Vergelijk 2.225.586 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Motorola One Vision review

Reviews Motorola One Vision review
Door ,

Met de One-serie wil Motorola betaalbare telefoons op de markt brengen met een schone versie van Android. Het experiment begon eind 2018, en krijgt in 2019 een vervolg met de Motorola One Vision. Of het een geslaagde opvolger is? Dat lees je in onze Motorola One Vision review.

Voor een smartphone met een schone versie van Android hoef je anno 2019 niet meer aan te kloppen bij Google. Hoewel de Amerikaanse techgigant na de release van de Pixel 3a en Pixel 3a XL ook goedkopere telefoons met stock Android uit heeft gebracht, zijn ze nog altijd verre van goedkoop te noemen. Gelukkig is het Android One-programma al een tijdje in de lucht. Android One is Google's besturingssysteem zoals het bedoeld is, maar dan op smartphones die niet van Google zijn.

De prijzen voor de Android One-telefoons lopen nogal uiteen. De Motorola One uit 2018 is een mooi voorbeeld van een relatief goedkoop toestel dat je gegarandeerd twee grote systeemupdates en drie jaar lang beveiligingsupdates garandeert, aangezien dit de kernbeloftes zijn van het Android One-programma. Inmiddels is het tijd voor een nieuwe Motorola One-smartphone, namelijk de Motorola One Vision. Met een adviesprijs van 300 euro is hij wat duurder dan zijn voorganger, maar daar krijg je (op papier) wel betere specs voor terug. In deze Motorola One Vision review vertellen we je graag meer over deze nogal aparte telefoon.

Design

De Motorola One Vision is zoals gezegd geen alledaagse telefoon. Het toestel lijkt in elkaar geflanst door iemand uit de boomergeneratie die alle nieuwe smartphonesnufjes bij elkaar heeft gesmeten, om er zo hip uit te zien. Noteer maar even met ons mee: een ultralang display van 21:9, een dubbele camera, enkel exemplaren met kleuroverloop maken, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Veel van de opgenoemde functies zijn op voorhand vaak een welkome vernieuwing, maar de Motorola One Vision maakt het wel heel bont.

Motorola Moto One Vision

De meest opvallende eigenschap is zonder meer het cameragat. Waar deze uitsnede bij telefoons van Huawei en Samsung zo klein mogelijk wordt gehouden, lijkt het alsof de ontwikkelaars bij het maken van deze telefoon juist het grootste gat wilden creëren. Dat resulteert in een onhandig gebruik van het display, waarover later meer. Verder zien de verticaal gepositioneerde cameralenzen er nogal opgeblazen uit, en vragen we ons af wie het een goed idee vond om een bruinzwarte variant te maken. Mooi is namelijk anders. De vingerafdrukscanner is gelukkig wel blijven hangen achter het Moto-logo aan de achterkant, aangezien sensoren onder het display in deze prijsklasse (nog) geen verbetering zijn.

Dat gezegd hebbende, valt het niet te ontkennen dat de Motorola One Vision ook heel veel goed doet. Zo is er 'gewoon' een koptelefooningang aanwezig aan de bovenzijde, evenals een usb-c-poort aan de onderzijde. De usb-ingang wordt vergezeld door een enkele speaker en microfoonpoort. Aan de linkerzijkant vind je het slotje terug voor één simkaart en een microSD-kaartje óf tweede simkaart, en aan de rechterzijde zit een volumeregelaar en een aan/uit-knop. De telefoon heeft een IP52-certificering en is daardoor enigszins waterafstotend, maar het beestje onder een volle kraan houden raden we met klem af.

Beeldscherm

Het display van de Motorola One Vision is lang, erg lang. De beeldverhouding van 21:9 kenden we al van de Sony Xperia 10 en Xperia 10 Plus, maar het blijft een vreemd gezicht. Het display is 6,3 inch groot, maar valt nog enigszins vast te houden met één hand. Dat komt vanwege het feit dat 6,3 inch met een 21:9 verhouding niet zo breed is als een telefoon met dezelfde diagonaal en een 18:9 verhouding bijvoorbeeld. Het bovenste topje van het display aanraken met je hand waar de One Vision ligt, dat is vrijwel onmogelijk. Gezien de enorm grote statusbalk die is ontstaan door de onhandig grote camera-uitsnede is dat ook niet nodig. Ook kun je in het instellingenmenu de vingerafdrukscanner instellen om via een swipe de statusbalk naar beneden te schuiven.

Motorola Moto One Vision

De resolutie bedraagt 1080 bij 2520 pixels, wat neerkomt op een Full HD+-resolutie. Het gaat om een LCD-display en dat is in deze prijsklasse nog altijd de meestgebruikte schermtechnologie. Het beeldscherm is, zoals we gewend zijn van Motorola, van een prima kwaliteit. Wel zien we aan de randen van het display wat kleurvervorming. Dit zie je het beste wanneer je een witte achtergrond instelt; het wit wordt rondom de randen wat blauw. Het is niet goed te praten, maar bij regulier gebruik hebben wij ons er niet echt aan gestoord.

Een irritatiepunt dat iets meer aandacht verdient, is de minimale schermhelderheid. Die is namelijk niet heel hoog, en zelfs in combinatie met de blauwlichtfilter is het display ietwat aan de felle kant in de avonduurtjes. De maximale schermhelderheid is redelijk te noemen. Bij fel zonlicht zal het echter wat moeite vergen om de tekst op het display af te kunnen lezen. De Motorola One Vision beschikt over de feature 'Adaptieve schermhelderheid'. Met deze functie stelt de Motorola de schermhelderheid af op de lichtomstandigheden, en in combinatie met je persoonlijke aanpassingen moet je uiteindelijk een Vision in handen hebben waarvan je niet of nauwelijks meer zelf de helderheid van hoeft aan te passen.

Hardware

De Motorola One Vision is uitgerust met een bijzondere chipset, namelijk een Exynos 9609. Wij kennen weinig smartphones die gebruikmaken van een Samsung-chipset buiten de telefoons die de Zuid-Koreaanse fabrikant zelf uit de hoge hoed tovert. Bovendien is de One Vision het eerste toestel dat überhaupt gebruikmaakt van de Exynos 9609. Om specifiek te zijn praten we hier over een octa-core processor, geklokt op 2,2 GHz.

Motorola Moto One Vision

In de praktijk blijkt het paradepaardje van Motorola lekker snel te werken, zelfs wanneer je meerdere applicaties in gebruik hebt. Dat laatste komt ook vanwege de 4GB RAM aan boord. Met de grafische prestaties, wat vaak een achilleshiel is van Exynos-chipsets, zit het ook wel snor. De opslagcapaciteit is met 128GB behoorlijk te noemen. Blijk je hier toch niet genoeg aan te hebben? Dan is er een microSD-kaartje van maximaal 1 terabyte te plaatsen in het slotje waar je ook een tweede simkaartje kwijt kunt.

De Motorola One Vision beschikt over twee speakers: eentje zit verstopt net boven het scherm en is bestemd voor telefoongesprekken. De tweede speaker vinden we aan de onderste rand en verzorgt het multimediageluid. Niet alleen kan deze speaker een flink geluid produceren, ook is de kwaliteit enigszins redelijk te noemen. Luister je heel goed, dan hoor je nog iets van een bas. Dat is uitzonderlijk op een telefoon uit deze prijsklasse. Dankzij Dolby Atmos is de audiokwaliteit beter dan menig midranger. Dit is ook het geval via bedrade headsets. Als laatste in dit kopje vinden we de rappe vingerafdrukscanner het vermelden waard.

Accu

De Motorola One Vision kent een accucapaciteit van 3500 mAh. Vergeleken met de Motorola One is dat een vooruitgang; die heeft namelijk 3000 mAh onder de motorkap. Daar moet echter wel een kanttekening bij geplaatst worden, want de One uit 2018 dreef 'slechts' een HD+-display aan. Minder pixels van voeding voorzien zorgt ervoor dat er relatief gezien minder accusap verbruikt wordt. In de praktijk verwachtten we dan ook geen enorme verbetering ten opzichte van de Motorola One. 

One Vision, Motorola One Vision, Motorola One Vision, Motorola

Vergeleken met de Motorola One lijkt het alsof de One Vision minder zuinig is dan zijn goedkopere voorganger. Met regulier gebruik blijft er na exact 24 uur vrij weinig over van het accusap. Zoals je ziet in de afbeeldingen hierboven is het scherm nog geen 4 uur geactiveerd geweest in die tijd. Als je heel zuinig aan doet, red je er anderhalve dag ook nog wel mee. Je koopt de Motorola One Vision echter niet als een minimale accuduur van twee dagen jou lief is. Motorola TurboPower is inbegrepen, en laadt de telefoon op in iets korter dan twee uur. Heel 'turbo' vinden we dat niet, maar het is zeker een voldoende waard.

Software

Een van de grootste pluspunten van de Motorola One Vision is Android One. Vandaar ook de term 'One' in de naam van de telefoon. Het Android One-programma houdt in dat je verzekerd bent van een toestel met stock Android, geen irritante bloatware, twee grote systeemupdates en drie jaar lang maandelijkse beveiligingsupdates (vanaf de release.) De schone versie van Android zorgt voor een soepele gebruikerservaring en kunnen we ten zeerste waarderen.

Motorola Moto One Vision

Gelukkig heeft Motorola het op de een of andere manier voor elkaar gekregen om haar eigen Motorola-applicatie behouden te laten blijven. Deze applicatie komt namelijk met twee belangrijke features: Moto Display en Moto Acties. Met eerstgenoemde optie beschik je over een interactief display, vergelijkbaar met het Always On Display van Samsung, maar dan een variant van Motorola. Je kunt het scherm laten oplichten wanneer je een melding krijgt of de telefoon optilt. Door het icoontje ingedrukt te houden is het ook mogelijk om de melding in kwestie te lezen en te reageren op een berichtje. Ook kun je via responsief display het scherm aan laten staan zolang je er met je ogen naar kijkt.

Via Moto Acties kom je in een menu terecht waarin diverse fysieke handelingen gekoppeld zijn aan een feature van de Motorola One Vision. Denk hierbij aan een screenshot maken met drie vingers, twee keer schudden voor het activeren van de zaklamp en twee keer draaien voor het activeren van de camera. Nieuw is de éénknopsnavigatie, vergelijkbaar met de gebaren die de nieuwe iPhones gebruiken. Deze vorm van navigeren wende al snel en werkt bijzonder prettig. Of het echt een verbetering is ten opzichte van de de traditionele, officieel niet beschikbare drietoetsnavigatie, durven we niet te zeggen. Wel vinden we Moto's manier van navigeren beter dan de halfbakken iOS-implementatie van Google zelf die standaard ingeschakeld is.

Motorola Moto One Vision

Niet alles vinden we echter heel prettig aan de software van Google. Zoals gezegd is de traditionele navigatiebalk niet standaard inbegrepen. Verder is het vreemd om te zien dat vanaf Android 9.0 Pie alle Android One-telefoons verplicht een Google zoekbalk op het homescherm hebben, evenals een 'Snel overzicht' met daarin het weer en de datum. Je kunt ze niet eens verplaatsen, waardoor er al een groot deel van je homescherm ongewenst wordt ingenomen. Als laatste willen we opmerken dat de batterijmanager af en toe heel agressief lijkt te werken met wifi-netwerken. Zo kwam het meermaals voor dat we pas WhatsApp-berichten binnenkregen nadat we de app openden. Via 4G was er geen sprake van dit probleem.

Camera

De Motorola One Vision maakt gebruik van twee camera's: een primaire 48-megapixelsensor en één 5-megapixeldieptesensor. De 48-megapixelcamera schiet in de praktijk 12-megapixelfoto's dankzij de Quad Pixel-technologie. De Motorola combineert vier pixels tot één waardoor het toestel ook met weinig licht goede foto's moet schieten. In de praktijk blijkt de camera relatief gezien toch echt stukken beter in situaties met voldoende licht. De plaatjes zijn, zeker voor een midranger, lekker scherp en de kleuren van de geschoten plaatjes zijn redelijk waarheidsgetrouw te noemen.

One Vision, Motorola One Vision, Motorola One Vision, Motorola One Vision, Motorola One Vision, Motorola One Vision, Motorola

Ook de dieptesensor is een leuke toevoeging en werkt prima. Het bokeh-effect kun je zelf instellen en achteraf via Google Foto's verder bewerken. Denk hierbij aan dat je enkel de bloem op de voorgrond ingekleurd wil hebben en de rest zwartwit, om maar een voorbeeld te noemen. In situaties met minder dan ideale lichtomstandigheden presteert de Motorola One Vision heel gewoonlijk wat minder, omdat bij minder licht de camera het zwaarder heeft. Dankzij de optische beeldstabilisatie weet de One Vision nog enigszins redelijke kiekjes te schieten. Er is een nachtmodus inbegrepen in het verder overzichtelijke cameramenu, maar die feature mag eigenlijk geen naam hebben. In tegenstelling tot Huawei en Google-telefoons is de verbetering die de betreffende modus toepast minimaal.

De selfiecamera is beduidend minder sterk dan de camera's aan de achterzijde. De kleuren worden redelijk goed weergegeven, maar enige scherpte ontbreekt helaas. De 48-megapixellens van Motorola schiet video's in maximaal 4K met 30 frames per seconde. Deze video-optie is overduidelijk de scherpste, maar bij filmpjes met 1080p werkt de optische beeldstabilisatie het beste. Er zit wel een flinke vertraging in de beelden die het display weergeeft ten opzichte van de realiteit wanneer je met beeldstabilisatie werkt, maar dat is overkomelijk. De geschoten beelden zijn lekker scherp en de stabilisatie is een welkome toevoeging aan de toch al best prima presterende Motorola One Vision camera-opzet.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Motorola One Vision begeeft zich met zijn prijskaartje in het overvolle middensegment. Dat je door de bomen het bos niet meer ziet, begrijpen we dan maar al te goed. Vandaar dat we dit kopje in het leven hebben geroepen, om je zo een beeld te geven van de alternatieven voor de Motorola One Vision. Hoewel de One Vision jou misschien op (digitaal) papier heel erg aanspreekt, loont het zich vaak om toch even verder rond te kijken zodat je in ieder geval zeker bent van je aankoop. 

Motorola One Vision Samsung Galaxy A50 Huawei P30 Lite Motorola Moto G7 Plus Nokia 7 Plus
Beeldscherm 6,30 inch 6,40 inch 6,15 inch 6,24 inch 6,00 inch
Resolutie 1080 x 2520 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2312 pixels 1080 x 2270 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 435 ppi 403 ppi 415 ppi 403 ppi 402 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,2 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 6 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 128 GB 64 GB 64 GB
Camera 48,00 megapixel 25,00 megapixel 48,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 180 gram 166 gram 159 gram 172 gram 183 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 16,00 per maand Vanaf € 13,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 279,00 tot € 349,00 € 196,00 tot € 319,00 € 279,00 Niet beschikbaar

De Samsung Galaxy A50 is een interessant alternatief voor de Motorola One Vision. De grootste voordelen van de A50 zijn onder meer het indrukwekkende Super AMOLED-display, de aanwezigheid van een groothoeklens en het bijzonder prettige Samsung One UI, de nieuwe softwareschil van de fabrikant. Daarentegen heeft de Motorola One Vision wel gegarandeerde updates en systeemupgrades, presteert de primaire camera beduidend beter én lijken de grafische prestaties van het beestje net wat beter te zijn dan die van de Galaxy A50.

De Huawei P30 Lite kent veel overeenkomsten met de Motorola One Vision. Zo is er een LCD-display aanwezig, hebben ze allebei een prima camera-opzet in huis voor een midranger, presteren de chipsets min of meer gelijkwaardig en is er een vingerafdrukscanner present aan de achterzijde. Het grootste verschil is zonder meer de software: waar de Moto lekker schoon is, kan de Huawei P30 Lite door EMUI nogal wat loom en druk aanvoelen. De P30 Lite heeft met zijn groothoeklens echter wel een multifunctionele camera-opzet.

De Motorola Moto G7 Plus is een concurrent uit eigen huis die qua prestaties vrijwel niet onderdoet voor de Motorola One Vision. Net als de Vision is er bij de G7 Plus ook optische beeldstabilisatie aanwezig. De primaire camera presteert goed van de G7 Plus, maar bij voldoende daglicht is de 48-megapixelsensor van de Vision nét iets beter. Daarnaast krijgt de G7 Plus niet zoveel updates als de Motorola One Vision. Esthetisch gezien geven wij echter de voorkeur aan de G7 Plus, die op het moment van schrijven ook een paar tientjes goedkoper is.

De Nokia 7 Plus is, ondanks zijn leeftijd, nog altijd een uitstekende telefoon die al een tijdje te verkrijgen is op de markt. Net als de Motorola One Vision neemt de Nokia 7 Plus deel aan het Android One-programma. Aangezien de Nokia 7 Plus iets ouder is, ontvangt deze telefoon niet zoveel updates meer als de Vision. Qua prestaties zijn de telefoons vrijwel gelijk. Het verschil zit vooral in de camerakwaliteit en accuduur: waar de Vision iets mooiere plaatjes weet te schieten, is de Nokia 7 Plus op zijn beurt weer stukken beter qua accuduur.

Conclusie

De Motorola One Vision is zeker geen alledaagse midranger te noemen. De unieke eigenschappen van de midranger kunnen we voor het merendeel waarderen. Denk hierbij aan de prima 48-megapixellens, de Exynos-chipset die prima prestaties op de mat legt, optische beeldstabilisatie, en de relatief snelle oplaadtechnologie TurboPower. Uiteraard mogen we Android One niet vergeten; iedereen die veiligheid belangrijk vindt en voor relatief weinig geld veel power in huis wil halen, zit bij dit apparaat goed.

Motorola Moto One Vision

Zoals elke telefoon is de Vision niet geheel foutloos. Zo vinden we het extreem lange scherm niet al te geslaagd, zeker niet vanwege het nogal grote cameragat dat een onnodig grote statusbalk creëert. Ook valt de accuduur tegen vergeleken met de Motorola One, wat waarschijnlijk te maken heeft met de hogere schermresolutie en minder zuinige chipset. Elk van deze minpunten zijn volgens ons echter te overzien, waardoor we de Motorola One Vision met een gerust hart durven aan te raden.

+ Lekker veel opslaggeheugen
+ Prima cameraprestaties én beeldstabilisatie
+ Vrij rap voor een midranger
+ Android One

- Eigenzinnig design slaat de plank mis
- Accuduur minder dan verwacht

Motorola One Vision review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden