Vergelijk 2.008.312 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Xiaomi Mi 9 review

Reviews Xiaomi Mi 9 review
Door , - 3 reacties

De Xiaomi Mi 9 is het meest recente toptoestel van de Chinese fabrikant, die sinds kort ook officieel actief is in de Benelux. Wat kunnen we precies verwachten van dit toestel, dat vooral opvalt door zijn heftige specificaties en lage adviesprijs?

Vraag een Nederlander naar een Chinees telefoonmerk, en hij zegt Huawei. Of misschien OnePlus. Een enkeling zal Xiaomi zeggen, maar dat is ongeveer net zo waarschijnlijk als dat iemand Oppo, Vivo of Meizu zegt. Qua naamsbekendheid heeft Xiaomi in ons koude kikkerlandje nog een hoop te winnen, maar internationaal is het een van de bekendere Chinese smartphonefabrikanten. En vandaag reviewen we de Xiaomi Mi 9, het laatste topmodel.

Met de Mi 9 hoopt Xiaomi in ieder geval een flink deel van de markt te veroveren. Dat probeert de fabrikant op eenzelfde wijze als OnePlus dat met redelijke mate van succes heeft gedaan: goede specificaties, lage vraagprijs. Waar Samsung en Huawei meer in de richting van Apple schurken qua toestelprijs, kost een Xiaomi Mi 9 ongeveer de helft. De vraag rijst dan: wat is het kwaliteitsverschil? Daar gaan we in deze review antwoord op proberen te geven.

Xiaomi Mi9

Deze review is mede tot stand gekomen door Belsimpel, die ons een reviewexemplaar van de Xiaomi Mi 9 heeft geleend.

Beeldscherm

Op de Xiaomi Mi 9 zit een weinig kinderachtig 6.4 inch AMOLED-scherm met een Full HD+-resolutie. Bovenin het scherm zit een kleine druppelvormige notch, waar de selfiecamera in verwerkt zit. Met de kwaliteit en de kleurweergave van het scherm zit het wel snor. Het contrast is ook behoorlijk flink, wat natuurlijk te maken heeft met de gebruikte schermtechniek. Wat wel opvalt is dat de afstelling van het scherm wat sober is; de kleuren spatten niet van het scherm. Daardoor wordt het beeld bij het bekijken van foto's wel wat realistischer, maar de gemiddelde consument zal een wat enthousiastere kleurweergave als mooier beoordelen. 

Wat de randen rondom het scherm betreft: die zijn dun. Zowel aan de zijkanten als aan de bovenkant is het scherm redelijk strak aangesloten op de rand. Alleen aan de onderkant resteert er nog een kleine chin, een iets dikkere rand waar de schermcontroller in zit verwerkt. Geen enorme ramp; in het dagelijkse gebruik merk je er zo goed als niets van. Het maakt dat de Xiaomi Mi 9 er aan de voorkant in ieder geval uitziet als een moderne smartphone en de notificaties aan de bovenkant van het scherm niet snel gehinderd worden door een notch die alle ruimte inneemt.

Design

Xiaomi heeft er, zoals we bij het kopje over het scherm al zeiden, voor gekozen de schermranden redelijk dun te houden. Het scherm ligt echter wel plat op de telefoon; geen fancy afgeronde schermranden te bespeuren. De randen rondom voelen zelfs een beetje scherp aan, want aan de achterkant zit en kleine bolling die al bij de zijkant begint. Het toestel is gemaakt van erg glad plastic, dus heel stevig in je hand ligt het toestel niet altijd. Zeker als je een beetje vettige handen hebt moet je goed oppassen dat je de Mi 9 niet laat wegglippen.

Xiaomi Mi9

Het design is verder exact dat wat je van een moderne smartphone mag verwachten. Er zijn echter wel een paar dingen die in het oog springen. Zo is de achterkant van een soort glimmend blauw, dat in allerlei kleuren reflecteert. Het is een lastig te omschrijven effect, maar het ziet er wel mooi uit. Minder mooi is de enorme camerabobbel. Die steekt echt behoorlijk uit, wat ook tot gevolg heeft dat de Mi 9 er altijd op hangt als hij op z'n rug ligt. Het heeft een wiebeltelefoon tot gevolg, want de uitstekende camera zit in een hoek. Het meegeleverde hoesje lost dit probleem wel op, maar daar wordt je telefoon ook gelijk een stuk dikker van.

De camerabobbel is het enige echt grote nadeel aan het design van de Mi 9. Overigens heeft Xiaomi in die camerabobbel nog een leuk detail verwerkt: een reflecterende ring rondom de primaire camera. Dat is geinig en valt gelijk op als je de Mi 9 in je handen hebt. Een klein nadeel is het ontbreken van een koptelefoonaansluiting. Die is nergens op de Mi 9 te bekennen. Bovenop het toestel vind je overigens wel een IR-blaster, waarmee je de televisie kan bedienen, maar dat is een schrale troost voor de muziekliefhebbers onder ons.

Xiaomi Mi9

Hardware & batterij

In de Xiaomi Mi 9 zit geen misselijke hardware, wat je gezien de prijs van het toestel wellicht niet zou verwachten. Een Qualcomm Snapdragon 855 ronkt onder de Mi 9-motorkap en dat is een bijzonder snelle chipset. De processor heeft de beschikking over 6GB aan werkgeheugen, wat voor vrijwel alle taken meer dan genoeg is. Qua opslaggeheugen heb je de keuze tussen twee varianten: eentje met 64GB en eentje met 128GB opslagruimte. Die laatste heeft een 50 euro hoger liggende adviesprijs. Het opslaggeheugen is helaas niet uitbreidbaar via microSD dus als je behoefte hebt aan opslagruimte moet je daar vantevoren even over nadenken.

Verder zit er qua hardware alles op de Mi 9 dat je van een moderne topsmartphone mag verwachten. Er is ondersteuning voor vrijwel alle 4G-frequenties aanwezig (5G ontbreekt), alle mogelijke wifi-technieken worden ondersteund, GPS en meer van dat soort fratsen zijn aanwezig. Op hardwaregebied heb je dus erg weinig te klagen, als je besluit een Mi 9 aan te schaffen.

De batterij is een ander verhaal. Met een capaciteit van 3300 mAh is het op papier al niet erg ruim, zeker als je kijkt naar de schermgrootte en de hardware. Snelle processors gebruiken veel stroom, net als een groot scherm. Veel andere fabrikanten kiezen dan ook voor een grotere batterij, maar Xiaomi houdt het bij de Mi 9 dus op 3300 mAh. Dat betekent vooral dat wanneer je de telefoon actief gebruikt, de batterijduur soms wat tegenvalt. Een hele dag haal je bij normaal gebruik nog wel, maar twee dagen vrijwel nooit. Opladen gaat overigens wel lekker snel, met QuickCharge 4.0, maar dan moet je wel altijd je eigen oplader meeslepen. Draadloos laden kan ook, maar dat is per definitie langzaam en is dus niet aan te raden als je haast hebt.

Xiaomi Mi9

Software

De Xiaomi Mi 9 draait op Android 9, met daarbovenop nog Xiaomi's eigen skin. Je kan je natuurlijk afvragen of gebruikers daar anno 2019 nog op zitten te wachten, aangezien Google's eigen skin behoorlijk oké is. Een verbetering is natuurlijk nooit weg en dat is gelukkig ook de weg die Xiaomi heeft ingeslagen, want hoewel Google's kale versie van Android prima werkt, is die wel wat aan de kale kant. Xiaomi voegt daar zelf nog een behoorlijke aanpassing aan toe, met zijn MIUI 10-skin.

Die wijzigingen zijn hier en daar vrij intens, en soms ook onomkeerbaar. Zo staan alle apps altijd op je homescreen; een app-drawer is in geen velden of wegen te bekennen. Huawei houdt er eenzelfde strategie op na, maar daar is de drawer in de instellingen nog wel terug te vinden. Dat is bij de MIUI niet het geval. Wat verder vooral opvalt is het kekke pastelkleurschema dat Xiaomi over Android heen drapeert. Daar kunnen we uitstekend mee leven, het geeft de telefoon iets vrolijks.

Waar we minder gecharmeerd van zijn, zijn de meegeleverde apps. Die vragen soms om rare bevoegdheden die niks met de desbetreffende app te maken hebben en andere apps bevatten weer nauwelijks verholen reclame. Dat kan je uitzetten, maar dat zal het gros van de gebruikers niet gelijk ontdekken. Het geeft wel een klein inzicht waarom het toestel zo goedkoop kan worden aangeboden, maar dat is een kosten/batenafweging die wij persoonlijk anders zouden maken. Wat betreft snelheid van de software valt er weinig te klagen. Alles gaat van een leien dakje op de Mi 9 en dat betekent dat je nooit ergens lang op hoeft te wachten. Dat lijkt echter meer een compliment voor de hardware dan de software.

Xiaomi Mi9

Camera

Achterop de Xiaomi Mi 9 zitten maar liefst drie camera's. In het topsegment is het al bijna geen uitzondering meer, maar de wijze waarop zo'n opstelling wordt gebruikt verschilt nogal eens. Xiaomi gaat voor de meestgebruikte opzet, met een 'reguliere' camera waar je de meeste foto's mee zal schieten, een camera met een telelens ervoor en een camera met een breedhoek. In de praktijk zal je het meeste gebruik maken van de eerstgenoemde camerasensor, en het is dan ook die camera die we hier het meest uitgebreid zullen bespreken.

Met een sensor die maar liefst 48 megapixel aankan, zit je in ieder geval niet om details verlegen. De sensor is uitstekend in staat om goede foto's te schieten, die er qua kleur af en toe wel wat sober uitzien, al heeft dat vooral met de goede afstelling van het scherm te maken. De foto's zijn rijk aan details, wat aan de hoeveelheid megapixel kan worden toegeschreven. Wel lijkt de nabewerking die door de camera automatisch wordt gedaan soms iets te enthousiast een scherptefilter toe te passen, waardoor de lijnen in de foto soms wat onecht hard zijn.

Mi 9 boom Mi 9 afval Mi 9 kerk Mi 9 nog een boom Mi 9 bomenrij Mi 9 heg

Het is het enige smetje op het verder smetteloze blazoen van de Mi 9-camera. Met weinig licht, met goed licht, met tegenlicht, de Mi 9 weet keer op keer een prima foto af te leveren. Met de video's is het helaas niet exact hetzelfde verhaal, maar dat heeft vooral te maken met de afwezigheid van optische beeldstabilisatie. Dat maakt dat video's, wanneer je bijvoorbeeld lopend filmt, een stuk onrustiger zijn dan nodig. Uit de losse pols filmen is, mits je een beetje een vaste hand hebt, wel gewoon mogelijk. Ook waren de video's die wij schoten vaak nogal choppy, wat je in de onderstaande video vooral terugziet in de voorbijrijdende auto's. Filmen op 60 fps loste dat enigszins op, maar dat is niet de standaardinstelling en dus nogal storend.

Prijs/kwaliteitverhouding

De Xiaomi Mi 9 is geen duur toestel. Met een losse toestelprijs van 450 euro voor de 64GB-variant en net iets minder dan 500 euro voor de 128GB-versie, zit je qua prijs echt onderaan het topsegment. En dat terwijl de hardware in ieder geval wel het beste is dat momenteel te krijgen is. Daarom vergelijken we hieronder de Mi 9 met toestellen die dezelfde hardware bieden én toestellen die voor hetzelfde geld te koop zijn als de Mi 9.

Xiaomi Mi 9 OnePlus 7 Huawei Mate 20 Pro Google Pixel 3a
Beeldscherm 6,39 inch 6,20 inch 6,39 inch 5,60 inch
Resolutie 1080 x 2340 pixels 1080 x 2340 pixels 1440 x 3120 pixels 1080 x 2200 pixels
Pixeldichtheid 403 ppi 416 ppi 538 ppi 438 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android OxygenOS 9.0 Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,8 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,6 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 6 GB 6 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 128 GB 64 GB
Camera 48,00 megapixel 48,00 megapixel 40,00 megapixel 12,20 megapixel
Gewicht 173 gram 182 gram 189 gram 147 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 21,50 per maand
Los toestel Niet beschikbaar € 649,00 € 645,00 tot € 799,00 € 447,00 tot € 468,00

De belangrijkste concurrent is misschien wel de OnePlus 7. Het toestel is op moment van schrijven nog net niet uitgebracht, maar al wel aangekondigd met een adviesprijs van 560 euro voor het goedkoopste model. De hardware in het toestel is grotendeels gelijk aan dat van de Mi 9, al heeft OnePlus wel iets fijnere (vooral sobere) software. De batterij van de OP7 is ook flink groter, maar dat is de prijs ook, met bijna 100 euro.

Je kan ook voor een andere Chinese fabrikant gaan, namelijk Huawei. De Huawei Mate 20 Pro is qua specificaties en camera-opstelling in veel opzichten gelijk aan de Xiaomi Mi 9. Het toestel is al wel wat ouder en was bij zijn introductie ook flink wat duurder, maar het is inmiddels in prijs gezakt tot een alleszins acceptabele 650 euro. Dat is nog steeds 150 euro meer dan een Mi 9 met vergelijkbare opslagcapaciteit. Groot voordeel van de Mate 20 Pro is wel dat er 3D-gezichtsherkenning in zit, dus je kan je nogal slechte ingebouwde vingerafdrukscanner negeren.

De Google Pixel 3a is qua prijs vergelijkbaar met de Mi 9. Zo betaal je iets meer dan 450 euro voor een exemplaar met 64GB opslagruimte. De hardware is verder echter niet zo goed als bij de Mi 9, want je krijgt een Snapdragon 6-serie en maar 4GB werkgeheugen. In ruil daarvoor krijg je wel een sublieme camera en heel snel en veel Android-updates, dus een helemaal oneerlijke ruil is het niet. Er is wel een klein nadeel: de Pixel 3A is alleen in wit en zwart verkrijgbaar, en dus niet de kekke kleurtjes die je bij de Xiaomi Mi 9 krijgt.

Xiaomi Mi9

Conclusie

De Xiaomi Mi 9 voldoet eigenlijk precies aan het clichébeeld van de Chinese smartphone. Dat betekent dat er een aantal positieve en een aantal negatieve aspecten te benoemen zijn. Te beginnen met de positieve aspecten. De prijs is werkelijk geweldig. Uit de vergelijking onder het kopje prijs/kwaliteit kan je zien dat er nauwelijks telefoons in de buurt komen die dezelfde hardware bieden voor de prijs die Xiaomi voor zijn Mi 9 vraagt. Dat is als je het ons vraagt een behoorlijke prestatie.

Een ander positief aspect aan de Mi 9 is de camera. Die maakt echt uitstekende foto's en zolang je je ver houdt van alle heftige filters zijn de resultaten ook nog eens heel waarheidsgetrouw. Die filters zijn trouwens wél grappig, en een onderdeel van de erg Chinese software. Dat betekent eindeloze thema's, af en toe onlogische menu- en appkeuzes en soms ronduit irritante ingebouwde reclame.

Daarmee zijn we aangekomen bij de negatieve aspecten van de Xaomi Mi 9. Dat is toch echt de software. Waar de hardware duidelijk punten scoort. verliest de telefoon er weer een paar door reclame in Android op te nemen. Het is uit te zetten, maar net als in het verleden bij HTC's BlinkFeed is het gewoon iets waarvan je vanaf het begin niet wil dat het erin zit.

Het maakt dat we de Xiaomi Mi 9 geen écht goede score kunnen geven. Zeker, het toestel doet veel goed en met wat aanpassingen hier en daar kun je de grootste irritatiepunten wel wegnemen. De wat excessieve camerabobbel en de gladde achterkant zijn maar minieme minpunten die op te lossen zijn met een hoesje, dat bovendien ook nog eens door Xiaomi wordt meegeleverd. De enorm lage prijs is daarmee de voornaamste overweging die mensen zullen maken, wanneer ze een Mi 9 aanschaffen.

+ Die prijs. Zo laag!
+ Camera maakt echt uitstekende foto's
+ Hadden we al gezegd dat ie goedkoop is?

- Software is soms vreemd, soms irritant
- Batterij is niet geweldig
- Soms onhandige designkeuzes

Xiaomi Mi 9 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden