Vergelijk 3.090.618 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia 10 Plus review

Reviews Sony Xperia 10 Plus review
Door , - 2 reacties

De Sony Xperia 10 Plus is een toestel met een afwijkende formfactor. Is dat in de praktijk handig en wat heeft de Xperia verder nog te bieden? In deze review beantwoorden we deze prangende vragen.

Bij GSMinfo.nl reviewen we een boel telefoons. Over het algemeen lijken die behoorlijk veel op elkaar. Zeker de afgelopen tien jaar is de vormfactor van de smartphone niet of nauwelijks veranderd. De laatste jaren groeide de uniformiteit vrolijk door, tot op het punt dat zelfs wij met meer dan gemiddeld verstand van smartphones, de toestellen soms van een afstandje nauwelijks uit elkaar konden houden. Nou zal dat de komende tijd met de opkomst van opvouwbare smartphones misschien een klein beetje veranderen, maar Sony heeft duidelijk alvast een stap tegen de eenheidsworst gezet.

De stap die Sony heeft gemaakt, is niet eens een totaal onlogische. Immers, toestellen kunnen niet veel groter worden zonder dat ze niet meer door onze mensenhanden bediend kunnen worden. Vandaar ook de opvouwbaarheid. Wel compact, toch een groot scherm. Sony zag een andere oplossing, namelijk eentje in de hoogte. Het gevolg is dat we hier een smartphone reviewen die een 21:9 formaat scherm heeft, dat meer dan twee keer zo hoog is als het breed is. En ja, dat ziet er in het begin best vreemd uit.

Scherm en behuizing

Het scherm van de Xperia 10 Plus is lang. De behuizing is, dientengevolge, ook lang. Maar liefst 168mm hoog om precies te zijn. Tegelijkertijd is de Xperia wel relatief smal. Met 73mm is het toestel ongeveer net zo breed als de Galaxy S10 en iPhone XS. Het scherm is met een diameter van 6.5 inch wel een stuk groter dan eerdergenoemde toestellen, maar die ruimte komt er dus niet diagonaal bij maar zuiver in de hoogte.

Sony Xperia 10 Plus

Behalve de lengte valt de behuizing van de Xperia 10 Plus ook op door zijn materiaalkeuze. Sony heeft een lange traditie bij het gebruiken van mealen of plastic dat lijkt op metaal, beginnend bij de inmiddels behoorlijk bejaarde Xperia T. In de tussentijd gebruikte het Japanse bedrijf ook veel glas, voor de voor- en achterkant. Dat zag er altijd mooi uit, maar bleek wel wat kwetsbaar. Gelukkig is de Xperia 10 Plus aan de achterkant voorzien van een redelijk onverwoestbaar ogend plastic, dat een metaalachtige finish heeft.

Aan de rechterkant van het toestel zitten de gebruikelijke knoppen, die overigens verrassend weinig travel hebben. Er is gelukkig wel een duidelijk klik als je ze indrukt, maar omdat ze zo weinig uitsteken zijn ze op de tast moeilijk te vinden. De ingebouwde vingerafdrukscanner is dat gelukkig niet, al was het handig geweest als die, net als bij vorige Xperia's had gedoubleerd als aan/uitknop. In plaats daarvan zit die knop nu boven de vingerafdrukscanner, wat gezien de lengte van het toestel stiekem behoorlijk hoog is.

Dat is sowieso een fijn bijkomend probleem van deze nieuwe formfactor, de bereikbaarheid van alles wat hoger dan het midden zit. Bij het scrollen maakt dit niet uit, want dat kan je aan de onderkant van het scherm doen. Veel apps en websites hebben echter de navigatie aan de bovenzijde van de interface zitten, wat betekent dat je soms enigszins acrobatische toeren moet uithalen om de telefoon met 1 hand te bedienen. Sony heeft daar wel een paar softwarematige trucjes op bedacht, die we onder het kopje software verder zullen bespreken.

Wat het scherm verder betreft, dat is een waar genot zolang je dus niet bovenin hoeft te zijn met je vingers. Lange WhatsAppberichten van je boze vriend of vriendin kun je in een keer lezen, zonder dat je eindeloos hoeft te scrollen. Uitgebreide Reddit-topics worden inzichtelijk in één oogopslag. De laatste video van Enzo Knol kijken en tegelijkertijd de Youtube-comments lezen én een reactie typen? Op de Xperia 10 Plus kan het. Lang leve die verticale ruimte.

Sony Xperia 10 Plus

En dan hebben we het over video's kijken nog niet eens gehad. Op Netflix zijn films vaak gewoon op 21:9 formaat, wat op de Xperia 10 Plus in een uitstekende filmervaring resulteert. De schermkwaliteit is ruim voldoende om bijvoorbeeld Spiderman: Homecoming in volle glorie te aanschouwen, en het helpt ook dat er nergens zwarte balken te bekennen zijn. Het enige jammere is dat Netflix het houdt bij een HD-resolutie, maar dat mag vooral Netflix worden aangerekend.

Hardware en batterij

De Xperia 10 Plus is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 636-chipset. Dat levert een redelijk vlotte telefoon op, die zich in de dagelijkse werkzaamheden prima weet te redden. Op het beeldscherm is ook relatief eenvoudig multitasking mogelijk, waar je dankzij het hoge scherm veel ruimte voor hebt. Bij zeer intensieve taken kan de Xperia 10 Plus wel wat warm worden, maar nooit op een oncomfortabele manier. Gangbaar is ook de 4GB aan werkgeheugen en 64GB aan opslagruimte.

Je kan wel het opslaggeheugen uitbreiden met een microSD-kaartje, en ook twee sim-kaarten kan je in de Xperia kwijt. Al die dingen zitten achter een klepje aan de linkerzijde van het toestel, dat met je nagels gemakkelijk te openen is. Een snelle simkaart-swap of het plaatsen van een microSD-kaartje is dan ook zo gepiept.

Sony Xperia 10 Plus

De batterij is met 3000 mAh niet echt een grote jongen. Zeker met zoveel schermoppervlak als de Xperia 10 Plus vraag je relatief veel van de batterij. Toch presteert de Xperia heel aardig als het op batterijduur aankomt, al valt in de batterijdetails wel te zien dat vooral het scherm een zware wissel trekt op de gebruiksduur. De standby-tijd is wel op orde; de telefoon gebruikt niet veel stroom als je er niks mee doet. Fijn is ook de Battery Care Mode, die al langere tijd in Xperia-toestellen zit. Daarmee houdt de telefoon rekening met je levenspatroon en laadt het extra langzaam op, wat weer goed is voor de levensduur van de batterij. Snelladen ondersteunt de Sony gelukkig ook, dus áls je wil dat het snel gaat, kan dat ook.

Software

Een nieuw model toestel vraagt ook om een verandering in de manier waarop je het toestel bedient. Gelukkig heeft Sony een aantal trucjes ingebouwd in de software, die de bediening met 1 hand iets eenvoudiger maken. De meest duidelijke exponent daarvan is de Side sense bar. Dat is een dunne strook aan de rechterkan van het scherm, ongeveer ter hoogte van de vingerafdrukscanner. Je kan de plaats, gevoeligheid en snelheid van activatie allemaal aanpassen, maar in den beginne komt het erop neer dat je tweemaal erop tikt om een compact app-menu met een aantal andere handige opties tevoorschijn te toveren.

Een van die opties is een andere manier om het bedienen met 1 hand nog gemakkelijker te maken, die bekend voorkomt. De One-handed mode is het veel eenvoudiger de Xperia 10 Plus te bedienen, omdat de scherminhoud naar de linker- of rechteronderhoek wordt gedrukt, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Het maakt het bedienen met 1 hand wel iets eenvoudiger, maar in de praktijk is het gewoon handiger om twee handen te gebruiken en daar draait het dan ook vaak op uit.

De software is verder precies wat we van Sony kunnen verwachten. Er zijn geen grote verrassingen aangezien we eerdere Sony-toestellen met Android 9 ook al voorbij hebben zien komen. Sony levert een aantal handige apps mee die daadwerkelijk iets toevoegen, en ook een paar apps die zonder meer kwalificeren als bloatware. Al met al bevalt de manier waarop Sony Android vormgeeft wel, maar het blijft toch een beetje een kwestie van smaak.

Sony Xperia 10 Plus

Wat betreft de snelheid valt er weinig te klagen. Er zit geen topchipset in de Xperia 10 Plus, maar toch gaat alles echt vlot en heb je nooit het idee kracht tekort te komen. Wellicht dat de telefoon na een jaar gebruik wat langzamer wordt, maar in de huidige staat valt er echt weinig te klagen. Het is vooral een bewijs dat je geen dikke Snapdragon 8**-serie nodig hebt om een snelle telefoon te hebben.

Camera

Op de Sony Xperia 10 Plus zitten aan de achterkant twee camera's. Dat is voor Sony best een stap, want veel toestellen van de fabrikant negeerden de trend om twee lenzen of meer achterop te plaatsen, volledig. Wellicht had het te maken met het (onbevestigde) gerucht dat de Japanse fabrikant bang was op zijn camera-divisie te parasiteren. Wat de reden ook zij, op de Xperia 10 Plus zijn in ieder geval twee lenzen te vinden. De ene is voorzien van een 12 megapixel sensor, terwijl de andere 8 megapixel heeft en een andere brandpuntsafstand.

In de praktijk zijn de prestaties nogal wisselend te noemen. Zeker, de Xperia 10 Plus kan heel aardige plaatjes schieten en als je een beetje je best doet, is dat ook nog redelijk consistent. Als je een beetje lui bent is het echter niet altijd de beste camera, want in volledig automatische modus krijg je toch soms nog wat minder mooie resultaten. Het is niet zoals bij de echte toptoestellen, dat je zonder op te letten een foto tegen het licht in, bij weinig licht of zonder je hand compleet stil te houden een foto kan maken en dat die er nog steeds goed uitziet.

Dankzij het grote scherm kan je echter wel leuke foto's maken in 21:9 beeldverhouding. Het is even wroeten in de instellingen, want standaard maakt het toestel foto's met een 16:9 verhouding, met 9 megapixel. Offer je 2 megapixel op, dan maak je eenvoudig 21:9 foto's en dat is vooral mooi als je ze later op de telefoon wil terugkijken. Handig voor groepsfoto's is het ook, al is het natuurlijk geen groothoek en zal je verder weg moeten staan.

Xperia foto bloemen Xperia foto iPod Shuffle Xperia foto daalseweg Xperia foto boom Xperia foto boeken Xperia foto Jarno

Prijs/kwaliteitverhouding

Het valt op dat de Xperia 10 Plus-serie niet bepaald de goedkoopste is. Met een aanschafprijs van meer dan 400 euro komen ook de zogeheten Chinese 'flagship killers' in beeld. Een Xiaomi Mi 9 kost bijvoorbeeld maar een fractie meer, maar geeft je daarvoor wel een vlotte chipset en nog meer camerageweld. Tegelijkertijd is er geen enkel toestel op de markt die dezelfde unieke schermverhouding biedt als de Xperia 10, dus wat dat betreft is er weinig concurrentie. Dat unique selling point daargelaten, is er toch nog de nodige concurrentie voor de Sony. Hieronder vergelijken we het toestel kort met een paar van zijn beste alternatieven.

Sony Xperia 10 Plus Xiaomi Mi 9 Nokia 8.1 Samsung Galaxy A70
Beeldscherm 6,50 inch 6,39 inch 6,18 inch 6,70 inch
Resolutie 1080 x 1440 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2280 pixels 1080 x 2400 pixels
Pixeldichtheid 277 ppi 403 ppi 408 ppi 393 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 1,8 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 6 GB 4 GB 6 GB
Interne opslag 64 GB 128 GB 64 GB 128 GB
Camera 12,00 megapixel 48,00 megapixel 12,00 megapixel 32,00 megapixel
Gewicht 180 gram 173 gram 180 gram 183 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 30,00 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 20,00 per maand
Los toestel € 429,00 Niet beschikbaar € 365,00 tot € 367,00 € 359,00 tot € 389,00

Te beginnen met de Xiaomi Mi 9. Dat toestel is vooral opvallend door zijn enorm lage prijs en zeer vlotte chipset. Zoals gezegd valt er voor de gemiddelde gebruiker echter moeilijk verschil te voelen tussen een Snapdragon 855 en de hardware in de Xperia 10 Plus, maar de Xiaomi is erdoor meer future-proof. De camera-setup loopt ook wat uiteen. Het design van de Sony is wel iets soberder en voelt steviger aan, dus daar verliest de Mi 9 wat punten. De Xiaomi is ook een fractie duurder, maar met een prijsverschil van 20 euro is dat niet bepaald significant te noemen.

Een andere goede concurrent is de Nokia 8.1. Waar de Xiaomi nog een heel eigen interpretatie van Android heeft, omarmt de Nokia de layout zoals Google die bedoeld heeft. Dat betekent dus zo goed als geen bloatware, een vlotte Android-ervaring en lekker snel updates. Wat wil een mens nog meer? Qua specificaties loopt de Nokia 8.1 iets uit op de Sony, terwijl de prijs wel wat gunstiger is. Het hoge scherm ontbreekt bij de Nokia uiteraard wel, maar verder weet de Nokia zich dus vrij goed te meten met Sony's toestel.

Tenslotte is Samsung natuurlijk een belangrijke concurrent. Met de Samsung Galaxy A70 heeft het bedrijf uit Zuid-Korea in ieder geval op prijs een belangrijke concurrent in huis. De specificaties ontlopen elkaar ook niet veel, al valt wel op dat je bij de Galaxy meer werk- en opslaggeheugen krijgt. De Galaxy A70 heeft wel 1 nadeel: als je hem nu bestelt, duurt het nog even voordat je het ding in huis hebt. Hij is namelijk pas recent aangekondigd en op moment van schrijven nog niet per direct leverbaar.

Sony Xperia 10 Plus

Conclusie

De Sony Xperia 10 Plus is een opmerkelijk toestel. Het heeft alle goede eigenschappen die we ook al eerder bij Sony-toestellen bemerkten: fijne, vlotte hardware, overzichtelijke software, mooi design en bovendien herkenbaar. Deze telefoon is ook gelijk als Sony te herkennen, maar valt tegelijkertijd op door zijn afwijkende vorm. Het langwerpige scherm is zowel het grootste pluspunt als zijn grootste achilleshiel.

In het dagelijks gebruik is het scherm reuze handig, zeker als je veel op WhatsApp zit, video's kijkt of op websites zit. Het grote, langwerpige scherm maakt al deze taken beter te verteren dan op een 16:9 of zelfs 18:9-scherm. Zodra je echter klaar bent met al deze dingen, moet het toestel terug in je broekzak of tas. In de gemiddelde tas zal de Xperia 10 Plus geen problemen opleveren, maar broekzakken, daar is de Xperia 10 Plus geen fan van. Het gaat, maar niet van harte.

Daarmee kampt de Xperia 10 Plus met hetzelfde probleem als we eerder ook al hadden met de eerste versies van de Galaxy Note-serie. Het formaat is fijn om mee te werken en een crime om mee te nemen. UIteindelijk is het met die Galaxy Note-telefoons wel goed gekomen, dus we hebben goede hoop dat dit uiteindelijk ook het geval zal zijn met de 21:9-verhouding.

Sony Xperia 10 Plus

Specifiek voor de Xperia 10 Plus is dat zowel goed als slecht nieuws. Veel mensen zullen huiverig zijn een toestel aan te schaffen dat niet echt handzaam is, alle softwaretrucjes ten spijt. Tegelijkertijd zal iedereen die langere tijd een Xperia 10 Plus gebruikt, merken hoe handig de nieuwe schermverhouding is. De vraag is of Sony er genoeg van weet te verkopen om de mensen ervan te overtuigen.

+ Scherm van 21:9 werkt heerlijk
+ Software en hardware steekt goed in elkaar
+ Batterij, ondanks beperkte capaciteit, uitstekend

- Niet echt handzaam
- Niet goedkoop

Sony Xperia 10 Plus review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Sony Xperia 10 Plus beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Telfort 24 mnd 150 10000 € 37,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 20000 € 30,00 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia 10 Plus aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden