Vergelijk 2.623.989 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Samsung Galaxy A7 (2018) review

Reviews Samsung Galaxy A7 (2018) review
Door ,

Het echt grote smartphonegeweld van 2018 ligt helaas achter ons. Desalniettemin is er meer dan enkel het high-end segment. In tegendeel zelfs: er zijn meer midrangers en budgettelefoons dan echte vlaggenschepen. Zo ook bij Samsung, dat nog altijd het middensegment bevaart met de Galaxy A-lijn. Of de Galaxy A7 (2018) een waardige toevoeging is, lees je in onze review.

Samsung is er qua imago in een paar jaar tijd flink op vooruitgegaan. Waar eerst nog termen als 'namaak' en 'wannabe-iPhones' gebruikt werden bij het zien wat er van de Zuid-Koreaanse loopband rolde, lees je nu vooral superlatieven als 'vooruitstrevend' en 'uniek'. Deze lofzangen zijn voornamelijk bestemd voor toestellen uit de Galaxy S-lijn, de absolute eyecatchers van de techgigant. Over de midrange Galaxy A- en budget J-lijn zijn critici, ons incluis, vaak niet erg over te spreken.

Samsung CEO DJ Koh merkte dit ook op en kwam halverwege 2018 met de belofte dat de fabrikant meer aandacht gaat besteden aan haar andere smartphones. Niet enkel vlaggenschepen, maar ook goedkopere telefoons zouden als eerste experimentele functies met zich meekrijgen. Een goed voorbeeld hiervan is de Samsung Galaxy A7 (2018). Er zijn namelijk drie camera's aanwezig. Vier zelfs wanneer je de frontcamera meerekent. Of al dit megapixelgeweld iets oplevert, én wat we verder van de Samsung Galaxy A7 (2018) vinden? Daar vertellen we je graag meer over.

Design

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende aspect: het uiterlijk. In 2018 is vrijwel elke Samsung-smartphone uitgerust met een voorkantvullend scherm. Zo ook de Galaxy A7 (2018). Geen overbodige luxe, want het generieke en ronduit saaie design van voorgaande edities kan tegenwoordig eigenlijk echt niet meer. De A7 ziet er op het eerste oog prima uit. Er zijn nog steeds wel redelijke randjes aan de boven- en onderkant, maar daar kunnen we absoluut mee leven.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Het toestel ligt lekker in de hand en is wat aan de lichte kant. Hoewel we de vormfactor waarderen, hebben we wel meteen het gevoel dat we te maken hebben met een goedkope(re) smartphone. De behuizing van de Galaxy A7 is namelijk volledig van plastic gemaakt. Plastic fantastic, maar niet heus. Het enige voordeel is dat plastic niet zo breekbaar is als een glazen behuizing. Daarnaast is het jammer dat de achterkant een ware vingerafdrukmagneet blijkt te zijn, waardoor je de hele dag door aan het poetsen kan blijven.

Samsung heeft enkele vreemde keuzes gemaakt wat betreft de nieuwe Galaxy A7 (2018). Hoewel we het merendeel hieronder zullen bespreken, staan we hier graag stil bij het gemis van een IP-certificering. Spat- en waterbestendigheid is wel aanwezig bij de Galaxy A7 (2017), maar voor de 2018-editie is dit, waarschijnlijk om de kosten te drukken, achterwege gelaten. Een ander pijnpunt is het gemis van een usb-c-aansluiting. Doordat Samung vasthoudt aan de verouderde micro-usb-aansluiting, zijn overdrachtssnelheden en verloopt de stroomoverdracht niet bepaald snel.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Aan de voorkant van het toestel is een enkele frontcamera present, inclusief een lichtsensor voor de helderheid te bepalen, speaker voor telefoongesprekken en een flitser. Aan de linkerkant is een ingang voor twee simkaarten én microSD-kaartje. Aan de rechterzijde zijn twee volumeknoppen gepositioneerd, met daaronder een aan/uit-knop waarin Samsung een vingerafdrukscanner verwerkt heeft. Zeker niet de snelste in zijn soort, maar hij werkt wel prima. Je kunt de scanner tevens gebruiken om het snelle notificatiepaneel naar beneden te schuiven via het instellingenmenu. Naast de micro-usb-ingang aan de onderkant is een koptelefooningang links en één enkele speaker.

Beeldscherm

Samsung is al enkele jaren de absolute marktleider wanneer het aankomt op schermkwaliteit. Door vroeg in te hebben gezet op de ontwikkeling van haar eigen AMOLED-schermen, is de fabrikant anno 2018 de absolute koploper in de oled-industrie. Grote concurrenten als Apple en OnePlus gebruiken al een tijdje de oled-panelen van Samsung. De Galaxy A7 (2018) beschikt over een 6 inch Full HD+-display met een resolutie van 2220 bij 1080 pixels.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Het toestel is een van de eerste midrangers die gebruikmaakt van een Samsung AMOLED-scherm, en dat valt te zien. De kwaliteit is stukken beter dan de meeste midrangers. Toegegeven, het verschil met de echte toppers als de Galaxy S9 en Galaxy Note 9 is nog altijd te zien, maar voor een smartphone van nog geen 300 euro mag je echt niet klagen. De kleuren spatten van het scherm af, en met de scherpte zit het ook wel snor.

Er is geen inkeping of iets dergelijks aanwezig op de Galaxy A7 (2018), waardoor je meer dan voldoende ruimte hebt om je meldingen te laten floreren op de notificatiebalk. In fel daglicht is de A7 eveneens prima te gebruiken, want de maximale schermhelderheid is lekker fel. In onze testperiode hebben we ook de automatische helderheid getest. Stel je in het begin constant de schermhelderheid aan naar jouw gewenste niveau, dan heb je na enkele dagen bijna geen doen meer met de schermhelderheidsbalk. Een ander voordeel is dat de minimale helderheid redelijk laag is. Met behulp van de filter voor blauw licht is in de avond WhatsAppen geen pijnlijke bezigheid voor je netvliezen.

Hardware en accu

Op papier is het vergelijken van Samsung-smartphones met de concurrentie een ietwat ingewikkeldere taak dan normaal. In plaats van een MediaTek- of Snapdragon-chipset gebruiken de Zuid-Koreanen namelijk hun eigen Exynos-processors. Voor de Galaxy A7 (2018) is de Exynos 7885 soc gereserveerd, dezelfde chipset waar de Galaxy A8 (2018) door aangedreven wordt. Net als bij de A8 zou de A7 in principe met twee 2,2 GHz krachtige Cortex-A73 kernen en zes efficiënte 1,6 GHz Cortex-A53 cores prima prestaties moeten leveren. In de praktijk blijkt dat de software helaas roet in het eten gooit en de prestaties negatief beïnvloedt.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Begrijp ons niet verkeerd; de midranger van Samsung is een prima alleskunner voor zowel kleine taakjes als WhatsAppen tot grote opdrachten, zoals het spelen van games. Het probleem zit hem in de souplesse die we missen. Van applicatie switchen, het menuscherm tevoorschijn toveren, de browser gebruiken; je hebt altijd wel het gevoel dat er een mini-hapering plaatsvindt. Ook zijn de animaties van Samsung overdreven langdradig, iets wat je gelukkig via de ontwikkelaarsopties kunt verhelpen om wat extra snelheid te creëren.

Zoals gezegd is gamen geen probleem voor de Galaxy A7. Met de Mali-G71 GPU is de smartphone in staat om elke smartphonegame speelbaar te maken. Wellicht niet altijd in de hoogste kwaliteit, maar het werkt. Bijkomend voordeel is dat je veel apps en andere content kwijt kunt. Er is namelijk een flinke 64GB aan intern opslaggeheugen beschikbaar, wat je zelfs kunt uitbreiden tot maximaal 256GB met een microSD-kaartje. De 4GB RAM is meer dan genoeg om diverse applicaties tegelijkertijd draaiende te houden, zelfs wanneer je een intensief spelletje speelt. Het geluid uit de kleine speaker aan de onderkant is bij hoge volumeniveaus al snel flets. Een schrale troost is Dolby Atmos, waardoor bedraad en draadloos geluid een boost krijgt.

De accu van de Galaxy A7 (2018) is met een capaciteit van 3300 mAh op papier prima. In de praktijk zijn we echter een tikje teleurgesteld in de accuduur van deze midranger. Bij normaal gebruik met wat WhatsAppen, browsen en spelletjes spelen zal je aan het eind van de dag zeker de oplader moeten gebruiken. Bij ons was het percentage 's avonds rond de 10 tot 20 procent. Het opladen is eveneens een irritatiepuntje. De A7 maakt immers nog gebruik van een micro-usb-ingang. Deze verouderde standaard helpt niet bepaald mee om de mobiele telefoon snel op te laden. Voor een volledige oplaadcyclus mag je rekenen op een tijdsduur van ongeveer 2,5 uur.

Software

De Samsung Galaxy A7 (2018) is uit de doos gezegend met Android 8.0 Oreo. Ondanks dat we hier te maken hebben met een midranger, vinden we het wel jammer dat de A7 niet is uitgerust met Android 9.0 Pie. Deze was bij de release al beschikbaar. Android Pie moet nog iets batterijvriendelijker zijn, een breder scala aan beveiligingsopties voor apps meegeven en meer. Menig budgettelefoon heeft op zijn minst Android 8.1 Oreo geïnstalleerd. Desalniettemin zal je toch weinig meekrijgen van Android, want het is voornamelijk Samsung Experience 9.0 dat de klok slaat. 

Samsung Galaxy A7 (2018)

Samsung Experience UI is de meest recente naam van de schil die de Zuid-Koreaanse fabrikant over al haar (Europese) smartphones legt. Toegegeven: het frustrerende tijdperk van TouchWiz ligt al een tijdje achter ons, maar de nieuwe Samsung-schil kan ons nog altijd niet zo bekoren. Uiteraard is het uiterlijk iets wat je kunt bestempelen als 'kwestie van smaak', maar we hebben het gevoel dat Samsung Experience zo zwaar is dat het de algehele snelheid van het apparaat naar beneden wordt gehaald. Hetzelfde is het geval met een andere midranger die dezelfde chipset heeft, de Galaxy A8 (2018). De vele minieme stotteringen in de animaties doen de gebruikservaring eveneens geen goed.

Niet alles is echter negatief aan Samsung's eigen schil. Zo heb je het handige 'Dual Messenger', waarmee je meerdere gebruikersaccounts kunt installeren en gebruiken voor apps als Facebook, Messenger en WhatsApp. Daarnaast is er in het kopje 'Geavanceerde functies' genoeg interessants om vrolijk van te worden. Zelf zijn we erg te spreken over de vingerafdrukscanner die je kunt gebruiken om het meldingspaneel naar boven en beneden kunt schuiven. Andere handige opties als 'Bediening met één hand' of het verhogen van de aanraakgevoeligheid zijn hier ook te vinden. Laatstgenoemde is interessant wanneer je handschoenen gebruikt of een screenprotector over het scherm hebt en deze niet meer goed reageert.

Camera

De Samsung Galaxy A7 (2018) is als een van de eerste midrangers ooit uitgerust met maar liefst 3 camerasensoren aan de achterkant. Naast de primaire 24-megapixelcamera is er ook een 8-megapixelgroothoeklens present én een dieptesensor van 5-megapixel om een bokeh-effect te creëren. Laten we beginnen met de reguliere 24-megapixelcamera. Die is wel oké. Aangezien de Galaxy A7 (2018) in de markt is gezet als cameramonster vallen de reguliere plaatjes eigenlijk best tegen. Niets aan de geschoten foto's doet ons vermoeden dat we een midranger in handen hebben die andere, gelijkgeprijsde smartphones doet verbleken.

galaxy a7 (2018) galaxy a7 (2018) galaxy a7 (2018) galaxy a7 (2018)

Kleuren zijn op de plaatjes niet zo kleurrijk als we hadden willen zien, en bij het inzoomen gaat al snel enige scherpte verloren. De camera is vooral goed wanneer de lichtsituatie optimaal is. Daarna gaat de kwaliteit al snel bergafwaarts. De groothoeklens is een handige tweede lens, maar qua details is het nog minder goed dan de primaire lens. Bovendien is er een flink fisheye-effect waarneembaar bij de groothoeklens, waardoor de randen van de geschoten foto nogal bollen. De 5-megapixellens voor het scherptediepte-effect doet wel zijn werk naar behoren. In de portretmodus kun je zelf de sterkte van de vervaging aangeven. Interessant is dat zowel de camera's aan de achterzijde als de frontcamera prima dit scherptediepte-effect kunnen realiseren, terwijl de voorste camera alleen werkt. 

Een beautyfilter is ook aanwezig, maar het effect ziet er al snel wat nep uit. Wel zijn we fan van de 'Live Focus' mode. Deze kan prima macro-kiekjes maken van objecten. Ook leuk is dat je in de Galerij-app zowel de reguliere foto als de groothoeklensfoto van het kiekje kunt zien. De frontcamera presteert relatief gezien een stuk meer naar behoren dan zijn broertjes aan de achterzijde. Vergeleken met de concurrentie is het een van de betere selfiecamera's. Filmen kan in 1080p met een framerate van 30 beelden per seconde. De aanwezigheid van elektronische beeldstabilisatie is mooi meegenomen. Het eindresultaat ontstijgt hier, mede door het stabielere beeld, zeker de middelmaat.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Samsung Galaxy A7 (2018) is een toestel met een redelijk schappelijk prijskaartje. Op papier zou de voornaamste reden van aanschaf natuurlijk de indrukwekkende camera-opzet moeten zijn. Het is echter altijd van belang om alternatieven achter de hand te houden. Wellicht kan een andere smartphone meer voldoen aan jouw eisen, zonder dat je hier meteen meer voor hoeft te betalen. Hieronder bespreken we kort drie smartphones die qua prijs vergelijkbaar zijn en de Galaxy A7 (2018) het vuur aan de schenen leggen. 

Samsung Galaxy A7 (2018) Huawei Mate 20 Lite Samsung Galaxy A8 (2018) Nokia 7 Plus Sony Xperia XA2 Plus
Beeldscherm 6,00 inch 6,30 inch 5,60 inch 6,00 inch 6,00 inch
Resolutie 1080 x 2220 pixels 1080 x 2340 pixels 1080 x 2220 pixels 1080 x 2160 pixels 1080 x 2160 pixels
Pixeldichtheid 411 ppi 409 ppi 441 ppi 402 ppi 402 ppi
Besturingssysteem Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo) Android 7.1 (Nougat) Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core 2,2 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 32 GB 64 GB 32 GB
Camera 24,00 megapixel 20,00 megapixel 16,00 megapixel 12,00 megapixel 23,00 megapixel
Gewicht 168 gram 172 gram 172 gram 183 gram 205 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Vanaf € 17,50 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 255,00 tot € 258,00 € 225,00 tot € 253,00 € 249,00 tot € 459,00 Niet beschikbaar € 365,00 tot € 399,00

Als eerste nemen we de Huawei Mate 20 Lite met je door. De Mate 20 Lite is de goedkoopste versie van de Mate 20-lijn, maar staat nog steeds zijn mannetje in dit prijssegment. De Kirin 710-chipset is min of meer vergelijkbaar met de Exynos 7885, maar laatstgenoemde delft, als we streng zijn, net het onderspit. Verder is er een prima lcd-scherm aanwezig bij de Mate 20 Lite en is het intern opslaggeheugen van 64GB uitbreidbaar met een microSD-kaartje. De accuduur is iets beter dan de Galaxy A7 (2018), maar dit verschil is verwaarloosbaar. Wel vinden we EMUI een stuk minder prettig werken dan Samsung Experience. De schil van Huawei is agressiever wanneer het aankomt op het aanpassen van icoontjes en herverdelen van diverse menu's.

De Samsung Galaxy A8 (2018) is een concurrent afkomstig uit de eigen fabriek van de Zuid-Koreanen. Dezelfde chipset is aanwezig als bij de A7, dus qua snelheid is er niet zoveel verschil. Er is standaard slechts 32GB intern opslaggeheugen beschikbaar, een stuk minder dan bij de A7. Dit is gelukkig gewoon uit te breiden aan de hand van een microSD-kaartje. Hoewel de A8 (2018) maar één cameralens aan de achterzijde heeft, presteert deze op het eerste oog nét iets beter. Daarnaast is er een dubbele frontcamera aanwezig, waarbij de tweede lens een groothoeklens is. Daarnaast is het glazen design van de Galaxy A8 (2018) een stuk eleganter dan die van de Galaxy A7 (2018).

De Nokia 7 Plus is een andere interessante optie in deze prijsklasse. Het toestel is een stukje groter en robuuster dan de Galaxy A7 (2018). Daarnaast is de schil compleet anders: waar de A7 (2018) vasthoudt aan Samsung Experience, beschikt de Nokia 7 Plus over een schone Android-schil. Dankzij Android One ben je tevens verzekerd van jarenlang beveiligingsupdates en 2 grote Android-ecosysteemupdates. De cameraprestaties van de 7 Plus zijn eveneens niet heel bijzonder, en enige vorm van beeldstabilisatie ontbreekt.

We sluiten deze lijst af met de Sony Xperia XA2 Plus. Hoewel de toestellen va Sony waarschijnlijk niet bovenaan iedereen zijn of haar lijstje staat, brengen de Japanners wel degelijk prima toestellen uit anno 2018. De Xperia XA2 Plus is qua prestaties vergelijkbaar met de Galaxy A7 (2018). De opslagruimte is uitbreidbaar, en ze draaien allebei uit de doos op Android Oreo. Het grote verschil zit hem in de softwareschil en het design van de toestellen. De Xperia XA2 Plus voelt meer premium aan door zijn glazen afwerking, maar ligt iets minder pretting in de hand.

Conclusie

De Samsung Galaxy A7 (2018) is in veel opzichten een ietwat overbodige smartphone. Duidelijk is dat de focus gelegd wordt op het indrukwekkende aantal van vier camera's, de frontcamera inbegrepen. Tijdens onze reviewperiode zijn we echter niet heel erg overtuigd geraakt van de fotokwaliteit. Het is bij geenszins slecht te noemen, maar het had beter gemogen. Vooral de groothoeklens stelt kwalitatief teleur. Een schrale troots is de frontcamera; die is gewoon prima en zorgt voor Instagram-waardige portretten.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Een snelheidsmonster is de Galaxy A7 ook niet te noemen, en voor de accuduur zijn er eveneens tal van zuinigere alternatieven. Daarnaast hekelen we dat de IP-certificering niet is teruggekeerd en usb-c nog steeds niet de standaard is bij alle Samsung-smartphones. Wel fijn vinden we de vormfactor van het apparaat, zij het dat de Galaxy A7 (2018) wat plastic aanvoelt. Daarnaast vinden we de vingerafdrukscannerpositie erg prettig en voelt de software, zeker voor een Samsung-fanaat, vertrouwd aan. Ben je echter niet zo merktrouw, dan kunnen we niet anders dan concluderen dat de Galaxy A7 (2018) op dit moment het onderspit delft vergeleken met alternatieven uit hetzelfde prijssegment.

+ Kleurrijk AMOLED-scherm
+ Ligt lekker in de hand
+ Prima selfiecamera

- Traag vergeleken met de concurrentie
- Geen IP-certificering meer
- Gemis van usb-c
- Matige accuduur en geen snellaadtechnologie

 

Samsung Galaxy A7 (2018) review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Recente artikelen

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden