Vergelijk 2.615.699 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia 10 review

Reviews Sony Xperia 10 review
Door , - 1 reactie

Sony probeert de concurrentie een stapje voor te zijn door een nieuwe beeldverhouding te proberen. De Xperia 10 is één van de eerste toestellen met deze verhouding. In deze review kijken we of de rest van het toestel ook naar behoren werkt.

Het gaat de laatste jaren niet al te geweldig met Sony's smartphone-afdeling. Dat wil allerminst zeggen dat Sony de handdoek in de ring heeft gegooid. Dit jaar wil Sony voor de concurrentie uitlopen door haar toestellen van een cinematisch scherm te voorzien. Er zit geen projector op met een groot wit scherm, maar de verhoudingen van het beeldscherm zijn hetzelfde als die van bioscoopschermen.

Sony Xperia 10

Dat zou het dus mogelijk maken om speelfilms te kijken op je smartphone zonder zwarte balken boven en onder het beeld te hebben. Het hebben van zo een scherm klinkt ons goed in de oren, maar dat leuke scherm is alleen wat waard als de rest van het toestel er ook naar is. In deze review bekijken we alle aspecten van het toestel. Van de camera tot de accu, en van het gebruiksgemak tot dat interessante scherm.

Ontwerp

Voordat we aan het scherm beginnen nemen we eerst een kijkje naar de rest van de buitenkant. Door het langere scherm wordt het gehele toestel wat langwerpiger. Daarbij heeft Sony de Xperia 10 wel smal weten te houden. Het toestel heeft door de lengte wat weg van een chocoladereep, in dit gegval een blauwe chocoladereep met een camerabult. Wat knoppen betreft heeft Sony er dit keer onkarakteristiek weinig op gezet.

Sony Xperia 10

Dat wil niet zeggen dat er doorgaans 20 toetsen op een Sony-smartphone zitten, maar dat er vrijwel altijd een toegewezen camera-toets op zit. Deze ontbreekt jammer genoeg op de Xperia 10 en het toestel moet het doen met een vergrendeltoets en de volumeknoppen aan de rechterkant, met daartusasenin de vingerafdrukscanner. De linkerkant van het toestel is volledig kaal op de sim- en sd-kaartsleuven na.

Op de bovenkant van de Xperia 10 treffen we, naast een heel klein microfoongaatje, de hoofdtelefoonaansluiting aan. Toch altijd fijn om te hebben. Aan de onderkant van het toestel zitten gaten links en rechts van de usb-c-aansluiting. Op het eerste gezicht dachten we dat het om een dubbele speaker ging, maar we kwamen er al gauw achter dat de gaten er hetzelfde uitzien voor de symmetrie van het toestel. Uit het ene gat komt daadwerkelijk geluid terwijl de ander voor de microfoon is gereserveerd. Op de achterkant zitten er twee camera's samen in een bult met daarboven een ledflitser. Midden op de achterkant vinden we het Sony-logo. De Xperia 10 ziet er goed uit en ligt fijn in de hand.

Beeldscherm

Zoals al een paar keer vernoemd heeft de Xperia 10 een wat andere beeldverhouding. Voor 2016 was 16:9 de gebruikelijke beeldverhouding voor smartphones, deze verhouding kom je bijvoorbeeld nog steeds tegen bij veruit de meeste televisies. Toen kwam de 18:9-beeldverhouding die schermen iets langer maakten waardoor er meer berichten op het scherm passen. Sony komt nu met de 21:9-verhouding. Bij pc-monitoren heet dit Ultrawide terwijl het bij bioscoopfilms al jaren lang de standaard is.

Sony Xperia 10

Bij de Xperia 10 is het scherm dus weer een beetje langer, voornamelijk om mediacontent nog beter te laten passen. Wat vooral opvalt is dat Sony wederom heeft geweigerd om een 'notch' in het scherm aan te brengen zodat je stream-ervaring niet wordt bezoedelt. Dat geeft een rechthoekig scherm met 1080 bij 2560 pixels en een FHD+-resolutie. De kleuren van het scherm zijn keurig, al had de helderheid iets hoger gemogen. In de volle zon is het soms moeilijk om goed te zien wat er op het scherm gebeurt.

Hardware en accu

De Sony Xperia 10 is uitgerust met een Snapdragon 630 van chipfabrikant Qualcomm. De octa-core processor wordt bijgestaan door 3GB werkgeheugen. De Snapdragon 630 is niet de allersnelste of nieuwste processor, maar dat wil niet zeggen dat de chip verouderd is. In de praktijk merk je niet vaak dat de processor moeite heeft met verschillende opdrachten. Alleen bij erg zware apps en processen stottert het toestel heel eventjes. Bij dezelfde instensieve programma's kan het toestel een klein beetje warm worden, maar zeker niet heet.

Sony Xperia 10

Om het licht aan te houden kan de Xperia 10 rekenen op een accu met een capaciteit van 2970 mAh. Dat lijkt misschien niet super veel wanneer andere fabrikanten inmiddels boven de 4000 mAh uitkomen, maar de Snapdragon 630 is een redelijke zuinige processor en Sony's software helpt de accu ook een handje. De praktijk is uiteindelijk het enige dat ertoe doet, en daar doet de Xperia 10 het erg goed. Het toestel gaat met gemak een volle dag mee bij gemiddeld gebruik. Met een beetje moeite zou je krap twee dagen kunnen halen.

Software

Wat software betreft doet Sony het al een tijdje goed. Er is in de afgelopen niet gigantisch veel veranderd aan Sony's eigen Android-skin. Toch zijn er een paar dingen wat anders dit keer. Bij Sony's versie van Android 9.0 Pie staat standaard Google's nieuwe manier van navigeren ingesteld. Dat wil zeggen dat je het toestel bedient met gebaren in plaats van de knoppen die we gewend zijn tegen te komen aan de onderkant van het scherm. Eigenlijk is alleen de knop met recente apps verdwenen.

Sony Xperia 10

Deze is vervangen door vanaf midden onder naar boven te vegen, gek genoeg gebruik je dezelfde beweginbg bij het openen van de applade, al veeg je dan iets verder door naar boven. Het resultaat is dat je vooral in het begin een aantal keer de recente apps te zien krijgt terwijl je eigenlijk al je apps wilde zien. Mocht je hier niet aan kunnen of willen wennen, dan kun je ook de navigatietoetsen terughalen onder 'weergave -> omhoog vegen over de startknop'.

Verder krijg je bij Sony regelmatig beveiligingsupdates, maar ook een waslijst aan bloatware. Dat zijn apps die een fabrikant op de telefoon installeert alvorens deze in het doosje wordt gedaan. Sony heeft er een boel apps opgezet die gemakkelijk te verwijderen zijn, al is het jammer dat dat geen optie tijdens de eerste installatie van het toestel. Wanneer de desbetreffende apps zijn verwijderd geeft het toestel een fijne gebruikservaring met veel personalisatie-opties.

Camera

De Xperia 10 is niet het eerste toestel van Sony dat is uitgerust met twee camera's op de achterkant, maar wel de eerste op dit prijspunt. De 10 beschikt over een 13- en een 5-megapixelcamera op de achterkant met voorop een 8-megapixelselfiecamera. De selfiecamera maakt prima plaatjes maar de focus ligt toch op de dubbele camera aan de achterkant. Waar die camera's niet helemaal optimaal presteren is het weergeven van contrasten in helderheid. Dat wil zeggen dat bij direct licht de foto gauw overbelicht of onderbelicht wordt.

test test test test test

Waar de camera in uitblinkt is de scherpte. De camera's in Sony-smartphones zijn doorgaans niet heel goed in het vastliggen van écht scherpe beelden. De Xperia 10 is daar dus wat beter in. Ook op een groot scherm zijn de foto's nog scherp. Of dit komt doordat Sony eindelijk een tweede lens heeft aangenomen weten we niet, maar we zijn wel blij met het resultaat. De sensoren weten kleuren goed vast te leggen en de foto's zijn zeker ook helder te noemen.

Wat filmen betreft biedt de Xperia 10 verschillende opties. Zo is het mogelijk om in 1080p en in 4K te filmen. Dat kan zelfs in de beeldverhouding van het beeldscherm. Zo kun je dus zelfs cinematische content opnemen met je smartphone. Deze clips blijven op andere schermen echter wel de zwarte balken boven en onder het beeld houden, maar dan wel in hoge resolutie. De beeldstabilisatie werkt overigens ook keurig.

Prijs-kwaliteitverhouding

Sony's Xperia 10 is absoluut geen verkeerde smartphone, maar dat wil niet zeggen dat het voor iedereen de beste keus is. Zeker gezien de levensduur van smartphones is het goed om te kijken wat er nog meer is, je loopt immers gemiddeld anderhalf jaar met dat ding rond. We hebben er een aantal op een rijtje gezet en de hoogte- en dieptepunten aangestipt.

De eerste concurrent komt uit China. De Huawei P30 Lite is net als de Xperia 10 een zeer complete smartphone. Vooral de camera van de P30 Lite valt op. Het toestel heeft er namelijk drie op de achterkant en nog een op de voorkant. Naast een uitstekende camera is ook de accuduur van de P30 Lite indrukwekkend. De processor is redelijk vergelijkbaar met die in de Xperia 10. Wat software en ondersteuning betreft ben je bij de Xperia 10 iets beter af.

Sony Xperia 10 Huawei P30 Lite LG G7 ThinQ Motorola Moto G7 Plus
Beeldscherm 6,00 inch 6,15 inch 6,10 inch 6,24 inch
Resolutie 1080 x 2560 pixels 1080 x 2312 pixels 3120 x 1440 pixels 1080 x 2270 pixels
Pixeldichtheid 463 ppi 415 ppi 563 ppi 403 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 8.0 (Oreo) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,8 GHz quad-core 1,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 6 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 128 GB 64 GB 64 GB
Camera 13,00 megapixel 48,00 megapixel 16,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 162 gram 159 gram 162 gram 172 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 30,50 per maand Vanaf € 13,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 349,00 € 199,00 tot € 319,00 Niet beschikbaar € 279,00

De volgende uitdager komt uit Zuid-Korea. Inmiddels is de LG G7 ThinQ al een jaartje uit, maar dat wil niet zeggen dat het een ouderwets toestel is. De LG G7 ThinQ is toptoestel met een loeisnelle processor, goede camera's en een hoofdtelefoonaansluiting. Dat laatyste lijkt misschien niet zo belangrijk maar de G7 ThinQ heeft een Quad DAC ingebouwd waardoor er subliem geluid via deze poort naar buiten komt.

Dan hebben we nog een toestel dat technisch gezien uit China komt terwijl het een oorspronkelijk Amerikaanse merknaam gebruikt. De Motorola Moto G7 Plus heeft net als de Xperia 10 een groot scherm, al heeft de Moto wel een iets breder display. Waar de G7 Plus het vooral van de Sony wint is op dit moment de prijs. De prestaties van de twee toestellen zijn redelijk vergelijkbaar en dan blijven eigenlijk alleen prijs en uiterlijk over in dit geval.

Conclusie

Sony is met de Xperia 10 een nieuwe weg ingeslagen wat beeldschermen betreft. Of dit de toekomst wordt weten we nog niet maar er komt vanuit ons weinig bezwaar. Het scherm is flink terwijl het toestel erg slank aanvoelt. Ook onder de motorkap is alles dik in orde bij de Xperia 10. Het toestel doet wat er gevraagd wordt en geeft eigenlijk geen kik bij multitasking. Pas bij instensieve games kan het toestel een beetje warm.

Sony Xperia 10

De camera's zijn niet geweldig maar zeker ook niet slecht. Vooral over de scherpte van de foto's zijn we erg tevreden. De software is ons ook goed bevallen, op de overbodige apps na. Wat prijs staat de Xperia 10 op het moment van schrijven misschien iets aan de hoge kant maar daar komt waarschijnlijk snel verandering in. Als je op zoek bent naar een nieuwe alleskunner met een bijzonder scherm dan zit je met de Sony Xperia 10 uitstekend.

+ Mooi lang scherm
+ Keurige accuduur
+ Software werkt goed samen met scherm

- Tikkeltje prijzig
- Geen fysieke cameratoets

Sony Xperia 10 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden