Vergelijk 2.349.418 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Razer Phone 2 review

Reviews Razer Phone 2 review
Door ,

De Razer Phone 2 is geen alledaagse telefoon, maar een smartphone ‘voor gamers, door gamers’. Zet Razer hiermee een nieuwe standaard neer voor smartphonegebruikers? Of ben je net zo goed af bij een ‘reguliere’ telefoon? In deze review proberen we een antwoord te geven op deze vraag.

De Razer Phone 2 is, zoals de naam al doet vermoeden, de opvolger van de Razer Phone, de gaming smartphone die in november 2017 vol trots werd gelanceerd vanuit het Science Museum in Londen. Net als zijn voorloper wordt het nieuwe vlaggenschip volop gepromoot als een gaming flagship. Alles wat een die-hard gamer zich maar kan wensen, is te vinden op de Razer Phone 2 aldus Razer.

Razer is niet de eerste die een gaming smartphone op de markt brengt. Bijna twaalf jaar geleden was er al de Nokia N-Gage. Door zijn onpraktische design en hoge adviesprijs ging hij roemloos ten onder. De toon was in ieder geval gezet en Sony Ericsson waagde eveneens een poging om een gaming telefoon te lanceren. Dat werd de Sony Ericsson Xperia PLAY. Ook deze was geen lang leven beschoren, onder meer omdat Sony met zichzelf concurreerde (PSP, PS Vita), de hardware achterhaald was en er nauwelijks games voor het platform verschenen. In ons achtergrondartikel over de geschiedenis van gaming smartphones lees je alles over deze toestellen en hun opvolgers.

De geschiedenis van gaming smartphones

De geschiedenis van gaming smartphones

21 apr 2018 - Gaming smartphones, we zien ze steeds vaker verschijnen. Het zijn nicheproducten waarmee smartphonefabrikanten twee werelden proberen te verenigen in één product. Maar hoe succesvol zijn ze eigenlijk? Hoe onderscheiden ze zich van ‘normale’ vlaggenschepen? En wat zijn de perspectieven voor deze toestellen? In dit artikel staan we uitgebreid stil bij het verleden, het heden en de toekomst van gaming smartphones.

Tien jaar later is alles anders en verschijnt Razer ten tonele. Het techbedrijf uit Taiwan is groot geworden met gaming laptops en computeraccessoires als toetsenborden, muizen en koptelefoons met ingebouwde microfoon. Hoewel de zaken goed gaan besluit Razer eind 2017 om een gaming smartphone te lanceren. Dat is de Razer Phone. Het blijkt een schot in de roos. Weliswaar kennen we geen exacte verkoopcijfers, maar het bedrijf zegt in de financiële cijfers van 2018 dat het “niet aan de vraag kon voldoen” en de telefoon “een nieuwe standaard voor de (smartphone)industrie” neerzette.

Dat laatste is geen overdrijving. Na de Razer Phone verschenen er nog meer gaming telefoons, waaronder de Asus ROG Phone, Xiaomi Black Shark, Nubia Red Magic en Honor Play. De meeste modellen hebben inmiddels al een of meerdere opvolgers gekregen. Ook Razer liet het er niet bij zitten en lanceerde in oktober 2018 de Razer Phone 2. In deze review kijken we of Razer een volwaardige opvolger heeft weten te ontwikkelen. Is het de ultieme gaming telefoon voor gamers, of zijn ze net zo goed af bij met een gangbaar toestel?

Design

Komt het design van de Razer Phone 2 je bekend voor? Dat is geen wonder. De buitenkant is gebaseerd op de Nextbit Robin, een smartphone uit 2015 die verkocht werd als een telefoon met ‘onbeperkte opslag’ vanwege zijn cloud-first benadering. ‘Gebaseerd op’ is een understatement, want zowel de eerste als tweede generatie Razer Phone zijn vrijwel één-op-één kopieën van de Nextbit Robin. Dat is niet voor niets. Begin 2017 lijfde Razer Nextbit in, het bedrijf achter de Nextbit Robin. De eerste geruchten over een gaming smartphone gingen toen al snel de ronde. En inderdaad, negen maanden later was de geboorte van de Razer Phone een feit.

Razer Phone 2

Terug naar de Razer Phone 2. Hij is uniek in zijn design. Hij is strak, hoekig en zelfs de knoppen in het frame zijn anders. Hierdoor heeft hij wel iets weg van een baksteen. Aan de voorkant prijken twee reusachtige speaker grills. Ze zien er imposant uit, maar de grills zijn echte stofvangers. Eén dag nadat ik de Razer Phone 2 in gebruik nam als mijn dagelijkse toestel zag ik al dat stof zich ophoopte in de gaatjes. Het is dus niet de vraag of, maar wanneer de grills stofnesten vormen. Uitmesten is makkelijker gezegd dan gedaan. Net als afgelopen jaar heeft Razer haar bedrijfslogo achterop prominent in het midden geplaatst. Grote verschil is dat het logo dit jaar met RGB-verlichting is uitgerust, die oplicht als je een notificatie ontvangt. De camera’s zijn eveneens verhuisd van de linkerbovenhoek naar het midden.

De belangrijkste aanpassing aan de buitenkant is de toevoeging van glas. De eerste Razer Phone was van één brok metaal, zijn opvolger heeft een glazen paneel aan de achterkant. Glas heeft voor- en nadelen. Van de ene kant kun je nu voor het eerst een smartphone van Razer draadloos opladen. Keerzijde is dat vingerafdrukken gruwelijk goed zichtbaar zijn en glas niet zo stootbestendig is. Een hoesje is echt aan te raden als je het toestel schoon wil houden.

Net als bij zijn voorganger heeft de Razer Phone 2 aan de rechterzijkant een aan/uitknop met ingebouwde vingerafdrukscanner. Hij is lekker rap en herkent vrijwel altijd feilloos je duim. Dat de knop en sensor erg laag geplaatst zijn, is daarentegen een handicap. In het begin was het goed zoeken naar de scanner, na enige tijd wen je er gelukkig aan. De volumeknoppen aan de linkerkant lijken op het eerste oog misplaatst, maar schijn bedriegt. Als je je draai hebt gevonden met de vingerafdrukscanner, dan zien je dat de geluidsknoppen precies op juiste plaats zitten zodat je ze met je wijsvinger kunt bedienen. Toch hadden we liever gezien dat ze, net als de vingerafdrukscanner, wat hoger zaten. De volumeknoppen zijn weliswaar lekker clicky, maar de vormgeving is verre van ideaal. Langwerpige knoppen zijn makkelijker te vinden en in te drukken dan de kleine, ronde knoppen die de Razer Phone 2 nu heeft.

Er is nog een aspect aan het wat mogelijk de nodige weerzin opwekt bij smartphonegebruikers: het uiterst strakke en hoekige design. Hoewel het scherm slechts 5,72 inch groot is, heeft de Razer Phone 2 afmetingen die niet passen bij een hedendaags vlaggenschip. Zo is hij maar liefst 79 millimeter breed. Dat is een heikel punt omdat het hierdoor extra lastig is om de volumeknoppen in te drukken. Zelfs de Samsung Galaxy S10 Plus met zijn 6,4 inch grote scherm is niet zo bulky als de Razer Phone 2.

Een andere design flaw zijn de hoeken. Aangezien je de meeste mobiele games in landschapsmodus moet spelen, houd je de Razer Phone 2 het grootste gedeelte van de tijd op deze manier vast. Als je tussendoor even naar je smartphone grijpt om een spelletje te spelen is dat niet erg. Bij lange gamesessies merk je dat de hoeken in de palm van je handen drukken. Een betere afwerking doet waarschijnlijk al wonderen.

Razer Phone 2

Wat we eveneens vreemd vinden is dat Razer (wederom) de koptelefoonaansluiting heeft weggelaten. Als fanatieke gamer heb je toch het liefst dat de audio rechtstreeks naar je oor wordt geleid? Zeker als je geïnvesteerd hebt in een dure (veelal bedrade) gaming headset. Bovendien hebben de meeste Hammerhead oordopjes van Razer een 3.5mm plug aan het uiteinde. Dan ligt het toch voor de hand om je telefoon een audio jack te geven? Om klanten met een ‘ouderwetse’ headset tegemoet te komen, krijg je van Razer een dongel met ingebouwde DAC (digitaal naar analoog converter) bij de Razer Phone 2. Het weglaten van de koptelefooningang had een eenvoudige reden: hierdoor was het voor Razer hierdoor eenvoudiger om hem stof- en waterbestendig te maken. De Razer Phone 2 is IP67 gecertificeerd, wat betekent dat je ook tijdens een regenbui ongestoord kunt doorgaan met gamen. Of als je in bad zit.

Het design van de Razer Phone 2 zal niet iedereen aanspreken. Hij is weliswaar niet zo extravagant als de Asus ROG Phone, maar ook niet zo strak (en compact) als een modern vlaggenschip als de Huawei P30 Pro. Deze liggen dan ook een stuk prettiger in de hand dan Razers gaming vlaggenschip. De knoppen aan de buitenkant zijn in onze ogen ook niet goed geplaatst en de hoeken voelen al snel scherp aan. Je moet ook maar net houden van de ontzaggelijke speaker grills die de Razer Phone 2 heeft gekregen van Razer. Ergonomisch gezien laat het design van het toestel het een en ander te wensen over.

Beeldscherm

Een van de eigenschappen die de Razer Phone 2 uniek maakt, is zijn beeldscherm. Op het eerste oog lijkt het niet veel bijzonders. Hij is 5,72 inch in doorsnee, telt 1440 bij 2560 pixels (Quad HD) en hij heeft een 16:9 beeldverhouding. Dat klinkt behoorlijk gedateerd als je nagaat dat 18:9, 19:9 en zelfs 21:9 tegenwoordig de standaard zijn. Dat geldt ook voor de schermranden of bezels, die prominent aanwezig zijn. Razer heeft haar topmodel bewust geen verlengd display gegeven. De meeste games zijn namelijk nog altijd afgestemd en ontwikkeld met een aspect ratio van 16:9. Met dat in het achterhoofd is het niet vreemd dat een gamingbedrijf als Razer dat hoog op haar wensenlijstje heeft gezet.

Om het scherm echt op zijn waarde te beoordelen, moet je weten wat voor technieken Razer allemaal in het display heeft verwerkt. Om te beginnen heeft de Razer Phone 2 geen standaard LCD-paneel, maar een zogeheten IGZO-display. Dit schermtype detecteert zeer nauwkeurig vingeraanrakingen en reageert direct als je er op tikt (zero lag). Daarnaast springt hij zuinig om met energie, waardoor je langer kunt gamen.

Nagenoeg alle smartphoneschermen hebben een verversingssnelheid van 60 hertz. Dat geldt niet alleen voor telefoons die al een aantal jaar oud zijn, ook voor hypermoderne modellen als de Samsung Galaxy S10, Huawei P30 Pro of iPhone XS Max. Razer neemt daar genoegen mee en heeft haar vlaggenschip een refresh rate van 120 hertz gegeven. Bewegende beelden worden dus twee keer zo vaak ververst in vergelijking met andere toestellen waardoor personages ongekend soepel door het beeld lopen. Niet alle mobiele games ondersteunen deze hoge verversingsratio, maar de lijst wordt met de dag groter. Daarop vinden we grote titels als Final Fantasy XV, Arena of Valor, Vainglory en Titanfall Assault.

Razer Phone 2

Als gamers ergens een broertje dood aan hebben, zijn het zaken als lag, stuttering, tearing of ghosting. Deze ontstaan als de verversingssnelheid van de grafische processor en dat van het beeldscherm niet op elkaar zijn afgestemd. Vooral bij grafisch veeleisende games kan dit een flinke domper vormen op je dag en je gameplezier bederven. Bij gaming PC’s worden deze problemen opgelost doordat GPU’s uitgerust zijn met features als G-Sync (NVIDIA) of Freesync (AMD). Razer heeft hiervoor UltraMotion bedacht.

Hoe werkt dit alles in praktijk? Om dat te testen hebben we vele uurtjes gamend doorgebracht. En dat beviel goed. Alle games die we speelden op de Razer Phone 2 draaiden vlekkeloos, zonder enige lag of wat dan ook. Ook als je van scherm naar scherm bladert en overgangsanimaties in beeld verschijnen merk je direct de hogere verversingssnelheid. Alles heeft een ongekende souplesse die we niet eerder zagen bij een smartphone.

Het scherm van de Razer Phone 2 is niet alleen geschikt om mee te gamen. Video’s kijken is ook een verademing, zeker als ik hem vergelijk met mijn Google Pixel 2 XL. IGZO is weliswaar geen OLED, maar komt verdomd dicht in de buurt. De zwartwaarden en contrasten van het IGZO-display zijn minder goed dan OLED-schermen. Maar al met al is de beeldkwaliteit zeker niet slecht. De kijkhoeken zijn dik in orde, al zie je wel een lichte rood/oranje gloed over het scherm vallen als je er vanuit een hoek naar staart. Deze is echter zo subtiel dat je er niet tot nauwelijks last van hebt.

Het belangrijkste minpunt is maximale schermhelderheid. De eerste Razer Phone had daar eveneens last van. Razer claimt dat de helderheid nu 50 procent hoger ligt dan een jaar eerder. Dat mag misschien zo zijn, maar hij is nog steeds te laag om comfortabel buitenshuis in het zonlicht te gebruiken.

Ondanks deze tegenslag durf ik hardop te zeggen dat ik om ben. Van de Razer Phone 2 weer omschakelen naar mijn Pixel 2 XL was echt wennen. De hoge verversingssnelheid, manier waarop graphics in videogames worden getoond en de kleurweergave werken verslavend. Als ik het scherm van mijn toestel kon omruilen voor het IGZO-display van de Razer Phone 2, zou ik dat in een handomdraai doen.

Razer Phone 2

Hardware

Als PC gamers ergens nooit genoeg van hebben, is het rekenkracht. Daarom heeft Razer haar gaming vlaggenschip bij lancering voorzien van de nieuwste en krachtigste hardware die op dat moment voor handen was. Onder de klep treffen we een Qualcomm Snapdragon 845, een octa-core processor die bestaat uit acht Kryo 385 kernen. De chipset bestaat uit twee clusters. De kloksnelheden van de ene cluster kunnen oplopen tot 2,8 GHz, die van de ander beperken zich tot 1,7 GHz. Als kers op de taart is de Snapdragon tevens uitgerust met een Adreno 630 GPU en wordt hij bijgestaan door 8GB werkgeheugen.

Dat zijn indrukwekkende specs voor een telefoon, maar daar houdt het niet op. Razer zou Razer niet zijn als het gamers niet de mogelijkheid gaf om de gameprestaties te regelen. Hiervoor heeft Razer Game Booster ontwikkeld. Voor iedere game die je op de Razer Phone 2 installeert regel je de kloksnelheid van de CPU (van 1,36 GHz tot 2,8 GHz), het aantal frames per seconde (van 40 Hz tot 120 Hz) en anti-aliasing. Hoe meer je vraagt van de (grafische) processor, des te groter de impact op de batterijduur, maar dat spreekt voor zich. Het is aan jou om de ideale balans te zoeken tussen hoe vlot je games draaien en hoe lang de batterij meegaat.

Er is nog een aspect waar je rekening mee moet houden als je de Game Booster gebruikt. Hoe hoger je de instellingen opschroeft, des te meer warmte er vrijkomt. Dat heeft op zijn beurt een negatieve impact op de prestaties van de processor, en indirect hoe games draaien. Dit noemen we ook wel thermal throttling. Om dit tegen te gaan heeft Razer haar toestel uitgerust met een feature genaamd Vapor Chamber Cooling. Een koperen heatpipe gevuld met koelvloeistof zorgt ervoor dat de Razer Phone 2 zijn hoofd koel houdt. In theorie althans. In praktijk merken we daar barweinig van. De interne temperaturen lopen snel op, wat je voelt zodra je je hand op de achterkant of het frame legt. En niet alleen als je intensief aan het gamen bent: na nog geen tien minuten op YouTube begint de behuizing van de telefoon al aardig op te warmen. Of dit gevolgen heeft op de lange termijn en wat deze zijn kunnen we uiteraard niet zeggen. Zo veel warmte is niet goed, ongeacht welke telefoon je ook gebruikt.

Vrijwel alle high-end vlaggenschepen die vandaag de dag op de markt worden gebracht, hebben standaard 128GB intern geheugen. Ideaal als je continu aan het fotograferen bent, maar ook als je de nieuwste games wil spelen. Moderne mobiele games slokken heel wat opslagcapaciteit op: van anderhalf tot twee gigabyte per spel hoef je niet vreemd op te kijken. We vinden het dan ook vreemd dat je slechts 64GB geheugen krijgt van Razer. Het dubbele had in onze ogen meer voor de hand gelegen. Extra opslagruimte koop je eenvoudig bij in de vorm van een microSD-kaart, maar moet uit je eigen zak komen.

We ontkomen er niet aan om ook iets over de speakers te zeggen. Twee langwerpige grills staren je aan zodra je de Razer Phone 2 oppakt. Hierdoor krijg je de indruk dat Razer hierachter reusachtige speakers verbergt, maar dat valt vies tegen. Dat merk je zodra je het topje van je duim op de grills legt. Gelukkig zegt size niets over de kwaliteit. Die is namelijk uitmuntend. Moet je niet vergeten om Dolby Atmos aan te zetten. Met de bijbehorende app kun je uren spelen om de perfecte geluidskwaliteit te creëren. Wil je tijd besparen, vertrouw dan op de geluidsprofielen, intelligente equalizer en basversterker. De klanken die uit je speaker komen met Dolby Atmos zijn fenomenaal.

Razer Phone 2

Zojuist zeiden we al dat games soepel draaien op de Razer Phone 2. Een hele geruststelling voor gamers, maar de relevante vraag is: draaien games beter op de Razer Phone 2 dan op andere smartphones? Daar kunnen we niet volmondig ‘ja’ op zeggen. Het klopt dat de hogere verversingssnelheid van het beeldscherm en GPU van Razers gaming vlaggenschip een groot pluspunt is als je hem vergelijkt met de concurrentie. Zaken als de Game Booster en waterkoeling bieden in onze ogen weinig meerwaarde ten opzichte van niet-gaming smartphones. Ik merkte nauwelijks tot geen verschil in gameprestaties als ik de games die ik op de Razer Phone 2 speelde vergeleek met mijn Pixel 2 XL. En dat terwijl de hardware van mijn telefoon gedateerd is vergeleken met de Razer Phone 2.

Accu

Om uren te kunnen gamen heb je een accu nodig die bij je gameverslaving aansluit. Om die reden heeft Razer haar toestel een 4000 mAh batterij gegeven. Dat klinkt indrukwekkend, maar in praktijk valt de batterijduur vies tegen. Als je WiFi, Bluetooth en NFC inschakelt en alle instellingen in de Game Booster op maximaal zet, heb je genoeg power om ongeveer drie uur ongestoord te gamen. De speeltijd is uiteraard afhankelijk van het soort spel dat je speelt: Subway Surfers of Candy Crush kun je langer spelen dan bijvoorbeeld Asphalt 9: Legends of PUBG. De drie uur waar we het over hebben gaat natuurlijk over de laatstgenoemde categorie.

Niemand gebruikt zijn telefoon exclusief om te gamen. Je wilt natuurlijk ook het laatste nieuws lezen, je social media accounts bijhouden, surfen op internet, muziek en video’s streamen en plaatjes schieten. Bij gemengd gebruik is het de vraag of je de dag doorkomt met de 4000 mAh batterij. Meestal haalde ik het einde van de dag, zij het met de hakken over de sloot. En dan was ik nog relatief spaarzaam, omdat ik in mijn testperiode grote moeite had met mobiel internet (zowel in het oosten als het westen van het land kreeg ik 4G niet aan de praat). De belkwaliteit liet ook te wensen over: bij ieder gesprek had ik last van gekraak. De persoon aan de andere kant van de lijn verstond mij wel goed.

Naast het inschakelen van Batterijbesparing zijn er nog andere manier om het onderste uit de kan te halen van de Razer Phone 2. Je moet dan wel bereid zijn om compromissen te sluiten. Door de verversingssnelheid of framewaarde van 120 hertz te verlagen naar 90 hertz of 60 hertz, bespaar je heel wat energie. Dat geldt ook als je de schermresolutie aanpast van Quad HD naar Full HD. Ook het inschakelen van dynamische schermhelderheid en tweaken in de Game Booster helpen je om meer uit het toestel te halen. Het lichtgevende Razer-logo aan de achterkant is super gaaf, maar vreet stroom.

Opladen gaat gelukkig lekker vlot dankzij Qualcomm Quick Charge 4.0+. Dat wil zeggen, in het begin. Na een half uur is de Razer Phone 2 voor de helft opgeladen. Daarmee kun je er weer de nodige uurtjes tegenaan. Na een uur tikt de batterij de 75 procent aan. Voor de resterende 25 procent heb je een half uur tot driekwartier nodig. Al met al ben je ruim anderhalf uur verder om de accu volledig op te laden. Voor een telefoon met 4000 mAh is dat nog acceptabel. Toen we Quick Charge 4.0+ zagen, hoopten we dat Qualcomm iets meer van de laadtijd had weten af te schroeven.

Razer Phone 2

In tegenstelling tot zijn voorganger is de Razer Phone 2 ook draadloos op te laden. Dat kan met iedere wireless charger die het Qi-protocol ondersteunt. Wil je daarentegen Razers eigen draadloze oplader, wees dan bereid om flink in de buidel te tasten. Deze is via de Razer Store te bestellen voor 110 euro. Dan krijg je wel een hele vette lader inclusief RGB-verlichting. En welke gamer geilt daar nou niet op? De inductieve spoel bevindt zich net even onder het midden. Hem uitlijnen luistert heel erg nauw, zo merkten we toen hem met de Samsung Galaxy S10 Plus draadloos probeerden op te laden.

Camera

Razer kreeg heel een stortbui aan kritiek over zich heen toen het de Razer Phone op de markt bracht. Recensenten waren niet te spreken over de kwaliteit van de beeldsensor. Dat bij lancering een portretmodus ontbrak, daarover waren ze evenmin te spreken. Goed nieuws: zijn opvolger heeft wel van meet af aan een portretmodus.  

De Razer Phone 2 heeft twee 12-megapixelcamera’s achterop. De een is een reguliere groothoeklens met f/1.75 diafragma en optische beeldstabilisatie, iets wat zijn voorganger niet had. De ander is een telefotolens met f/2.6 grote lensopening, maar zonder optische of elektronische beeldstabilisatie. Hij beschikt daarentegen wel over 2x optische zoom. Video’s opnemen kan in 4K met een frameratesnelheid van 30 of 60 fps. Aan de voorzijde heeft Razer een 8-megapixelselfiecamera geplaatst met f/2.0 diafragma. Deze neemt video’s op in Full HD.

Tot zover de saaie, technische details van de camera’s. Hoe doen ze het in praktijk? Na uitgebreid met de camera’s te hebben gespeeld, staat voor ons als een paal boven water dat de lenzen zich niet kunnen meten met de concurrentie in het high-end segment. Neem bijvoorbeeld de HDR-modus. In HDR schieten bevelen we alleen aan als je iets op beeld wil zetten dat niet beweegt. Vrijwel alle foto’s die ik van mijn zoontje schoot waren gedeeltelijk onscherp, ook al bewoog hij op dat moment minimaal. Ook horen HDR-foto’s meer details en betere contrasten te geven, maar dat is nauwelijks te zien op de plaatjes die we hebben geschoten en vergelijken met het plaatje zonder HDR. Sterker nog, vaak komt de laatste net iets beter uit de verf.

De portretmodus is ook niet zonder gebreken. Om te beginnen is het vreemd dat de selfiecamera alleen een beauty-modus heeft en geen portretmodus. Een selfie met bokeh-effect schieten is er dus niet bij. De kwaliteit van de scherptediepte-effecten is niet briljant, maar redelijk. Wat het nog erger maakt is de inconsistentie van de kwaliteit. De ene keer zien plaatjes er beter uit dan de ander. Vooral langs de randen van bijvoorbeeld je haar of T-shirt laat het eindresultaat vaak te wensen over. Het is duidelijk dat Razer op de software vertrouwt om portretfoto’s te schieten in plaats van hardware.

Razer Phone 2 camera Razer Phone 2 camera Razer Phone 2 camera Razer Phone 2 camera Razer Phone 2 camera Razer Phone 2 camera

Als je dit alles leest verwacht je waarschijnlijk niet veel van foto’s die je schiet als het donker is. Verrassend genoeg zijn deze plaatjes eigenlijk best wel goed. Natuurlijk is er meer dan genoeg ruis te zien als je ze op een groot scherm terugkijkt of inzoomt, maar bij welk toestel is dat niet? Kleuren zijn wel erg verzadigd, een beetje te naar onze smaak. De randen van voorwerpen zijn daarentegen behoorlijk scherp. En ook op de donkere plekken zien we nog behoorlijk wat details, al ontbreekt hier de scherpte.

Het meest onvergeeflijke aspect van de camera in onze testperiode was dat hij regelmatig crashte. Er verscheen dan een waarschuwingsvenster in beeld met de melding ‘Camerafout. Kan niet met de camera verbinden’. Het venster ging pas weg als we op de knop ‘sluiten’ drukten. De camera-app opnieuw opstarten zette geen zoden aan de dijk. Het enige dat hielp was het toestel opnieuw opstarten. Daarna deed hij het gelukkig weer een hele tijd goed, tot de volgende crash. We hopen dat Razer dit in de toekomst weet te verhelpen met een kleine update. Niets is immers zo vervelend als de camera het op de belangrijke momenten laat afweten.

De optische zoom werkt eveneens verre van perfect. Bij 2x optische zoom heeft de camera grote moeite met focussen en dat zie je direct als je video’s terugkijkt. De autofocus danst als het ware door het beeld en maakt het regelmatig onscherp. Het verpest de hele video. Als je zonder optische zoom opneemt is het gelukkig een stuk minder, maar nog altijd duidelijk zichtbaar. Auto’s die over de Oranjesingel voorbij rijden worden lekker scherp opgenomen. De optische beeldstabilisatie is niet zo goed als we gehoopt hadden.

Software

Als we ergens een hekel aan hebben, is het wel fabrikanten die hun smartphones volproppen met apps van derden: oftewel bloatware. Duplicaat apps zoals een eigen galerij of agenda-applicatie voegen naar onze mening ook weinig toe aan de gebruikservaring. Razer doet hier gelukkig niet aan mee. Het aantal vooraf geïnstalleerde apps is tot een minimum beperkt.

Standaard draait de Razer Phone 2 op Android 8.1 Oreo. Direct na het uitpakken stond er een update voor ons klaar. Inderdaad, Android 9.0 Pie, de nieuwste versie van Googles besturingssysteem. Features als Digital Wellbeing, Adaptive Battery en de nieuwe manier van navigeren staan hierdoor tot je beschikking. Het beveiligingsniveau dateert na deze update 5 februari 2019, wat inhoudt dat de Razer Phone 2 goed beschermd is tegen potentieel gevaarlijke exploits.

Net als bij zijn voorganger krijg je gratis en voor niets van Razer Nova Launcher Prime, de bekendste en populairste Android launcher in de Google Play Store vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid en vele instellingsmogelijkheden. Van de vormgeving en transparantie van de zoekbalk tot aan het bureaubladraster, van overgangsanimaties tot de opmaak van app-icoontjes: verzin het maar of het is ergens wel te vinden in Nova Launcher. Voor de liefhebbers: hij heeft zelfs een ingebouwde donkere modus. Out-of-the-box heeft Razer al heel wat aanpassingen voor ons gedaan waardoor het bijna lijkt of je met stock Android werkt.

Razer Phone 2

Afgezien van de user interface heeft Razer nog wat andere tweaks aangebracht. Game Booster hebben we al uitgebreid besproken dus laten we voor wat het is. Dat geldt ook voor Dolby Atmos. Om de RGB-verlichting van het Razer-logo te regelen is er Razer Chroma. Allereerst bepaal je de kleur van de lampjes, maar ook of hij continu brandt, een knipperpatroon heeft en hoe intens de verlichting brandt. Afgezien van de ‘kijk-mij-een-hippe-vogel-zijn’ factor, heeft de RGB-verlichting een minimale meerwaarde. Waar hij handig voor is dat je kunt instellen dat hij oplicht zodra je een berichtje of andere app-melding ontvangt.

Razer Cortex is eigenlijk niets meer dan een veredeld reclamebord om een aantal games te promoten. Zo vinden we onder meer banners voor Sonic Forces, Shadowgun Legends, Skullgirls, Fallout Shelter en nog een aantal andere games. Als je daar op tikt word je doorgestuurd naar de Play Store om het spel te downloaden. Ook biedt Razer Cortex rechtstreeks toegang tot je gamebibliotheek en Game Booster.

Prijs-kwaliteitverhouding

De Razer Phone 2 kostte een aardige duit na zijn lancering. Je moest destijds 849 euro op tafel leggen om hem in huis te halen. Inmiddels is de adviesprijs gezakt naar 549 euro. Razer claimt dat dit slechts tijdelijk is, nergens wordt een einddatum voor dit actietarief genoemd. Mogelijk is het dus een lokkertje. Feit is dat je voor dit bedrag een hele degelijke telefoon in huis haalt. In deze paragraaf vergelijken we de Razer Phone 2 met andere gaming telefoons en een vlaggenschip dat nagenoeg hetzelfde prijskaartje heeft.

Razer was weliswaar de eerste fabrikant die een moderne gaming smartphone lanceerde, maar andere volgden snel. Eén daarvan was Xiaomi met de Xiaomi Black Shark, die een half jaar eerder verkrijgbaar was dan de Razer Phone 2. Desondanks hebben ze onder de motorkap dezelfde hardware. De Black Shark deelt nog meer eigenschappen met de Razer Phone 2, waaronder een 4000 mAh batterij, waterkoeling, speciale gaming sectie en dual-camerasysteem. Razers gaming vlaggenschip heeft op sommige vlakken een voorsprong. Zo is hij bestand tegen stof en water dat langs de kieren probeert binnen te glippen (IP67), is hij sneller opgeladen dankzij Quick Charge 4.0+, kun je hem draadloos opladen en heeft hij een verversingssnelheid van 120 hertz. Stuk voor stuk eigenschappen die ontbreken bij de Black Shark. Wat betreft software denken we dat je met de Razer Phone 2 eveneens beter af bent dan Xiaomi’s Android-skin Joy UI. De Black Shark is daarentegen wel 130 euro goedkoper.

Razer Phone 2 Xiaomi Black Shark Asus ROG Phone Honor Play OnePlus 6T
Beeldscherm 5,72 inch 5,99 inch 6,00 inch 6,30 inch 6,41 inch
Resolutie 1440 x 2560 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2340 pixels
Pixeldichtheid 513 ppi 403 ppi 402 ppi 409 ppi 402 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android Android 8.1 (Oreo) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,8 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 3,0 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 8 GB 8 GB 8 GB 4 GB 6 GB
Interne opslag 64 GB 128 GB 128 GB 64 GB 128 GB
Camera 12,00 megapixel 20,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel 20,00 megapixel
Gewicht 197 gram 190 gram 200 gram 176 gram 185 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 269,00 tot € 275,00 Niet beschikbaar

Als we het over gaming telefoons hebben, mogen we de Asus ROG Phone niet vergeten. Als je van een extravagant design houdt, dan ben je bij Asus aan het juiste adres. Net als de Razer Phone 2 heeft de Asus ROG Phone een hogere verversingsratio. Weliswaar geen 120 hertz, maar wel een respectabele 90 hertz. Een ander groot pluspunt is dat je bij Asus uit de doos twee keer zo veel geheugen krijgt. Ook heeft hij een OLED-scherm in plaats van een LCD-paneel. Net als de Razer Phone 2 heeft hij een 4000 mAh batterij die overweg kan met Quick Charge 4.0 (zonder het plus-teken). Tot slot krijg je van Asus een AeroActive Cooler cadeau bij de ROG Phone. Allemaal argumenten om voor Asus’ vlaggenschip te kiezen, zij het niet dat het prijsverschil erg groot is. De Asus ROG Phone kost maar liefst 856 euro, wat ruim 300 euro meer is dan de Razer Phone 2. En dat terwijl de gameprestaties nagenoeg identiek zijn.

Zoek je een goedkopere gaming telefoon? Denk dan eens aan de Honor Play. Deze haal je al in huis voor 249 euro. Dat is minder dan de helft wat je voor de Razer Phone 2 kwijt bent. Ok, de hardware is wat minder krachtig, maar de verschillen in rekenkracht zijn minimaal. Je krijgt wel maar de helft van de hoeveelheid werkgeheugen, wat je voor dat geld maar voor lief moet nemen. Het scherm van de Honor Play heeft ook geen extra hoge verversingssnelheid, maar is voor zijn prijsklasse dik in orde. In onze review waren we positief over de kunsten van de Honor Play, zowel als gaming telefoon als normale smartphone. En dat voor een fractie van het geld van wat de Razer Phone 2 kost. Voor gamers met een budget is de Honor Play de beste keuze.

Tot slot hebben we in deze vergelijking een high-end smartphone opgenomen met een scherp prijskaartje: de OnePlus 6T. OnePlus promoot hem nadrukkelijk niet als gaming telefoon, maar daar kan hij uiteraard wel voor gebruikt worden. Weliswaar heeft het scherm geen extra hoge framerates en ontbreken opties als Game Booster. De OnePlus 6T is een solide flagship killer van een Chinees bedrijf dat inmiddels zijn sporen heeft verdiend in de smartphonewereld. Het instapmodel heeft nagenoeg hetzelfde prijskaartje als de Razer Phone 2. Grote verschil is dat je twee keer zo veel geheugen krijgt en de camera’s stukken beter zijn.

Razer Phone 2

Conclusie

De Razer Phone 2 is een opmerkelijke telefoon in het smartphonelandschap. Razer houdt er niet zo’n uitgesproken designfilosofie op na als bijvoorbeeld Asus of Xiaomi. Toch denken we dat slechts een handjevol gebruikers lyrisch zal zijn over de vormgeving. Tegelijkertijd beseffen we ons dat Razer actief is binnen een nichemarkt, bestaande uit een relatief kleine doelgroep. Wellicht dat zij anders denken over het beeldscherm, de speakers, RGB-verlichting en aanverwante aspecten.

Als gaming vlaggenschip heeft de Razer Phone 2 heel wat te bieden. Zo is de kwaliteit van het beeldscherm dik in orde, laten de speakers niets te wensen over en draaien games als een geoliede machine, zeker als je alles op maximaal zet. Als smartphone voor dagelijks gebruik schiet hij op meerdere vlakken ernstig tekort. Zo lopen de temperaturen behoorlijk snel op als je iets basaal doet als video’s streamen of een spelletje spelen. De kwaliteit van de camera’s laat eveneens te wensen over. De extra hoge verversingssnelheid en technieken als UltraMotion zijn top, maar zijn echte stroomvreters. Daarmee worden deze unique sellings points zijn achilleshiel.

De ‘anders-dan-anders’ uitstraling maakt het verleidelijk om de Razer Phone 2 te overwegen als je dagelijkse vlaggenschip. Toch denken we dat je voor hetzelfde geld en minder een betere daily driver in huis haalt. Wel zien we dat Razer duidelijke sprongen voorwaarts heeft gemaakt als je de Razer Phone 2 met zijn voorganger vergelijkt. En dat belooft wat voor de toekomst.

Pluspunten Razer Phone 2

+ Beeldscherm
+ Stof- en waterbestendig (IP67)
+ Geluidskwaliteit Dolby Atmos
+ Software, inclusief Nova Launcher Prime

Minpunten Razer Phone 2

- Design
- Geen koptelefoonaansluiting
- Maximale schermhelderheid
- Warmte
- Batterijduur
- Camera

Razer Phone 2

Review score

6,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden