Vergelijk 2.007.939 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

OnePlus 7 Pro review

Reviews OnePlus 7 Pro review
Door ,

De OnePlus 7 Pro is het nieuwe toptoestel van OnePlus, en zit dan ook tjokvol met het beste dat het bedrijf voorhanden heeft. Hoe is dit toestel in dagelijks gebruik? In deze review bekijken we de OnePlus 7 Pro in alle facetten.

Het aanschaffen van een OnePlus-toestel was een jaar of twee/drie geleden een ware opgave. Je moest iemand kennen die een OnePlus had, van diegene een uitnodiging krijgen en vervolgens kon je het ding bestellen. Een levendige handel in OnePlus-uitnodigingen ontstond al snel op het internet, maar ook via-via werd er genoeg met de schaarse invites opgetreden. Het zorgde ervoor dat de OnePlus een begeerlijke telefoon werd, een tikje zeldzaam bovendien.

Heden ten dage is dat guerilla-marketing model een beetje losgelaten en kan je gewoon op de website van OnePlus de nieuwste telefoon kopen. Het oude OnePlus is in de doos nog wel terug te vinden, in de vorm van een kaartje die je welkom heet in de OnePlus-familie. Het begint met 'Friend' en eindigt met 'Never Settle', een van de slogans van OnePlus. Een andere is 'Go Beyond Speed'. Allemaal heftige slogans, maar de belangrijkste vraag wordt er niet mee beantwoord: is de OnePlus 7 Pro een goede telefoon? Op die vraag gaan we proberen een antwoord te geven in deze uitgebreide review.

OnePlus 7 Pro

Design

De OnePlus 7 Pro is groot. Erg groot. En dat terwijl de randen rondom het scherm toch vrij minimaal zijn. Het heeft allemaal weinig invloed op het uiteindelijke formaat van de 7 Pro. Niet alleen is het toestel breed,  met het meegeleverde hoesje is de OnePlus ook behoorlijk dik. Dat doe je er toch snel omheen, omdat de achterkant van de OnePlus 7 Pro zo mooi is. Wij kregen de Nebula Blue en het is absoluut geen straf om daar mee rond te lopen. Behalve dat hij dus wat moeilijk in je broekzak past. Met dat hoesje. Overigens is het zonder hoesje wel een iets dunner toestel, maar de breedte blijft.

Het zal na een tijdje absoluut wennen, maar de overgang van de gemiddelde smartphone naar de OnePlus 7 Pro is alsof je van een Suzuki Alto naar een Range Rover overstapt. Met een hoogte van 163mm en een breedte van 76mm is het ook feitelijk gezien een behoorlijk omvangrijke telefoon. Dat heeft tot gevolg dat je de OnePlus vrijwel niet met 1 hand kan bedienen, zeker als je tekst moet invoeren. Als de OnePlus 7 Pro net iets smaller en hoger was geweest, had dat voor het gebruikscomfort wonderen gedaan, zonder dat dat ten koste van het hebben van een groot scherm was gegaan.

Het design is naast het flinke formaat, exact wat we de afgelopen jaren van toptoestellen gewend zijn. Zo zijn de afgeronde schermranden aanwezig, ontbreekt de koptelefoonaansluiting en is er een speaker onderaan en boven het scherm. Er is echter ook een noviteit. Die is bovenop het toestel te vinden. De selfiecamera schuift uit het toestel als je de selfiecamera activeert. Of als je Face Unlock aan hebt staan, maar meer daarover onder het kopje software. De uitschuifcamera aan de bovenkant betekent ook dat het scherm beeldvullend is. Geen notch te bekennen bij de 7 Pro en dat is eigenlijk best fijn. Een verbetering van het design wat ons betreft.

OnePlus 7 Pro

Beeldscherm

Het beeldscherm op de OnePlus 7 Pro is, net als het toestel dus, niet bepaald klein. Je kan het met recht zelfs enorm noemen, want het loopt door tot aan de randen van het toestel. De enige plek waar nog een vermoeden van schermrand bestaat, is aan de onderkant. Die rand zal wel te kostbaar zijn geweest om ook weg te werken, maar geen mens die daarover valt.

Het scherm oogst vooral positieve commentaren en dat is begrijpelijk. De kleurafstelling van het scherm is uitstekend, het is dankzij de flinke resolutie van 1440 bij 3120 pixels allemaal loeischerp en de kijkhoeken zijn ook nog eens uitstekend. Het is een AMOLED-scherm, dus met het contrast zit het ook goed en het heeft als extra voordeel dat het vergeleken met LCD-scherm ook nog minder stroom gebruikt.

Er zijn echter wel twee opmerkingen te plaatsen bij het scherm, en die hebben beiden te maken met de helderheid. Ten eerste is de maximale helderheid niet bepaald indrukwekkend. Dat betekent dat je in deze felle lentezon soms nog wel eens meer de reflectie van het scherm ziet dan de pixels zelf. Dat is inherent aan de AMOLED-technologie maar vinden we toch iets waar we bij een toestel van deze prijsklasse iets over moeten kunnen zeggen. Wat ook niet meewerkt is de automatische helderheidsfunctie, en daarmee komen we bij het tweede punt. Die automatische helderheid is wel erg langzaam soms, wat er soms in resulteert dat je naar een zwart scherm in de volle zon zit te kijken of naar een in je gezicht schijnende zaklamp als je net in bed stapt.

OnePlus 7 Pro

Deze kleine manco's terzijde latend, heeft de OnePlus 7 Pro een van de beste schermen die we de afgelopen tijd in een smartphone zijn tegengekomen. Dat heeft vooral te maken met de enorme resolutie, de kleurechtheid en het fenomenale contrast. Er zijn maar weinig dingen die er op dit scherm slecht uitzien, en video's en foto's bekijken is op dit ding absoluut geen straf. Wat wil een mens nog meer?

Dat moet OnePlus ook hebben gedacht, dus staat de schermverversingssnelheid (goed scrabblewoord) op 90Hz. Dat merk je aan alles. Scrollen door een lijst met foto's is de meest opvallende. Hou je een OnePlus 6 en een OnePous 7 Pro naast elkaar, dan is het een wereld van verschil, ook al scroll je even snel. Het verschijnt allemaal sneller op beeld en alles gaat soepeler. Dat verschil merk je uiteraard ook in games, waar snel reageren en vooral veel beweging op het scherm vaste kost is. Dit is bij uitstek de smartphone om je Flappy Bird-highscore te verbeteren, maar ook PUBG en Call of Duty werken uitstekend op de OnePlus.

Hardware

Snelle hardware ontbreekt natuurlijk ook niet op de OnePlus 7 Pro. Er zijn geen apps of games op deze planeet die de OnePlus 7 Pro niet op volle toeren weet te draaien. Het is een waar snelheidsmonster, dat ook nog eens is voorzien van een flinke hoeveelheid werkgeheugen (12GB in de versie die wij testten) en nog veel meer opslaggeheugen (256GB). Het moge duidelijk zijn dat die 12GB in combinatie met de Qualcomm Snapdragon 855 voldoende is om elke nu beschikbare game vloeiend te draaien. Met de 256GB heb je ook nog eens voldoende opslag om de gehele top 50 games op Google Play te installeren.

Je kan die opslag natuurlijk ook anders inzetten, en daarbij valt op hoe snel dat geheugen eigenlijk is. Dat heeft te maken met UFS 3.0, een nieuwe geheugenstandaard waar de OnePlus 7 Pro als eerste over beschikt. Je merkt het als je bestanden overzet, maar vooral ook als je een flinke fotobibliotheek hebt en daar doorheen scrollt. Of als je een bestand zoekt op je telefoon. Of als je de telefoon opstart. Of als je in een game een level moet laden. Eigenlijk merk je het vrijwel constant, en daardoor juist nauwelijks. Maar het maakt de telefoon dus wel snel. Loeisnel.

OnePlus 7 Pro

De hardware bestaat verder uit een uitstekend werkende wifi-module, een netwerkantenne die alle mogelijke 4G(+)-configuraties aankan maar dus geen 5G, stereospeakers, het traditiegetrouwe schuifje aan de zijkant met drie opties (stil, trillen en geluid), plek voor twee simkaarten en onderaan het toestel de usb-c aansluiting. Fijne daaraan is dat die Warp Charge ondersteunt, wat betekent dat je kan opladen met de turbo erop.

Dat Warp Charge doet iets met de manier waarop je de telefoon gebruikt. Het gros van de mensen zal zijn telefoon elke avond gedwee aan de lader leggen, om hem de volgende dag er weer af te halen. Met Warp Charge hoeft dat niet. Je legt de 7 Pro gewoon neer waar je wil, hangt hem in de ochtend even aan de lader en voila, je kan er weer een dag mee vooruit. Omdat hij zo snel laadt, is het vaak genoeg om de telefoon in korte bursts op te laden en niet een hele nacht lang. Het geeft een vrijheid waar je daarvoor niet bij stilstond.

Het enige nadeel van dit hele verhaal is dat de OnePlus 7 Pro ook wat sneller leegloopt. Een 4000 mAh batterij is heden ten dage voldoende om een dag lang een Snapdragon 855 aan te drijven, maar gooi daar nog een flink scherm bij en je haalt het einde van de dag met geen royaal percentage. Je kan je afvragen of dat bij een telefoon als deze niet handiger was geweest er een iets grotere batterij in te zetten. De software speelt bij batterijduur natuurlijk ook een rol, en het helpt daarbij niet dat OnePlus geen extreem agressieve batterijbesparende mode standaard heeft aanstaan.

OnePlus 7 Pro

Software

Op de OnePlus 7 Pro draait uiteraard de laatste versie van Android 9 Pie.  OnePlus heeft de updates ook goed in de smiezen, want tijdens onze reviewperiode kregen we maar liefst tweemaal nieuwe security-updates; eenmaal tijdens het instellen van de telefoon en eenmaal eind april. Daarbij loste OnePlus ook een paar bugs op, die ons op dat moment nog niet eens waren opgevallen. Er komt de komende twee weken ook nog een update uit die de cameraprestaties nog wat moet opkrikken, dus OnePlus zit er bovenop.

Qua meegeleverde apps is het op de OnePlus rustig. Uiteraard heb je toegang tot de uitgebreide OnePlus-community via de app van OnePlus zelf, maar verder is het goed zoeken naar meegeleverde apps. Hetzelfde geldt voor de interface. Daarin zijn de OnePlus-invloeden herkenbaar, maar allerminst ingrijpend. Een paar widgets hier, wat Always On-screens daar. Echt ingrijpend is het niet en daar zijn we eigenlijk wel gelukkig mee. Standaard Android werkt prima en het komt de snelheid ook ten goede als een fabrikant daar niet al te erg op ingrijpt.

OnePlus 7 Pro

Camera

Op de OnePlus 7 Pro zitten drie camera's aan de achterkant, volgens de gebruikelijke opstelling. Er is een normale camera, een telelens waarbij het brandpunt verder weg ligt en een breedhoek, waarmee je meer van de omgeving meepakt. We nemen alledrie de cameralenzen hieronder even kort per alinea onder de loep (2x zoom ha-ha) en daarna besteden we nog wat aandacht aan de prachtige selfiecamera, die uit het toestel omhoog komt.

De primaire camera is voorzien van een sensor die 48 megapixel foto's kan maken. Dat gaat eigenlijk uitstekend, want er is maar weinig waar we OnePlus geen goede foto van kan maken. Zo kan je bij situaties met weinig licht wisselen naar de Nachtmodus, waarbij de camera extra licht opvangt en schaars verlichte situaties opeens lijken alsof het overdag is. Fijn daaraan is dat je niet meer enorm afhankelijk bent van of het licht goed staat, maar dat je wat meer vrijheid hebt om ook in de schemer een goede foto te nemen.

Het enige kritiekpunt van de Nachtmodus is dat de OnePlus aangeeft dat de foto is genomen, maar dat beweging desalniettemin nog steeds van invloed is op het uiteindelijke resultaat. Zo waren een aantal foto's met de nachtmodus vreemd naar rechts gedraaid, terwijl tijdens het fotograferen het toestel gewoon recht werd gehouden. De draai ging pas weg als je de OnePlus ook tijdens het proces recht hield, en niet in je broekzak stopte (en daarbij een draai naar rechts maakte). Kijk hieronder voor een aantal voorbeelden.

OnePlus7 OnePlus7 OnePlus7 OnePlus7 OnePlus7 OnePlus7 OnePlus7 OnePlus7

De breekhoeklens op de tweede camera is voorzien van wat minder megapixel dan de primaire camera, en maakt dientengevolge ook iets mindere foto's. Met 16 megapixel kan je echter nog steeds prima uit de voeten en dankzij de lens kan je als amateurfotograaf veel meer kanten op. Het is handig wanneer je grote gezelschappen moet fotograferen, maar ook in veel andere momenten kan de breedhoek uitkomst bieden. De lichtgevoeligheid van de camera is wel wat slechter, maar dat doet slechts in milde mate afbreuk aan het gemak.

De derde camera is voorzien van een telelens. Daarmee maak je eenvoudig foto's van objecten die ver weg staan, maar grappig genoeg ook van dingen die juist erg dichtbij staan. Zo vond ik mezelf op handen en knieën terwijl ik met de telelens een miniscuul torretje probeerde te fotograferen, dat over de tegels in de tuin liep. Liefhebbers van macrofotografie kunnen met de OnePlus hun lol niet op, want zeker bij goed licht is het echt verbazingwekkend hoe dichtbij je kan komen met deze lens.

Een video maken met deze camera is ook geen straf. De ingebouwde beeldstabilisatie zorgt voor vloeiend beeld en de chipset in de OnePlus 7 Pro kan uiteraard ook prima hoge resolutiebeelden verwerken, waarmee je een prima videocombinatie in je handen hebt. Het enige waar we minder van onder de indruk zijn, is de zoomkwaliteit tijdens het filmen. Zie ook onderstaande video.

Prijs/kwaliteit

De OnePlus 7 Pro is de eerste telefoon van OnePlus waarvan we het prijskaartje aan de forse kant vinden. Waar de telefoons jarenlang topperformance boden voor een minimale prijs, lijkt OnePlus nu ook de weg omhoog te hebben gevonden in het prijssegment. Zeker de versie die wij testten, de OnePlus 7 Pro met 12GB werkgeheugen en 256GB interne opslag, is flink aan de prijs. Voor 829 euro is er behoorlijk wat te koop. Je kan echter ook de goedkoopste OnePlus 7 Pro nemen, met maar 6GB werkgeheugen en 128GB opslag, en dan heb je nog steeds een uitstekend toestel.

De concurrentie zit echter ook niet stil, en met name de Chinese merken hebben op het punt van prijs/kwaliteitverhouding flink wat te bieden. Zo heeft de Xiaomi Mi 9 dezelfde chipset als de OnePlus, maar kost die slechts een fractie. De Galaxy S10 is inmiddels ook aardig in prijs gezakt en is zelfs goedkoper dan de 7 Pro, terwijl de hardware vergelijkbaar is. Tenslotte is daar nog de iPhone XR, die qua prijs gelijkwaardig is aan de OnePlus maar duidelijk een heel andere telefon is.

OnePlus 7 Pro Xiaomi Mi 9 Samsung Galaxy S10 Apple iPhone XR
Beeldscherm 6,67 inch 6,39 inch 6,10 inch 6,10 inch
Resolutie 1440 x 3120 pixels 1080 x 2340 pixels 1440 x 3040 pixels 828 x 1792 pixels
Pixeldichtheid 515 ppi 403 ppi 551 ppi 324 ppi
Besturingssysteem Android OxygenOS 9.0 Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Apple iOS 12
Processor 2,8 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,7 GHz hexa-core
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 8 GB 3 GB
Interne opslag 256 GB 128 GB 128 GB 64 GB
Camera 48,00 megapixel 48,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 210 gram 173 gram 157 gram 194 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 29,00 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 29,00 per maand Vanaf € 31,50 per maand
Los toestel € 572,00 tot € 779,00 Niet beschikbaar € 548,00 tot € 1.149,00 € 638,00 tot € 1.029,00

Te beginnen met de Xiaomi Mi 9. Dat toestel is dus voorzien van dezelfde chipset, maar verder lopen de eigenschappen wat verder uit elkaar. Zo is de OnePlus flink langer en iets breder, is de batterij in de OnePlus wat groter en is de software een stuk minder rommelig dan bij de Xiaomi. Feit blijft wel dat de Mi 9 iets meer dan de helft kost van een OnePlus 7 Pro. Dan krijg je overigens wel de variant met 64GB opslag; de versie met 128GB is op moment van schrijven zo'n 500 euro. Nog steeds allerminst duur.

De Samsung Galaxy S10 is een andere geduchte concurrent. De reguliere Galaxy S10 (niet de Plus) is natuurlijk een flinke slag kleiner dan de 7 Pro, maar de hardware is desalniettemin uitstekend. Camera en opslaggeheugen is vergelijkbaar, het formaat dus niet, en daarmee het scherm ook niet. De Galaxy S10 kost zo'n honderd euro minder, maar dan mis je wel een pop-up selfiecamera en het loeisnelle opladen.

De iPhone XR is er lastig mee te vergelijken, maar is qua prijs in ieder geval gelijkwaardig. De XR is wel een stuk kleiner. De software is natuurlijk flink anders, aangezien de XR is voorzien van iOS, maar beide telefoons doen erg vlot hun werk en zijn voorzien van een prima camera. Snel opladen kan de iPhone helaas niet, maar daar staat tegenover dat draadloos laden wel kan. Qua snelheid lever je dus niet veel in als je kiest voor de iPhone, maar qua schermoppervlak behoorlijk.

Conclusie

De OnePlus 7 Pro is een enorm complete smartphone. Het scherm is van hoge kwaliteit, mede dankzij het formaat en de 90HZ verversingssnelheid. De flinke hoeveelheid werk- en opslaggeheugen zorgen voor een ongestoord gebruik; geen zorgen of die tien seizoenen van Friends op je telefoon passen. Met de camera's op de achterkant maakt zelfs een dronken baby nog mooie foto's. De popup-camera bovenop is enorm handig om de OnePlus 7 Pro mee te ontgrendelen.

OnePlus 7 Pro

Zijn er dan ook nadelen aan de OnePlus 7 Pro? Geen enkele telefoon is perfect toch? Nee, dat klopt. Toch is het best moeilijk de nadelen van de 7 Pro te vinden. Zo zal het voor sommigen even wennen zijn aan het formaat: de Pro is een fors toestel. Met deze afmetingen wordt met 1 hand bedienen wel erg lastig. Ook waren we niet enorm onder de indruk van de batterijduur, maar was die ook weer niet dramatisch en werd dat grotendeels goedgemaakt door het snelle opladen waartoe de OnePlus in staat is.

Al met al doet de OnePlus 7 Pro dus een heleboel dingen goed en zijn er maar een paar kleine nadelen. Hoewel de prijs niet zo gunstig is als de aflopen jaren bij de telefoons van OnePlus het geval was, vinden we het toestel de aanschafprijs gezien de kwaliteit van het toestel wel meer dan waard. Het is ook tekenend dat we moeite hebben een toestel aan te wijzen dat nu op de markt is, dat daadwerkelijk een betere keus is als je budget zo rond of boven de aanschafprijs van de OnePlus ligt.

+ Prachtig scherm
+ Loeisnelle hard- en software
+ Camera's zijn uitstekend
+ Dat snelle opladen.. heerlijk

- Ging de batterij maar wat langer mee
- Eigenlijk nét iets te groot

OnePlus 7 Pro review score

9
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

OnePlus 7 Pro beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 29,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 30,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 31,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 37,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 42,50 € 0,- Bekijken
Alle OnePlus 7 Pro aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden