Vergelijk 2.848.014 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Nokia 7.1 review

Reviews Nokia 7.1 review
Door ,

Wat heeft de Nokia 7.1 allemaal te bieden? Is de camera goed? Hoe ziet Android 9 Pie eruit op de Nokia 7.1? Deze en andere vragen beantwoorden we in deze uitgebreide review.

De Nokia 7.1 klinkt misschien als de logische opvolger van de Nokia 7, maar dat toestel is helaas nooit in Nederland uitgekomen. Hier kenden we alleen de grotere versie, de Nokia 7 Plus. Over dat toestel waren we tijdens zijn release (en daarna) behoorlijk enthousiast, dus we stonden te trappelen om met de Nokia 7.1 aan de slag te gaan. Vantevoren waren we wel gewaarschuwd: de specsheet van de Nokia 7.1 was op sommige punten minder dan die van de Nokia 7 Plus.

Toch gingen we met goede moed aan de slag. Want ja, Nokia, daar kleeft toch een bepaald soort reputatie aan. Zo onverwoestbaar en overal aanwezig als vroeger is Nokia niet meer, maar iedereen, van je oma tot je kleinzoon, kent de naam Nokia. Weet HMD de reputatie van de Nokia-merknaam hoog te houden of boort het bedrijf de naam de grond in? In deze review kom je daar achter. Oh, en we schrijven ook nog wat we vinden van de Nokia 7.1 dus als je wil weten of dat een goede smartphone is, moet je ook even doorlezen.

Nokia 7.1

Beeldscherm

Op de Nokia 7.1 zit een prima 5.8 inch LCD-scherm met een zeer acceptabele Full HD+-resolutie. Qua schermkwaliteit is de Nokia 7.1 niet de allerbeste, maar het komt daar wel aardig bij in de buurt. De kleurweergave is mooi en het scherm loopt, met uitzondering van de onderkant, mooi tot de randen door. De wat hogere standaard helderheid zorgt ervoor dat die kleuren ook altijd goed van het scherm spatten.

De Nokia 7.1 heeft bovenin het scherm wel een inkeping voor de camera, speaker en nabijheidssensor. Daar moet je van houden, al hebben we nog geen fatsoenlijk alternatief ervoor gezien. De beeldverhouding is niet de reguliere 16:9 of zelfs 18:9 maar dankzij de extra ruimte naast de notches zelfs 19:9. Dat betekent vooral dat je veel ruimte verticaal hebt, wat handig is bij het scrollen door lange WhatsApp-gesprekken, emails en eigenlijk alle soorten apps waarin tekst wordt weergegeven.

Nokia 7.1

Behuizing

De Nokia 7.1 is stiekem een vrij compact toestel. Dat zou je niet zeggen als je het schermdiagonaal van 5.8 inch ziet, maar dankzij de dunne schermranden kom je toch nog op een zeer acceptabel formaat uit. De behuizing voelt tegelijkertijd zeer hoogwaardig aan. Dat heeft vooral te maken met het gewicht, maar ook met de glazen achterkant en de metalen band rondom het toestel. Het toestel is wellicht wat fragiel dankzij al dat glas, maar daar staat tegenover dat je wel het idee hebt dat je een telefoon van minstens twee keer de aanschafprijs in je handen hebt.

De behuizing is dus uitstekend. Is er dan nog wat op aan te merken? Ja, dat wel. Zo vinden we de knopjes aan de zijkant wat weinig feedback geven; ze voelen wat vlak aan en zijn niet echt in te drukken of geven een goede klik. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de knopjes erg verzonken liggen. Dat ziet er op het oog wel goed uit, maar werkt dus in de praktijk wat minder fijn. Een klassiek geval van vorm over functie.

Hardware

De Nokia 7.1 wordt aangedreven door een chipset uit het middensegment. De Snapdragon 636 is voorzien  van een processor met acht rekenkernen en 3GB werkgeheugen. Dat is ruim voldoende om een soepele gebruikerservaring te bieden. Een enorm snelheidsmonster is het overigens niet, maar daar betaal je dan ook niet voor. In onze ervaring was de Nokia 7.1 geheel genomen ruim vlot genoeg voor de dingen die je van dag tot dag op een smartphone doet.

Nokia 7.1

Het interne geheugen van 32GB is voldoende, maar in de praktijk blijft daar maar zo'n 20GB voor jezelf van over. Voor de gemiddelde gebruiker zal dat zeker in het eerste jaar genoeg zijn, maar als je fanatiek fotografeert kan je na een tijdje wel eens tegen die limiet aanlopen. Gelukkig biedt de Nokia plaats voor een microSD-kaartje, waarrmee je de opslagruimte zonodig kan uitbreiden.

Verder beschikt de Nokia 7.1 over alles wat je van een moderne smartphone mag verwachten. Dat betekent dat er wifi, gps, bluetooth en meer van dat soort fratsen aanwezig is. Ook NFC, dat op goedkopere telefoons nog wel eens wordt weggelaten, is op de Nokia aanwezig. Wat betreft hardware zit het dus wel snor.

Software

Dit is het gebied waar de Nokia 7.1 zich echt onderscheidt. Waar veel andere fabrikanten hun eigen skins over Android heengooien als een smoezelig fleece-dekentje over een glimmende auto, heeft HMD ervoor gekozen de Nokia 7.1 met een kale versie van Android uit te rusten. Dat heeft een aantal voordelen. Ten eerste ben je niet veroordeeld tot alle gekkigheid en fratsen die fabrikanten bedenken om je gebruikerservaring te verrijken. Ten tweede betekent het dat de chipset niet onnodig werk hoeft te verzetten om de grafische laag weer te geven. In theorie is je telefoon daarmee dus sneller. 

Nokia 7.1

Dankzij de skins van andere fabrikanten die we voorbij zien komen op de redactie, zijn we behoorlijk fan van de wat kale aanpak die Nokia hier kiest. Het heeft ook nog een ander voordeel: omdat er geen skin moet worden aangepast aan een nieuwe Android-versie, verschijnen updates voor toestellen als de Nokia 7.1 ook sneller. Het is namelijk aanzienlijk ingewikkelder (en duurder) om een skin ook weer voor een nieuwe Android-versie te onwikkelen. Een extra voordeel is dat je niet met de soms twijfelachtige keuzes van telefoonfabrikanten zit opgescheept. Zo vind je op de Nokia 7.1 geen Bixby, geen infantiele selfie-filters en geen niet-te-verwijderen zoekfunctie vol ads.

Wat zit er dan wel op de Nokia 7.1? Vanaf de lancering was het toestel uitgerust met Android 8.1 Oreo, maar inmiddels is ons exemplaar al voorzien van een update naar Android 9 Pie. Zo snel gaat dat dus. Je bent in één klap meer up-to-date dan 99 procent van de Androids. Dankzij het Android One-programma ben je op z'n minst verzekerd van nog één grote ecosysteemupdate.

Nokia 7.1

Camera

Op de Nokia 7.1 zit een camera met 12 megapixel. Dat zegt an sich nog niet zoveel over de kwaliteit van de foto's. Gelukkig hebben we om die vraag te beantwoorden een aantal foto's met de Nokia 7.1 gemaakt, en die vind je hieronder. Onze algehele indruk was daarbij positief. De Nokia 7.1 weet heel aardige foto's te schieten, ook bij wat minder licht. Van de dubbele camera merk je daarbij niet al te veel; je maakt gewoon foto's met het 12-megapixel exemplaar.

camera nokia 7.1 4 camera nokia 7.1 5 camera nokia 7.1 3 camera nokia 7.1 2 camera nokia 7.1 1 camera nokia 7.1 6

De selfiecamera maakt foto's met een 8 megapixel sensor. Echt veel zinvols kunnen we daar niet over kwijt, behalve dan dat de foto's alleszins acceptabel waren. Omdat Nokia de software redelijk eenvoudig heeft gehouden, vinden we hier geen enorme collectie debiele filters. De enige keer tijdens het recenseren van deze smartphone dat we het ergens jammer vonden dat er een sobere versie van Android op de Nokia 7.1 staat.

Prijs/kwaliteit

Niet alleen de kwaliteit is belangrijk bij het beoordelen van een smartphone, ook de prijs speelt natuurlijk een grote rol. Voor het beoordelen van de verhouding tussen prijs en kwaliteit ontkom je er niet aan te kijken naar wat anderen bieden voor hetzelfde geld, en wat je voor hetzelfde betaalt bij de concurrent. Daarom kijken we in deze vergelijking kort naar de belangrijkste voorganger: de Nokia 7 Plus. Daarnaast leggen we de Nokia 7.1 naast de Samsung Galaxy A7 (2018) en de LG G7 Fit.

Nokia 7.1 Nokia 7 Plus Samsung Galaxy A7 (2018) LG G7 Fit
Beeldscherm 5,84 inch 6,00 inch 6,00 inch 6,10 inch
Resolutie 1080 x 2280 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2220 pixels 1440 x 3120 pixels
Pixeldichtheid 432 ppi 402 ppi 411 ppi 563 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo)
Processor 1,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,4 GHz quad-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 32 GB 64 GB 64 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 24,00 megapixel 16,00 megapixel
Gewicht 160 gram 183 gram 168 gram 160 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 16,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 219,00 tot € 268,00 Niet beschikbaar € 255,00 tot € 258,00 Niet beschikbaar

De Nokia 7 Plus kwam een half jaar voor de Nokia 7.1 uit en heeft een iets groter scherm dan de 7.1. De 7 Plus is inmiddels wel iets in prijs gezakt, maar ontloopt de 7.1 qua specificaties niet veel. Het grootste verschil is dat de 7.1 flink wat compacter is, ook al scheelt het schermformaat nauwelijks. De batterij van de 7 Plus is wel beter: maar liefst 3800 mAh. Dat krijg je, als de behuizing ook groter is.

Concurrentie komt ook van de Samsung Galaxy A7, de nieuwste iteratie welteverstaan. Deze telefoon is iets groter, heeft iets snellere hardware, meer megapixel in de camerasensor en meer opslaggeheugen. De prijs is wel wat lager, al scheelt het niet bepaald veel. Wel een geduchte concurrent dus, deze Samsung. Het enige nadeel is dat het toestel nog draait op Android 8.1 Oreo. En natuurlijk niet zo'n lekker kale versie van Android heeft als de Nokia.

Tenslotte de LG G7 Fit. Ook bij dit toestel is de verhouding tussen prijs en kwaliteit erg scherp; LG staat er bekend om. Net als de Nokia 7.1 heeft de G7 Fit een behoorlijk compacte behuizing met toch een flink scherm. Die behuizing is, in tegenstelling bij de Nokia 7.1, niet van metaal en glas maar van plastic. Dat lever je dus wel in, maar qua specificaties overtreft de G7 Fit de Nokia 7.1 nog enigszins.

Nokia 7.1

Conclusie

Ik ben erg onder de indruk van de Nokia 7.1. Het is een behoorlijk compleet toestel dat nergens echt fouten maakt. Zeker, de camera had beter gekund en de batterijduur ook. De prijs had wat ons betreft ook wel een paar tientjes lager mogen zijn. Maar al deze dingen zijn desalniettemin redelijk op orde. De Nokia maakt prima foto's, heeft geen exorbitante prijs en de batterijduur is acceptabel. Tegelijkertijd zijn er wel een paar dingen écht goed aan de 7.1.

Dat wat het meest opvalt is de software. Of beter gezegd, het gebrek eraan. De Nokia heeft geen enorme sloot aan shit die je bij het eerste gebruik moet verwijderen. Geen irritante knoppen of digitale assistenten die je niet kan uitschakelen. Geen rigoureuze ingrepen in de gebruikersinterface. De Nokia 7.1 is lekker sober en dat bevalt enorm.

Al met al zijn we dus behoorlijk enthousiast over de Nokia 7.1. Zeker, de concurrentie doet het ook goed en vraagt vaak nét iets minder voor zijn toestellen, maar die meerwaarde krijg je bij de 7.1 zeker terug. We geven dan ook een flink aantal sterren aan de Nokia, want we denken dat je hier geen buil aan valt. Zeker als je op zoek bent naar een no-nonsense smartphone die niet enorm groot is.

+ Mooie, compacte behuizing
+ Sobere Android is verademing
+ Mooi voorkantvullend scherm

- Op dit moment geen mega-concurrerende prijs
- Waar zijn die infantiele selfiefilters?!

Nokia 7.1

Nokia 7.1 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Nokia 7.1 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 16,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 17,00 € 0,- Bekijken
Ben 24 mnd 100 2000 € 20,00 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 20,00 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd onbeperkt 5000 € 29,50 € 0,- Bekijken
Alle Nokia 7.1 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden