Vergelijk 2.686.565 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy S10 Plus review

Reviews Samsung Galaxy S10 Plus review
Door ,

De nieuwste vlaggenschepen van Samsung zijn een feit. Half februari introduceerde het Koreaanse techbedrijf haar nieuwste trio: de Samsung Galaxy S10, Galaxy S10e en Galaxy S10 Plus. Wij mochten spelen met het topmodel, de Galaxy S10 Plus. Onze ervaringen, positief en negatief, lees je in deze review.

Wie aan smartphones denkt, denkt aan Samsung. De Koreanen zijn sinds jaar en dag heer en meester op de smartphonemarkt. Van alle smartphonefabrikanten verkoopt Samsung de meeste toestellen, op jaarbasis zo’n slordige 250 miljoen. Apple met haar iPhones vonden we steevast op de tweede plaats. Huawei vult de top drie aan.

Een gezegde luidt dat niets zo veranderlijk is als het weer. Die vlieger gaat ook op als we het over de populariteit van merken hebben. In het verleden hebben we meer dan eens grote namen tot ongekende hoogten zien stijgen, om vervolgens weer ten onder te gaan. Nokia en BlackBerry zijn daar het schoolvoorbeeld van.

Het laatste jaar zien we Samsung beetje bij beetje bergafwaarts slippen. De Samsung Galaxy S9 bracht niet het succes waarop de Koreanen hadden gehoopt. Het aantal pre-orders van de Galaxy S10 liggen volgens marktanalisten lager dan het jaar ervoor. En de Samsung Galaxy Fold heeft een valse start gemaakt. Staan de Koreanen hetzelfde lot te wachten als Nokia en BlackBerry?

Samsung Galaxy S10 Plus

Weliswaar is Samsung nog altijd de grootste smartphoneproducent ter wereld, ze voelt merkbaar de hete adem van Huawei. De Chinezen zijn Apple inmiddels voorbijgestreefd als de op-één-na succesvolste smartphoneverkoper. Huawei heeft haar zinnen nu gezet op Samsung. In een interview met Business Insider vertelde topman Richard Yu onlangs dat het in 2020 de Koreanen wil overtreffen wat betreft smartphoneverkopen. Wat de uitspraak van Yu extra pijnlijk maakt, is dat Samsung onlangs een winstwaarschuwing gaf.

Er staat dus veel op het spel voor de Koreanen. Om het tij te keren en haar eretitel als grootste smartphoneproducent te houden, moet Samsung alle zeilen bijzetten. Het antwoord daarop is de Samsung Galaxy S10-serie, bestaande uit de reguliere Galaxy S10, het instapmodel Galaxy S10e en de meest exclusieve uitvoering genaamd de Galaxy S10 Plus.

Begin april kon je onze review over de Samsung Galaxy S10e lezen. Ditmaal gaan we aan de slag met zijn (letterlijk en figuurlijk) grote broer, de Samsung Galaxy S10 Plus. Qua specificaties zijn er veel verschillen tussen het instapmodel en deze uitvoering (zie het onderstaande artikel). Het prijskaartje is er dan ook naar. De basisuitvoering van de Galaxy S10 Plus -met 8GB RAM en 128GB geheugen- kostte aanvankelijk 999 euro.

Samsung Galaxy S10, S10 Plus en S10e: dit zijn de verschillen

Samsung Galaxy S10, S10 Plus en S10e: dit zijn de verschillen

6 mrt 2019 - Onlangs onthulde Samsung op het Galaxy Unpacked evenement haar nieuwste topmodellen voor 2019. In plaats van twee premium telefoons werden we getrakteerd op drie vlaggenschepen, namelijk de Samsung Galaxy S10, Galaxy S10 Plus en Galaxy S10e. Welke is geschikt voor jou? In dit artikel behandelen we de overeenkomsten en verschillen tussen de nieuwste sterspelers van de Koreaanse fabrikant.

Wie zijn toestel zo’n hoge adviesprijs geeft, heeft veel waar te maken. Onze verwachtingen zijn dan ook hooggespannen. Komt Samsung hieraan tegemoet, of schiet ze tekort? Is het een serieuze upgrade ten opzichte van zijn voorganger, of is het een minimale, incrementele upgrade? En hoe zijn de kansen voor Samsung op een uiterst concurrerende markt? Al deze vragen en meer komen uitgebreid aan bod in onze review.

Design

Aan een beproefd concept moet je niets veranderen. Samsungs houdt deels vast aan deze filosofie. Zo is de behuizing nog steeds gemaakt van aluminium, wat hem zijn stevigheid en een premium look and feel geeft. Zowel de voor- als achterkant worden afgedekt met glas. Voorop is dat Corning Gorilla Glass 6, achterop Gorilla Glass 5. De nadelen van zijn glas zullen inmiddels wel bekend zijn: het is een vingerafdrukkenmagneet, barst gemakkelijk na een lelijke val en maakt het toestel behoorlijk glad. Dat is bij de Samsung Galaxy S10 Plus niet anders.

Een van de subtiele veranderingen die Samsung heeft aangebracht bij haar nieuwste sterspeler, is de ‘notch’ boven in het scherm. Het is geen inkeping zoals we die afgelopen jaar zagen. In plaats van een zwarte balk of uitsparing rondom de selfiecamera, heeft Samsung met een laser een ovaalvormig gat gesneden in het beeldscherm. Daarachter vinden we de front-facing camera’s. Wijzelf zijn niet zo gecharmeerd van de notch, maar waarschijnlijk heeft ieder daar zijn of haar mening over. Via het instellingenmenu is het mogelijk om deze te verbergen. Je kunt er ook op een speelse manier mee omgaan. In ons artikel ‘Tip: dit kun je met het cameragat van de Samsung Galaxy S10’ geven we daar een aantal voorbeelden van.

Samsung Galaxy S10 Plus

Een ander punt dat Samsung heeft aangepakt is de cameraopstelling. In plaats van twee primaire camera’s krijg je er dit jaar drie. Daarnaast heeft Samsung ze dit jaar horizontaal naast elkaar geplaatst in plaats van verticaal. De camera’s worden omringd door een kleine lip waardoor hij nooit helemaal plat op tafel ligt. Deze rand is echter zo dun dat het vlaggenschip niet wiebelt op een vlakke ondergrond. De vingerafdrukscanner vinden we niet langer achterop, maar achter het beeldscherm. De ultrasone vingerafdruksensor komt verderop in deze review nog uitgebreid aan bod.

Net als bij de Galaxy S8 (Plus) en Galaxy S9 (Plus) heeft Samsung de Galaxy S10 Plus een Bixby-knop gegeven. Net als voorgaande jaren vinden we deze links in het frame. Mocht je een beroep willen doen op Bixby, dan hoef je alleen maar op deze knop te drukken. De hoogte is ideaal om dat met je wijsvinger te doen. De volumeknoppen en aan/uitschakelaar laten zich daarentegen moeilijk bedienen. Daarvoor heeft Samsung ze veel te hoog in het frame geplaatst.

Nog altijd geeft Samsung haar paradepaardjes stereo speakers en dat is maar goed ook. Eén daarvan bevindt zich aan de onderkant van het toestel, de ander doet tevens dienst als oorstuk. De Galaxy S10 Plus is IP68 gecertificeerd, wat betekent dat hij een half uur lang stof- en waterbestendig is tot een diepte van anderhalve meter. Een hele prestatie aangezien hij naast de USB-C poort een ingang voor je oordopjes heeft. In combinatie met Dolby Atmos en de oortjes van AKG krijg je daar een ongekende audio-ervaring voor terug. De muziek uit de speakers klinkt eveneens ongeëvenaard.

Beeldscherm

Zojuist zeiden we dat Samsung trouw aan het design van afgelopen jaren heeft vastgehouden. Voor de buitenkant klopt dat. Als dat ergens niet voor geld, is dat wel het beeldscherm. Voor het eerst kiest de Koreaanse techreus voor een fullscreen benadering. De schermranden of bezels zijn flinterdun. Alleen aan de onderkant heeft hij een kleine kin, maar deze is er om ervoor te zorgen dat onbedoelde aanrakingen niet geregistreerd worden als input. De kin zal voorlopig dan ook nog niet verdwijnen vermoeden we. Bovenin heeft de Galaxy S10 Plus zoals gezegd een ovaalvormige inkeping. Om die reden noemt Samsung het scherm een Infinity-O display.

Voor het eerst heeft Samsung haar vlaggenschip een ultrasone vingerafdrukscanner gegeven. Met ultrasone trillingen detecteert deze je duim en scant hij de richels. Als deze overeenkomen met het profiel dat je eerder hebt opgeslagen, ontgrendelt de beveiligingssoftware het toestel. Klinkt simpel genoeg, maar het is een gloednieuwe techniek die we nog niet eerder zagen in smartphones. Toestellen als de OnePlus 6T en Huawei P30 Pro hebben een optische vingerafdrukscanner. Deze scanner werkt niet met hele fijne geluidsfrequenties, maar met licht. Zodra het scherm oplicht, kijkt de vingerafdruksensor of het profiel van de vinger op het scherm overeenkomt met het profiel dat lokaal is opgeslagen. Zoals je ziet is er dus een behoorlijk groot verschil tussen beide sensoren: ultrasone scanners werken met een driedimensionaal profiel, optische kunnen enkel overweg met tweedimensionale profielen.

Samsung Galaxy S10 Plus

Klinkt allemaal fantastisch op papier. In praktijk blijkt de vingerafdrukscanner helemaal niet zo goed te werken. Vaak herkende hij onze duim niet, omdat we niet hard genoeg op het scherm drukten. Zelfs als we dat wel deden had hij regelmatig moeite onze duim thuis te brengen. Misschien legden we onze duim niet goed op het scherm, misschien waren de poriën van onze duim smerig, we weten het niet. Als hij wel werkte, duurde het lang voordat de software het slot eraf gooide. Zelfs na het installeren van de update van half april, die de snelheid van de scanner moest vergroten, zagen we geen merkbare verschillen. De ingebouwde vingerafdruksensor hebben we in onze testperiode dan ook maar sporadisch gebruikt. De gezichtsherkenningssoftware daarentegen werkt een stuk beter. Met bril, zonder bril, met zonnebril of computerbril, binnen of buiten, overdag of ’s avonds: op geen enkel moment liet hij het afweten.

Zoals de naam al doet vermoeden is de Samsung Galaxy S10 Plus een forse jongen. Hij is 157,6 millimeter lang, 74,1 millimeter breed en 7,8 millimeter dik. Dankzij deze afmetingen heeft hij van hoek tot hoek een diameter van 6,4 inch. Voordat we ermee aan de slag gingen, dachten we dat de dimensies en het grote scherm parten zouden spelen bij dagelijks gebruik. Na een paar weken met de Galaxy S10 Plus op zak te hebben rondgelopen kunnen we zeggen dat het reuze meevalt. Hoewel het scherm op papier kolossaal is, laat hij zich verrassend goed bedienen. Hoe lang je vingers ook zijn, met één hand bedienen is praktisch onmogelijk. Hiervoor heeft Samsung de feature ‘Bediening met één hand’ bedacht. 

Dat is slechts één van de vele handige eigenschappen van het scherm van Samsungs vlaggenschip. Om de accu te ontzien kun je de schermresolutie aanpassen, variërend van HD+ (1520 bij 720 pixels) tot WQHD+ (3040 bij 1440 pixels). Goed om te weten: out-of-the-box bedraagt de schermresolutie 2280 bij 1080 pixels, oftewel FHD+. Voor een scherper beeld moet je deze dus eerst opschroeven naar WQHD+. Tevens heeft de Galaxy S10 Plus een nachtstand, wat de achtergrondkleur van alle menu’s zwart maakt. Een effectieve manier om energie te besparen, maar ook om te voorkomen dat er ’s avonds een zaklamp in je gezicht schijnt. De navigatiebalk is eenvoudig te verbergen of aan te passen, wat goed van pas komt als je bijvoorbeeld de Recent App Switcher en Vorige-knop wil omdraaien. De blauwlichtfilter mogen we uiteraard niet vergeten. Deze reduceert de uitstraling van blauw licht met 42 procent, waardoor er een minder zwaar beroep wordt gedaan op je ogen. Hiervoor heeft Samsung van het Duitse keuringsinstituut TUV Rheinland de Eye Comfort certificering gekregen. 

Zoals je van een toptoestel mag verwachten, is het scherm van de Galaxy S10 Plus geweldig. OLED brengt kleuren tot leven. Doordat de software individuele pixels kan in- en uitschakelen, is zwart pikzwart. Ook als het zonnetje fel schijnt is het scherm goed te lezen. Moet je wel eerst de schermhelderheid op maximaal zetten. Een minpuntje vonden we dat het gat aan de voorzijde in de weg zit als je video’s op volledige grootte bekijkt. Dit is niet bij alle apps een issue, maar wel bij YouTube.

Hardware

“De next generation performance voor een generatie die niet kan wachten.” Zo omschrijft Samsung de rekenkracht van de Exynos 9820. En inderdaad, de octa-core processor is bloedsnel. Volgens Samsung is de CPU 29 procent sneller dan zijn voorganger, en de GPU -de Mali-G76- zelfs 37 procent. Daar bovenop verbruikt hij ook nog eens tot 40 procent minder energie. Wat wil je nog meer van een processor?

De Exynos 9820 is opgedeeld in drie clusters. Het eerste cluster bestaat uit 2 vierde generatie custom CPU’s voor de zwaarste taken. Twee ARM Cortex-A75 kernen vormen het tweede cluster voor ‘optimale performance’. Het derde en laatste cluster bestaat uit vier Cortex-A55 kernen die de minder zware taken voor hun rekening nemen. De Galaxy S10 Plus haalt pieksnelheden tot 2,7 GHz.  

Samsung Galaxy S10 Plus

In onze testperiode demonstreerde de Galaxy S10 Plus dagelijks dat geen taak te zwaar is. Surfen op internet, een plaatje schieten, muziek en video’s streamen, games als Asphalt 9: Legends of Fortnite spelen: Samsungs paradepaardje is een power-house dat alles aan kan. Over geheugenproblemen hoef je je evenmin zorgen te maken dankzij de royale 8GB aan werkgeheugen die je van Samsung krijgt. Heb je zo veel RAM nodig? Waarschijnlijk niet, maar je weet in ieder geval zeker dat je meer dan genoeg hebt om jaren vooruit te kunnen. Dat geldt ook voor de opslagcapaciteit. De Galaxy S10 Plus is uitgerust met 128GB intern geheugen. Voor de gemiddelde smartphonegebruiker meer dan genoeg geheugen om jarenlang plezier van te hebben.

Heb je, om wat voor reden dan ook, twijfels over de hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit? De Galaxy S10 Plus is ook verkrijgbaar in een variant met 12GB RAM en 1TB aan opslagruimte. Schrik niet van het prijskaartje van deze uitvoering. Investeren in een microSD-kaart is een goedkopere oplossing.

Accu

Om de Samsung Galaxy S10 Plus van energie te voorzien, vinden we onder de motorkap een 4100 mAh batterij. Niet eerder stopte Samsung zo’n forse accu in haar toestellen. Het is duidelijk dat Samsung haar zelfvertrouwen weer heeft herwonnen na het debacle met de Samsung Galaxy Note 7 en niet bang is dat het scenario van destijds -waarbij om de haverklap verhalen en foto’s in de media opdoken dat het vlaggenschip spontaan in brand was gevlogen- zich herhaalt.

De batterijduur is vanzelfsprekend afhankelijk van vele factoren en verschilt van persoon tot persoon. Je moet het echter wel heel erg gortig maken wil je met de Galaxy S10 Plus het einde van de dag niet halen. Het vlaggenschip heeft meer dan genoeg power om samen met jou de dag door te komen, hoe lang deze ook duurt. Wil je er meer uit persen dan één dag? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 4100 mAh is heel wat vermogen. Om er anderhalve dag of meer uit te halen, moet je spaarzaam zijn en alle zeilen bijzetten.

Samsung Galaxy S10 Plus

Wat een duidelijke domper op onze dag is, is het feit dat je geen snellader bij de Galaxy S10 Plus krijgt. Samsung maakt volop reclame over Adaptive Fast Charging. Zolang je de bijgeleverde oplader gebruikt, moet je genoegen nemen met een output van maximaal 15 watt. Het duurt anderhalf uur voordat het toestel de honderd procent aantikt. Het eerste half uur gaat het lekker vlot en zit je al op 40 procent. Samsung belooft dezelfde snelheden als je de Galaxy S10 Plus draadloos oplaadt. Om dat te realiseren is hij uitgerust met Fast Wireless Charging 2.0. Het klinkt imposant, maar Samsung zet zich desondanks op behoorlijke afstand van de concurrentie. Dankzij Huawei’s SuperCharge technologie zijn de nieuwste toestellen na dertig minuten al voor 70 procent opgeladen. Daar kan Samsung niet aan tippen met haar Fast Charging oplossing.

Een ander leuk foefje van de batterij is Wireless PowerShare. Hiermee kun je andere Qi-gecertificeerde apparaten opladen. Niet alleen smartphones, maar ook bijvoorbeeld oordopjes en smartwatches. In theorie werkt het simpel: je schakelt Wireless PowerShare aan, legt een ander apparaat op de rug van de Galaxy S10 Plus en hij wordt opladen. In praktijk luistert het heel nauw hoe je het andere apparaat tegen het vlaggenschip aanlegt. Is hij niet precies goed uitgelijnd of ligt hij scheef, dan laat Wireless PowerShare het afweten.

Software

De software van de Samsung Galaxy S10 Plus is helemaal up-to-date. Zoals je van een premium smartphone mag verwachten, wordt hij netjes met Android 9.0 Pie afgeleverd. De beveiligingsupdate van april 2019 stond eveneens voor ons klaar kort nadat we hem uit de doos haalden. Hetzelfde geldt ook voor de patch voor de vingerafdruksensor. Maandelijks rolt Samsung nieuwe security updates uit. Met de Galaxy S10 Plus in je handen mag je er prat op gaan dat hij in de toekomst nieuwe software-updates krijgt.

Net als voorgaande jaren heeft Samsung haar eigen skin over het besturingssysteem van Google gegoten. Tot voor kort luisterde deze naar de naam Samsung Experience. De komst van de Galaxy S10-reeks was voor Samsung aanleiding om de schil aan te pakken. Het resultaat is One UI versie 1.1. Nog steeds geldt dat het instellingenmenu soms wat ondoordacht en onoverzichtelijk overkomt, maar al snel genoeg wen je hier aan. Heb je in het verleden vaker met een telefoon van Samsung rondgelopen, dan verkort dat de aanpassingsperiode nog verder.

Samsung Galaxy S10 Plus

Als we de interface van Samsung Experience en One UI met elkaar vergelijken, zien we niet direct grote verschillen. Wat we wel zagen is dat de Android-skin ongekend soepel aanvoelt. Begrijp ons niet verkeerd: de skin is nog steeds ingrijpend waardoor we weinig overeenkomsten zien met stock Android. Door de souplesse van de schil stoorden we ons daar nauwelijks aan. Onze favoriete feature van de nieuwe interface is zonder twijfel de donkere modus. Het hoofdmenu, de Quick Settings en Samsungs webbrowser zijn hierdoor niet langer wit, maar krijgen een zwarte achtergrond. Dat is niet alleen goed om de batterij te ontzien -minder actieve pixels betekent immers dat de processor minder pixels hoeft aan te sturen- maar is tevens een stuk minder vermoeiend voor de ogen.

Zoals gebruikelijk bij vlaggenschepen van Samsung vinden we de nodige bloatware op de Galaxy S10 Plus. Afgezien van de bootlading aan apps van de Koreanen zelf, zijn dat tevens diverse applicaties van Microsoft (LinkedIn, OneDrive, Office Mobile), Facebook, Spotify, Fortnite Installer en Traffic Reply. Sommige zijn eenvoudig te verwijderen, andere kun je alleen uitschakelen. Bij een hard reset worden ze weer geïnstalleerd.

Dan is er nog Bixby. Inmiddels vinden we de digitale assistent van Samsung al twee jaar op de topmodellen van Samsung. In die tijd heeft hij echter nog steeds geen Nederlands geleerd. Je zult dus Engels tegen hem moeten praten. Zelfs als in goed verstaanbaar en gearticuleerd Engels praat tegen Bixby, begrijpt hij je maar de helft van de tijd. Wij kregen het niet voor elkaar om bijvoorbeeld een weersvoorspelling van Cuijk op het scherm te toveren. Ook de integratie met populaire apps als Spotify is nog verder te zoeken. Zo kun je met Bixby enkel muziek afspelen met Samsung Music.

Samsung Galaxy S10 Plus

Wat Samsung wel goed in de smiezen heeft, is dat we het prettig vinden om keuzemogelijkheden te hebben. Lange tijd was de Bixby-knop enkel te gebruiken om de digitale assistent te activeren. Met de komst van de Galaxy S10-reeks kun je deze knop programmeren om andere apps te openen of systeemacties te activeren (zoals een schermafbeelding maken of zaklamp aan- en uitzetten). Bixby volledig uitschakelen kan helaas nog steeds niet. De programmeerbare knop is een stap in de goede richting, maar nog niet helemaal zoals we het graag zouden zien. In het onderstaande artikel leggen we uit hoe je de Bixby-knop kunt aanpassen.

Tip: zo pas je de Bixby-knop aan op de Samsung Galaxy S10

Tip: zo pas je de Bixby-knop aan op de Samsung Galaxy S10

16 apr 2019 - Ben jij de trotse bezitter van de Samsung Galaxy S10, maar irriteer je je mateloos aan de Bixby-knop? Dan heeft GSMinfo goed nieuws voor je: het is mogelijk om deze een nieuwe functie toe te kennen. Hoe je dat doet leggen we uit in dit artikel.

Camera

Samsung sprong vrij laat op de bandwagon van dual- en triple-camerasystemen. De meeste telefoons van de Koreanen hadden afgelopen jaar één, hooguit twee primaire camera’s. Pas tegen het einde verschenen de eerste modellen met drie en vier camera’s, zoals de Samsung Galaxy A7 (2018) en Samsung Galaxy A9 (2018). De Samsung Galaxy S10 Plus maakt dat ruimschoots goed met zijn drievoudige camera-setup. De hoofdlens heeft een resolutie van 12 megapixels en is uitgerust met features als optische beeldstabilisatie en verwisselbare lensopening. In de automatische stand schakelt de software tussen f/2.4 en f/1.5 als de situatie daar om vraagt. Niet alleen overdag, maar ook ’s avonds schiet je haarscherpe en gedetailleerde foto’s.

Naast de hoofdlens is ook de telefotolens voorzien van optische beeldstabilisatie. Dankzij 2x optische zoom haal je onderwerpen die ver weg staan een stuk dichterbij zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. De optische beeldstabilisatie komt dan goed van pas, omdat je minder last hebt van bewegingsonscherpte. Ideaal als je kleine details van bijvoorbeeld een kerk wil vastleggen, maar ook als je voorwerpen van heel dichtbij wil vereeuwigen (macrofotografie). De derde en laatste lens is een ultragroothoeklens met een resolutie van 16 megapixels. Deze legt alles vast in een hoek van 123 graden. Deze lens is perfect om groeps- en panoramafoto’s mee te schieten.

De reden waarom de Galaxy S10 Plus voorop een ovaalgevormde uitkeping heeft, is omdat hij twee selfiecamera’s heeft. Naast de standaard 10-megapixellens heeft hij ook nog een dieptecamera met een resolutie van 8 megapixels. Zodoende kun je zowel met de voorste als de achterste camera’s portretfoto’s met bokeh-effect schieten. Deze Live focus feature vinden we eveneens bij de selfiecamera’s van de Galaxy S10 en Galaxy S10e, maar vertoont naar eigen zeggen ‘gevarieerde resultaten’ omdat bij deze twee de dieptecamera ontbreekt.

Samsung Galaxy S10 Plus foto Samsung Galaxy S10 Plus foto Samsung Galaxy S10 Plus foto Samsung Galaxy S10 Plus foto Samsung Galaxy S10 Plus foto

De drie camera’s werken goed samen en leveren prachtige plaatjes af. Foto’s zijn haarscherp, kleurrijk en vol met kleine details. De foto’s die we ’s avonds schoten zien er op het eerste oog goed uit. Bekijk je ze op een groter scherm, dan valt het op dat contouren vaak wat onscherp zijn. Ook hebben ze behoorlijk wat ruis op donkere plekken, maar dat zien we zelfs bij de duurste spiegelreflexcamera’s. De onlangs geïntroduceerde nachtmodus voegt in onze ogen niet echt iets toe aan de beeldkwaliteit.

Foto’s die je met de Galaxy S10 Plus schiet komen goed uit de verf. Tegelijkertijd zien we geen verschil tussen dag en nacht als we het nieuwste topmodel vergelijken met zijn voorganger, de Samsung Galaxy S9 (Plus). Echte innovatie op cameragebied zien we niet bij Samsung. Zo werkt Google met computational photography, introduceerde Huawei een periscopische lens bij de Huawei P30 Pro en heeft HMD Global een vlaggenschip uitgebracht met vijf cameralenzen: de Nokia 9 PureView. We hopen dat Samsung bij de Galaxy Note 10, die naar verwachting in augustus het levenslicht ziet, het achterste van haar tong laat zien en met baanbrekende nieuwe features komt.

De videokwaliteit van de Galaxy S10 Plus is dik in orde. Bewegende objecten, zoals een driejarige zoon die je voorbij scheurt op een motor, zijn haarscherp en gedetailleerd, zelfs op een groot scherm. De beeldstabilisatie is goed, zij het af en toe een klein beetje schokkerig. Vooral super slow-motion video is erg gaaf, al heeft Samsung dit jaar niets gedaan om de kwaliteit daarvan te verbeteren. Naast gewone video’s en super slow-motion video’s kun je ook slow-motion en hyperlapse video’s opnemen.

Prijs-kwaliteitverhouding

De Samsung Galaxy S10 Plus stelt niet teleur, dat staat als een paal boven water. Hoe verhoudt hij zich tot de concurrentie? Fabrikanten als Huawei en OnePlus bieden voor hetzelfde geld en minder eveneens geweldige telefoons aan. Als we het paradepaardje van Samsung met andere vlaggenschepen vergelijken, steekt hij dan met kop en schouders boven de rest uit? Die vraag proberen we in deze paragraaf te beantwoorden.

Het eerste toestel die zich bij uitstek leent in deze prijs-kwaliteitvergelijking, is de Huawei P30 Pro. Het vlaggenschip van de Chinese techreus heeft een strak en slank design. De fraaie kleurgradiënten zijn een lust voor het oog. Het scherm van de P30 Pro is met zijn 6,47 inch diagonaal een fractie kleiner dan de Galaxy S10 Plus. Kijken we naar de rekenkracht en prestaties, dan zetten beide telefoons tot dezelfde high-end performances neer. De batterijduur van Huawei’s topmodel is daarentegen beter dan die van de Galaxy S10 Plus. Net als de sterspeler van Samsung kun je de P30 Pro gebruiken om andere apparaten draadloos op te laden. Het grootste verschil tussen beide smartphones zit hem in de camera’s. De P30 Pro is ’s werelds eerste mobiele telefoon met een periscopische lens, die mogelijkheden biedt waarvan de Galaxy S10 Plus alleen maar van kan dromen. Met deze 8-megapixelcamera kun je dusdanig ver inzoomen dat je de kraters van de maan op je plaatjes ziet. Overall schieten beide vlaggenschepen prachtige plaatjes. De Huawei P30 Pro en Galaxy S10 Plus zijn dus aan elkaar gewaagd. Samsungs telefoon is echter ruim honderd euro goedkoper, wat hem voor velen wellicht net wat aantrekkelijker maakt.

Samsung Galaxy S10 Plus Huawei P30 Pro OnePlus 6T Samsung Galaxy S10 Apple iPhone XS Max
Beeldscherm 6,40 inch 6,47 inch 6,41 inch 6,10 inch 6,50 inch
Resolutie 1440 x 3040 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2340 pixels 1440 x 3040 pixels 1242 x 2688 pixels
Pixeldichtheid 526 ppi 398 ppi 402 ppi 551 ppi 456 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Apple iOS 12
Processor 2,7 GHz octa-core 2,6 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,7 GHz hexa-core
Werkgeheugen 8 GB 8 GB 6 GB 8 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 128 GB 128 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 40,00 megapixel 20,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 175 gram 192 gram 185 gram 157 gram 208 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Vanaf € 31,00 per maand Vanaf € 27,50 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 28,00 per maand Vanaf € 40,00 per maand
Los toestel € 598,00 tot € 1.509,00 € 508,00 tot € 1.099,00 Niet beschikbaar € 607,00 tot € 1.149,00 € 813,00 tot € 1.429,00

Het prijsverschil tussen de Galaxy S10 Plus en OnePlus 6T is een stuk groter. Voor 599 euro krijg je bij OnePlus een telefoon met 8GB werkgeheugen en 256GB aan opslagcapaciteit. Dat betekent dus twee keer zo veel intern geheugen voor heel wat minder geld. Uiteraard moeten we ons niet blindstaren op het geheugen. De OnePlus 6T schiet haarscherpe foto’s, maar kan niet tippen aan de drie camera’s van de Galaxy S10 Plus. OnePlus’ flagship killer is bovendien alleen met draad op te laden, heeft geen koptelefoonaansluiting of IP-certificering. Hecht je weinig waarde aan deze zaken? Bespaar jezelf dan flink wat knaken door de OnePlus 6T in huis te halen.

Samsung concurreert niet alleen met Huawei en OnePlus, maar ook met zichzelf. De Samsung Galaxy S10 heeft nagenoeg dezelfde eigenschappen als zijn grote broer, maar is op het moment van schrijven 130 euro goedkoper. Je krijgt dan een iets kleiner OLED-scherm (6,1 inch), enkele selfiecamera in plaats van dubbele front-facing camera en een kleinere accucapaciteit (3400 mAh in plaats van 4100 mAh). Is dit jouw het prijsverschil van 130 waard? Neem dan vooral de Galaxy S10 Plus. Zo niet, dan ben je niks slechter af met de Galaxy S10.

Als we het over het topsegment hebben, mag Apple uiteraard niet ontbreken. Daar vinden we de iPhone XS en iPhone XS Max. Qua schermoppervlak komt de Galaxy S10 Plus het meest in de buurt van de iPhone XS Max. Wat betreft prijskaartje overtreft Apple Samsung met beide toestellen met enkele honderden euro’s. Bij Apple ben je daarentegen vijf jaar lang verzekerd van software- en beveiligingsupdates, Samsung houdt het na maximaal drie jaar voor gezien. De iPhones van Apple hebben weliswaar niet zo veel cameralenzen als de Galaxy S10 Plus, maar dat zegt niets over de kwaliteit ervan. Als het puntje bij paaltje komt, moet je op twee vragen een antwoord bedenken: voel ik me prettiger bij Android of iOS, en hoeveel heb ik over voor een nieuwe smartphone?

Samsung Galaxy S10 Plus

Conclusie

Samsung bewijst dat ze van wanten weet. De Samsung Galaxy S10 Plus is de nieuwste toevoeging aan het assortiment van de Koreanen. We mochten enkele weken met het toestel spelen en dat beviel ons zeer goed. De beeldkwaliteit van het scherm is van topniveau, de chipset weet zich met de sterksten te meten, het drievoudige camerasysteem levert ongekend mooie plaatjes af, de stereo speakers zijn om van te smullen en de accu gaat bijna eindeloos door.

Eigenlijk doet Samsung maar weinig verkeerd. Waar we ons de afgelopen de afgelopen weken het meeste aan stoorden, is de ultrasone vingerafdruksensor. Hij was traag en reageerde lang niet altijd op onze duim. Doordat je bovendien extra hard op het scherm moet drukken, wekt dit eerder irritatie op dan opluchting. Innovatie om innovatie is geen innovatie, waardoor de vingerafdrukscanner een hoog gimmick-gehalte krijgt. De vingerafdrukscanner aan de achterkant of de aan/uitknop in het frame (zoals bij de Galaxy S10e) beviel ons beter dan achter het beeldscherm. Samsung heeft de accu een flinke onderhoudsbeurt gegeven, maar sneller opladen blijkt een grotere uitdaging dan gedacht.

Dan het prijskaartje. Aanvankelijk kostte de Samsung Galaxy S10 Plus 999 euro. Op het moment van schrijven haal je hem in huis voor 875 euro, wat in onze ogen een schappelijke adviesprijs is. Daarmee is hij een stuk goedkoper dan concurrerende toestellen als de Huawei P30 Pro of iPhone XS Max van Apple. Tegelijkertijd moet je in je achterhoofd houden dat telefoons als de OnePlus 6T en Samsung Galaxy S10 goedkopere alternatieven zijn waar je gegarandeerd net zo veel plezier mee zult beleven. Kun je het geld missen? Dan is de Galaxy S10 Plus een absolute aanrader.

Pluspunten Samsung Galaxy S10 Plus

+ Beeldscherm is haarscherp
+ Muziek klinkt ongeëvenaard dankzij de stereo speakers
+ Gezichtsherkenning werkt onder alle omstandigheden
+ Camera levert prachtige plaatjes af
+ Goede batterijduur

Minpunten Samsung Galaxy S10 Plus

- Trage ultrasone vingerafdrukscanner
- Opladen duurt behoorlijk lang

Samsung Galaxy S10 Plus

Samsung Galaxy S10 Plus review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Samsung Galaxy S10 Plus beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 40,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 47,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 37,00 € 12,00 Bekijken
Ben 24 mnd onbeperkt 5000 € 38,00 € 22,00 Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 36,50 € 79,00 Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 42,00 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S10 Plus aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden