beetje veroordeeld tot de apps van Google. Als je die niet fijn vindt werken, heeft Wiko dus geen alternatief voor je. Voordeel is wel dat je telefoon standaard niet vol staat met dubbele apps, dus het is een voor- en nadeel.

Camera

Aan de achterkant van de Wiko View3 Pro zitten maar liefst drie camera's. Deze drie camera's hebben allemaal hun eigen functie. De eerste camera is de hoofdcamera. Deze is voorzien van 12 megapixel en is de beste camera op het toestel, qua fotokwaliteit. Wiko schept zelf op over de prestaties bij minder licht, maar dat vonden wij nog best meevallen. Of tegenvallen, het is maar hoe je het ziet. Feit was dat bij minder licht het best ingewikkeld bleek om een goede foto te maken.

Wiko View 3 Pro

Als het licht beter wordt, worden de foto's ook gelijk beter. Dat zien we wel vaker bij camera's van gemiddelde kwaliteit. Bij goed licht maken ze uitstekende foto's, maar wanneer het begint te schemeren scheiden de kerels zich van de knapen. Vooral de breedhoek had echt moeite met foto's met weinig licht, iets wat we bij andere toestellen ook terugzien.

De zoomlens was bij uitstek geschikt om goede foto's te maken van dingen die net iets verder weg staan, denk daarbij aan vogels of billboards. De zoomlens leent zich ook goed voor het maken van intieme portretten zonder dat je de View3 Pro bij iemand de neus in hoeft te duwen. Wel zo fijn.

wiko wiko wiko wiko

Prijs/kwaliteit

De kwaliteit van de Wiko View3 Pro staat als een paal boven water. In vrijwel elk aspect presteert de Wiko zoals je van een toptoestel mag verwachten, maar de prijs is daar niet naar. Het is makkelijk wijzen naar het gebied waar Wiko wat op heeft beknibbeld: de camera. Behoudens de soms wat tegenvallende cameraprestaties is de View3 Pro dan ook een dijk van een telefoon. Welke andere telefoons bieden er zo veel kwaliteit voor hetzelfde geld dat ze een valide alternatief zijn? We zetten de grootste kanshebbers hier op een rijtje.

Wiko View3 Pro Xiaomi Mi 9 Sony Xperia 10 Plus Samsung Galaxy A40
Beeldscherm 6,30 inch 6,39 inch 6,50 inch 5,90 inch
Resolutie 1080 x 2180 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 1440 pixels 1080 x 2340 pixels
Pixeldichtheid 386 ppi 403 ppi 277 ppi 437 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,0 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 64 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 48,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 184 gram 173 gram 180 gram 140 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 21,00 per maand Vanaf € 37,50 per maand Vanaf € 13,00 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 403,00 tot € 453,00 € 429,00 € 198,00 tot € 249,00

Het ligt voor de hand het topmodel van Wiko te vergelijken met de Xiaomi Mi 9. Dat toptoestel volgt hetzelfde recept als Wiko, door een uitstekende telefoon te leveren maar voor een absolute spotprijs. Verschil zit hem vooral in de hardware. In de View3 zit de Helio P60-chipset, terwijl de Mi 9 is voorzien van de wat snellere Snapdragon 855-chipset. Je betaalt echter wel honderd euro meer voor de Xiaomi, terwjil de rest van de specificaties redelijk gelijkwaardig zijn.

In dezelfde prijscategorie valt de Sony Xperia 10 Plus. Dat toestel opereert in ongeveer dezelfde prijscategorie als de Wiko View3 Pro, maar is toch behoorlijk verschillend. Dat ligt vooral aan het afwijkende schermformaat van de Xperia, dat vooral erg lang is en niet erg breed. Dat maakt dat het scherm netto iets meer oppervlak heeft dan je zou verwachten bij deze breedte. De specificaties van beide toestellen lopen wel redelijk gelijk dus de keuze tussen deze twee is er vooral een van toestelafmetingen.

Voor het laatste alternatief kijken we naar wat er onder het segment van de Wiko View3 Pro zit. Daar nestelt, zo rond het prijspunt van 200 euro, de vrij populaire Samsung Galaxy A40. Voor dat bedrag krijg je een uitstekend functionerende smartphone, die ongeveer net zo vlot is als de Wiko View3 Pro. Het scherm is iets kleiner, de batterij wat minder en je krijgt wat minder intern geheugen, dus je levert wel wat in, maar dus ook op de kostprijs.

Conclusie

Met de View3 Pro heeft Wiko een uitstekend toestel neergezet waar je in zijn prijsklasse eigenlijk niet omheen kan. Heb je een budget van rond de 300 euro, dan is de Wiko een uitstekende keus. Betaal je iets meer, dan krijg je waarschijnlijk een toestel met een betere camera of een nóg snellere processor. Geef je minder uit, dan ga je op veel vlakken achteruit. Daarmee is de View3 Pro eigenlijk de gouden keuze als je zoveel te besteden hebt als hierboven vermeld.

Wiko View 3 Pro

Dat betekent natuurlijk niet dat de Wiko op alle fronten slaagt. We haalden het net al even aan: de camera is niet van absolute topkwaliteit. Het is een eigenschap waar je op inlevert in dit prijssegment. Verder is het eigenlijk een zalvend verhaal, want de Wiko valt nergens door de mand. Hij is lekker vlot, ziet er strak uit en onder de motorkap valt er ook niks te klagen. Fijn dat Wiko ook 128GB opslagruimte levert, zodat je niet met een microSD-kaartje hoeft te gaan klooien.

Al met al kunnen we dan ook niets anders doen dan deze telefoon een uitstekend cijfer geven. De Wiko View3 Pro is, zodra hij wat beter te verkrijgen is dan nu, een uitstekende (en wellicht zelfs de beste) keuze als je een nieuwe smartphone nodig hebt maar niet de hoofdsom wil uitgeven. Zeker rond het budget van 300 euro zien we zo gauw geen concurrent die duidelijk een betere keuze is dan de Wiko. En dat is een behoorlijke prestatie.

+ Prijs/kwaliteitverhouding is optimaal
+ Mooie behuizing, strak design
+ Lekker vlot

- Camera valt soms wat tegen
- En dat was het

Wiko View3 Pro review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden