Vergelijk 2.717.624 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy A50 review

Reviews Samsung Galaxy A50 review
Door ,

Met de Samsung Galaxy A50 laat de Zuid-Koreaanse fabrikant zien dat het in staat is om premium features op haar midrangers over te zetten. Dat maakt de smartphone echter nog niet meteen een must have. In onze uitgebreide review lees je meer over deze gewaagde midranger.

De eerste helft van 2019 is voor Samsung bepaald niet zoals voorgaande jaren verlopen. Zo heeft het onder meer gedag gezegd tegen haar goedkope Galaxy J-lijn, een serie die al jarenlang een vertrouwd gezicht was. In plaats daarvan verbreedde het de Galaxy A-lijn en zijn we tot nu toe al getrakteerd op maar liefst vijf Galaxy A-telefoons. Een daarvan is de Galaxy A50. Zowel qua prijs als specificaties bevindt de midranger zich in het midden van de middenmoters.

Heel erg gewoontjes zouden we de Samsung Galaxy A50 vooraf niet bestempelen. Zo is het scherm vrij groot, heeft de telefoon drie camera's aan de achterzijde, een vingerafdrukscanner achter het scherm én dezelfde accucapaciteit als de Galaxy Note 9. Gezien het prijskaartje zijn de eigenschappen op papier bijzonder te noemen, en dat vraagt natuurlijk om een flinke testperiode. Of de Galaxy A50 ons ook in het dagelijks gebruik tevreden heeft gestemd? Dat lees je in onze Samsung Galaxy A50 review.

Design

Het merendeel van de nieuwe Galaxy A-telefoons beschikt over eenzelfde ontwerp. De goedkopere Samsungs zijn uitgerust met een voorkantvullend scherm, regendrupnotch en een relatief simpele achterzijde. De duurdere versies maken gebruik van een gebogen achterzijde voor premium uitstraling, waaronder de A50. De camera-opzet is bij elk van de telefoons aan de linkerbovenzijde te vinden. De Galaxy A50 heeft drie camera's aan de achterkant. Onder het licht uitstekende cameravakje is er ruimte voor een led-flitser.

Samsung Galaxy A50

Over de zwarte doch kleurrijke plastic achterzijde hebben we verder niet zoveel te vertellen, behalve dat het een ware vingerafdrukmagneet is. De voorkant is een tikkeltje spannender naar onze mening. De Galaxy A50 maakt gebruik van een kleine regendrupnotch in de vorm van een U, met daarboven een speaker voor telefoongesprekken. Of het mooier is dan het traditionele design van een Galaxy A7 (2018) bijvoorbeeld, dat is een persoonlijke kwestie. Feit is dat je meer schermoppervlak hebt. Daarentegen is het wel jammer dat de onderste rand zo grof is en het geheel nogal asymmetrisch maakt.

Aan de linkerrand is er ruimte gemaakt voor het simkaartsleufje. Daar kun je twee simkaartjes in kwijt én een microSD-kaartje. Handig, want zo hoef je nooit te kiezen tussen of meer geheugen of een extra telefoonnummer. De bovenste rand is op een gaatje voor de microfoonpoort leeg, en aan de rechterrand is een volumeregelaar en aan/uit-knop geplaatst. De knopjes voelen heel degelijk aan en er is vrijwel geen speling tussen de knoppen en de behuizing. De onderzijde is verrijkt met een koptelefooningang, usb-c-poort en enkele speaker voor multimediacontent.

Beeldscherm

Samsung staat al jaren bekend vanwege de uitstekende oled-displays die het bedrijf weet te produceren. In het begin waren deze AMOLED-schermen exclusief bestemd voor de Galaxy S- en Note-series, en hadden de meeste midrangers van de Zuid-Koreaanse fabrikant een LCD-display. Gelukkig is hier ruim een jaar geleden verandering in gekomen. Bij de Galaxy A50 is er geheel volgens de verwachting een prima 'Super AMOLED-display' geïmplementeerd.

Samsung Galaxy A50

Leg je de A50 naast een Galaxy S10e bijvoorbeeld, dan zie je dat de kwaliteit een tikkeltje minder goed is. Dat mag echter de pret niet drukken. Wat betreft de midrange-markt kan vrijwel geen enkele telefoon op tegen Samsungs AMOLED-scherm. Het 6,4 inch paneel van de Galaxy A50 beschikt over een resolutie van 1080 bij 2340 pixels. Het relatief hoge aantal verticale pixels kan verklaard worden door de lengte van het scherm. De A50 maakt namelijk gebruik van een 19,5:9 beeldverhouding. 

De Galaxy A50 heeft van zichzelf een wat warm getint beeldscherm. Dit kun je via het instellingenmenu nog wat afkoelen, maar heel veel verhelpt dit niet. Heel storend vonden we de kleurinstellingen niet; we merkten dit pas op toen we de telefoon naast andere smartphones legden. De maximale schermhelderheid is redelijk goed en moet lezen in fel zonlicht enigszins mogelijk maken. De minimale schermhelderheid is eveneens prima en in combinatie met de blauwlichtfilter is het 's avonds goed uit te houden. De automatische schermhelderheid hebben we ook getest en werkt, zoals we inmiddels van Samsung gewend zijn, naar behoren.

Hardware

De midrangers van Samsung staan niet bepaald bekend om hun snelheid. Ben je daarnaar op zoek? Dan is de Galaxy A50 niet meteen de beste optie. Toch merken we, zeker in vergelijking met een vergelijkbare midranger die eerder is uitgekomen, een stukje sneller zijn geworden. Een goed voorbeeld is de Galaxy A7 (2018). De Exynos 7885-chipset is duidelijk iets minder rap dan de Exynos 9610 die in de A50 zit. 

Samsung Galaxy A50

De octa-core processor van de A50 is geklokt op 2,3 GHz. We merken tijdens het gebruik dat multitasken prima verloopt, maar de animaties af en toe stotteren. Überhaupt zijn de animaties van Samsung zoals altijd wat aan de lange kant. Via het instellingenmenu kun je deze versnellen, en dan merk je dat de A50 nóg iets sneller kan zijn. Snelheden van een OnePlus haalt hij uiteraard niet, maar dat mag de pret niet drukken. Misschien wel het grootste pluspunt is de verbeterde grafische chipset. Spelletjes zijn speelbaar in geavanceerdere graphics dan voorgaande midrangers van de Zuid-Koreanen.

Uit de doos komt de Galaxy A50 met 128GB aan intern opslaggeheugen. Dat is, zeker voor een middenmoter, veel te noemen. Na installatie van enkele standaard apps houd je iets meer dan 100GB over om jaren mee vooruit te kunnen. Ook de optie om de opslag uit te breiden via een microSD-kaartje is welkom. Het werkgeheugen bedraagt 4GB en blijkt meer dan voldoende voor het draaiende houden van diverse applicaties op de achtergrond. Helaas zijn we niet zo te spreken over de audiokwaliteit. De enkele speaker voor multimedia aan de onderzijde is bijzonder matig. Een schrale troost is de aanwezigheid van Dolby Atmos om bedrade headsets van een kwaliteitsboost te voorzien.

Als laatste moeten we het toch even hebben over de vingerafdrukscanner achter het scherm. Dat is namelijk uniek in dit segment. Wij hadden liever een 'gewone' vingerafdrukscanner gezien, want de scanner van de A50 is uitermate frustrerend in de praktijk. Het inscannen van je vinger gaat trager dan gewenst, en bij het ontgrendelen is het 50/50 kans dat de A50 je vinger herkent. Zelfs als de telefoon jouw vinger meteen herkent, duurt het wel heel lang voordat de smartphone zichzelf ontgrendelt. Al met al zeker niet de beste eigenschap van de Samsung Galaxy A50.

Accu

Over naar de accucapaciteit. Er zijn maar weinig Samsung-smartphones die écht uitblinken qua accuduur. De Galaxy A70 lijkt hier op korte termijn verandering in te willen brengen, maar vergeet de A50 niet. Met een accucapaciteit van 4000 mAh waren onze verwachtingen nogal hoog. Te hoog helaas, want gedurende onze reviewperiode twijfelden we er steeds meer aan of er écht wel zo een grote accu aanwezig is. Wat dat betreft is de accucapaciteit te vergelijken met de Note 9. Dezelfde accucapaciteit, dezelfde ietwat teleurstellende resultaten.

Tijdens een intensieve dag met onder meer Maps, WhatsApp, Facebook en enkele andere sociale media hielden wij rond de 20 procent over. Doe je het iets rustiger aan, dan is anderhalve dag zeker mogelijk. Echt indrukwekkend is dat vandaag de dag echter niet, en met zoveel accucapaciteit hadden we meer verwacht. Daarnaast is de snellaadtechnologie verre van rap te noemen; volledig opladen duurt minimaal ruim anderhalf uur. Zeker nu concurrenten als Huawei en Xiaomi vol inzetten op snelladen in dezelfde prijsklasse valt Samsungs alternatief ietwat tegen.

Software

De Samsung Galaxy A50 draait uit de doos op Android 9.0 Pie, met daaroverheen Samsung One UI. One UI is de opvolger van Samsung Experience. Aan laatstgenoemde hebben we niet heel goede herinneringen overgehouden; de interface leek af en toe op een kinderkleurplaat, alles voelde log en traag aan vanwege de zware schil en daarnaast was er een lading aan bloatware aanwezig. Hoewel dat laatste nog altijd het geval is bij Samsung, laat de fabrikant met One UI zien dat het meer in zijn mars heeft. Je merkt nog altijd dat de schil wat vertraagt hier en daar, maar we kunnen zeker stellen dat One UI een welkome vooruitgang is.

Samsung Galaxy A50

De interface van de Galaxy A50 ziet er, net als alle nieuwe Galaxy-smartphones, bijzonder degelijk uit. Het loopt allemaal net iets soepeler dan je van de Zuid-Koreaanse fabrikant gewend bent. De oorspronkelijke schil is heel veel wit met wat blauw, maar wij geven persoonlijk de voorkeur aan de donkere modus. Niet alleen is deze energiezuiniger, het zwart is vooral in de avonduren een stuk prettiger om naar te kijken. Verder is veel van het menu ingesteld op gebruik met één hand. Je hebt geen vierde navigatieknop helaas, waardoor het meldingenoverzicht op een onhandige manier bereikt kan worden. Buiten dit probleempje kun je alles zo omlaag schuiven dat eenhandig gebruik mogelijk is.

Op het moment van schrijven draait de Galaxy A50 op de beveiligingspatch van maart 2019. Dat is redelijk te noemen. Het is op dit moment nog onduidelijk op hoeveel updates per jaar de A50 mag rekenen. We verwachten dat een toekomstige Android Q-update er nog wel inzit, maar daarvoor heb je waarschijnlijk wel even geduld nodig. Pluspunt: hoewel Bixby aanwezig is, heeft Samsung geen speciale Bixby-knop verwerkt in de telefoon.

Camera

De Samsung Galaxy A50 beschikt over drie camera's aan de achterzijde. De reguliere 25-megapixelcamera schiet de beste foto's van de drie. Wat betreft de kwaliteit lijkt de A50 in het vaarwater te zitten van de Galaxy A7 (2018). Dat is redelijk tot ruim voldoende, afhankelijk van de hoeveelheid licht er in de fotosituatie aanwezig is. Bij veel licht zijn de plaatjes op het eerste oog best mooi, al blijven de details wat achter. De kleurbalans is, zoals we van Samsung gewend zijn, wat aan de zachte kant. Foto's in minder dan ideale lichtomstandigheden resulteren al snel in wazigere, korrelige plaatjes.

Galaxy A50 Galaxy A50 Galaxy A50 Galaxy A50 Galaxy A50 Galaxy A50

Naast de reguliere camera is er ook een 8-megapixelgroothoeklens. De groothoeklens is ideaal voor het maken van onder meer landschapsfoto's en groepsfoto's. Ten opzichte van een reguliere lens is de groothoeklens in staat om meer beeld te vangen. Gezien de grote beeldhoek van de A50 is het niet vreemd dat er aan de randen een fisheye-effect plaatsvindt, waardoor randen gekromd zijn. De kwaliteit van plaatjes met een groothoeklens zijn doorgaans wat minder, en bij de Galaxy A50 is dit eveneens het geval. De 25-megapixelfrontcamera doet zijn werk naar behoren. Heel gedetailleerde foto's hoef je niet op te rekenen, maar ze zijn goed genoeg om op WhatsApp, Instagram en dergelijkse media te plaatsen.

Filmen met de Samsung Galaxy A50 is mogelijk in maximaal 1080p met 30 frames per seconde. Op papier zijn dit specificaties die ons vrij gewoontjes in de oren klinken. De geschoten video's met Samsungs midranger zien er redelijk goed uit. Kleuren worden mooi weergegeven en compenseren het gebrek aan details. Elektronische beeldstabilisatie is aanwezig en werkt redelijk. Minimale schokjes worden goed opgevangen, maar voor het echte filmwerk kun je nog altijd het beste terecht bij telefoons met optische stabilisatie.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Bij het kopen van een nieuwe smartphone kun je door reclame of info van vrienden en kennissen jou aangetrokken voelen tot een bepaalde smartphone, zoals de Galaxy A50 wellicht. In plaats van blind over te gaan tot koop, raden we je altijd aan om eerst de alternatieven door te nemen. Wie weet is er wel een andere telefoon te verkrijgen die voor ongeveer dezelfde prijs beter aan jouw wensen voldoet. Hieronder nemen we enkele interesante Galaxy A50 alternatieven met je door.

Samsung Galaxy A50 Samsung Galaxy A7 (2018) Sony Xperia 10 Honor 20 Lite Motorola Moto G7 Plus
Beeldscherm 6,40 inch 6,00 inch 6,00 inch 6,21 inch 6,24 inch
Resolutie 1080 x 2340 pixels 1080 x 2220 pixels 1080 x 2560 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2270 pixels
Pixeldichtheid 403 ppi 411 ppi 463 ppi 415 ppi 403 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 8.0 (Oreo) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,3 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 3 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 64 GB 64 GB 128 GB 64 GB
Camera 25,00 megapixel 24,00 megapixel 13,00 megapixel 24,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 166 gram 168 gram 162 gram 164 gram 172 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Vanaf € 17,50 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 19,00 per maand Vanaf € 15,50 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 299,00 tot € 349,00 € 255,00 tot € 258,00 € 294,00 tot € 349,00 € 173,00 € 279,00

De Samsung Galaxy A7 (2018) is een concurrent uit eigen koker. Nu de midranger inmiddels enkele maanden op de markt is, kun je de A7 voor aanzienlijk minder geld dan eerst in huis halen. Dat is ook meteen het belangrijkste voordeel van de A7 (2018). Hoewel de interne specificaties allemaal net een tikkeltje minder zijn, maakt de oudere midranger geen gebruik van een notch of iets dergelijks. De Galaxy A7 (2018) heeft een vingerafdrukscanner aan de zijkant zitten, en die werkt naar onze mening stukken beter dan de scanner achter het display van de A50.

De Sony Xperia 10 is de vreemde eend in de bijt van dit rijtje. De midranger van Sony beschikt namelijk over een beeldverhouding van 21:9. Deze verhouding wordt onder meer gebruikt door diverse series en films, waardoor de Xperia 10 zich uitstekend leent als multimedia-apparaat. Qua prestaties is Xperia 10 vergelijkbaar met de Galaxy A50. Buiten de mindere accuduur is Xperia 10 een bijzonder interessante telefoon voor de filmliefhebbers onder ons.

Het zijn toestellen als de Honor 20 Lite die laten zien dat je voor weinig geld een uitstekende telefoon in huis kunt halen. Qua design toont de Honor 20 Lite veel gelijkenissen met de Galaxy A50. Onder de motorkap zijn de specificaties min of meer gelijk. De chipset van de Honor is een tikkeltje sneller in de praktijk. Ook wat betreft het camerawerk voert de telefoon van Huawei's submerk de boventoon. Een minpuntje is EMUI, de softwareschil van Huawei en Honor die Android een nogal extreem kleurrijk en bij vlagen verwarrend interface geeft. Ben je echter gewend aan Huawei-telefoons of zelfs fan van hun Android-implementatie? Dan is dit natuurlijk geen probleem meer.

Als laatste nemen we de Motorola Moto G7 Plus met je door. Voor de echte scherpschieters onder ons is dit een smartphone om rekening mee te houden. Niet alleen beschikt de Moto over een kwalitatief sterke camera-opzet, ook is er optische beeldstabilisatie aanwezig voor het opnemen van vloeiende videobeelden. De chipset is lekker rap én energiezuinig. Daarnaast is de telefoon met TurboPower binnen een mum van tijd weer opgeladen. De G7 Plus beschikt uit de doos wel over een stuk minder opslaggeheugen ten opzichte van de A50, namelijk 64GB. Dit probleem kun je verhelpen aan de hand van een microSD-kaartje.

Conclusie

De Samsung Galaxy A50 laat zien dat innovatie in het middensegment niet altijd een pluspunt hoeft te zijn. De vingerafdrukscanner achter het scherm is op papier misschien wel de meest belangrijke verkoopfactor, maar na intensief gebruik kunnen we niet anders dan stellen dat het niet meer dan een slecht geïmplementeerde gimmick is. Dat is jammer, want de rest van het apparaat werkt best prima. Vooral de flinke (uitbreidbare) opslagcapaciteit en redelijk snelle alledaagse prestaties stemden ons tevreden.

Samsung Galaxy A50

De midranger van de Zuid-Koreaanse fabrikant is absoluut geen miskoop, maar wie denkt een spectaculair toestel in huis te halen, die komt bedrogen uit. De telefoon excellereert op vrijwel geen enkel vlak. Is het glas bij jou vaak halfleeg, dan is dit te zien als een zwakte. Zie je eerder een halfvol glas? Dan kun je de prestaties van de A50 zien als een pluspunt, aangezien hij nergens écht flinke steken laat vallen. 

+ Lekker veel opslagcapaciteit uit de doos
+ One UI aanzienlijk betere softwareschil dan voorgangers
+ Mooi AMOLED-scherm

- Accuduur voldoende, maar hadden we meer van verwacht
- Vingerafdrukscanner werkt bijzonder matig

Samsung Galaxy A50 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Samsung Galaxy A50 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 2000 € 18,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 2000 € 20,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 21,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 23,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 12 mnd onbeperkt 2147483647 € 48,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 2000 € 29,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 10000 € 34,50 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy A50 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden