Vergelijk 3.379.372 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Cat B35 review

Reviews Cat B35 review
Door ,

In tegenstelling tot vele andere merken besteedt Cat ook nog wat tijd, moeite en vooral licentierechten aan toestellen die niet heel 'slim' zijn. De Cat B35 is hier een excellent voorbeeld van. Deze toughphone, die draait op KaiOS, hebben we flink aan de tand gevoeld.

Cat ken je vast en zeker wel vanwege haar graaf- en bouwmachines. Wie weet heb je zelf ooit een keer gebruikgemaakt van het materiaal tijdens het renoveren van een bouwval of iets dergelijks. Cat heeft namelijk een assortiment met meer dan 300 machines. Buiten al het graaf- en sloopwerk is er ook nog een minder grove kant van Cat, deels bedoeld voor de hardwerkende consument. Eén aspect daarvan is het telefoonsegment. 

Caterpillar, zoals het bedrijf officieel heet, heeft de licentierechten verkocht aan Bullitt Group. Laatstgenoemde partij bouwt vervolgens Cat-toestellen die de officiële Cat-merknaam mogen dragen. Het concept is vergelijkbaar met HMD Global, dat sinds enkele jaren officiële Nokia-smartphones mag produceren en verkopen. Waar Nokia zich echter op de reguliere smartphonemarkt richt, onderscheidt Cat zich met toughphones, telefoons die tegen een stootje of twee bestand zijn. De Cat B35 is de nieuwste feature phone die verpakt is in een uiterst robuuste behuizing. Hieronder lees je onze bevindingen.

Design

Een glanzende parel met een voorkantvullend scherm hoef je niet te verwachten van Cat. Ook bij de nieuwe B35 houdt het vast aan haar meest belangrijke eigenschap, namelijk een robuuste behuizing. De vorm is vergelijkbaar met een reep. Niet sexy, wel makkelijk om in je hand te houden. Er zitten flinke ribbels rondom de zijkanten en de toetsen zijn lekker grof. Alles aan deze feature phone straalt uit dat hij jou na een val van (maximaal) 1,8 meter niet in de steek laat. Dat is immers wat Cat belooft, en na zelf wat testjes uitgevoerd te hebben, kunnen we deze eigenschap onderschrijven.

Daarnaast zijn alle poortjes voorzien van extra bescherming. Aan de onderzijde vinden we een micro-usb-poort terug, met daarnaast de koptelefooningang die eveneens is voorzien van een eigen klepje. Aan de linkerzijde is er ruimte voor één simkaart en een microSD-kaartje óf tweede simkaart. Net boven het display vind je een kleine speaker voor telefoongesprekken. Aan de achterzijde zit één horizontale speaker met net daar naast een camera. De finishing touch is het o zo herkenbare Cat-logo onder de luidspreker.

Display

In tegenstelling tot wat de meeste consumenten tegenwoordig gewend zijn, maakt de Cat B35 geen gebruik van een touchscreen. In plaats daarvan is er een klein 2,4 inch TFT-schermpje aanwezig met een resolutie van 240 bij 320 pixels. Het display is, hoe kan het ook anders, krasbestendig. De kwaliteit van het scherm is niet echt denderend. Berichtjes en teksten op websites zijn prima te lezen, maar het vergt weinig moeite om individuele pixels te kunnen zien. De kleuren zijn wat aan de fletse kant en niet heel waarheidsgetrouw.

In het instellingenscherm van de Cat B35 vind je de optie terug om zelf de maximale schermhelderheid in te stellen. De minimale schermhelderheid is wat aan de felle kant, terwijl de maximale schermhelderheid weer niet al te hoog genoemd kan worden. Er is geen nachtmodus of iets dergelijks aanwezig om eventuele blauwtinten te vervagen, maar gezien de prijs is dat zeker geen pijnlijke misser van producent Bullitt Group.

Hardware en accu

De Cat B35 is zeker niet de snelste telefoon die je kunt vinden op de markt. Ook vergeleken met andere feature phones is het geen rappe jongen. Dat maakt de doelgroep waarschijnlijk niet zoveel uit, want het gaat vooral om de bouwkwaliteit en het bereikbaar zijn. Althans, voor zover wij dat kunnen peilen. De Cat B35 maakt gebruik van een Snapdragon 205. Deze dual-core processor is geklokt op 1,3 GHz. Voor een smartphone bijzonder weinig, maar bij deze feature phone kan het ermee door.

Zoals gezegd zijn er maar twee kernen aanwezig. Dit in tegenstelling tot de meeste smartphones, waar doorgaans acht kernen aanwezig zijn om de taken te verdelen. De reden dat een dual-core processor goed genoeg is voor de B35? Je kunt er simpelweg niet mee multitasken. Combineer dat met het feit dat de te gebruiken applicaties niet veel rekenkracht vragen en de Snapdragon 205 blijkt een slimme zet te zijn geweest. Ook de 512MB RAM is op papier weinig, maar in de praktijk had het waarschijnlijk vrij weinig uitgemaakt of er een gigabyte of twee meer inbegrepen zat.

Er is standaard 2GB aan intern opslaggeheugen aanwezig. Dat is, op z'n zachtst gezegd, niet veel. Om de een of andere reden heeft de Cat-telefoon zelf ingedeeld hoe deze 2GB gebruikt mogen worden. Je mag 940MB gebruiken voor applicatiegegevens en 925MB aan media-opslag. Wil je toch echt meer opslag op deze feature phone instellen? Dan kun je een microSD-kaartje in het tweede simslotje stoppen met maximaal 128GB aan capaciteit. 

De accucapaciteit bedraagt 2300 mAh en dat is voor een feature phone enorm veel. Ter vergelijking: de Cat B30 (zonder KaiOS) heeft een accucapaciteit van 1000 mAh. Raak je de telefoon een hele dag niet aan? Dan ben je hoogstens een paar procenten kwijt. Gebruik je de telefoon dagelijks meerdere malen? Dan is drie tot vier dagen op één volle accucyclus zeker mogelijk. Via de micro-usb-poort laad je de smartphone op en dat duurt helaas ruim een uur of drie. Er is immers geen snellaadoptie aanwezig.

Software

De Cat B35 is een enorm stevige feature phone. Dat wil zeggen dat er meer functies en applicaties aanwezig zijn dan bij een dumbphone, maar het toestel qua functionaliteit niet vergeleken kan worden met een smartphone. Het robuuste pareltje van Cat draait op KaiOS. Dit is een afgeslankt besturingssysteem, gebaseerd op Firefox OS. De software van Mozilla was enkele jaren geleden te vinden op enkele budgettelefoons maar faalde jammerlijk.

Hoewel de software voor feature phones wordt gebruikt, is er, afhankelijk van de telefoon, ondersteuning mogelijk voor Facebook, Google Assistant, Google Maps, en YouTube. Filmpjes kijken lukt nog wel via YouTube met de Cat, maar de meest prettige eigenschap vinden we de ondersteuning voor WhatsApp om het echt als een vervanger te kunnen zien voor de smartphone. Bereikbaar zijn via WhatsApp is gemeengoed geworden, en om terug te vallen op sms kan een dure aangelegenheid worden. 

De software zelf werkt prima. Tuurlijk duurt het laden van websites relatief lang, maar daar is deze Cat-telefoon ook eigenlijk niet voor gemaakt. Je kunt best wel wat dingen aanpassen en inzien, net als bij smartphones. Denk aan de accuduur en accubesparing, tekstgrootte en opslagruimtebeheerder. Het sturen van berichtjes kan via simpelweg op de juiste knopjes drukken óf gebruik te maken van de voorspellende taalsoftware. De app-store van de B35 stelt wel teleur. Terwijl er een karrevracht aan onnozele spelletjes is, kun je het aantal te downloaden applicaties bijna op twee handen tellen. Er is dan ook nog veel ruimte voor verbetering.

Camera

Er is slechts één camera aanwezig op de Cat B35. Die vind je aan de achterzijde. Het gaat om een 2-megapixelcamera. Hoewel het aantal megapixels niet direct gekoppeld kan worden aan de kwaliteit, voorspelden deze cijfers weinig goeds. In de praktijk blijkt onze vrees gegrond te zijn. De camerakwaliteit is simpelweg niet goed. Foto's zien er heel flets uit en aangezien zelf scherpstellen onmogelijk is, moet je hopen op een wonder dat het hoofdobject op de foto enigszins herkenbaar vastgelegd wordt.

Cat B35 Cat B35 Cat B35 Cat B35

Het camerawerk is niet heel veel beter. Ook vrij frustrerend is dat je enkel verticaal kunt opnemen. Zowel filmpjes als foto's zijn allemaal verticaal vastgelegd. Vooral bij video's is dit irritant als je ze op een groot scherm wil laten zien aan vrienden of familie. Bij video's van de Cat B35 raden we dat sowieso af, want het is geen pretje om naar te kijken. De resolutie van de video's bedraagt maximaal SD, wat neerkomt op 720 bij 480 pixels. De Cat B35 is simpelweg geen feature phone die hobbyfotografen zal kunnen bekoren.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Cat B35 komt op de markt met een prijskaartje van om en nabij de 100 euro. Vergelijken met smartrphones in dat segment zou een beetje flauw zijn, aangezien de smartphonemarkt een iets andere doelgroep heeft dan die van feature phones. Bovendien zijn smartphones van 100 euro op vrijwel alle vlakken net iets beter dan de Cat B35 qua specificaties. Daar koop je een feature phone, zeker de B35, echter niet voor. Hopen we dan. Hieronder hebben we een rijtje opgesteld met andere stevige mobiele telefoons.

Cat B35 CrossCall Shark V2 Nokia 8110 4G Cat B30
Beeldscherm 2,40 inch 2,20 inch 2,40 inch 2,00 inch
Resolutie 240 x 320 pixels 176 x 220 pixels 240 x 320 pixels 176 x 220 pixels
Pixeldichtheid 167 ppi 128 ppi 167 ppi 141 ppi
Besturingssysteem KaiOS 2.5 - Nokia -
Processor 1,1 GHz dual-core - 1,1 GHz dual-core -
Werkgeheugen 512 MB 64 MB 512 MB 256 MB
Interne opslag 4 GB 64 MB 4 GB 1 GB
Camera 2,10 megapixel 0,30 megapixel 2,00 megapixel 2,00 megapixel
Gewicht 130 gram 115 gram 117 gram 101 gram
Stand-by tijd - 480 uur - 240 uur
Spreektijd - 270 minuten - 360 minuten
Met abonnement Vanaf € 11,00 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 8,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 94,00 tot € 95,00 € 98,00 tot € 99,00 € 79,00 tot € 83,00 € 99,00

De CrossCall Shark V2 is een extreem stevig gebouwde telefoon die veel overeenkomsten kent met de Cat B35. De telefoon ziet eruit als een opgeblazen koekje. Of dat positief is, dat is een kwestie van smaak. Net als de B35 is de Shark V2 voorzien van een IP68-certificering voor stof- en waterdichtheid. Onder de motorkap is de telefoon wat minder goed voorzien. Vooral de 64MB aan interne opslag (wel uitbreidbaar) en 0,3-megapixelcamera maken het geen multifunctioneel apparaatje. Daarnaast is de CrossCall Shark V2 ook niet voorzien van slimme apps en dergelijken, waardoor het een dumbphone genoemd mag worden.

De Nokia 8110 4G is natuurlijk een pareltje die niet gemist kan worden in dit rijtje. De banana phone is dankzij HMD Global terug van weggeweest. Toegegeven, hij is niet zo robuust als de Cat B35, laat staan waterdicht, maar draait wel op dezelfde KaiOS-software én zit verpakt in een aantrekkelijk(er) jasje. Daarnaast is de Nokia 8110 4G voorzien van WhatsApp. De accucapaciteit is met 1500 mAh wel een stuk minder groot, maar een dag of twee à drie op één volle cyclus moet zeker mogelijk zijn.

Als laatste nemen we de voorganger van de B35 met je door: de Cat B30. Geen slimme functies of apps, geen KaiOS, een accucapaciteit van slechts 1000 mAh, 1GB opslaggeheugen, IP67-certificering wat betekent stof- en waterdicht tot een meter diep voor 30 minuten; de B30 is op alle vlakken minder geavanceerd. Dat maakt het schappelijkere prijskaartje voor een deel goed. Hoef je echter geen slimme features en wil je gewoon een oerdegelijke telefoon die tegen een stootje kan? Dan snappen we de keuze voor de Cat B30 volledig.

Conclusie

De Cat B35 is een uiterst robuuste telefoon met enkele slimme elementen. YouTube kijken via de app, gebruikmaken van de Google Assistant; het zijn leuke toevoegingen aan een verder redelijk beperkte feature phone. De mooiste functie is zonder meer de ondersteuning voor WhatsApp. Hierdoor kun je op een manier communiceren met de buitenwereld die waarschijnlijk elke telefoon van je vrienden en kennissen ondersteunt.

Om de telefoon puur op zijn beperkingen af te rekenen op zijn relatief trage processor, matige camera en beperkte software, dat gaat ons wat te ver. De telefoon is namelijk oerdegelijk, veel sterker ga je ze niet vinden op de markt. Daarnaast tikt het toestenbord lekker weg en is de accuduur werkelijk fantastisch. Dat het opladen wel heel traag verloopt, zien we door de vingers. De Cat B35 leent zich dan ook uitstekend als een werktelefoon of tweede smartphone waar je weinig naar hoeft om te kijken.

+ Oerdegelijk design
+ WhatsApp-ondersteuning
+ IP68-certificering

- Trage prestaties
- Bijzonder matige camera

Cat B35 review score

7,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Cat B35 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 11,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 12,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 12 mnd 150 1000 € 13,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 13,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 14,00 € 0,- Bekijken
Alle Cat B35 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden