Vergelijk 2.831.478 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sharp Aquos D10 review

Reviews Sharp Aquos D10 review
Door ,

Eind augustus maakte Sharp op de IFA-beurs bekend dat de Japanse fabrikant weer terugkeert op de Europese smartphonemarkt. Om deze uitspraak kracht bij te zetten, lanceerde het meteen drie nieuwe toestellen. De Sharp Aquos D10 is hier de absolute topper van. In hoeverre dit toestel zich ook echt een topper mag noemen, lees je in onze Sharp Aquos D10 review.

2018 zal voor de smartphonewereld in de boeken gaan als het jaar dat de inkeping mainstream ging, de eerste opvouwbare smartphone tentoongesteld werd, en het jaar dat de grens van 1000 euro veelvuldig werd opgezocht door Android-fabrikanten. Een uitzondering zal het jaarboek van Sharp worden, want daar ligt het voor de hand dat de focus op haar Europese terugkeer ligt. Na jaren van afwezigheid maakte de Japanse technologiefabrikant namelijk haar return in de toch al overvolle Europese markt.

Sharp en mobiele technologie zijn zeker geen vreemdelingen van elkaar. In het jaar 2000 ontwierp Sharp namelijk een mobiele telefoon met een ingebouwde camera, iets wat in die tijd nog voor onmogelijk werd gehouden. In 2003 toonde de Japanners als allereerste een mobiele telefoon met een camera van meer dan één megapixel. De Sharp Aquos D10 moet in Europa laten zien waarom het bedrijf in haar thuisland zo'n goede reputatie heeft. Of dat is gelukt? Over enkele minuten weet je het.

Design

Wat ons als eerste opvalt is het niet alledaagse design van de smartphone. Aan het einde van 2018 verbazen wij ons niet zo heel snel meer over het ontwerp van deze prachtige stukjes technologie, maar Sharp lukt het. Of dat positief is, dat is een tweede. De Sharp Aquos D10 is een relatief kleine smartphone voor 2018-begrippen met afmetingen van 148 x 74 x 8 millimeter. Het scherm is lekker voorkantvullend en wordt vergezeld door een inkeping. In de notch is een frontcamera en speaker verwerkt.

Sharp Aquos D10

Op de redactie zijn de meningen verdeeld over deze manier van schermoppervlak vergroten, maar waar we het allemaal wel over eens zijn is dat de kin van de Aquos D10 verre van elegant is. Een ander heikel punt is het geforceerde logo wat daar zit. Blijkbaar moet de gebruiker 24/7 kunnen zien dat hij of zij een Sharp-toestel in handen heeft. Dat zie je overigens al aan de software, waarover later meer. In combinatie met het gewicht van 165 gram ligt de Sharp prima in de hand en voelt hij enorm degelijk aan. De randen zijn van kunststof en lijken over een speciaal laagje coating te beschikken. 

De achterkant bestaat grotendeels uit kunststof en is verrijkt met een dubbele camera-opzet, led-flitser, vingerafdrukscanner en wederom het Sharp-logo. Buiten dat de cameralenzen flink uitsteken, ziet de achterzijde er gelikt en premium uit. De kleuraccenten aan de randen van de knoppen doen ons nog het meeste denken aan de Nokia 7 Plus. Aan de rechterzijkant is één volumeregelaar te vinden en een aan/uit-knop. De onderzijde is ingeruimd voor een usb-c-ingang en een tweede speaker. Aan de linkerkant kun je twee simkaarten óf één simkaart en één microSD-kaartje kwijt. Een koptelefooningang is helaas nergens te bekennen op de D10.

Beeldscherm

Bij Sharp doen ze vooralsnog geen poging om een eigen oled-scherm te gebruiken op haar toestellen. In plaats daarvan zijn we aangewezen op een 5,99 inch IPS LCD-scherm met een resolutie van 2160 bij 1080 pixels. Voor midrangers is deze resolutie meer dan voldoende. Belangrijk is om je echter niet blind te staren op de cijfers, want het ene LCD-paneel is de andere niet. De weergave van het scherm ziet er in dagelijks gebruik keurig uit. Je moet van heel goede huizen komen om losse pixels te kunnen zien op het display.

Sharp Aquos D10

Kleuren lijken op de Sharp Aquos D10 heel af en toe een tikje aan de koele kant, maar hier valt verder niet over te klagen. Heb je lievere een warmere tint? Via het instellingenscherm kun je kiezen uit een koel, natuurlijk of warme tint. In onze reviewperiode hebben we voornamelijk de natuurlijke tint gebruikt. Verder heb je de keuze uit een standaard en een dynamische kleurenmodus. Laatstgenoemde is net iets mooier bij het bekijken van video's, foto's en andere mediacontent. Door Gorilla Glass 3 moeten krasjes niet al te snel verschijnen.

Het meest irritante aspect aan het scherm is eigenlijk de inkeping. Door de grootte ervan kan er helaas bijzonder weinig informatie in de notificatiebalk getoond worden. Bovendien steekt de inkeping iets uit bij het kijken van een video of spelen van een game. De statusbalk is iets minder hoog dan de inkeping. Een groot pluspunt is de schermhelderheid van het toestel. In de zon je WhatsAppjes lezen moet geen enkel probleem zijn, want de maximale helderheid is echt bijzonder fel. De minimale schermhelderheid is eveneens prima en de bijgeleverde oogbeschermingsmodus zorgt ervoor dat blauw licht weggefilterd wordt. Wel vinden we het jammer dat de automatische schermhelderheid bijzonder matig werkt. De stap van heel donker naar iets lichter is bijvoorbeeld best wel groot.

Hardware en accu

De Sharp Aquos D10 is uitgerust met een Snapdragon 630. Deze chipset beschikt over vier 2,6 GHz Cortex-A53 kernen en vier efficiënte 1,8 GHz kernen. Voor een vrij prijzige midranger is de Snapdragon 630 eigenlijk wat aan de matige kant, al scheelt het dat de Snapdragon in deze smartphone overgeklokt lijkt te zijn. Ter vergelijking: de Nokia 6.1 heeft dezelfde chipset, en die gaat over de toonbank voor maar liefst 150 euro minder. De Snapdragon 630 is hoe dan ook een prima chipset voor je dagelijkse bezigheden en verre van traag te noemen. Toch vinden we de vraagprijs voor een toestel met deze chipset wat aan de gortige kant.

Sharp Aquos D10

Wel prettig is dat er standaard 4GB RAM en 64GB aan intern opslaggeheugen aanwezig is. Het intern opslaggeheugen is aan de hand van een microSD-kaartje uit te breiden. Dankzij de 4GB RAM is de Aquos D10 in staat om meerdere applicaties op de achtergrond draaiende te houden. In theorie dan, want in de praktijk blijkt het toestel bijzonder agressief te reageren op sluimerende applicaties. Raak je een openstaande applicatie een minuut of tien niet aan, dan moet deze in vrijwel alle gevallen opnieuw opgestart worden.

Zelfs bij het casten van een stream zet de Aquos D10 de stream stop, zelfs wanneer je in het instellingenscherm aangeeft dat je specifiek voor de betreffende app geen accuverbruik wil optimaliseren. De standaard opslagcapaciteit zien we wel als pluspunt en is gewoon prima voor de prijs die Sharp vraagt voor de D10. Het geluid komt uit de bovenste speaker aan de voorkant en aan de onderzijde, waarbij laatstgenoemde overduidelijk meer geluid weet te creëren. De audio is over het algemeen prima te noemen, maar je moet geen flinke bass of iets dergelijks verwachten. De 3,5mm-dongel creëert kwalitatief gezien eenzelfde geluid.

Sharp Aquos D10

Door de agressieve behandeling van applicaties zou je denken dat de Aquos D10 best wel een prima accuduur zou moeten hebben. Dat valt best wel mee in de praktijk. De accucapaciteit van 2900 mAh is al niet bijzonder fors te noemen, maar zelfs met dat in het achterhoofd kunnen we niet anders dan stellen dat de D10 op dit aspect geen hoogvlieger is. Een volle dag is mogelijk, mits je niet flink aan het multitasken bent geweest. De smartphone lijkt specifiek hiermee erg veel moeite te hebben. Een snellaadfunctie is eveneens afwezig, waardoor het gemiddeld een flinke 2 uur duurt voordat je weer een volledig opgeladen accu hebt.

Software

In dit kopje bespreken we by far het grootste pijnpunt van de Sharp Aquos D10. De software is namelijk een pijnlijk aspect waar echt niet omheen gepraat kan worden. Die is namelijk niet goed, en dan drukken we ons nog zachtjes uit. Om te beginnen draait de Aquos D10 op een verouderde versie van Android, namelijk Android 8.0 Oreo inclusief beveiligingspatch van augustus 2018. Een update naar Pie staat bovendien niet op de planning. Slecht, maar het hoeft niet meteen een ramp te zijn, mits je als fabrikant eigen features meebrengt waarover de nieuwe schone Android-versie ook over beschikt bijvoorbeeld. Helaas is het tegendeel waar: Sharp lijkt zelfs enkele doodgewone implementaties niet of nauwelijks inbegrepen te hebben in haar eigen Sharp UX, de schil die over Android is gemieterd bij de Aquos D10.

sharp aquos d10 sharp aquos d10 sharp aquos d10

Wat ons meteen opviel was de enorme grootte van de tekst en icoontjes. Uiteraard is dit voor een deel te verhelpen in het instellingenmenu, maar voor de fanatiekeling: een minieme tekstgrootte is simpelweg niet beschikbaar. De icoontjes zijn vrijwel allemaal voorzien van een enorme witte rand, wat het er al snel goedkoop uit laat zien. Dit is gelukkig nog op te lossen met een launcher als Nova Launcher, maar menig consument zal niet meteen zelf deze toepassing installeren.

Bovendien blijft het instellingenmenu nog altijd hetzelfde, en ook daar is het niet bepaald een pretje. Buiten de overkomelijke spelfout hier en daar heb je gewoon weinig opties tot je beschikking. Veeggebaren zijn bijvoorbeeld niet inbegrepen, er zijn bijzonder weinig opties om de kleuren aan te passen aan jouw wensen, en de meegeleverde S Boost software-optimalisator voelt nogal goedkoop aan. Daarnaast werkt de overzichtsknop niet zoals je gewend bent; druk je tweemaal op deze knop wanneer je in een app bent, dan keer je terug naar dezelfde app. Normaal gesproken zou je dan teruggestuurd worden naar de vorige gebruikte app.

Sharp Aquos D10

Een ander cosmetische vervelendheid is dat inkomende meldingen van WhatsApp geen icoontje van iemand zijn of haar profielfoto toont. In plaats daarvan zie je een puntje. Ook andere meldingen van Spotify en/of Snapchat zien er erg amateuristisch uit, omdat het icoontje in een vierkantje wordt weergegeven en de rest van de melding een simpele effen kleur meekrijgt. Dit terwijl Spotify al een tijdje 'gewoon' een deel van de albumhoes in zijn notificatie toont. Over Snapchat gesproken: de Aquos D10 sluit apps af bij het leven en laat diverse notificaties niet binnenkomen, waaronder die van de snelle fotodienst.

Camera

Genoeg gemiept over de software. De cameraprestaties zullen toch wel een stuk beter zijn, toch? Ook wij hadden die verwachting. Niet zo gek, want de Sharp is best wel prijzig op dit moment, en dat is absoluut niet gebaseerd op de rekenkracht of handigheid van de software. De camera levert redelijke tot wisselende resultaten af, waardoor hij zijn prijskaartje ook niet echt waard is voor alle huis-, tuin-, en keukenfotografen. 

sharp aquos d10 sharp aquos d10 sharp aquos d10 sharp aquos d10 sharp aquos d10

De Aquos D10 maakt gebruik van twee camera's aan de achterzijde: één 12-megapixelcamera en één 13-megapixelcamera. De eerste camera is de reguliere lens en heeft onder meer fasedetectie voor autofocus, wat in de praktijk redelijk werkt. De tweede lens is bedoeld voor optische zoom, waardoor je met minimaal kwaliteitverlies 2x zou moeten kunnen inzoomen. In de praktijk zien we wel iets van een kwaliteitsverschil (laatste foto's) én geen gelijke kleuren, wat duidt op een andere witbalans. 

Doorgaans maak je dus alleen gebruik van de 12-megapixellens. Qua kleuren doet de Sharp D10 echt zijn best, wat tot op bepaalde hoogte te prijzen valt. Het grootste kritiekpunt is een gebrek aan detail in foto's genomen in niet-optimale lichtsituaties. In onze foto van appels hierboven is het logo al niet tot nauwelijks te lezen, maar een foto van een landschap is al helemaal een ramp wat betreft het achtergronddetail. Complete velden worden vervormd tot één samengesmolten blok. Ook ruis is al vrij snel te zien, en situaties met weinig licht verergeren dit gebrek. De 16-megapixelfrontcamera kent vrijwel dezelfde gebreken als zijn broertjes aan de achterzijde.

Filmen is mogelijk in 4K met 30 frames per seconde. Deze optie heeft echter niet meteen onze voorkeur; hoewel details iets beter te spotten zijn, is filmen in 1080p in combinatie met de elektronische beeldstabilisatie iets prettiger. Helaas is de elektronische beeldstabilisatie niet je van het, maar het is fijn dat de optie er is. Pijnlijk foutje is dat je beeldstabilisatie in kunt schakelen in elke mogelijke resolutie, maar deze werkt simpelweg niet in 4K. Het geluid van de filmpjes is 'redelijk' te noemen. 

Prijs-kwaliteitsverhouding

Bij het kopen van een smartphone is het altijd belangrijk om niet bij de eerste de beste telefoon direct over te gaan tot koop. Tegenwoordig is er een overvloed aan toestellen beschikbaar, zeker wanneer je op zoek bent naar een midranger. Hieronder nemen we vier alternatieven voor je onder de loep. Qua prijs is het merendeel vergelijkbaar, waardoor je al snel de afweging kunt maken welke aspecten jij belangrijk vindt, zonder dat je meteen meer geld moet uitgeven.

Sharp Aquos D10 HTC U12 Life Xiaomi Pocophone F1 Nokia 7.1 Xiaomi Mi A2
Beeldscherm 5,99 inch 6,00 inch 6,18 inch 5,84 inch 5,99 inch
Resolutie 1080 x 2160 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2246 pixels 1080 x 2280 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 403 ppi 402 ppi 403 ppi 432 ppi 403 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 8.1 (Oreo)
Processor 2,6 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 1,8 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 6 GB 3 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 64 GB 32 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 165 gram 175 gram 180 gram 160 gram 166 gram
Stand-by tijd 555 uur 240 uur - - -
Spreektijd 1230 minuten 1020 minuten - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 18,00 per maand Vanaf € 14,00 per maand Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar € 344,00 tot € 349,00 € 309,00 tot € 344,00 € 199,00 tot € 268,00 Niet beschikbaar

We beginnen de lijst met de HTC U12 Life, de degelijke midranger van het Taiwanse bedrijf in nood. Het uiterlijk spreekt wellicht iets meer consumenten aan dan de Aquos D10. Wel is de U12 Life een stuk minder stevig dan de Aquos D10, dus voor een robuuste keuze kun je nog altijd het beste terecht bij de Japanners. De U12 Life beschikt over een iets zuinigere Snapdragon 636. De camera is wel een stuk beter bij de midranger van HTC, en de vrijwel schone software is een verademing vergeleken met de software van de Sharp Aquos D10.

De Xiaomi Pocophone F1 is een vreemde eend in de bijt. Het toestel beschikt over uitstekende high-end specificaties, maar heeft een prijskaartje waar menig midranger wat van kan leren. Op het nogal matige uiterlijk en mindere robuustheid na is de Pocophone F1 op alle fronten eigenlijk beter dan de Sharp Aquos D10. Van chipset tot camera en van accuduur tot software; de Pocophone F1 biedt veel waar voor zijn geld.

Een andere interessante midranger is de Nokia 7.1. In veel opzichten het 'verre neefje' te noemen van de Nokia 7 Plus, ware het niet dat de 7.1 qua specs iets minder is. De Nokia 7.1 is echter een stuk handzamer, vergelijkbaar met de D10. De 7.1 is uitgerust met een zuinigere Snapdragon 636 en beschikt over 4GB RAM. de camera's van de 7.1 leveren betere kwaliteit af dan de D10, en de accuduur is ook sterker. Qua software draait de Nokia 7.1 op een schone versie van Android 9 Pie, wat komt door de deelname aan het Android One-programma.

Als laatste nemen we de Xiaomi Mi A2 met je door. Hoewel de prijs anders doet vermoeden, is de Mi A2 een zeer interessant alternatief voor de Sharp Aquos D10. De Snapdragon 625 mag dan iets minder sterk zijn, de accuduur is wel een stukje beter en de Mi A2 draait op een schone versie van Android dankzij het Android One-programma. Daarnaast is er geen inkeping present bij de Mi A2. Xiaomi's toestel is door zijn iets dikkere randen wel wat groter.

Conclusie

Na uitvoerig gebruik te hebben gemaakt van de Sharp Aquos D10, kunnen we niet anders zeggen dan dat de Japanners geen sterk product hebben afgeleverd. In Europa zijn we niet zo happig op een nieuwe, flink aangepaste schil die we nog niet kennen. Al helemaal niet wanneer deze aantoonbaar minder is dan een schone versie van Android. Dit is met afstand het grootste heikelpunt van Sharp, dat ook bij de goedkopere B10 en C10 verouderde software en een oude beveiligingspatch meegeeft. Anno 2018 zou vooral dat laatste niet meer mogen.

Sharp Aquos D10

Helaas redden de verdere prestaties van het toestel de D10 allerminst. De aangepaste Snapdragon 630 is prima, maar niet meer dan redelijk voor zijn prijsklasse. De accu is hooguit oké en er is geen snellaadfunctie aanwezig. Het gemis van een koptelefooningang heeft de nodige gefronste wenkbrauwen teweeggebracht op de redactie, want dit is normaal gesproken niet het geval bij midrangers. Al deze minpuntjes zorgen ervoor dat het bijzonder robuuste ontwerp de Sharp Aquos D10 eigenlijk niet kunnen redden van een zeer magere voldoende.

+ Degelijke bouwkwaliteit
+ Scherp en helder scherm

- Waardeloze softwareschil
- Geen update naar Android Pie
- Gemis van koptelefooningang
- Relatief erg prijzig

 

Sharp Aquos D10 review score

5,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden