Vergelijk 2.456.932 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei P30 Pro review

Reviews Huawei P30 Pro review
Door , - 2 reacties

Met de zomer op komst wil Huawei er voor zorgen dat je mooie plaatjes kan schieten op vakantie. Daarvoor is de Huawei P30 Pro ontworpen. Met meer camera's dan ooit op een Huawei toestel staat de verbeelding voorop, maar wat kan het toestel nog meer?

Huawei is inmiddels een bekend merk. In Nederland maar ook in de rest van de wereld is Huawei een grote speler en al een tijdje niet meer de underdog. Het bedrijf is begonnen met het produceren en verkopen van budgetsmartphones met nogal aardige specificaties. Die toestellen maken ze nog steeds, maar al een paar maken ze ook wat prijzigere kanjers. Met name de Mate- en P-toestellen worden voorzien van de snelste processoren en de beste camera's die het bedrijf te bieden heeft. Daarop lijkt de P30 Pro geen uitzondering.

Huawei P30 Pro

Bij de P-toestellen legt Huawei al een aantal jaar de volledige focus op de camera. Dat is bij de P30 Pro niet anders. Vorig jaar kwam Huawei met de Huawei P20 Pro, een camera kanjer met maar liefst 3 lenzen. In de Huawei Mate 20 Pro zaten vervolgens ook drie lenzen met net weer wat andere functies. De P30 Pro komt in 2019 met maar liefst 4 lenzen, dat zou hele mooie plaatjes op moeten leveren. Toch zitten er naast de camera's nog veel meer onderdelen aan de P30 Pro. In deze review gaan we alle aspecten van het toestel onder de loep nemen. 

Design

Laten we beginnen bij het eerste dat we tegenkomen als we de doos open doen. Het uiterlijk van de P30 Pro doet elegant aan. Vooral het kleurtje dat we in onze handen hebben gekregen streelt onze ogen. Er zijn haast geen rechte lijnen op het toestel te vinden. Gek genoeg worden de onder- en bovenkant wel vrij abrupt afgevlakt. De P30 Pro blijft niet rechtop staan vanwege de gewichtsverdeling van het toestel, waardoor we maar moeilijk kunnen bedenken waarom deze zijden niet zo zijn afgerond als de zijkanten.

Huawei P30 Pro

Zoals gezegd is de rest van het toestel afgerond. Het beeldscherm aan de voorkant loopt af aan de zijkant. Aan de zijkanten zit een dunne maar stevige metalen rand en daarna loopt het glas aan de achterkant gebogen door. Aan de bovenkant van het toestel zit een IR-blaster waarmee je bijvoorbeeld televisies of camera's kunt bedienen. Aan de onderkant vinden we een usb-c-poort om snel mee op te laden en om oortjes op aan te sluiten. De P30 Pro heeft helaas geen hoofdtelefoonaansluiting. Verder vinden we aan de rechterkant nog de vergrendeltoets en volumeknoppen.

Beeldscherm

Het scherm van de Huawei P30 Pro is groot. Met 6,47 inch heeft de P30 Pro het grootste scherm van alle Huawei's tot nu toe, met uitzondering van de Mate X, maar dat is niet helemaal eerlijk. Het scherm is een oledscherm van Zuid-Koreaanse makelij. Het gaat om een FHD+-display met 2340 bij 1080 pixels. Huawei had hier voor QHD+ kunnen gaan en daarmee een veel scherper beeld kunnen leveren, maar het is bij FHD+ gebleven. Toch is het beeld erg scherp en de kleuren worden ook mooi weergegeven. Bij FHD+ heeft het toestel minder pixels aan te sturen en te verlichten en dat draagt bij aan een langere accuduur. Dat maakt dat we volledig achter deze keuze staan.

Huawei P30 Pro

Het scherm is erg helder en gelukkig gaat de software goed om met de afgeronde hoeken. De kijkhoeken zijn ook erg netjes, je kunt vanuit iedere hoek het scherm goed lezen en er komt geen blauwe gloed overheen, wat nog wel eens wil gebeuren bij oledschermen. Eerder hebben we de vingerafdrukscanner nog niet genoemd. Dat komt doordat deze zich in het scherm bevindt. Je kunt hem dus van de buitenkant niet zien. Wanneer je je vingers op de juiste plaats op het scherm legt kun je het toestel ontgrendelen. Dat gaat aardig snel voor deze redelijk nieuwe technologie.

Software

Een minpuntje aan Huawei's smartphones is over het algemeen de software. Dat wil niet zeggen dat je niet met de software vooruit kunt, maar links en rechts voelt het wel alsof je als gebruiker een beetje wordt tegengehouden. Hoewel Huawei redelijk wat opties beschikbaar maakt om het toestel op je eigen voorkeuren aan te passen, valt dat in het niet bij de overgrote meerderheid van Android-concurrentie. Na een tijdje weet je niet anders en alles went, maar iets meer vrijheid was fijn geweest.

Huawei P30 Pro

De P30 Pro loopt op Android 9.0 met daaroverheen Huawei's schil. In dit geval betreft het EMUI 9.1.0, op het moment van schrijven de nieuwste versie. Wat beveiligingspatches betreft heeft Huawei niet de allerbeste geschiedenis. Dat wil zeggen, tenzij het op de duurdere toestellen aankomt. Toestellen die meer dan 600 euro kosten bij hun lancering worden vaker voorzien van updates, dat geldt dus ook voor de P30 Pro. Huawei doet verder geen beloftes over maandelijks updates. In plaats daarvan krijg je een update wanneer het bedrijf dat nodig acht.

Hardware en accu

Wat hardware betreft hebben we weinig te klagen. De HiSilicon Kirin 980 die in het toestel het rekenwerk voor zijn rekening neemt tikt buitengewoon snel. De processor heeft vier kernen met een kloksnelheid van 2,6 GHz en nog eens vier met een snelheid van 1,8 GHz. Daarnaast heeft het toestel 8GB werkgeheugen beschikbaar waardoor multitasken een droom wordt. Je kunt twee compatibele games tegelijkertijd spelen als je zou willen, en dat zou niet eens problemen geven. 8GB is de gemiddelde hoeveelheid werkgeheugen in goed presterende laptops. Om een lang verhaal kort te maken; de P30 Pro is buitengewoon snel.

De hoge snelheid van het toestel moet natuurlijk ook van stroom worden voorzien. Maar goed dat de P30 Pro een flinke accu heeft gekregen. De accu heeft een capaciteit van 4200 en daar kun je een tijdje mee vooruit. Bij vrij intensief gebruik houden we aan het eind van de dag nog ongeveer 60% over. De software van de P30 Pro is redelijk aggressief in het sluiten van apps en processen die als overbodig worden gezien. Dat is één van de redenen dat het toestel zo lang meegaat op een volle lading, en soms is dat een beetje irritant.

Huawei P30 Pro

Naast dat de P30 Pro bloedsnel op te laden is, is het toestel ook draadloos op te laden. Huawei noemt het zelf Wireless Fast Charging en het betekent dat het toestel met 15 Watt draadloos oplaadbaar is. Theoretisch gezien zou de accu dan binnen twee uur volledig opgeladen moeten zijn, in de praktijk duurt het bij ons iets langer dan twee uur, maar het gaat vooral om het gemak bij draadloos opladen en niet om de snelheid. Je kunt het toestel overigens ook gebruiken om andere draadloos oplaadbare telefoons, oortjes en tandenborstels op te laden.

Camera

De camera is zoals gezegd het hoogtepunt van deze smartphone. De P30 Pro heeft maar liefst vijf ingebouwde camera's, waarvan er zich vier op de achterkant bevinden. Als we aan de voorkant beginnen komen we een 32-megapixelcamera tegen. Deze maakt haarscherpe selfies, compleet met filters en kleurtinten. Die hoef je er dus niet meer bij te voegen op Insta. Dan gaan we verder met de vier camera's op de achterkant. Dat zijn: een 40-megapixel hoofdcamera, een 20-megapixelgroothoeklens, een 8 megapixel tellende periscopische zoomlens en tot slot een ToF-camera.

Al dat camerageweld levert mooie plaatjes op. Het toestel schakelt gemakkelijk tussen alle zoomafstanden. De camera's kunnen van 0,6x zoom tot 50x zoom. Binnen die zoomniveaus zit natuurlijk wel wat kwaliteitsverschil, maar over het geheel zijn de foto's mooi scherp en ook de kleuren worden goed weergegeven. Bij het inzoomen blijft de kwaliteit het hoogst bij de vooraf ingestelde zoomafstanden van 0,6x, 1x, 5x en 10x. Wat hierbij opvalt is dat het beeld goed stabiel wordt gehouden en je dus geen statief nodig hebt.

huatest huatest huatest huatest huatest huatest huatest huatest huatest huatest

Ook in het donker kun je de P30 Pro goed gebruiken. Voor nachtfoto's geldt normaal gesproken dat je een statief nodig hebt omdat de sluiter van de camera langer openblijft. De kunstmatige intelligentie in de P30 Pro houdt het beeld zelf stabiel. Die stabilisatie corrigeert het trillen van je handen om toch een scherpe foto te maken. Het werkt niet zo super wanneer je ronddanst terwijl je een foto maakt met een lange sluitertijd.

Filmen kan de P30 Pro natuurlijk ook. Net als bij het maken van zoomfoto's is het voor filmen erg belangrijk dat het beeld stabiel wordt gehouden, anders kun je niet goed zien wat er gebeurt. Zelfs bij het filmen in 4K blijft het beeld stabiel. Bij het inzoomen tijdens het filmen wordt de stabilisatie wat minder maar nog steeds merkbaar. Buiten foto's maken en filmen heeft de P30 Pro nog allerlei andere functies zoals slowmotionvideo, panorama, timelapse, supermacro en een portretmodus.

Prijs-kwaliteitverhouding

De P30 Pro is een toptoestel, dat heeft helaas als gevolg dat de prijs iets minder top is. Voordat je een duur abonnement afsluit of je nier moet verkopen voor dit toestel samen met een simonly-abonnement, is het dus aan te raden om even te kijken wat er nog meer te koop is. We pakken er een paar smartphones bij die qua prestaties zo dicht mogelijk in de buurt komen van de P30 Pro.

Als eerste pakken we de Samsung Galaxy S10 Plus erbij, de meest recent uitgebrachte concurrent. Qua formaat schelen de twee toestellen haast niet, ook de prijs bij de release ligt dicht bij elkaar. Inmiddels is de S10 Plus echter wat in prijs gedaald maar niet in kwaliteit. De camera's aan de achterkant van de S10 Plus maken steengoede foto's en filmpjes, de processor is erg snel en het scherm zeer scherp. Al met al een geduchte tegenstander.

Als je niet zo veel zin hebt in Android en liever voor de iOS-of-things gaat is de Apple iPhone XS Max misschien iets voor jou. Deze gigant van Apple heeft alles in huis dat je in een smartphone zoekt en meer. Dat mag ook wel, het prijskaartje ligt hoger dan dat van de P30 Pro, en dan is het ook nog aan te raden om rekening te houden met de hoeveelheid geheugen van het toestel. Als je 256GB aan opslaggeheugen wil ben je meer aan het lappen.

Huawei P30 Pro Samsung Galaxy S10 Plus Apple iPhone XS Max OnePlus 6T Huawei Mate 20 Pro
Beeldscherm 6,47 inch 6,40 inch 6,50 inch 6,41 inch 6,39 inch
Resolutie 1080 x 2340 pixels 1440 x 3040 pixels 1242 x 2688 pixels 1080 x 2340 pixels 1440 x 3120 pixels
Pixeldichtheid 398 ppi 526 ppi 456 ppi 402 ppi 538 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Apple iOS 12 Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,6 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,7 GHz hexa-core 2,8 GHz octa-core 2,6 GHz octa-core
Werkgeheugen 8 GB 8 GB 4 GB 6 GB 6 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 64 GB 128 GB 128 GB
Camera 40,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 20,00 megapixel 40,00 megapixel
Gewicht 192 gram 175 gram 208 gram 185 gram 189 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Vanaf € 27,50 per maand Vanaf € 30,50 per maand Vanaf € 36,00 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 498,00 tot € 1.099,00 € 604,00 tot € 1.509,00 € 930,00 tot € 1.429,00 Niet beschikbaar € 645,00 tot € 799,00

Concurrentie van een andere Chinese fabrikant vinden we bij OnePlus. De OnePlus 6T heeft wat vrijere software dan de P30 Pro en tegelijkertijd wat mindere camera's. De 6T heeft prima camera's, maar ze komen niet in de buurt van die van de P30 Pro. Datzelfde kan worden gezegd van de prijs. De OnePlus 6T kost iets meer dan de helft van de P30 Pro en dat met een zeer snelle processor, ruime hoeveelheid werkgeheugen en en keurige accu.

Ook uit de stal van Huawei komt een kanshebber. De Huawei Mate 20 Pro is eind 2018 gepresenteerd met dezelfde processor als de P30 Pro, bijna dezelfde camera-installatie en een evengrote accu als de P30 Pro. Het scherm van de Mate 20 Pro is bovendien scherper. De P30 Pro heeft wat meer werkgeheugen, maar daar zul je niet zo veel van merken. Geen verkeerde deal dus eigenlijk.

Conclusie

De P30 Pro heeft alles wat een smartphone hoort te hebben; een te gekke camera, snelle processor en een accu waar je u tegen zegt. Tegelijkertijd vraagt Huawei ook natuurlijk ook een stevig prijsje voor het toestel. Of het toestel dat waard is verschilt van persoon tot persoon. Wil je ujitstekende foto's maken zonder je compactcamera overal mee naartoe te sjouwen dan zou je kunnen zeggen dat je een telefoon van 600 euro koopt en daarbij een camera van 400 euro.

De P30 Pro is sneller dan je nodig zult hebben. Het voordeel daarvan is dat het toestel nog een hele tijd sneller is dan je nodig zult hebben. Ook de ruime accuduur is iets wat we graag nog een keer aanstippen. Wat heb je aan een smartphone die halverwege de dag aan de oplader moet? Bovendien is het ook wel stoer om je telefoon als powerbank te gebruiken voor vrienden die een wat minder ruime accu hebben.

Huawei P30 Pro

Als je de prijs en de software eventjes zou vergeten dan zou er geen twijfel mogelijk zijn; dan is de P30 Pro dé telefoon voor jou. De software valt prima aan te wennen en binnen de kortste keren weet je niet beter. Aan de prijs kun je niet heel veel veranderen helaas, maar dat wil niet zeggen dat het toestel het niet waard is.

+ Uitstekende camera
+ Ellenlange accuduur
+ Mooi scherm

- Aan de prijzige kant
- Iets te strakke software

Huawei P30 Pro review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Huawei P30 Pro beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 29,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 32,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 32,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 35,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 39,00 € 0,- Bekijken
Alle Huawei P30 Pro aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden