Vergelijk 1.990.462 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy A9 (2018) review

Reviews Samsung Galaxy A9 (2018) review
Door ,

De Samsung Galaxy A9 (2018) is een opmerkelijke verschijning. Op de achterkant zitten maarliefst 4 camera's. Het brengt de vraag met zich mee hoeveel camera's je eigenlijk nodig hebt. En hoe goed is de Galaxy A9 als je niet bezig bent met plaatjes schieten?

Als je 1 camera achterop je smartphone hebt, ben je eigenlijk een beetje een sukkel. Met tenminste twee kom je redelijk voor de dag, en met 3 camera's achterop je telefoon ben je een baas. En ja, met vier camera's, dat is een soort non-conformistische VIP-pas waarmee je overal binnenkomt, waar mensen spontaan voor beginnen te klappen en waarmee er á la The Axe Effect, vrouwen van alle kanten op je af komen sprinten. Althans, dat moet bijna wel het idee zijn want waarom zou je anders maar liefst vier camera's achterop een toestel zetten?

Dat is namelijk precies wat Samsung heeft gedaan bij de Galaxy A9 (2018). In deze review van deze smartphone zullen we dus extra aandacht besteden aan de camera-prestaties. Verder zullen we aandacht besteden aan de rest van de hardware, zoals processor en opslaggeheugen. Ook kijken we naar de behuizing, het scherm dat Samsung heeft gebruikt en of de software nog verrassingen voor ons in petto heeft. Tenslotte zullen we kijken waar de Galaxy A9 (2018) precies in de markt staat door hem naast een aantal vergelijkbare toestellen te leggen. En in de sneeuw, zoals je hieronder ziet.

Samsung Galaxy A9 (2018)

Beeldscherm

We beginnen met het beeldscherm. Dat is 6.3 inch groot, maar dat maakt de Galaxy A9 niet persé tot een enorm toestel. De grootte is vooral in de lengte van het toestel gestopt, maar ook de breedte van het scherm valt op. De randen rondom het scherm zijn redelijk dun, al heeft de Galaxy geen notch maar gewoon een stevige rand boven het scherm. De notch-hype gaat duidelijk aan Samsung voorbij hier. Mocht je denken dat dat is omdat de Galaxy A9 (2018) geen toestel uit het topsegment is: veel toestellen uit dezelfde prijscategorie hebben wel een redelijk voorkantvullend scherm.

Overigens moet dit laatste niet als kritiek worden gelezen. We zijn best tevreden over de keuze van Samsung voor het achterwege laten van de notch. Misschien wordt ons enthousiasme ook wel enigszins gevoed door het feit dat Samsung een AMOLED-scherm in de A9 heeft gezet. Qua kleuren en contrast is de Galaxy A9 namelijk top. De maximale helderheid had iets hoger gemogen, al is dat in deze wintermaanden nog niet echt een probleem. Het is een klein nadeel op een verder uitstekend scherm.

Met de resolutie van 1080 bij 2220 pixels heb je voldoende pixels tot je beschikking. Meer pixels is wat ons betreft op een smartphone in het gros van de gevallen overbodig. Tenzij je flink aan de slag gaat met VR is de Full HD+-resolutie waarover de Galaxy A9 (2018) beschikt ruim voldoende.  Het betekent dat foto's lekker scherp kunnen worden weergegeven, dat je Netflix loeischerp kan streamen en dat als je de interface klein maakt, alles nog steeds haarfijn te lezen is.

Samsung Galaxy A9 (2018)

Design

Met het design van de Galaxy A9 (2018) is weinig mis. Het is een beetje saai en voorspelbaar, althans van de voorkant dan. Dat rechthoekige model is sinds jaar en dag het normale smartphone-design en daar wijkt Samsung hier niet van af. Het is pas als je het toestel omdraait, dat je ziet dat er toch nog enige creativiteit bij Samsung's design-afdeling aanwezig is. Niet alleen vallen de vier onder elkaar geplaatste camera's op, de kleur van ons toestel is ook zeker het vermelden waard.

Mocht je de aanschaf van een Samsung Galaxy A9 (2018) overwegen, dan hebben we nu alvast een advies voor je. Koop de kleur Lemonade Blue. Niet alleen heb je dan een toestel met een halve verwijzing naar het beste Beyoncé-album aller tijden, je krijgt ook een lekker atypische kleur mee. Het mooist is echter de roze variant, die Samsung de naam Bubblegum Pink meegeeft. Veel meer fabulous dan dit wordt het niet.

Het frivole houdt daar ook wel een beetje op. Aan de rechterkant zit de aan/uitknop en de volumeknoppen, aan de linkerkant een door ons totaal genegeerde Bixby-knop en onderop vind je de usb-c aansluiting, speaker en microfoon. Ook een koptelefoonaansluiting zit erop. Geen verrassingen dus voor de Galaxy A9.

Samsung Galaxy A9 (2018)

Hardware

Over de hardware van de Galaxy A9 (2018) kunnen we kort zijn. Hier heeft Samsung geen grote verrassingen voor ons in petto. Zo is er natuurlijk een Snapdragon-chipset aanwezig, de Snapdragon 660 in dit geval. Dat is ruim voldoende om de telefoon lekker vlot te laten functioneren, ook als je wat zwaardere apps draait. Uiteraard mis je de brute kracht die de Snapdragon 8xx-serie met zich meebrengt, maar voor de gemiddelde gebruiker is de 660 meer dan voldoende.

Verder zit er zo ongeveer alles op de Galaxy wat je van een moderne smartphone mag verwachten. Er is een flinke hoeveelheid opslaggeheugen aanwezig, alle moderne wifistandaarden worden ondersteund, je kan twee sim-kaarten in de Galaxy A9 kwijt en ook zaken als NFC en GPS ontbreken uiteraard niet. Zoals we zeiden: geen verrassingen. Ook geen minpunten dus, en de 128GB aan opslag vinden we wel een klein pluspunt want dat bespaart je weer de obligate microSD-aanschaf als je altijd je complete fotoverzameling van Boliviaanse doodshoofdaapjesgroepsdynamiek wil meenemen.

Samsung Galaxy A9 (2018)

Batterij

In de Galaxy A9 (2018) zit een tamelijk massieve batterij van 3800 mAh. Dat is een verademing en is iets wat we graag andere fabrikanten ook willen blijven aanraden. Nou gebruikt de Galaxy dankzij zijn flinke scherm natuurlijk ook wat meer stroom maar de standby-tijd heeft best wat baat bij de grote batterij. Twee dagen redden moet met niet al te intensief gebruik makkelijk lukken en dat is iets wat niet alle moderne smartphones kunnen zeggen.

Software

De Galaxy A9 (2018) draait op Android 8.1 Oreo, wat gezien het feit dat Android 9 Pie nu al een tijdje uit is, best jammer is. In april moet de update uitkomen, dus Samsung is er wel mee bezig, maar het is toch onhandig dat dit niet vanuit de doos erop staat. Naast Android krijg je bij Samsung natuurlijk ook een skin, die het uiterlijk van Android behoorlijk aanpast. Dat pakt grotendeels goed uit, want zodra je een beetje gewend bent aan de look&feel werkt Samsung's skin best prettig. Het is echter niet alleen maar feest.

Dat wordt vooral veroorzaakt door Bixby. Samsung is nog steeds heilig overtuigd van de meerwaarde van zijn eigen digitale assistent, ook al denkt de rest van de wereld daar anders over. Dat heeft vooral te maken met het feit dat er al een aantal prima digitale assistenten op deze wereld zijn, al heeft onze scepsis ook te maken met het feit dat Bixby niet van de telefoon te verwijderen is.

Bixby daargelaten, is het prettig werken op de Galaxy A9. De software werkt snel en heeft een aantal handigheidjes die het leven van de gebruiker daadwerkelijk prettiger maken. We hebben wel het idee dat Samsung zich de laatste jaren meer op de Aziatische gebruiker richt, want de pastelkleurige thema's en over-the-top selfiefilters zijn weer terug van weggeweest; dingen die de afgelopen jaren langzaam maar zeker van Samsung's telefoons waren verdwenen, of in ieder geval ver begraven in menu's en optioneel te installeren apps.

De camera's

Dit is de smartphone waar vier camera's op zitten. Ja, echt. Wij hebben het niet bedacht. Samsung wel. In het plaatje hieronder zie je kort waar elke lens voor dient, maar we zullen het ook even uitleggen. De bovenste lens is de breedhoek. Daarmee maak je een beetje bolle foto's met een 8 megapixel sensor. Daaronder zit de telelens. Nou ja, wat in smartphoneland door moet gaan voor telelens dan. Je krijgt 2x optische zoom op een 10 megapixel sensor, waardoor je scherpe foto's kan maken van zaken die iets verder van je af staan.

galaxy-camera

De lens daaronder (camera 3 dus) is de camera die je het vaakst zal gebruiken. Deze 24 megapixel sensor is de hoofdcamera en opent dus standaard als je een foto wil maken. Deze sensor wordt bijgestaan door de vierde lens, waar een 5 megapixel sensor inzit. Deze pixels gebruik je vrijwel niet, want deze sensor is vooral bedoeld om het diepte-effect van de hoofdcamera realistisch te maken. Dat zogeheten bokeh-effect ziet er overigens wel prima uit. Hieronder vind je een paar samples van de hoofdcamera, inclusief een bokeh-voorbeeld.

bla bla bla bla

Met de breedhoek kan je ook uitstekend foto's maken. Met de 8 megapixel heb je wel iets minder pixels tot je beschikking als bij de hoofdcamera maar in de meeste situaties zijn die extra pixels niet nodig. Met de groothoek is het vooral handig als je grotere gezelschappen op de foto wil zetten of brede uitzichten in 1 foto wil vatten zonder dat je de panoramafunctie hoeft te gebruiken. Wat wel opvalt is dat, net als bij andere groothoeklenzen op smartphones, het met wat minder licht al snel misgaat.

Dan de telelens. Met moderne smartphones kan je al best een stukje inzoomen zonder kwaliteitesverlies, al heeft dat vooral te maken met de hoge fotokwaliteit. Dan kan je zonder meteen te worden afgestraft een klein beetje digitaal zoomen. Met de telelens in de Galaxy A9 kan je in theorie betere foto's maken van dingen die veraf zijn, maar in de praktijk gooit de 10 megapixel sensor roet in het eten. Daarmee haal je niet echt een significant kwaliteitsverschil met de digitale zoom op de 24 megapixel hoofdcamera, en veel hebben we de telelens dan ook niet gebruikt.

Wat we wel fanatiek hebben gebruikt was de selfiecamera. Die heeft net als de camera aan de achterkant 24 megapixel en schiet dus loeischerpe selfies. Combineer dat met een narcistische fase bij de testredacteur en de selfies stapelen zich snel op. Vooral de filters die Samsung zelf meelevert zorgen voor de nodige hilariteit. Heel innovatief zijn ze niet, maar dankzij de hoge kwaliteit zijn ze wel bijzonder deelbaar.

selfie selfie selfie selfie selfie selfie selfie

Prijs/kwaliteit

Op moment van schrijven kost de Galaxy A9 (2018) zo'n 415 euro. Dat is een flink bedrag. Een bedrag waar je ook een mooie andere smartphone voor aan kan schaffen. Belangrijke concurrenten van de Galaxy A9 (2018 zijn in onze optiek de Nokia 8.1, LG G7 ThinQ en de Galaxy S9. Qua prijs zitten de Nokia 8.1 en de LG G7 onder dat van de Galaxy A9, maar de Galaxy S9 is juist wat duurder dan zijn A-broertje.

Samsung Galaxy A9 (2018) Nokia 8.1 LG G7 ThinQ Samsung Galaxy S9
Beeldscherm 6,30 inch 6,18 inch 6,10 inch 5,80 inch
Resolutie 1080 x 2220 pixels 1080 x 2280 pixels 3120 x 1440 pixels 1440 x 2960 pixels
Pixeldichtheid 392 ppi 408 ppi 563 ppi 568 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 9.0 (Pie) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,8 GHz quad-core 2,7 GHz octa-core
Werkgeheugen 6 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 128 GB 64 GB 64 GB 64 GB
Camera 24,00 megapixel 12,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 183 gram 180 gram 162 gram 163 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 26,50 per maand
Los toestel € 364,00 tot € 385,00 € 365,00 tot € 367,00 Niet beschikbaar € 499,00 tot € 949,00

De Nokia 8.1 is het toestel dat je krijgt, als je de derde en vierde lens op de Galaxy A9 wegdenkt. De chipset in de gloednieuwe Nokia is hetzelfde, dus qua snelheid zit er weinig verschil met de Galaxy. Je krijgt wel een nieuwe versie van Android, en de garantie dat die updates voorlopig ook blijven komen. Je krijgt wel wat minder opslagruimte, maar je kan een microSD-kaart kopen van de ruim 50 euro die je bespaart, want zoveel is de Nokia goedkoper.

In de LG G7 ThinQ zit, behalve een belachelijke toestelnaam (ja we blijven het zeggen) gewoon tophardware. Je krijgt een zeer capabele camera, snelle chipset, genoeg opslagruimte, de nieuwste software en nog wat extra's zoals draadloos laden en een goede geluidschip. En dan allemaal voor minder dan de Galaxy A9, want de G7 ThinQ is een fractie goedkoper dan de Galaxy. Het enige verschil is dat de batterij in de LG wat minder indrukwekkend is.

Als je overweegt meer dan 400 euro uit te geven aan een Galaxy A9 (2018), kan je misschien het beste nog even doorsparen. Voor maar 100 euro extra heb je op dit moment namelijk het absolute topmodel in handen, de Samsung Galaxy S9. Dat is geen groot prijsverschil. Met de S9 krijg je het beste dat Samsung te bieden heeft, qua hardware, design, cameracapaciteiten, scherm en Bixby. Oké, dat laatste is niet bepaald een pluspunt maar de rest wel. Daarmee valt de Galaxy A9 niet bepaald een goede koop te noemen, en het is wrang dat de beste concurrent daarbij uit eigen stal komt.

Samsung Galaxy A9 (2018)

Conclusie

We hebben veel lol gehad met de Galaxy A9 (2018). Dat kwam vooral door de camera's aan boord en de manier waarop mensen daar op reageerden. 'Wat? Zijn dat nou... vier camera's? Waar is dat voor nodig?'. Die vraag hebben we meerdere keren gehad tijdens het testen en een goed antwoord daarop valt eigenlijk niet te geven. Het gimmick-gehalte is hoog en het zegt ook wat dat we meer lol hadden met de selfiecamera op de voorkant van het toestel dan met de vier exemplaren achterop.

Als je de camera's wegdenkt blijft er een akelig middelmatige smartphone over. Dat valt vooral op als je gaat kijken naar de concurrentie. Voor 50 euro minder heb je een telefoon met dezelfde hardware en betere software. Geef je 100 euro meer uit, dan heb je gelijk het beste te pakken dat Samsung op dit moment aanbiedt: de Galaxy S9. Daarmee komt de gevaarlijkste concurrent uit eigen kamp; het lijkt Sony wel. Met dit prijspeil valt de Galaxy A9 (2018) dan ook een beetje tussen wal en schip. De wal is daarbij telefoons met vergelijkbare hardware en een lagere prijs en het schip smartphones met betere hardware en een vergelijkbare prijs.

De Galaxy A9 (2018) is zeker geen slechte smartphone, maar op dit moment is hij echt te duur als je kijkt naar wat je er voor terugkrijgt. Als de prijs wat gaat zakken, wat waarschijnlijk wel zal gaan gebeuren, kan het zijn dat we ons oordeel moeten herzien. Voor nu kunnen we echter niet veel anders doen dan deze smartphone een onvoldoende geven.

+ Al die camera's
+ Lekker veel opslag voor alle foto's die je gaat maken
+ Uitstekende accu

- Prijs is te hoog
- Camera biedt te weinig meerwaarde

Samsung Galaxy A9 (2018)

Samsung Galaxy A9 (2018) review score

5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden