Vergelijk 3.073.398 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

RugGear RG650 review

Reviews RugGear RG650 review
Door ,

Maak je om de haverklap extreme situaties mee? Vul je de weekenden het liefst met zware klussen of intense mountainbiketochten? Dan krijgt je telefoon flink wat te verduren. RugGear komt met de oplossing in de vorm van de RG650.

"Een smartphone is een breekbaar stukje moderne technologie en daar moet je voorzichtig mee omgaan." Daar zijn de mensen bij RugGear het helemaal niet mee eens. De smartphones van RugGear kunnen wel tegen een stootje en zijn voornamelijk gemaakt om een stevige portie misbruik te weerstaan. De naam RugGear is een contaminatie van Rugged en Gear. Dat geeft aan de de telefoons van het Chinees-Duitse bedrijf ook echt gebruiksvoorwerpen zijn.

Dat gaat op papier ook op voor de RG650. Het is, vergeleken met ander RugGear-smartphones, een toestel waar weinig franje aan zit. Het toestel is er vooral voor gemaakt om te overleven in barre omstandigheden zoals onder water, in de koude sneeuw of in de kurkdroge woestijn. We zullen niet in staat zijn om al die omstandigheden daadwerkelijk uit te proberen, maar we gaan ons uiterste best doen om in de buurt te komen.

Design

De RG650 ziet er wat anders uit dan de meeste smartphones die we in onze handen krijgen. Je kunt in één oogopslag zien dat het toestel gebouwd is om wat extremere omstandigheden door te maken dan de gemiddelde gsm. De achterkant van het toestel heeft een soort koolstofvezelprint waardoor het er stoer uitziet. Het voelt aan als een mix tussen plastic en rubber, maar bovenal voelt het aan alsof je er een spijker mee in een plank kan slaan. Onder aan de achterkant zitten kleine gaatjes in het plastic zodat het geluid uit de speaker naar buiten kan. Hoger op de achterkant zitten nog het RugGear-logo, een camera en een flitser.

RugGear RG650

Aan de bovenkant van het toestel zitten een paar bumpers op de hoeken, dat helpt de RG650 beschermen bij het vallen. Tussen die bumpers in zitten nog een paar bultjes en achter één van die bultjes zit de koptelefoonaansluiting verstopt. Deze zit standaard dicht zodat de aansluiting wordt beschermd tegen water en stof. Aan de linkerkant van het toestel zit een ingang voor de simkaart, eveneens verstopt achter de kapjes. Vlak daaronder zit een opvallend gele knop. Deze knop is in te stellen hoe je zelf wil, waarover later meer.

De onderkant van het toestel biedt ruimte aan de microfoon zodat je jezelf ook verstaanbaar kunt maken tijdens telefoongesprekken. Naast dat microfoontje zit er nog een micro-usb-aansluiting om het toestel mee op te laden. Aan de rechterzijde van het toestel zitten nog drie knoppen; twee volumetoetsen en een vergrendeltoets. De voorkant van de RG650 wordt omlijst door een gele rand, dan weet je precies waar je kijken moet. Om het scherm heen zitten een paar dikke randen die ongetwijfeld te maken hebben met de duurzaamheid van het gehele toestel.

Display

Het beeldscherm van de RugGear is niet gemaakt om je mediacontent in de scherpste resolutie naar je ogen te brengen. Dat zie je ook. De resolutie van het scherm telt 1440 bij 720 pixels, ook bekend als een HD+-resolutie. Normaal gesproken is dat nog een redelijk scherpe resolutie Over het scherm is een dikke plastic laag gelegd om het toestel te beschermen tegen valschade en eventuele scheuren. Doordat het scherm zo goed is ingepakt lijkt het onder meerdere omstandigheden geen HD+-resolutie te hebben.

Ondanks de dikke laag die op het scherm ligt, zijn de kijkhoeken erg goed. Je kunt vanuit vrijwel alle hoeken, aan de voorkant van het toestel, het scherm goed aflezen. Het scherm is over het algemeen wel een beetje dof, maar nog wel leesbaar in de volle zon. Je zult echter geen films kunnen kijken in het zonlicht, daar wordt het scherm niet helder genoeg voor. RugGear heeft er voor de zekerheid een screenprotector op zitten. Toch wel handig, dan is er ook geen kans dat je bubbeltjes onder de protector krijgt.

RugGear RG650

Hardware

De RugGear RG650 heeft als processor een MediaTek MTK6739WW, een processor die we niet al te vaak tegenkomen. Deze processor is geklokt op 1,5 GHz en deze wordt ondersteund door 2GB werkgeheugen. Je merkt wel dat snelheid niet het beste aspect is van dit toestel. Doorgaans valt het wel mee maar op sommige momenten is de RG650 ronduit traag te noemen. Gelukkig is allesverzengende snelheid niet waar je dit toestel voor zou kiezen. Het toestel is voorzien van 16GB opslaggeheugen en dat is eigenlijk net te weinig in 2019. Wel is dit geheugen uit te breiden met een microSD-geheugenkaart.

Naast de rekenkamer is er nog meer hardware aanwezig. Het toestel beschikt ook over een flinke accu. Deze accu heeft een capaciteit van maar liefst 4200 mAh, dat is net zoveel als de Huawei Mate 20 Pro, een toestel dat een behoorlijke tijd meegaat op één acculading maar wat meer verbruikt. Dat zou moeten betekenen dat de RG650 het een flinke tijd volhoudt. Dat blijkt zeker zo te zijn en wat ons betreft heb je het meest aan een smartphone die je ook goed kunt gebruiken na een lange dag.

Software

De software die RugGear op het toestel laat draaien is een nette, kale versie van Android. Specifiek draait de RG650 op Android 8.1 Oreo. Deze versie van Android is inmiddels bijna anderhalf jaar oud maar toch voelt deze niet verouderd. De softwared an sich werkt naar behoren en alles staat waar we het zouden verwachten. Naast de standaard apps die Google met haar software meelevert, heeft ook RugGear zelf een paar apps op het toestel gezet voor ze de RG650 in het doosje stopten.

RugGear RG650

Eén van die apps is Customkey, daarmee kun je grote gele knop aan de zijkant van het toestel instellen hoe je maar wil. Dat wil zeggen, tot op zekere hoogte. Je kunt de knop instellen om iedere app die je wil te openen, maar je kunt hem ook gebruiken om een noodsignaal te sturen naar vooraf ingestelde contacten, om Bluetooth, Wi-Fi of GPS in- of uit te schakelen.

Wat we ook nog zien staan is LWP, dat zei ons eerlijk gezegd niets en toen we de app opende  werd ons om een pincode gevraagd. Na een flinke berg verwarring en onderzoek zijn we er achter gekomen dat deze app gebruikt kan worden wanneer een (professionele) klusser afgezonderd werkt. Lone Worker Protection maakt het mogelijk om de RG650 aan te sluiten op een bestaand netwerk waarmee mensen in gevaarlijke situaties in de gaten gehouden worden.

Survival

Overleven kun je zeker met het toestel. Of je nou een levensreddend telefoontje moet plegen, of je moet en zal die selfie maken aan het eind van een festivalweekend waar je je telefoon niet hebt kunnen opladen; de RG650 is er voor je. Het toestel kan een duik in water, sneeuw of bier overleven en zelfs als je met het toestel overgooit hoef je je geen zorgen te maken. Dat zijn precies de situaties waar de RG650 in uitblinkt.

Het toestel is misschien niet razendsnel en het heeft geen 6 camera's, maar de RugGear blijft het doen, hoe dan ook. De accu gaat lang mee en dat maakt het toestel uiterst geschikt voor een festivalganger of voor fervente kluspro's die, tegen de planning in, een langere dag maken. Het Toestel heeft allerlei certificeringen maar het komt erop neer dat de RG650 niet gauw kapot gaat.

Camera

Zoals eerder al een beetje is gezegd, heeft de RG650 geen geweldige beeldvanger. Het toestel heeft een 8-megapixelcamera als hoofdcamera. De selfiecamera is er een van 2 megapixels. De camera's vormen dus niet echt concurrentie voor andere smartphones in deze prijsklasse. De camera-interface is overzichtelijk maar wel viel ons iets op. Het toestel is voorzien van EIS, of Electronic Image Stabilization, kan automatisch foto scenes herkennen zoals macro of 'laag licht', maar deze instellingen moet je wel eerst zelf aanzetten.

RugGear RG650

Helaas worden de foto's er niet snel beter op. Het nemen van een foto gaat sneller en het resultaat verbetert iets, maar niet echt noemenswaardig. Je kunt de camera van de RG650 gebruiken om iets te laten zien; een landschap, persoon etcetera, maar het zijn geen foto's die je snel in je foto-album zult plakken. Filmen, met de EIS ingeschakeld, gaat wat beter. Filmen in 1080p levert een mooi filmpje op, geen kaskraker maar wel fatsoenlijk.

RG650 RG650 RG650 RG650

Prijs-kwaliteitverhouding

De RugGear RG650 is wat 'onbreekbare' smartphones betreft niet duur. Het voordeel daarvan is dat je voor een niet al te hoge prijs een zeer allesbestendig toestel hebt. De keerzijde is dat het onder de motorkap wat rustiger tikt. Bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone is het altijd een goed idee om een beeld te krijgen van de rest van de markt. We zetten een aantal toestrellen naast de RG650 om te kijken hoe het toestel zich meet met de concurrentie.

Als eerste vergelijken we de RugGear met de Huawei P Smart (2019). Het toestel uit de Chinese stal heeft zich bewezen als een goede smartphone voor niet al te veel centen. Met de P Smart (2019) haal je een smartphone in huis met prima prestaties voor de prijs, al is de naam soms wat ongelukkig om uit te spreken. Foto's maken gaat met de Huawei een stuk beter dan met de RG650, al houdt de RugGear het een struk langer vol.

RugGear RG650 Huawei P Smart (2019) Motorola Moto G7 Power Sony Xperia L3
Beeldscherm 5,50 inch 6,20 inch 6,20 inch 5,70 inch
Resolutie 720 x 1440 pixels 1080 x 2340 pixels 720 x 1570 pixels 720 x 1440 pixels
Pixeldichtheid 293 ppi 416 ppi 279 ppi 282 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 9.0 (Pie) Android 9.0 (Pie) Android 8.0 (Oreo)
Processor 1,5 GHz quad-core 2,2 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 0,0 Hz quad-core
Werkgeheugen 2 GB 3 GB 4 GB 3 GB
Interne opslag 16 GB 64 GB 64 GB 32 GB
Camera 8,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 196 gram 160 gram 193 gram -
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 11,00 per maand Vanaf € 11,50 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 29,50 per maand
Los toestel € 148,00 tot € 149,00 € 153,00 tot € 198,00 € 209,00 € 199,00

Dan is er de Motorola Moto G7 Power, een hele mond vol. Dit toestel zit qua cameraprestaties een beetje tussen de P Smart (2019) en de RG650 in, maar qua stroomverbruik komt de G7 Power aardig in de buurt van de RugGear. De RugGear is echter wel wat beter in het opvangen van klappen. De G7 Power is snel op te laden en het scherm is een schepje scherper, al moeten we wel toegeven dat de G7 Power niet waterdicht is.

Ook Sony gooit een duit in het zakje met de Sony Xperia L3. De Xperia L3 houdt het vrij lang vol. De samenwerking tussen Sony's energiezuinige software en een accu die voor Sony's begrippen vrij ruim is kan de L3 het een aardig tijdje volhouden. De L3 is net als de RG650 geen snelheidsmonster maar toch zal de L3 een race tussen de twee gemakkelijk winnen. De camera's van de Sony zijn ook weer wat beter dan die van de RugGear. Wederom wint de RG650 wel ruim op gebied van incasseren.

Conclusie

De RugGear RG650 is een leuke smartphone die misschien het meest geschikt is als toestel voor avonturiers, uitgaansbeesten en mensen met gladde vingers. Toch zouden we dit toestel eerder aanraden als een aanvulling op een ander toestel dan als je enige toestel. Je kunt bijvoorbeeld naar het toestel overstappen wanneer je in het weekend gaat mountainbiken en je doordeweeks geen modder in je broekzak wil hebben.

Voor het doorsnee gebruik is de accu heel fijn, maar het gebrek aan snelheid van het toestel kan je misschien tegen gaan staan. De gemiddelde Nederlander komt in het dagelijks leven niet veel situaties tegen waarbij je liever dit toestel in je handen hebt. Het scheelt wel dat de RG650 vergeleken met andere toughphones niet zo prijzig is. Wanneer je dus een nagenoeg onverwoestbaar toestel zoekt voor erbij dan zorgt de RG650 niet direct voor een groot gat in de begroting.

RugGear RG650

+ Haast niet kapot te krijgen
+ Dagenlang stroom
+ Geen hartaanval meer als je telefoon valt

- Traag
- Geen camera wonder

RugGear RG650 review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

RugGear RG650 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 1500 € 12,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 14,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 14,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 1000 € 16,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 17,00 € 0,- Bekijken
Alle RugGear RG650 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden