Vergelijk 2.615.699 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy S10e review

Reviews Samsung Galaxy S10e review
Door ,

De Samsung Galaxy S-serie is een van 's werelds meest succesvolle toestellijnen. Dit jaar breidt de Zuid-Koreaanse fabrikant haar line-up uit van twee naar drie telefoons. Nieuw is de Samsung Galaxy S10e, een compacte variant met kleine concessies en een zachtaardiger prijskaartje.

De Galaxy S-smartphones. Het zijn na de iPhones misschien wel de meest bekende toestellen in de volksmond. Dat is niet zo gek, aangezien Samsung al jarenlang bijzonder degelijke telefoons weet af te leveren in het high-end segment. Natuurlijk is de ene S-telefoon beter gelukt dan de andere, maar echt door de ondergrens is de S-lijn nooit gezakt. Een goed voorbeeld hiervan is de Galaxy S9 en S9 Plus. Weinig spannends ten opzichte van de Galaxy S8 en S8 Plus, maar de nieuwere generatie is nog altijd geen miskoop.

Doordat de Galaxy S10 qua ontwerp opvallend verschilt met zijn voorganger, krijg je al snel het idee dat de nieuwe vlaggenschepen van Samsung een grote stap voorwaarts zijn. Kijken we op papier naar de specificaties, dan valt dat enigszins mee. De grootste verandering is de toevoeging van de Galaxy S10e, een kleinere, goedkopere versie van de reguliere S10. Je kunt de S10e zien als een antwoord van Samsung op de iPhone XR van Apple. In hoeverre dit compacte paradepaardje van toegevoegde waarde is in de Samsung Galaxy S10 line-up? Na een intensieve testperiode vertellen we je er alles over.

Design

In 2019 pakt Samsung het anders aan dan voorgaande jaren wat betreft design. Met de Galaxy S8 deed de Zuid-Koreaanse fabrikant een eerste serieuze poging om (dikke) randen van telefoons te elimineren. Vervolgens werd die succesformule verfijnd met de S9, om dit jaar weer een rigoureuze stap voorwaarts te zetten. Samsung stak nooit onder stoelen of banken dat het geen inkeping op haar Galaxy S-telefoons wilde hebben. Aangezien camera's nog niet door een oled-display heen functioneren, besloot de techgigant om een gaatje in het scherm te maken voor de frontcamera.

Samsung S10e

Je kunt zo je twijfels hebben over het plaatsen van een gat in een scherm, maar wij raakten er zelf al vrij snel aan gewend. Of het beter is dan een notch, daar zijn de meningen over verdeeld. Waar we het op de redactie wel unaniem over eens zijn, is dat Samsung een prachtige Prism White-versie aan ons heeft afgeleverd. De blinkende, glazen achterkant kent een witte kleur, maar in diverse lichtsituaties zie je een lichtblauwe tint. Met afmetingen van 142 x 70 x 8 millimeter is de S10e voor moderne begrippen compact te noemen. In combinatie met een gewicht van 150 gram ligt hij lekker in de hand en is het toestel uitstekend te gebruiken met één hand.

De Samsung Galaxy S10e wordt beschermd door een laag Gorilla Glass 5, waardoor krasjes niet al te snel moeten optreden. Ondanks dat deze beschermlaag welkom is, zouden we zelf al snel een hoesje om de S10e willen plaatsen. Glas is en blijft namelijk glas, en glas is vrij fragiel. Daarbij zouden we het niet kunnen verdragen wanneer deze parel van een telefoon schade oploopt door een val. Aan de achterzijde steekt de camera-opzet een tikkeltje uit, en daaronder vind je het Samsung-logo. De voorkant beschikt over minimale randen, en de speaker voor telefoongesprekken en verdere audio is verwerkt in de bovenste rand.

Samsung S10e

Er is een aluminium frame dat de voor- en achterzijde bij elkaar houdt voor extra stevigheid én glans. De bovenste rand is verrijkt met de ingang van de simkaarthouder met ruimte voor één simkaart plus een tweede simkaart of microSD-kaartje. Rechts vind je een aan/uit-knop met een ingebouwde vingerafdrukscanner. Er is dus geen ultrasone scanner aanwezig. Gelukkig werkt de vingerscanner van de S10e lekker vlot en kun je de scanner in het instellingenmenu diverse functies toewijzen. Denk hierbij aan wel of niet ontgrendelen als het scherm uitstaat, het snelle meldingspaneel naar beneden schuiven en meer. De onderste rand kent een koptelefooningang, usb-c-poort en tweede speaker. Aan de linkerzijde is een Bixby-knop én volumeregelaar present. Als laatste punt in dit kopje is het prettig om te kunnen melden dat de IP68-certificering voor stof- en waterbestendigheid intact is gebleven voor de Galaxy S10e.

Beeldscherm

We hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen dat Samsung al jarenlang fantastische AMOLED-schermen weet te maken. Naast de smartphonemarkt vind je deze ook terug in monitors, televisies en nog veel meer moderne technologie. Bij de Samsung Galaxy S10e verwachtten we dan ook niet anders dan getrakteerd te worden op een kraakhelder scherm. Na onze reviewperiode kunnen we niet anders dan stellen dat de S10e deze hoge verwachtingen waar heeft gemaakt.

Samsung S10e

Het 5,8 inch AMOLED-display met een resolutie van 2280 bij 1080 pixels is een waar genot om naar te kijken. Hoewel de resolutie lager is dan bij de Galaxy S10 en S10 Plus, begrijpen we deze keuze zeer goed. Het scherm is immers kleiner én de S10e is minder prijzig. Je moet wel van heel goede huizen komen om écht verschil op te merken. Wij konden geen individuele pixels spotten. Wel spotten we een fantastisch paneel dat kleuren op een levendige wijze toont, maar niet op een overdreven manier.

Er is een gaatje aanwezig in het scherm van de Galaxy S10e voor de frontcamera. Dankzij het oled-display kun je via een wallpaper hier optimaal 'gebruik' van maken. Denk bijvoorbeeld aan een afbeelding van Star Wars waarbij het cameragat exact rondom het oog van een ruimteschip zit. De minimale schermhelderheid is naar onze mening prima en de aanwezigheid van een blauwlichtfilter is altijd mooi meegenomen. De maximale schermhelderheid zorgt ervoor dat de telefoon enigszins afleesbaar is in fel zonlicht. De automatische schermhelderheid werkt, zeker na een paar dagen, best prima. 

Hardware

De Europese versie van de Galaxy S10e is uitgerust met de Exynos 9820-chipset, een octa-core processor geklokt op 2,73 GHz. In de Verenigde Staten gebruikt Samsung vanwege patentrechten de Snapdragon 855, en in de praktijk moeten de verschillen summier zijn. Dat is prettig, want de Snapdragon 855 is bijzonder rap. In het dagelijks gebruik van de Galaxy S10e valt op dat de Exynos 9820 écht een stukje sneller aanvoelt dan de vorige serie die je terugvindt in de Note 9 en Galaxy S9.

Samsung S10e

Tevens valt het ons op dat er vrijwel geen frameratedrops zijn, waardoor alles lekker soepel verloopt op het display. Er is 6GB RAM aanwezig, en dat blijkt meer dan genoeg te zijn in de praktijk. Gedurende onze reviewperiode waren we in staat om meerdere applicaties draaiende te houden op de achtergrond, zonder dat een van de apps opnieuw haar content moest laden. Van een agressief batterijbeheer lijkt dus gelukkig geen sprake. De S10e komt met 128GB aan intern opslaggeheugen. Dat is doorgaans ruim voldoende. Er blijft na installatie van wat apps ongeveer 100GB over om vrij te gebruiken. Heb je toch extra geheugen nodig? Dan is een microSD-kaartje de beste oplossing. Houd er wel rekening mee dat de plek voor een tweede simkaartje ingenomen zal worden door het geheugenkaartje.

Er zijn zoals hierboven vermeld twee speakers aanwezig in de Galaxy S10e: eentje aan de onderkant en één zit verwerkt in de bovenste rand van het scherm. Samen creëren ze een lekker helder en, indien nodig, hard geluid. Hoewel de compacte S10e logischerwijs de diepte mist zoals de grote Galaxy Note 9 wel heeft, zijn we zeker te spreken over de audiokwaliteit. Ook bedrade headsets klinken prima via de koptelefooningang. Dankzij Dolby Atmos en 'Adapt Sound' kun je de audio perfectioneren. Laatstgenoemde optie vind je terug in het instellingenscherm en creëert de optimale geluidsinstelling. Dit is iets wat we kennen van deHTC U12 Plus en haar usb-c oortjes.

Accu

De Samsung Galaxy S10e is uitgerust met een accucapaciteit van 3100 mAh. Dat is niet bijzonder veel te noemen. De capaciteit wil echter nog niet alles zeggen, aangezien je met diverse zaken rekening moet houden: hoe energiezuinig is de chipset? Wat is de resolutie van het scherm? Hoe agressief beheert de software applicaties en dergelijken? Toch stelt de Galaxy S10e op dit vlak wat teleur. Ben je echt dag in, dag uit bezig op je telefoon? Reken er maar op dat je in jouw geval vaak naar de oplader moet grijpen in de avonduren.

Doe je het wat rustiger aan, dan is 24 uur te behalen. Langer dan anderhalve dag hebben wij het echter niet weten uit te houden op één volle cyclus. Het scheelt dat de accu relatief vlotjes is opgeladen. Doorgaans nam dit proces iets meer dan anderhalf uur in beslag. Geen toptijd, maar wel te overzien. Draadloos opladen is behouden gebleven bij de S10e en functioneert naar behoren. De nieuwe functie 'Wireless Powershare' stelt jou in staat om met de Galaxy S10e andere telefoons op te laden. Ironisch, want wij zijn ervan overtuigd dat de toestellen die ook over deze feature beschikken (Huawei Mate 20 Pro, Huawei P30 Pro) een langere adem hebben dan de S10e en dus eerder de S10e opgeladen moet worden.

Software

De Samsung Galaxy S10e draait uit de doos op Android Pie. Dat klinkt uitstekend op papier, maar bij Samsung moet je daar normaal gesproken altijd een kanttekening of twee plaatsen. De techfabrikant legt namelijk een vrij ingrijpende schil over Android heen. Dit geeft de telefoons van Samsung een eigen uiterlijk, maar erg veel herken je niet meer van Android. Gelukkig vinden we dat met de komst van Samsung One UI een stuk minder erg. Deze softwareschil volgt Samsung Experience op en is doorgaans op alle Samsung-telefoons met Android Pie aanwezig.

Samsung S10e

Met One UI zien Samsung-telefoons met Android er eindelijk volwassen uit. Alles is strakker, eleganter en het loopt allemaal net wat soepeler dan voorgaande softwareschillen. Hoewel de normale interface voornamelijk wit en blauw combineert, is er ook een donkere modus present. Ondergetekende geeft laatstgenoemde modus de voorkeur én is tevens energiezuiniger, want écht zwart heeft geen actieve pixels nodig. Verder is gebruik met één hand gemakkelijker gemaakt. Het merendeel van het instellingenscherm is volledig naar beneden te trekken, waardoor je geen tweede hand nodig hebt om de bovenkant aan te hoeven tikken.

Over het updatebeleid zijn we eveneens vrij positief. De fabrikant zelf meldt dat er maandelijkse beveiligingsupdates voor de Samsung Galaxy S10e moeten verschijnen. Dat is prettig, want zo blijft de telefoon het beste beschermd tegen kwaadwillenden. Dat Samsung haar toestellen jarenlang van updates kan en wil voorzien, blijkt wel uit het feit dat de Galaxy S7 al drie jaar lang wordt ondersteund. Een punt van kritiek is echter dat er wat bloatware aanwezig is, waaronder Facebook en Microsoft Apps. Deze apps kun je wel uitschakelen, maar bij een reset staan ze er 'gewoon' weer op.

Bixby

De grote olifant in de zaal moeten we helaas nog even bespreken. Sinds de komst van de Galaxy S8 zijn alle S-telefoons uitgerust met een Bixby-knop, de persoonlijke assistent van Samsung die nog niet eens Nederlands begrijpt. Alsof dat niet erg genoeg is, blijkt de nutteloze assistent ook nauwelijks te werken met populaire applicaties als Spotify. Wil je bijvoorbeeld een lijstje met gedownloade muziek? Dat kan niet via Spotify. Enkel de gedownloade nummers van Samsung Music herkent Bixby.

Bixby Bixby Bixby

Via het instellingenscherm kun je de Bixby-knop wel zo instellen dat één of twee keer drukken een andere app opent of actie uitvoert. Schakel je Bixby in na twee drukken, dan kun je een andere app openen met één klik of andersom. Ga hiervoor naar het instellingenscherm, tik op geavanceerde functies en vervolgens het kopje Bixby-toets.

Camera

Wanneer we kijken naar de camera-opzet, zien we dat er op dit vlak wederom concessies zijn gemaakt. Zo is er één lens minder aan de achterzijde geplaatst ten opzichte van de Galaxy S10. Heel rouwig zijn we echter niet om het weglaten van de telelens, aangezien de meerwaarde nihil is. Zeker in vergelijking met de groothoeklens die wel op de S10e is gezet. Deze 16-megapixellens heeft een relatief grote beeldhoek en is in staat meer op beeld vast te leggen dan een reguliere lens. 

Galaxy S10e Galaxy S10e Galaxy S10e Galaxy S10e Galaxy S10e Galaxy S10e Galaxy S10e

In de praktijk valt op dat de groothoeklens op zijn best is wanneer je grote landschappen en dergelijken in kaart wil brengen. Schiet je namelijk iets van dichtbij, dan heb je aan de randen relatief meer last van een visoogeffect, waardoor objecten uitgerekt worden. De kwaliteit van de groothoeklens kan echter niet tippen aan de reguliere 12-megapixellens. Deze is prima. De kwaliteit van de plaatjes kan niet tippen aan de toppers van Huawei en Google, maar is zeker sterker dan de OnePlus 6T bijvoorbeeld. Wel betreuren we het dat de aanwezige nachtmodus verre van effectief blijkt, zeker in vergelijking met de concurrentie. De 10-megapixelselfiecamera schiet naar onze mening wel erg zachte portretten. We hadden liever iets scherpere foto's willen kunnen maken, maar voor een Instagramfoto is de kwaliteit ruim voldoende.

Waar de Samsung Galaxy S10e en consorten in uitblinken is zonder meer het schieten van video's. De geschoten beelden zien er lekker scherp uit, en de diverse vormen van beeldstabilisatie verrichten uitstekend werk. Wij hanteren het liefst 1080p met 60 frames per seconde, maar ook filmpjes in 4K met 60 frames per seconde kunnen ons bekoren. Laatstgenoemde modus kan echter rekenen op minder beeldstabilisatie-ondersteuning, waardoor schokkerige beelden het gevolg zijn. Dankzij de toevoeging van HDR10-ondersteuning worden kleuren op een niet overdreven wijze aangedikt, met als gevolg dat het eindresultaat nog meer van je beeldscherm afspat.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Samsung Galaxy S10e is de goedkoopste van de drie Samsung Galaxy S10-telefoons, maar het is en blijft veel geld wat je ervoor over moet hebben. Bij zo een flinke investering loont het zich om ook de alternatieven te bekijken. Wellicht dat er een goedkopere telefoon net zo goed of misschien wel meer voldoet aan jouw eigen eisen. Hieronder hebben we enkele interessante alternatieven voor je op een rijtje gezet.

Samsung Galaxy S10e Apple iPhone XR Samsung Galaxy S10 Huawei P30 OnePlus 6T
Beeldscherm 5,80 inch 6,10 inch 6,10 inch 6,10 inch 6,41 inch
Resolutie 1080 x 2280 pixels 828 x 1792 pixels 1440 x 3040 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2340 pixels
Pixeldichtheid 435 ppi 324 ppi 551 ppi 422 ppi 402 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Apple iOS 12 Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,7 GHz octa-core 2,7 GHz hexa-core 2,7 GHz octa-core 2,6 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 3 GB 8 GB 6 GB 6 GB
Interne opslag 128 GB 64 GB 128 GB 128 GB 128 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 40,00 megapixel 20,00 megapixel
Gewicht 150 gram 194 gram 157 gram 165 gram 185 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Vanaf € 30,00 per maand Vanaf € 25,00 per maand Vanaf € 28,00 per maand Vanaf € 23,00 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 519,00 tot € 699,00 € 527,00 tot € 1.029,00 € 616,00 tot € 1.149,00 € 489,00 tot € 749,00 Niet beschikbaar

Laten we beginnen met de iPhone XR, beter bekend als de 'goedkope' optie van Apple. Op het moment van schrijven kost het alternatief van de techgigant uit Cupertino ruim 100 euro meer dan de S10e. Heel voordelig zullen we de telefoon dan ook maar niet noemen. Qua prestaties is de XR te vergelijken met de XS en XS Max. Zeer positief dus. Ook de enkele 12-megapixelcamera werkt uitstekend en schiet mooie plaatjes. Leg je de schermen van de XR en S10e naast elkaar, dan zie je echter al snel dat het AMOLED-display van Samsungs optie veel mooier is. Ook is het geheugen niet uitbreidbaar en is iOS (de software van Apple-smartphones) een stuk gelimiteerder dan Android.

Een andere interessante optie die je niet per definitie zou moeten uitsluiten is de reguliere Samsung Galaxy S10. Toegegeven, hij is wat duurder. Daarvoor krijg je echter wel een nóg scherper en groter display, meer werkgeheugen en een extra telelens aan de achterzijde. De vingerafdrukscanner bevindt zich achter het scherm. De Galaxy S10e achten wij echter wat makkelijker in gebruik wanneer je kleine(re) handen hebt of altijd één hand wil gebruiken. 

De Huawei P30 is het goedkopere broertje van de Huawei P30 Pro. Alles is net een beetje minder extreem qua specificaties. Zo is het scherm kleiner, zijn er geen gebogen randen aanwezig, en is de periscopische lens ingeruild voor een telelens. Ondanks alle afzwakkingen blijft de Huawei P30 een uitstekende smartphone. Zo is de Kirin 980 lekker rap, is er 'gewoon' een koptelefooningang aanwezig, heb je met 3650 mAh aan accucapaciteit meer dan genoeg sap voor een dag of twee regulier gebruik, én dat alles in een uiterst aantrekkelijke behuizing.

De OnePlus 6T is op het moment van schrijven de goedkoopste optie van alle vermelde telefoons. Hij doet op meerdere aspecten echter niet onder voor zijn duurdere concurrenten. Zo is de 6T onverminderd snel, beschikt hij over een optische scanner achter het scherm én draait hij op de laatste versie van Android 9.0 Pie met daaroverheen het lichte en snelle OxygenOS. Het grote pijnpunt van de 6T blijft echter de camera. Deze schiet best redelijke plaatjes, maar moet het afleggen op dit aspect ten opzichte van de S10e.

Conclusie

Aan het eind van de streep kunnen we moeilijk anders dan concluderen dat de Samsung Galaxy S10e van absolute meerwaarde is in de S10-lijn én het Android-landschap. Voor compacte telefoons die topprestaties leveren kon je lange tijd terecht bij Sony met haar Compact-toestellen, maar die tijd lijkt voorbij. Gelukkig verzacht de Galaxy S10e dit leed, want het kleine vlaggenschip stelt ons absoluut niet teleur. De prestaties zijn vrijwel identiek aan de duurdere broertjes.

Samsung S10e

De concessies die zijn gedaan, daar kunnen we voor een groot deel begrip voor opbrengen. Zo is een QHD+-resolutie op zo een klein scherm wel erg extreem, is een telelens niet per definitie de meest gevraagde cameralens en durven we te stellen dat 6GB RAM meer dan genoeg is voor de meeste gebruikers. Hoewel de foto's net niet het niveau van de prijzige Huawei-vlaggenschepen aantikken, blijven ze nog altijd van hoge kwaliteit.

Wat betreft videoprestaties staat Samsung echter eenzaam aan top in het Android-segment. Het grootste pijnpunt blijft echter de accuduur. Die is simpelweg niet zo heel goed. Zoek je echter naar een compacte krachtpatser? Dan raden we je aan om de accuprestaties door de vingers te zien en blind de Galaxy S10e in huis te halen. 

+ Kraakhelder scherm
+ Lekker rap
+ Prima camera- en nog betere videoprestaties
+ Compact met IP68-certificering

- Bixby, Bixby-knop, en nog eens Bixby
- Accuduur is niet om over naar huis te schrijven

Samsung Galaxy S10e review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Samsung Galaxy S10e beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 30,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 31,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 31,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 37,50 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 42,00 € 0,- Bekijken
Alle Samsung Galaxy S10e aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden