Vergelijk 2.555.799 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus review

Reviews Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus review
Door ,

De Moto G-serie staat al jaren zijn mannetje in het middensegment. Moederbedrijf Lenovo houdt nog altijd vast aan deze toestellijn met een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Of de sleet er al een beetje op begint te komen bij de nieuwste G7? Dat lees je in onze Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus review.

Motorola, het is een merknaam die bij veel consumenten de nodige nostalgie oproept. Helaas heeft het smartphonetijdperk van de ooit o zo sterke telefoonmerk weinig goeds meegebracht. Na een verwoede poging van Google is vandaag de dag Lenovo eigenaar van Motorola. Ondanks alles produceert het bedrijf er lekker op los. Alleen al vorig jaar tellen we maar liefst tien Moto-smartphones. Drie daarvan behoorden tot de G-serie: de Moto G6, Moto G6 Play, en Moto G6 Plus.

Alle Moto G's delen met elkaar dat ze voor hun prijs uitstekende specificaties leveren. In 2019 heeft Motorola het voor elkaar gekregen om maar liefst vier Moto G-toestellen uit te brengen. De Moto G7 Play is het goedkope instapmodel, de Moto G7 Power is een echte duurloper met zijn gigantische accu, en voor een relatief laag bedrag biedt de Moto G7 Plus optische beeldstabilisatie aan. Houden we over, de gewone Moto G7. Op het eerste oog is er niet een eigenschap die er met kop en schouders uitsteekt. Of dat ook meteen zijn kracht is, lees je hieronder.

Omdat de Moto G7 Plus maar op zo weinig punten verschilt van de Moto G7, kan deze review ook voor de meeste onderdelen gelezen worden als een review van de Moto G7 Plus. Op de gebieden waar de toestellen duidelijk van elkaar afwijken, hebben we een aparte sectie geschreven over de Plus. Dat vind je dus bij de camera, de hardware en de prijs/kwaliteitsverhouding. 

Design

De Moto G-toestellen van vorig jaar waren prima apparaatjes om de hele dag tegenaan te moeten kijken. De Motorola Moto G7 doet echter niet onder. De grootste veranderingen zijn: de totale lengte van de telefoon én de vorm van het scherm. In plaats van een rechthoekig scherm maakt de G7 gebruik van een regendrupnotch. Hierdoor heeft de gebruiker in theorie meer schermoppervlak tot zijn beschikking, omdat de ruimte naast de notch gebruikt kan worden voor de notificatiebalk. In de praktijk uitermate handig, al had de 'drup' een millimeter of twee minder diep gemogen. Ook de kin met Moto-merknaam had niet gehoeven.

Motorola Moto G7

Het valt al snel op hoe ontzettend premium deze telefoon aanvoelt. Dat komt door een veelvoud aan kleine tweaks, waarvan de meest belangrijke zonder twijfel als volgt zijn: de schuine afwerking aan de achterzijde voor meer ergonomische grip, de metalen randen die de voor- en achterkant aan elkaar houden, en de ontzettend mooie, glazen afwerking met het Motorola-logo aan de achterkant. In het logo zit een lekker rappe vingerafdrukscanner verwerkt. Het achterwerk van de Moto G7 wordt zoals verwacht voorzien van een 'gezichtje'. Het gaat hier om een dubbele camera-opzet die er uitzien als oogjes, en daaronder de flitser om het gezichtje een mond te geven. Verder is de achterkant lekker schoon gehouden, op een enkel puntje voor de microfoon na.

Aan de voorkant is er een speakergrill te zien boven de notch voor telefoongesprekken. Tevens is er een lichtsensor geplaatst aan de bovenzijde, maar deze is vrijwel onzichtbaar. De linkerrand is vrijgehouden van knopjes, terwijl de rechterzijde beschikt over zowel een volumeregelaar als aan/uit-knop. Laatstgenoemde is geribbeld, waardoor je makkelijker onderscheid tussen de twee kunt maken. Aan de bovenkant is wederom een microfoongaatje te spotten. Daarnaast vind je simkaartsleuf terug, met ruimte voor twee simkaarten én een microSD-kaartje. De onderzijde is verrijkt met een koptelefooningang, usb-c-poort en een enkele speaker.

Beeldscherm

De Moto G7 is iets groter dan zijn voorganger, de Moto G6. Toch is het verschil een stuk kleiner dan je op het eerste oog zou denken. Dit komt vanwege het uitgerekte scherm waarover de G7 beschikt. In plaats van een 18:9 beeldverhouding is er nu een 19:9 beeldverhouding aanwezig. Het 6,2 inch-display van de Moto G7 is dus lekker lang, zonder onhandig groot te worden in de breedte. Eenhandig gebruikmaken van het apparaat blijft voor sommige handjes wat te veel gevraagd, maar dat mag de pret niet drukken.

Motorola Moto G7

In de praktijk zijn we aangenaam verrast door het scherpe paneel van de G7. Een display met een Full HD+-resolutie van 2270 bij 1080 pixels is op papier meer dan voldoende voor een midranger, maar in de praktijk kan deze positieve eigenschap alsnog verdoezeld worden door een kwalitatief laag paneel te gebruiken. Dat is hier absoluut niet het geval. Kleuren worden op een mooie en levendige wijze weergegeven. Uiteraard is het LCD-scherm niet in staat om net zulke intense beelden op te wekken als een oled-scherm, maar die technologie is voornamelijk bestemd voor duurdere telefoons.

In het instellingenscherm kun je verder zelf instellen hoe kleurrijk de G7 beelden moet weergeven. De minimale schermhelderheid stemt ons tevreden. In de avonduurtjes kun je, zeker in combinatie met de inbegrepen nachtverlichting, zonder intense pijn aan je ogen op te wekken. De maximale schermhelderheid stelt ons echter teleur. Het zonlicht hoeft niet eens heel fel te zijn om de content op het display onleesbaar te maken. De automatische schermhelderheid werkt wel naar behoren, en leert door constant te finetunen hoe fel jij het scherm wil hebben in diverse lichtomstandigheden. 

Hardware en accu

De hardware van de Moto G7 liet ons in eerste instantie verbaasd achter. De gebruikte chipset vinden we namelijk ook terug in de Moto G7 Play, die maar liefst 100 euro minder kost. Dan zou je wel een verschil in processor verwachten. Hoewel dat niet het geval is, zijn we nog altijd bijzonder enthousiast geraakt van de Moto G7 wat betreft hardware. De Snapdragon 632 is geklokt op 1,8 GHz. Klinkt misschien wat traag, maar zo voelt het absoluut niet. Hij reageert lekker vlotjes, laadt zonder problemen apps, en multitasken is ook mogelijk.

Motorola Moto G7 Plus

Alle spelletjes zijn speelbaar op de Moto G7, maar verwacht niet dat hij een zware game als BB Racing op de maximale grafische instellingen soepel kan laten draaien. Het gemak van het multitasken gebeurt aan de hand van maar liefst 4GB RAM. Een veelvoud aan apps is voor Moto's toppertje een eitje. Standaard is er 64GB aan intern opslaggeheugen inbegrepen, waarvan je ongeveer 43GB overhoudt na installatie van enkele apps en spelletjes. Blijkt dit niet genoeg te zijn, dan kun je de capaciteit uitbreiden aan de hand van een microSD-kaartje. Zelfs met microSD-kaartje is er nog ruimte over voor een tweede simkaart. Handig voor dual-sim gebruikers.

De Motorola Moto G7 beschikt over een enkele speaker voor audio- en videocontent aan de onderzijde, en is in staat om een flink volume te bewerkstelligen. De kwaliteit ervan is wel oké. Zolang je niet verwacht een vervanger van je stereoset in huis te halen, kan de G7 ermee door. Storender vinden we dat het minimale volume van de midranger best hard is. Vooral in de nachtelijke uurtjes wanneer je niemand wil wakker maken is dit vrij irritant. De audio via de koptelefooningang klinkt prima, en de inbegrepen Dolby Audio-feature krikt de audiokwaliteit ietsjes omhoog.

Motorola Moto G7 Plus

Over naar de accu. Vooraf vreesden we dat de 3000 mAh aan accucapaciteit voor krappe situaties zou zorgen, maar het tegendeel blijkt waar. Bij intensief gebruik (5 à 6 uur schermtijd) met heel veel WhatsAppen en gamen blijkt de G7 in staat om ons een hele dag bij te staan. De middenmoter heeft zelfs nog 20 tot 30 procent accusap over aan het einde van een vermoeiende dag. Een ander voordeel is de TurboPower-technologie. In combinatie met de bijgeleverde adapter is de G7 binnen 1 uur en een kwartier vrijwel volledig opgeladen via de usb-c-ingang. 

Over de Moto G7 Plus

In de Moto G7 Plus zit een net iets andere chipset dan in de 'reguliere' G7. Je kan je afvragen of je dat in de praktijk merkt; wij konden geen verschil in prestaties ontdekken. Met een Snapdragon 636 heb je wel een iets betere videochip dan de Moto G7 dus in theorie zou je beter spelletjes moeten kunnen spelen op de Plus. Aangezien de kloksnelheid van beide processoren wel gelijk is (op 1.8 GHz) zal je echter qua performance zo goed als niets merken van de nieuwe chipset.

Software

De Motorola Moto G7 draait uit de doos op Android 9.0 Pie. Hoewel het er uitziet als een schone versie van Android, heeft Motorola er een heel dunne schil overheen gelegd. De meest ingrijpende aanpassing is de toevoeging van de diverse Moto-features. Deze zijn onderverdeeld in Moto Acties, Moto Display en Moto Spraak. Via Acties kun je via diverse gebaren gekoppelde acties uitvoeren. Denk hierbij aan een screenshot maken door met drie vingers over het scherm te gaan, twee keer schudden om de zaklamp te activeren en ga zo maar door. Digitaal Welzijn is tijdens onze reviewperiode ook opgedoken op de G7, en werkt prima.

Motorola Moto G7

Veruit de meest interessante toevoeging is het Moto Display. Wanneer het scherm uit is, licht het display lichtjes op om meldingen weer te geven aan de hand van haar eigen always on-display. Door het app-logo ingedrukt te houden, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een WhatsAppje te openen, of een volgend nummer af te spelen. Bijzonder handig, en in de praktijk werkt het prima. Moto Spraak wordt helaas nog niet ondersteund in Nederland. Deze feature zou oproepen en berichten kunnen voorlezen.

Verder vinden we het prettig dat er niets van bloatware aanwezig is op de Moto G7. Daardoor houd je lekker veel ruimte over voor eigen apps. Een ander opmerkelijk punt is dat het scherm langs de notch niet zwart te kleuren is. Wel kun je via ontwikkelaarsopties het hele gedeelte naast de notch uitschakelen, waardoor je minder schermoppervlak overhoudt maar vrijwel geen notch meer ziet. Op het moment van schrijven draait de telefoon op de beveiligingspatch van december 2018. Motorola garandeert twee grote ecosysteemupdates, waardoor je tot en met Android R nog mee zou moeten kunnen maken met de G7. 

Camera

Zoals gezegd is de Motorola Moto G7 uitgerust met twee camera's aan de achterzijde. De primaire lens is een 12-megapixelexemplaar met voorspellende autofocus. Deze wordt bijgestaan door een secundaire 5-megapixellens. Laatstgenoemde is geen gewone camera, maar een dieptesensor die de telefoon in staat stelt om een scherptediepte-effect te bewerkstelligen. Handig wanneer je ergens specifiek de focus op wil leggen.

Moto G7 Moto G7 Moto G7 Moto G7

De Moto G7 schiet best prima plaatjes. Verwacht geen superscherpe kunstwerken met enorm veel detail, maar op het eerste oog stemmen de prestaties ons tevreden. De kleuren worden goed weergegeven, en de dieptesensor doet goed zijn werk bij portretfoto's. De 8-megapixelfrontcamera schiet iets donkerdere foto's en wat minder scherp, maar vinden we voor een midranger nog altijd meer dan voldoende. 

Bij het maken van video's heb je de optie om in 4K met 30 frames per seconde te filmen. Klinkt leuk op papier, maar in de praktijk doet het, vooral op een groot scherm, pijn aan je ogen. De elektronische beeldstabilisatie lijkt vrijwel uitgeschakeld in deze modus, waardoor wij het gehouden hebben op 1080p met 30 frames per seconde. Overal kunnen we hetzelfde stellen als over de fotokwaliteiten van de G7: prima, maar niets bijzonders. Je koopt de G7 simpelweg niet vanwege zijn camera, maar het is fijn om een redelijke digitale scherpschieter bij je te hebben.

Over de Moto G7 Plus

De camera op de Moto G7 Plus heeft iets dat de normale Moto G7 moet ontberen: een optische beeldstabilisatie. Dat betekent dat je minder snel een bewogen foto hebt en dat het bij video's schieten lijkt alsof je de smartphone op een standaard houdt. Optische stabilisatie werkt tot aan Full HD met 30 frames per seconde. Soepel foto's schieten gaat dan ook relatief eenvoudig bij de Moto G7 Plus, al vinden we het kwaliteitsverschil met de reguliere Moto G7 niet denderend.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Motorola Moto G7 is naar onze mening met een adviesprijs van 249 euro al bijzonder scherp geprijsd. De middenmoter bevindt zich in een overvol segment, waardoor je kunt spreken van veel concurrentie. Hieronder hebben we enkele interessante alternatieven voor je uitgezocht die kunnen concurreren met de Moto G7. Alle telefoons die we hieronder behandelen hebben zowel zijn voors als tegens ten opzichte van de Motorola.

Motorola Moto G7 Motorola Moto G7 Plus Honor 8X Samsung Galaxy A7 (2018) Nokia 7 Plus
Beeldscherm 6,24 inch 6,24 inch 6,50 inch 6,00 inch 6,00 inch
Resolutie 1080 x 2270 pixels 1080 x 2270 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2220 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 403 ppi 403 ppi 396 ppi 411 ppi 402 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 1,8 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 64 GB 64 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 16,00 megapixel 20,00 megapixel 24,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 174 gram 172 gram 175 gram 168 gram 183 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 249,00 € 279,00 € 249,00 tot € 279,00 € 255,00 tot € 258,00 Niet beschikbaar

Allereerst nemen we de Honor 8X met je door. Net als de Moto G7 beschikt hij over een Full HD+-scherm, is er een lekker rappe chipset aanwezig in de vorm van de Kirin 710, én zijn we zeer te spreken over de accuduur van de middenmoter. De 8X maakt gebruik van Android met daaroverheen EMUI, Huawei's eigen schil die ook gebruik wordt door submerk Honor. Daardoor ziet Android er heel anders uit dan op de Moto G7. Diverse features en instellingen zijn door elkaar gehusseld, en over het algemeen ziet alles er intens uit qua kleurtjes. 

Een tweede interessante optie is de Samsung Galaxy A7 (2018). De A7 valt op vanwege zijn trio aan camera's aan de achterzijde, maar je blijft vooral hangen bij deze midranger vanwege het mooie AMOLED-scherm. Heel bijzonder zijn de camerakunsten namelijk niet. Er is wel een groothoeklens aanwezig, maar verwacht geen kwalitatief hoogstaande plaatjes. De selfiecamera is wel prima. Over Android legt Samsung haar eigen Experience-schil. In combinatie met de toch al niet razendsnelle chipset is hij wel wat trager dan de G7.

Als laatste alternatief nemen we de Nokia 7 Plus met je door. De Nokia 7 Plus draait op een volledig schone versie van Android. Een ander voordeel is de aanwezigheid van Android One, wat gebruikers ervan verzekert dat de telefoon twee ecosysteemupdates en drie jaar beveiligingsupdates krijgt (vanaf de release). Ook is de smartphone uitgerust met de Snapdragon 636, die qua prestaties redelijk vergelijkbaar is met de Snapdragon 632 van de Moto G7. De accuduur is nog iets beter van de 7 Plus, maar het laden duurt daarentegen weer een tikkeltje langer.

Conclusie

Na het lezen van de Motorola Moto G7 en Moto G7 Plus review zal het je vast niet ontgaan zijn dat we uiterst positief zijn over deze twee prijstoppers. Motorola heeft wederom twee uitstekende midrangers op de markt gezet. Waar we de Moto G7 'gewoon' aanprijzen vanwege zijn allround prestaties, doet de Moto G7 Plus daar nog een schepje bovenop aan de hand van zijn camerakwaliteiten. 

Motorola Moto G7

Beide Moto's draaien op een vrijwel schone versie van Android. In combinatie met hun rappe processors zijn ze lekker snel en is er meer dan genoeg opslaggeheugen over voor de eindgebruiker om er jaren tegenaan te kunnen. Hoewel we eerst wat huiverig waren voor een matige accuduur, blijkt na intensief testen dat het batterijmanagement van Motorola prima is. De Moto G7 is in staat om je bij regulier gebruik een mooie anderhalve dag bij te staan. Al met al zijn de Moto G7 en G7 Plus twee prima midrangers die je (bijna) op blind vertrouwen aan kunt schaffen.

+ Robuust en elegant design
+ Vrijwel schone versie van Android
+ Rappe prestaties
+ Optische beeldstabilisatie (Moto G7 Plus)
+ Snellaadtechnologie

- Zeer diepe notch had niet gehoeven
- Minimale audiovolume is te hard

Motorola Moto G7 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerde toestellen

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden