Vergelijk 2.512.614 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia 3.1 Plus review

Reviews Nokia 3.1 Plus review
Door ,

Onder leiding van het nieuwe moederbedrijf HMD Global lanceert Nokia de ene na de andere telefoon. Het naamschema is gelukkig enigszins simpel gehouden. Zo ook met de Nokia 3.1 Plus, wat een krachtigere en grotere versie is van de Nokia 3.1. Of de goedkope midranger potten weet te breken, lees je in onze review.

De productiefabrieken van HMD Global draaien heel wat overuren voor de Finse merknaam van weleer. Nadat de rechten voor de Nokia-naam werden aangeschaft door HMD Global, is het sinds 2017 een komen en gaan van nieuwe smartphones bij de fabrikant. Met name in het middensegment is de keuze voor smartphones met het o zo herkenbare logo reuze. Aangezien veel toestellen qua prijs naderhand wel erg dicht op elkaar zitten, hebben we onze twijfels of zo veel telefoons uitbrengen wel verstandig is.

Enfin, deze gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer we op de redactie weer een nieuw Fins pareltje mogen recenseren. In deze review behandelen we de Nokia 3.1 Plus, een goedkope telefoon die naar onze mening qua prijs zich nog net in het middensegment bevindt. Nadat in oktober deze telefoon voor het eerst gepresenteerd werd in India, kende hij in december 2018 een stille lancering in Europa. Lees vooral verder om erachter te komen of de Nokia 3.1 Plus van toegevoegde waard is voor Nokia's bijzonder grote smartphone-assortiment.

Design

De Nokia-smartphones van nu lijken in de verste verte niet meer op de toestellen die onder de Lumia-naam over de toonbank gingen. Voornamelijk de duurdere telefoons van moederbedrijf HMD Global zijn voorzien van een glazen achterzijde, terwijl de Lumia-serie grotendeels van een plastic behuizing genoot. Ben je fan van plastic? Dan ben je al snel aangewezen op budgetopties, maar dat hoeft absoluut geen straf te zijn. Zo ook met de Nokia 3.1 Plus. Hoewel plastic niet zo premium aanvoelt als glas, kunnen wij dit materiaal zeer zeker waarderen.

Nokia 3.1 Plus

De Nokia 3.1 Plus maakt gebruik van mat plastic. Onze blauwe variant ziet er bijzonder gelikt uit voor een relatief goedkope smartphone. Ondanks de redelijk grote afmetingen van het apparaat ligt hij lekker in de hand, en met 180 gram is hij te zwaar noch te licht naar onze mening. Plastic is beter bestand tegen vallen, maar vingerafdrukken en krasjes zijn zo gemaakt op het plastic. De voorzijde is voorzien van relatief dunne randen rondom het display. Er is geen sprake van een notch, camera-uitsnede of iets dergelijks. Aan de bovenste schermrand vinden we een enkele frontcamera, sensor om de schermhelderheid te bepalen, een enkele speaker voor telefoongesprekken én het Nokia-logo.

Bovenop de telefoon vinden we de oude vertrouwde koptelefooningang terug. Aan de linkerzijkant vind je twee slotjes terug: eentje voor het plaatsen van een microSD-kaartje en simkaart, en in de tweede opening kun je een tweede simkaart kwijt. Je hoeft dus niet te kiezen tussen meer geheugen of een tweede simkaart. De rechterrand is verrijkt met één volumeregelaar en een aan/uit-knop. Aan de onderzijde zijn twee rijen van gaatjes te vinden, bestemd om het geluid door te laten van de speaker. Laat je echter niet foppen; alleen aan de rechterkant wordt geluid doorgevoerd. De andere zijde zit enkel daar wegens esthetische redenen.

Beeldscherm

Over naar het beeldscherm, het aspect waar je dag in en dag uit tegenaan kijkt. In tegenstelling tot de Nokia 3 en Nokia 3.1 is de Nokia 3.1 Plus voorzien van een lekker groot 6 inch-beeldscherm. Uiteraard gaat het niet om een oled-scherm, want deze technologie is veel te prijzig voor een smartphone als de 3.1 Plus. Hoewel een lcd-paneel ook prima kan zijn, is die van Nokia's goedkope midranger teleurstellend te noemen. De matige resolutie van 1440 bij 720 pixels (HD+) speelt hier een grote rol in.

Nokia 3.1 Plus

Het HD+-display is verre van scherp te noemen. Niet zo gek, want met 6 inch-scherm en een prijskaartje van rond de 200 euro is anno 2019 een Full HD-resolutie op zijn plaats. Wat ook niet meehelpt is de kwaliteit van het gebruikte paneel. Beelden zien er bijzonder flets uit. Zeker wanneer je de schermen van Samsung-telefoons gewend bent, kom je bij de Nokia 3.1 Plus van een koude kermis thuis. 

De minimale schermhelderheid is wel toereikend, zodat je 's avonds zonder al te veel pijn aan je ogen naar het scherm kunt staren. Verder is de inbegrepen nachtmodus handig, waardoor blauwtinten weggeveegd worden door de software. Helaas is het scherm aflezen in direct zonlicht wat moeilijker, aangezien de Nokia 3.1 Plus niet in staat is om een zeer helder display te bewerkstelligen. De feature 'aanpasbare helderheid' doet zijn ding, en presteert voor een relatief goedkope smartphone redelijk. Wat we echter absoluut niet door de vingers kunnen zien, zijn de flikkeringen van het display. Tijdens actief gebruik zie je af en toe dat de schermhelderheid op en neer gaat.

Hardware en accu

Bij de goedkope toestellen van het 'nieuwe' Nokia hoef je doorgaans geen supersnelle prestaties te verwachten. Het voordeel van een schone versie van Android wordt vaak voor een deel uitgewist door een matige processor. In dit geval maakt het onderwerp van gesprek gebruik van een MediaTek Helio P22-processor, geklokt op 2,0 GHz. Hoewel de MediaTek-chipsets niet meer zo'n gruwel zijn als voorheen, worden we van deze variant niet heel warm. Het simpele werk gaat de Nokia 3.1 Plus goed af, en ook bij het gebruiken van meerdere applicaties voldoet het apparaat, maar in deze prijsklasse zijn er beter presterende chipsets te vinden. Het zit 'm vooral in de snelheid. 

Nokia 3.1 Plus

Verder is het grafische aspect lastig voor de MediaTek-soc. Een intens (leuk) spel als Motorsport Manager 3 is lastig speelbaar in de hoogste grafische instellingen. Geen ramp uiteraard, maar wel iets om mee rekening te houden. De geluidskwaliteit laat eveneens te wensen over; de enkele speaker klinkt schel en mist vaak de bas. Wel gaat hij redelijk hard, mocht je dat belangrijk vinden. Ook het geluid met bedrade headsets is niets bijzonders.

Daarnaast is 32GB aan geheugen niet denderend. Na installatie van gebruikelijke apps als WhatsApp, Twitter, Instagram, enkele nieuws-applicaties en spelletjes houd je minder dan de helft over. Dan hebben we de aanstaande Android Pie-update nog niet eens meegerekend. Gelukkig is de opslag uitbreidbaar met een microSD-kaartje. De 3GB RAM achtten we voldoende in onze reviewperiode en houdt een drie- tot viertal apps probleemloos open op de achtergrond.

Het aspect waar de Nokia 3.1 Plus bij uitstek lof voor verdient, is de werkelijk fantastische accuduur. De accucapaciteit bedraagt 3500 mAh. Dat is redelijk veel voor een budgettoestel, maar niet uniek. Toch krijgt HMD Global het voor elkaar om met deze capaciteit een duur van twee dagen bij normaal tot intensief gebruik te bewerkstelligen. Na twee volle dagen hadden wij doorgaans ruim 8 uur schermtijd gehaald en onder andere Maps, WhatsApp, Reddit en dergelijken veelvuldig gebruikt. Zit je iets minder vastgeplakt aan je smartphone? Dan is drie of vier dagen geen moeilijke opgave voor jou.

Nokia 3.1 Plus

Een factor die meespeelt in de uitstekende accuduur is onder andere het energieverbruik van het scherm. Doordat er maar weinig pixels voeding hoeven te krijgen, verbruikt het display minder stroom dan smartphones met scherpere panelen. Wel vinden we het jammer dat de Nokia 3.1 Plus nog altijd gebruikmaakt van een verouderde micro-usb-poort. Dit zorgt voor tragere overdrachtssnelheden en beperkt de snellaadmogelijkheden. Een volgeladen accu kost je doorgaans ruim 2,5 uur van je tijd.

Software

Een schone versie van Android, dat is waar HMD Global zich met Nokia mee onderscheidt op de markt. De meeste smartphones van Nokia nemen deel aan het Android One-programma, waardoor je als gebruiker verzekerd bent van 3 jaar lang beveiligingsupdates en minstens 2 grote ecosysteemupdates. Zo ook bij de Nokia 3.1 Plus. Android One geeft je niet alleen updategaranties, maar zorgt er tevens voor dat je beschikt over zo goed als geen opsmuk. Geen gekke icoontjes, rare menuschermen; gewoon Android zoals Google het bedoeld heeft.

Nokia 3.1 Plus

Kijken we naar de rest van het Android-landschap, dan zien we dat deze aanpak vrij uniek is. We zijn vaker niet dan wel te spreken over een schil die de fabrikant toevoegt aan Android, waardoor Nokia's manier van werken een welkome vernieuwing is. Een ander voordeel van stock Android is dat fabrikanten weinig tot vrijwel niets hoeven aan te passen bij een software-update die Google doorstuurt. Bij Samsung of LG bijvoorbeeld moet de update volledig aangepast worden naar hun systeemschil, wat uiteindelijk resulteert in lange wachtperiodes.

Wel kan het batterijbeheer af en toe agressief optreden. Mocht je geen of verlaat notificaties binnenkrijgen, ga dan naar het instellingenmenu en tik het kopje 'Apps en meldingen' aan. Vervolgens druk je bij de apps waarvan je niks binnenkrijgt op het icoontje en hierna op 'Batterij'. Schakel je batterijoptimalisatie uit, dan verdwijnt dit probleem als sneeuw voor de zon. Op het moment van schrijven draait de Nokia 3.1 Plus op Android 8.1 Oreo. Met deze softwareversie is hij ook standaard meegeleverd. Mocht je zelf dit toestel aanschaffen, kijk dan niet raar op wanneer Android 9.0 Pie is geïnstalleerd op jouw exemplaar; HMD Global meldde eerder dat de Pie-update voor de Nokia 3.1 Plus gepland staat op januari 2019. 

Camera

De Nokia 3.1 Plus is net als de meeste smartphones vandaag de dag uitgerust met twee camera's aan de achterzijde. Naast de reguliere 13-megapixellens vinden we nog een 5-megapixeldieptesensor terug. Laatstgenoemde lijkt er echter meer voor de show te zitten, want we zien in geen enkele van de gemaakte foto's iets van een mooi scherptediepte-effect terug. Wel zien we dat er verre van geïnvesteerd is in de cameratechnologie van de Nokia 3.1 Plus.

Nokia 3.1 Plus Nokia 3.1 Plus Nokia 3.1 Plus Nokia 3.1 Plus Nokia 3.1 Plus

De geschoten kiekjes zijn over het algemeen verre van verzadigend. Een goedkope midranger mag vandaag de dag zeker wel redelijke plaatjes schieten bij voldoende zonlicht, maar zelfs dit lukt ons niet met de smartphone in kwestie. We missen voornamelijk scherpte in de foto's. Graslandschappen bijvoorbeeld, dat wordt een grote, groene waas op de foto, om nog maar te zwijgen over foto's in niet-ideale lichtsituaties. De HDR-functie voegt verder niets toe. 

De frontcamera valt relatief gezien nog enigszins mee. Buiten wat meer scherpte had een kleurrijker eindresultaat met fellere contrasten niet misstaan. Video's schiet je met de Nokia 3.1 Plus in 1080p met 30 frames per seconde. Helaas is er geen vorm van beeldstabilisatie aanwezig, waardoor beelden erg schokkerig ogen. Ook in de geschoten filmpjes missen we toch de nodige details. Zo blijkt het vastleggen van vallende sneeuw bijzonder lastig voor de Nokia 3.1 Plus.

Prijs-kwaliteitsverhouding

Voordat je overgaat tot het kopen van een smartphone is het belangrijk om alle mogelijke opties bekeken te hebben. Vooral in het lage middensegment is de keuze legio. De Nokia 3.1 Plus heeft zo zijn voor- en nadelen, net als vrijwel elke andere telefoon die in dit prijssegment zit. Wellicht dat een andere telefoon echter nadelen heeft die voor jouw gebruikersgedrag niet tot nauwelijks een probleem vormen. Hieronder nemen we enkele interessante alternatieven kort en bondig met je door.

Nokia 3.1 Plus Motorola Moto G6 Xiaomi Mi A2 Samsung Galaxy A6 (2018)
Beeldscherm 6,00 inch 5,70 inch 5,99 inch 5,60 inch
Resolutie 720 x 1440 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2160 pixels 720 x 1480 pixels
Pixeldichtheid 268 ppi 424 ppi 403 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,0 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 1,6 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 4 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 32 GB 32 GB
Camera 13,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 180 gram 167 gram 166 gram 172 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 27,50 per maand
Los toestel € 186,99 € 175,99 Niet beschikbaar € 195,00 tot € 245,00

De Motorola Moto G6 is de reguliere versie van de immer voordelige G-lijn van Motorola. Vergeleken met de Nokia 3.1 Plus beschikt hij over een scherper Full HD+-scherm, zijn de hardwareprestaties redelijk vergelijkbaar en is de 12-megapixelcamera in staat om iets betere foto's te schieten. De Moto G6 draait echter nog op Android Oreo en neemt niet deel aan het Android One-programma, waardoor je naar alle waarschijnlijkheid een stuk minder lang voorzien zult worden van beveiligings- en software-updates. Ook is de accuduur een stuk minder denderend bij de G6.

Xiaomi ken je wellicht van haar kekke Chinese toestellen met een geheel eigen softwareschil, maar op de Xiaomi Mi A2 is hier geen sprake van. Deze topper is namelijk lid van het Android One-programma, waardoor je beschikt over een lekker schone Android-schil, net als bij de Nokia 3.1 Plus. De prestaties met de Snapdragon 660 stukken vloeiender, en het beeldscherm is kwalitatief gezien eveneens een stuk beter. Wel moet je er rekening mee houden dat de Xiaomi Mi A2 op één accucyclus misschien net de helft van de Nokia 3.1 Plus zijn accuduur weet te halen. Ook beteuren we het weglaten van de koptelefooningang.

De Samsung Galaxy A6 (2018) is een andere interessante optie in dit prijssegment. Je krijgt de beschikking over een mooi 5,6 inch-scherm met vrijwel dezelfde resolutie. Het beeldscherm van Samsung is echter iets kleurrijker. De Exynos 7870-chipset is eveneens niet de snelste, maar bij een sprintrace wel sneller dan de MediaTek Helio P22 van de Nokia 3.1 Plus. De A6 (2018) draait echter nog op Android Oreo en zal naar alle waarschijnlijkheid nog maar zeer weinig updates krijgen. Ook is de accuduur een stuk minder imposant dan Nokia's alternatief.

Conclusie

Aan het eind van onze reviewperiode met Nokia's goedkope midranger wisten we niet meteen wat het oordeel moest zijn. Deze mobiele telefoon heeft namelijk twee gezichten: aan de ene kant vinden we het design er bijzonder gelikt uitzien, is Android One een feest voor elke Android-purist en vinden we de accuduur verbluffend. Helaas staan daar een bijzonder matige schermkwaliteit, redelijk trage allround-prestaties en is het camerawerk bedroevend tegenover. 

Nokia 3.1 Plus

De Nokia 3.1 Plus is vooral geschikt voor consumenten die het geen donder boeit hoe snel hun telefoon werkt, zolang hij of zij maar zeker weet dat het toestel optimaal beveiligd is, WhatsAppjes en Facebook-berichten binnenhaalt, en minstens twee dagen of meer geen oplader nodig heeft. Foto's maken laat de potentiële koper over aan zijn kennissen, of haalt zelf een spiegelreflexcamera uit de kast. Dat het apparaat er zelf leuk uitziet is mooi meegenomen, maar geen hoofdzaak. Herken jij je hierin? Dan raden we je de Nokia 3.1 Plus van harte aan.

+ Aantrekkelijk design
+ Uitstekende accuduur
+ Jarenlange updategarantie (Android One)

- Maakt gebruik van verouderde micro-usb-poort
- Flikkerend beeldscherm is irritant
- Cameraprestaties zeer matig
- Niet de snelste in zijn klasse

Nokia 3.1 Plus review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden