Vergelijk 2.953.497 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Motorola Moto G7 Play review

Reviews Motorola Moto G7 Play review
Door ,

Veel smartphone voor weinig geld, wie wil dat nu niet? Hoewel ze niet op elke hoek van de straat te vinden zijn, presteert Motorola het al jarenlang om met de G-serie telefoons te produceren met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Of de Moto G7 Play ook de moeite waard is, lees je in onze review.

De markt voor telefoons van 150 euro en minder was lange tijd een segment waar weinig mensen naar omkeken. En terecht, want de toestellen voor die prijs waren lange tijd echt niet de moeite waard. Daar is de afgelopen jaren gelukkig verandering in gekomen. Met een beetje goed zoeken heb je een prima midranger van vorig jaar in huis. Heel soms brengt een fabrikant haar telefoon direct voor een uiterst scherpe prijs uit. Een goed voorbeeld hiervan is de Motorola Moto G7 Play.

Op papier is de goedkoopste telg uit de Moto G7-familie prima bepakt. Ten opzichte van de Moto G6 Play, zijn voorganger, lijkt er op sommige aspecten bezuinigd te zijn. Heel gek is dat immers niet; de Moto G6 Play verscheen voor 199 euro op de markt, terwijl de Moto G7 Play een adviesprijs van 149 euro meekrijgt. Vanwege de veelbelovende specs konden we niet wachten om met de smartphone aan de slag te gaan. Na een intensieve gebruiksperiode hebben we hieronder onze Moto G7 Play bevindingen gedeeld.

Design

De Moto G7 Play is een van de weinige telefoons anno 2019 die nog in de buurt komen van wat we ooit een compacte telefoon noemden. Waar veel smartphones vrijwel onmogelijk met één hand te besturen zijn, leent de G7 Play zich hier uitstekend voor. Bovendien weegt het toestel slechts 149 gram. In combinatie met de matte, plastic behuizing voelt de Play zeker niet premium aan, maar voor een adviesprijs van 149 euro is dat ook een lastig streven. Veel belangrijker is dat het mobieltje lekker in de hand ligt. Dankzij de ronde afwerking aan de randen is dat zeker gelukt. Ook is er sprake van een microgeribbelde textuur waardoor de smartphone niet snel ergens van afglijdt.

Motorola Moto G7 Play

De voorkant van het toestel doet ons nog het meeste denken aan de Motorola Moto G7 Power; de notch aan de bovenzijde is een stukje groter dan bij de reguliere Moto G7 omdat er ook een speaker ingepropt zit. Die notch is vrij irritant, aangezien er vrijwel geen ruimte overblijft voor notificaties en dergelijken op de statusbalk. Wat dat betreft waarderen we het ontwerp van de Moto G6 Play meer. Die heeft geen notch maar 'gewoon' een rand aan de bovenzijde. Net als alle G7's is er aan de onderkant een kin aanwezig met daarop de Motorola-merknaam. 

De inkeping is buiten een speaker ook verrijkt met een frontcamera, lichtsensor én flitser. Dat laatste is vrij uniek en vind je vaak niet eens bij high-end telefoons terug. Op de achterkant maakt het kenmerkende camerarondje met daarin één lens en een flitser zijn rentree. Daaronder vinden we de vingerafdrukscanner met Motorola-logo terug. Het sleufje voor de simkaart(en) en microSD-kaart bevindt zich aan de linkerzijde. In de rand aan de bovenkant is een koptelefooningang en microfoonpoort aanwezig. De volumeregelaar en aan/uit-knop bevindt zich aan de rechterzijde, waarvan laatstgenoemde geribbeld is. De onderkant is voorzien van een tweede microfoonpoort en usb-c-ingang. Dat laatste is bijzonder, want doorgaans beschikken goedkope toestellen over een verouderde micro-usb-poort, wat lagere overdrachts- en oplaadsnelheden veroorzaakt.

Beeldscherm

De Motorola Moto G7 Play maakt gebruik van een 5,7 inch scherm. Enkele jaren geleden zouden we een toestel met deze grootte nog phablet noemen, maar vandaag de dag is dat smal. Hoe dat komt? Naast de trend dat smartphones simpelweg groter worden, speelt de beeldverhouding ook mee. De meeste toestellen van voor 2017 maakten gebruik van een 16:9 beeldverhouding. De G7 Play beschikt over een 19:9 verhouding. Hoewel het display wel degelijk 'langer' is geworden, blijft de stijging in de breedte enigszins achterwege. Vandaar dat het apparaat nog altijd handzaam is met één hand.

Motorola Moto G7 Play

Het 5,7 inch-display is een IPS LCD-paneel met een resolutie van 1520 bij 720 pixels. Leggen we de Play naast zijn duurdere broertjes, dan merken we dat er redelijk is bezuinigd op de kwaliteit van het paneel. Het display ziet er vrij koeltjes (blauw) en flets uit vergeleken met de rest. Gezien het prijssegment waar de budgettopper zich in bevindt, achten we de prestaties van het display nog altijd ruim voldoende. Je komt geen gekke vervagingen of iets dergelijks tegen. Wel kun je, als je dicht op het scherm zit, individuele pixels zien.

Ook jammer is de maximale schermhelderheid. Terwijl de minimale schermhelderheid in de late uurtjes enigszins pijnloos te bekijken is in combinatie met de feature 'Nachtverlichting', zal je al snel je hand moeten gebruiken bij fel (zon)licht om het display van de Moto G7 Play af te kunnen lezen. Adaptieve Schermhelderheid is inbegrepen, wat inhoudt dat de telefoon spelenderwijs leert hoe fel jij het scherm wil hebben in diverse situaties. In de praktijk werkte dit bij ons vrij goed en lieten we de functie dan ook aanstaan.

Hardware en accu

Het is vrijwel nooit een goed teken als er meerdere toestellen gelanceerd worden door één fabrikant die dezelfde chipset gebruiken, maar qua prijs erg afwijken van elkaar. Dit is ook het geval bij de Motorola Moto G7 Play en de reguliere Moto G7. Toch waren we in onze Moto G7 review vrij lovend over de prestaties van de normale variant. Terwijl dat toestel over de toonbank gaat voor 249 euro, kost de G7 Play op het moment van schrijven net iets meer dan de helft. Met, op papier, dezelfde basissnelheid. De Snapdragon 632-chipset is geklokt op 1,8 GHz en werkt verbluffend snel voor een budgettelefoon.

Motorola Moto G7 Play

Of je nu Motorsport Manager 3, Head Soccer of Alto's Adventure speelt, dankzij de prima grafische chipset en processor werkt alles lekker vlotjes. Niet altijd op de grafisch meest extreme instellingen, maar dat eisen van zo een goedkoop toestel kan eigenlijk niet. Uiteraard moet Motorola ergens op beknibbelen om de kosten laag te houden, en dat is onder meer gedaan bij het RAM-geheugen. Zo is er slechts 2GB aan werkgeheugen beschikbaar. Dat is niet veel, en zorgt er al snel voor dat applicaties opnieuw geladen moeten worden als je er meerdere op de achtergrond actief probeert te houden. Muziek luisteren via Spotify en tegelijkertijd appjes versturen vormt echter geen probleem. 

Er is 32GB aan intern geheugen beschikbaar en na installatie van wat apps als WhatsApp, Instagram en enkele nieuws-applicaties houd je ongeveer iets meer dan de helft over. Dat is niet enorm veel, maar dit potentiële probleem kun je sowieso omzeilen met een microSD-kaartje. Deze past er ook in als je al twee simkaartjes gebruikt. De speaker aan de voorzijde presteert matig, maar de maximale volumestand kan er mee door. Het geluid via de koptelefooningang werkt naar behoren.

De accucapaciteit van de Motorola Moto G7 Play bedraagt 3000 mAh. Dat klinkt vandaag de dag als niet veel, maar voor een toestel met een HD-scherm hoeft dit geen ramp te zijn. In de praktijk bleek de G7 Play prima in staat om het anderhalve dag vol te houden bij intensief gebruik. Doe je het wat rustiger aan dan is twee dagen of meer zeker mogelijk. Ondanks dat er geen TurboPower-snellaadtechnologie inbegrepen is bij de G7 Play, meldt het apparaat dat er bij het laden met de reguliere adapter 'snel' opgeladen wordt. In de praktijk valt dat tegen: de G7 Play heeft iets langer dan twee uur nodig om van 0 naar 100 procent te gaan.

Software

De software van de Motorola Moto G7 Play is weinig verrassend, en daar is helemaal niets mis mee. De smartphonefabrikant rust haar telefoons uit met een vrijwel schone versie van Android. De enige opmerkelijke toevoegingen zijn de Moto-functies die je terugvindt in de Moto-applicatie. Uit de doos draait de Moto G7 Play op Android 9.0 Pie. Dit is op het moment van schrijven de meest recente versie van Google's mobiele besturingssysteem.

Motorola Moto G7 Play

De Moto-app van de G7 Play is onderverdeeld in Moto Acties en Moto Display. Bij de Moto Acties vind je de meeste features terug. Je kunt hier de volumeknoppen aanwijzen als 'vorige-' en 'volgende-knop' voor muziek wanneer je smartphonescherm uitstaat, een screenshot maken met drie vingers, met twee keer schudden de zaklamp activeert en nog veel meer. Bij Moto Display kun je het interactieve display aanzetten, waardoor je beschikt over een Always On-display. Deze functie toont bij nieuwe notificaties of beweging een minimalistisch scherm waar je je notificaties en de tijd kunt bekijken.

De Moto G7 Play draait op het moment van schrijven op de beveiligingspatch van december 2018. Liever hadden we een meer recente patch gezien, maar gezien de prijsklasse kunnen we hier enig begrip voor hebben. Verder is bekend dat er geen ecosysteemupdates op de planning staan voor de G7 Play, wat betekent dat het toestel officieel de rest van zijn levenscyclus op Android Pie zal blijven draaien. 

Camera

Voor het schieten van foto's houdt de Motorola Moto G7 Play altijd vast aan één cameralens. De achterkant is verrijkt met een 13-megapixellens. Net als bij de G7 Power merken we dat de plaatjes over het algemeen vrij donker ogen. Voor het prijssegment van de Moto G7 Play kunnen we de foto's best waarderen. Toegegeven: een fotoprijs win je er niet mee, maar de geschoten kiekjes zijn, vooral met goede lichtomstandigheden, best het aanzien waard.

Moto G7 Play Moto G7 Play Moto G7 Play Moto G7 Play

Logischerwijs is het resultaat in situaties met weinig licht niet zo heel goed. Wanneer de flitser eraan te pas moet komen, wordt het eindresultaat al snel 'korrelig' en komt en zijn plaatjes minder scherp. Dat is echter vrij normaal bij smartphones, en zeker in dit segment. Aan de voorzijde is een 8-megapixelfrontcamera geplaatst met flitser. Laatstgenoemde komt vooral van pas in de late uurtjes wanneer je geen genoeg kunt krijgen van je eigen gezicht. De kwaliteit is niet heel bijzonder, maar voor mooie zelfportretten zit je sowieso bij de verkeerde telefoon.

In het menu vind je in tegenstelling tot andere Moto G7-telefoons geen AR-stickers, maar wel de mogelijkheid om onder meer panoramafoto's, portretfoto's en slowmotionfilmpjes te maken. Normale video's schiet je in maximaal 4K met 30 frames per seconde. WIj geven normaal gesproken de voorkeur aan 1080p met 30 frames per seconde, aangezien de elektronische beeldstabilisatie dan beter zijn werk doet. Desalniettemin zijn we zeer te spreken over de videokwaliteit. Het merendeel van de telefoons in dit segment presteren niet beter.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Motorola Moto G7 Play biedt op papier veel waar voor zijn geld. De Moto G7 Play kopen bij release vinden we dan ook geen vreemde keuze, maar het kan geen kwaad om je horizon te verbreden. Om een beeld te geven van de mogelijke alternatieven, hebben we hieronder enkele interessante telefoons geselecteerd met een vergelijkbaar prijskaartje. Alle hieronder vermelde telefoons hebben ten opzichte van de G7 Play zowel voor- als nadelen.

Motorola Moto G7 Play Nokia 5.1 LG Q7 Motorola Moto G6
Beeldscherm 5,70 inch 5,50 inch 5,50 inch 5,70 inch
Resolutie 720 x 1512 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 294 ppi 439 ppi 439 ppi 424 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 1,8 GHz octa-core 2,0 GHz octa-core 1,5 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 2 GB 2 GB 3 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 16 GB 32 GB 32 GB
Camera 13,00 megapixel 16,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 149 gram - 145 gram 167 gram
Stand-by tijd - 588 uur - -
Spreektijd - 1140 minuten - -
Met abonnement Niet beschikbaar Vanaf € 11,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 139,00 € 149,00 € 189,00 tot € 249,00 € 175,99

Allereerst nemen we de Nokia 5.1 met je door. De midranger is inmiddels qua prijs gezakt tot een budgettelefoon. Er is een Helio P18-chipset aanwezig met 2GB RAM. Qua snelheid zijn de twee redelijk vergelijkbaar. Grote verschillen met de G7 Play zijn er op dat gebied niet. Wel is het design anders, naar onze mening iets meer premium afgewerkt. Ook is er geen inkeping aanwezig. Het grootste voordeel ten opzichte van Motorola's budgetoptie is de software-ondersteuning. De Nokia 5.1 neemt deel aan het Android One-programma, wat betekent dat de telefoon twee ecosysteemupdates en drie jaar lang beveiligingsupdates krijgt.

De LG Q7 is halverwege 2018 op de markt verschenen met 349 euro als adviesprijs. Dat was echter aan de veel te hoge kant. In onze review melden we dat de middenmoter wel het uiterlijk heeft van een premium telefoon, maar dat het qua voordelen al snel ophoudt. Zo is hij redelijk krasgevoelig, had ons exemplaar last van een flikkerend scherm en is de software niet onze favoriet. Nu de Q7 inmiddels minder dan de helft kost, raden we hem vooral aan wanneer je een mooie telefoon met prima camera wil kopen voor weinig geld.

Als laatste alternatief hebben bespreken we de Moto G6, afkomstig uit de koker van Motorola zelf. De midranger is medio 2018 gelanceerd en maakt gebruik van prima specificaties. De Snapdragon 450 is weliswaar op papier minder goed dan de Snapdragon 632 van de G7 Play. Er is 1GB RAM meer aanwezig, waardoor multitasken iets vloeiender moet werken. Het display is Full HD+ en dus scherper dan de Play. Uit de doos draait de Moto G6 op Android Oreo, maar een Android Pie-update wordt (op het momen van schrijven) binnenkort verwacht.

Conclusie

De Motorola Moto G7 Play is hét bewijs dat een goedkope smartphone helemaal niet traag hoeft te zijn. De Snapdragon 632 doet zijn ding en stelt ons zeker niet teleur. Gebruik je niet veel applicaties tegelijk, dan valt de 2GB aan RAM te overzien. Een ander groot pluspunt van de Moto G7 Play is de accuduur. Hoewel 3000 mAh vandaag de dag niet bijzonder veel is, heeft Motorola's budgettoestel een vrij lange adem. Dat komt onder meer door de lage resolutie van het scherm.

Motorola Moto G7 Play

Het display is eveneens een kritiekpuntje, misschien wel het minst aantrekkelijke aspect van deze telefoon. De scherpte en algemene kwaliteit van het gebruikte paneel is simpelweg niet super, en de inkeping maakt het beeld er niet praktischer op. Verder vinden we het jammer dat er vrijwel geen software-ondersteuning in de planning staat, maar er moeten immers ergens concessies gedaan worden. Gelukkig is de softwareschil uit de doos prima. Wegen we alle plussen en minnen tegen elkaar af, dan concluderen we dat de Motorola Moto G7 Play een snelle budgettelefoon is die voor weinig geld jou jarenlang kan bijstaan.

+ Lekker compact
+ Vlotte prestaties
+ Veel smartphone voor weinig
+ Prima accuduur

- Irritant grote inkeping
- Matig display

- Geen ultieme multitasker
 

Motorola Moto G7 Play review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden