Vergelijk 2.350.907 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Huawei Mate 20 review

Reviews Huawei Mate 20 review
Door , - 1 reactie

De Chinese smartphonefabrikant Huawei heeft dit jaar onze verwachtingen weten te overtreffen met de bijzonder goede P20-serie. Voor de Mate 20-lijn heeft het bedrijf wederom groots uitgepakt. Hoewel de meeste aandacht uitgaat naar de Mate 20 Pro, verdient de reguliere Mate 20 absoluut ook een schijnwerper of twee. In onze review lees je waarom.

Als er iets is waarover Huawei niets te klagen heeft, dan is het wel aandacht. Natuurlijk deels door zwaar agressieve marketingcampagnes waardoor je werkelijk niet om de abri's met Huawei-smartphones en reclamespotjes heen kunt, maar het werpt zijn vruchten af. Na een grote jongen te zijn geworden in thuisland China, vonden de hoge heren bij Huawei het in 2013 de hoogste tijd om Europa te gaan veroveren. In deze relatief korte tijd heeft de Chinese fabrikant zich naar de absolute top gevochten.

Het eerste echte vlaggenschip van Huawei in Nederland was de Huawei Ascend P6. Een enorme iPhone-kloon met weinig bijzonders op zak, maar het bedrijf is flink gegroeid in haar rol. Vandaag de dag mag Huawei zich tot één van de drie grootste smartphonefabrikanten ter wereld noemen. De meer experimentele Huawei Mate-serie draagt hier zeker zijn steentje aan bij. Het is niet zo gek dat de Huawei Mate 20 Pro de meeste aandacht krijgt, want de Pro is immers de crème de la crème van deze toestellijn.

Naast de Mate 20 Lite mogen we absoluut niet de 'gewone' Mate 20 vergeten. Misschien niet zo vooruitstrevend als de Pro, maar nog altijd flink bepakt om andere vlaggenschepen het vuur aan de schenen te leggen. Bovendien is het prijskaartje toch iets schappelijker dan die van zijn grote broer. In hoeverre de reguliere Mate 20 ons heeft weten te overtuigen van zijn kunsten, lees je in onze uitgebreide Huawei Mate 20 review.

Design

De Mate 20-serie brengt vaak de wat experimentele fratsen met zich mee, om ze vervolgens op de P-serie te perfectioneren. Qua design is de reguliere Mate 20 echter niet revolutionair te noemen. Absoluut geen probleem, want in plaats van nieuwe probeersels borduurt Huawei voort op de succesformule van de P20 en past hier en daar een verbetering toe. Bij de eerste aanraking valt meteen het gewicht van de smartphone op. Toegegeven: 188 gram schoon aan de haak is niet mis, maar met een schermgrootte van 6,53 inch valt dit nog wel mee. 

mate 20 review

De Mate-serie bestaat al jaren uit bijzonder grote smartphones, en ook dit jaar groeien ze met de tijd mee. De grootte van het toestel is zeker niet voor iedereen weggelegd. Als je kleine handen hebt, dan is éénhandig gebruik vrijwel onmogelijk. Ondergetekende beviel de grootte en het gewicht prima, maar het is verstandig om dit aandachtspuntje in je achterhoofd te houden. Een ander voordeel is de gebogen afwerking van het apparaat, waardoor hij lekker in de handpalm ligt. 

Op de achterkant vind je verder een licht uitstekend vierkantje, met daarin drie camera's en een flitser, waarover later meer. Net daaronder is een rappe vingerafdrukscanner in het scherm verwerkt, die naar onze mening op dé positie der posities is gepositioneerd. Buiten het Huawei-merklogo is de achterkant verder met rust gelaten. Wij zijn aan de slag gegaan met de reguliere zwarte versie, maar je hebt ook speciale edities met een anti-slip achterkant. Interessant voor iedereen die dagelijks getergd wordt door een smartphone die langzaam van zijn of haar desk afglijdt.

Aan de voorkant zien we een regendrupnotch. In deze 'druppel' is één frontcameralens verwerkt, met hierboven een kleine speaker en daarin een ieniemienie led-notificatielampje. Deze notch ziet er een stuk mooier uit en biedt meer ruimte voor notificaties dan die van de Mate 20 Pro. Daar lever je wel de geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie voor in. Verder valt op dat de schermranden bijzonder dun zijn gehouden, wat de schoonheid zeker ten goede komt. Aan de bovenkant is een IR-blaster terug te vinden én een koptelefooningang, iets wat de Pro-versie niet heeft.

mate 20 review

Aan de rechterzijde is een roodgekleurde aan/uit-knop en één volumeregelaar te vinden. De onderkant is verrijkt met een speaker en usb-c-poort. Aan de rechterzijde mag je priegelen om de simkaarthouder eruit te halen. De reguliere versie van de Huawei Mate 20 heeft een IP53-certificering en is daarmee spatwaterbestendig. We raden het dan ook sterk af om dit apparaat onder een lopende kraan te houden, want daar is hij niet bestendig voor gemaakt. Een vochtig doekje volstaat gelukkig. Die ga je overigens wel nodig hebben bij de reguliere zwarte versie, want vingerafdrukken zie je vrij snel.

Beeldscherm

Concessies. Dat heeft Huawei moeten doen bij de Huawei Mate 20. De Mate 20 Pro is immers het pareltje van de organisatie, maar het is wel zo slim om een smartphone uit te brengen voor gewone stervelingen. Die hebben namelijk niet meteen 1000 euro over voor een apparaat om WhatsApp-berichten uit te wisselen en foto's te maken van de jaarlijkse kerstkalkoen. Een van de grootste concessies is het beeldscherm. Begrijp ons niet verkeerd: het 6,53 inch lcd-scherm met een resolutie van 2244 bij 1080 pixels geeft kleuren echt bijzonder goed weer en op het eerste oog redelijk scherp. Qua scherpte lever je wel echt in ten opzichte van de Mate 20 Pro.

mate 20 review

De Mate 20 Pro beschikt over een QHD+-resolutie in plaats van een Full HD+-resolutie. Bovendien maakt de Pro-variant gebruik van een AMOLED-scherm, waardoor kleuren nog nét wat mooier van het scherm afspatten. Het helpt ook niet bepaald dat de concurrenten van de Mate 20 langzaam maar zeker al gebruikmaken van een oled-paneel. Het verschil is pas echt goed te zien wanneer je een lcd- en oled-scherm naast elkaar houdt. Weet je niet beter dan dat smartphones uitgerust zijn met een lcd-scherm? Dan zal de Mate 20 je absoluut niet teleurstellen.

Een ander voordeel van het beeldscherm van de Mate 20 is het gebruik van de inkeping. Doordat deze relatief klein is, heb je veel meer ruimte voor handige en/of belangrijke notificaties. In dagelijks gebruik vonden wij de inkeping niet irritant en hebben we niet een zwarte balk gebruikt om de notch te verbergen. Zowel in fel zonlicht als tijdens je nachtelijke game-avonturen staat de Mate 20 jou bij met een passende schermhelderheid. Om het 's nachts helemaal een feest voor je oogjes te maken, schakel je de feature 'Oogcomfort' in om blauwtinten weg te filteren.

Hardware

We zijn het merendeel van de tijd erg te spreken over de Kirin-chipsets die Huawei plaatst in haar smartphones. Vooral qua rauwe prestaties zit het vaak wel snor. Zo ook bij de Huawei Mate 20, die over de nieuwste Kirin 980 beschikt. In combinatie met de 4GB aan werkgeheugen kan de Mate vrijwel alles aan wat je vraagt. Het toestel is lekker rap en blijft dit ook wanneer je meerdere applicaties open hebt staan. Dankzij de 4GB RAM kun je gemakkelijk WhatsAppend door een internetpagina scrollen met Spotify op de achtergrond, zonder dat een van de programma's uitgeschakeld wordt.

mate 20 review

De grafische prestaties van Huawei-telefoons moeten vaak hun meerdere erkennen in gelijkgeprijsde smartphones van andere fabrikanten. Met de inbegrepen Mali G76 GPU is een klaagzang echter niet van toepassing bij de Mate 20. Zowel simpele spelletjes als zwaarder geschut zijn geen probleem voor deze krachtpatser. Je kunt dus met een gerust hart je Pokémon GO- of Motorsport Manager-carrière vervolgen op deze telefoon. Voor de fanatiekelingen onder ons is er zelfs een prestatiemodus aanwezig.

Het audiodepartement laat helaas wel wat steekjes vallen. Voor het geluid ben je afhankelijk van een speaker boven de frontcamera en eentje aan de onderkant van het apparaat. Samen creëren ze een geluid waar niet over naar huis te schrijven is. Heel hard gaan de speakers niet qua volume, en het geluid is al vrij snel schel en flets te noemen. Een schrale troost is de aanwezigheid van Dolby Atmos. Vooral met bedrade headsets merk je dat de audiokwaliteit degelijker is dan bij de meeste Huawei-smartphones, een aspect waar de Chinese fabrikant vrijwel nooit in accelereert. Om het helemaal af te maken is de koptelefooningang 'gewoon' aanwezig bij deze versie.

Accu

De accuprestaties van smartphones in het algemeen lijken de afgelopen jaren niet extreem veel beter geworden. Niet zo gek, want de schermresolutie is in de tussentijd flink verhoogd en nieuwe technologieën kunnen veel energie eisen, waaronder een oled-scherm. Gelukkig laat de Mate 20 zien dat het anders kan. Er is een flinke accu met een capaciteit van 4000 mAh ingebouwd en dat merk je. Bij 'gewoon' dagelijks gebruik met wat internetten, WhatsAppen en muziek luisteren is het een eitje om de twee dagen aan te tikken. Op één volle accucyclus welteverstaan. 

huawei mate 20 review

Dankzij de aanwezige NPU's (Neural Processing Units) moet de Mate 20 spelenderwijs je gebruik herkennen en hierop zijn krachten aanpassen, met als gevolg dat de accuprestaties verder geoptimaliseerd worden. Dit is vooral op de lange termijn interessant, maar voor nu zijn we er ook al erg over te spreken. Wil je zelf meer power of juist minder omdat je accu bijna leeg is? In het instellingenscherm vind je het allemaal terug. Dankzij de supersnelle oplaadfunctie is de Mate 20 binnen een halfuur voor meer dan 50 procent opgeladen. Volledig opgeladen vanaf nul procent is de smartphone in ruim anderhalf uur.

Software

De Mate 20 draait uit de doos op Android 9 Pie, op het moment van schrijven de meest recente versie van Android. Huawei zou Huawei echter niet zijn als de ingrijpende EMUI-schil niet aanwezig was. Hoewel deze versie in diverse opzichten als kleur (heel wit) en functies verschilt ten opzichte van voorgaande versies, blijft het voor ons een doorn in het oog. Zo is er bijvoorbeeld 'Digitale Balans' aanwezig, een namaakversie van Google's Digital Wellbeing, wat voor nu enkel draait op Pixels en Android One-toestellen. Digitale Balans laat ons met een wat goedkoop gevoel achter.

mate 20 review

Verder is de presentatie van aspecten als het instellingenscherm of meldingspaneel flink aangepast door EMUI. De icoontjes zien er weer lekker Huawei-achtig uit. Het scheelt dat er bijzonder veel thema's en dergelijken te downloaden zijn voor de Mate 20 in de EMUI-winkel. Ons konden deze thema's echter niet snel bekoren. Vandaar dat het installeren van een andere launcher, zoals Nova Launcher, echt geen slecht idee is. Een launcher lost in ieder geval het probleem van de lelijke icoontjes op.

Ook zit Huawei bepaald niet stil wanneer het aankomt op het meeleveren van eigen software. HiCare, HiVision, Huawei AppGallery, Huawei Home... De lijst is bijna oneindig. Sommige van deze overbodige applicaties zijn niet eens definitief te verwijderen; je kunt ze alleen uitschakelen. Daarnaast is naar beneden vegen op het homescherm nog altijd een verschrikking, want in plaats van het meldingspaneel krijg je Huawei's zoekbalk te zien. Meevaller: de prima werkende vingerafdrukscanner werkt als scroller voor het meldingspaneel. Een handige feature die meer smartphonefabrikanten zouden moeten implementeren.

Een ander pijnpunt waar vooral ondergetekende zich altijd aan irriteert bij nieuwere Huawei-toestellen is het vergrendelscherm. De Chinezen vond het verstandig om vanaf Android Oreo op alle Honor- en Huawei-smarpthones het vergrendelscherm vast te zetten. Met vast bedoelen we dat je geen enkele notificatie meer uit kunt schuiven. Je kunt nog net volgende tikken op je Spotify-balkje, maar daar blijft het bij. Erg irritant wanneer je meerdere WhatsApp-berichtjes wil uitschuiven. Gebruik je de gezichtsherkenningssoftware, dan kun je ervoor kiezen om de meldingen helemaal verborgen te houden als de telefoon jouw gezicht niet herkent. Deze software werkt wel oké, maar is niet zo veilig als de veel geavanceerdere Mate 20 Pro.

Camera

De Huawei Mate 20 is, net als de Mate 20 Pro, uitgerust met maar liefst drie camera's aan de achterkant en eentje aan de voorkant. Om de kosten te drukken is er wel bespaard op de kwaliteit van de lenzen. Dat wil echter zeker niet zeggen dat de kwaliteit per definitie slecht te noemen is. In tegendeel: de Mate 20 levert echt prima kiekjes af. Doorgaans schiet je met de reguliere 12-megapixelcamera, eventueel bijgestaan door de 8-megapixeltelefotolens om scherpe kiekjes te schieten wanneer je inzoomt vooraf. In tegenstelling tot de Mate 20 Pro is er 2x optische zoom in plaats van 3x helaas.

mate 20 mate 20 mate 20 mate 20 mate 20 mate 20

In situaties met daglicht zijn de geschoten foto's echt meer dan prima te noemen. De Mate 20 levert foto's af die niet alleen lekker scherp, maar ook qua kleur echt uitstekend zijn. Hoewel er bij het inzoomen wel iets van kwaliteit verloren raakt, is het eindresultaat beter dan overige smartphones zonder telefotolens. In de avonduren zijn de foto's een stuk minder scherp, maar dat is vrij normaal voor smartphonecamera's. Een meevaller is de inbegrepen nachtmodus, waardoor kiekjes gemaakt in de nachtelijke uren een stuk helderder worden. De scherpte blijft matig, maar wat je schiet is wel stukken duidelijker in beeld.

Een andere optie is de 16-megapixel groothoeklens. Deze lens is uitermate geschikt voor het op beeld zetten van grote groepen of andere objecten die je vanuit je huidige positie niet met de standaardlens erop krijgt. Zeer handig, maar de geschoten foto's zijn qua detail een stuk minder scherp dan de reguliere lens. Wel leuk is de macro-optie die de groothoeklens met zich meebrengt, waarmee je superscherp objecten vastlegt die erg dicht voor de cameralens zitten. Selfies met de frontcamera nemen is eveneens weggelegd voor de Mate 20. De 24-megapixelfrontcamera doet goed zijn werk en heeft ook een schoonheidsfilter om een egalere huid te bewerkstelligen.

Dankzij de meegeleverde kunstmatige intelligentie is de feature 'Master AI' present. Deze feature gebruikt automatisch de best mogelijk opnamemodus op basis van wat je wil fotograferen. Verder heb je onder het kopje 'Meer' nog tal van andere interessante functies, waaronder een panoramamodus, monochroomfunctie, HDR-optie en nog veel meer. Video's schieten doet de Huawei Mate 20 in 4K met 30 frames per seconde maximaal. Dankzij de aanwezige elektronische beeldstabilisatie zien de beelden er goed uit en lijkt het bij tijd en wijle alsof je de Mate 20 op een standaard hebt staan.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Huawei Mate 20 kreeg bij de release een flink prijskaartje mee van de Chinese fabrikant. Met een adviesprijs van 799 euro zouden we onze sterke twijfels hebben over het potentiële succes van deze smartphone, die hoe je het wendt of keert, toch een mindere versie van de Mate 20 Pro is. Gelukkig is de prijs inmiddels een flinke 100 euro gezakt, waarmee de smartphone zich qua prijs met de meeste concurrenten de draak kan steken.

Huawei Mate 20 Huawei P20 Pro Sony Xperia XZ3 Apple iPhone XR Samsung Galaxy S9 Plus
Beeldscherm 6,53 inch 6,10 inch 6,00 inch 6,10 inch 6,20 inch
Resolutie 1080 x 2244 pixels 1080 x 2240 pixels 1440 x 2880 pixels 828 x 1792 pixels 1440 x 2960 pixels
Pixeldichtheid 381 ppi 408 ppi 537 ppi 324 ppi 531 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 8.1 (Oreo) Android 9.0 (Pie) Apple iOS 12 Android 8.0 (Oreo)
Processor 2,6 GHz octa-core 2,4 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz hexa-core -
Werkgeheugen 4 GB 6 GB 4 GB 3 GB 6 GB
Interne opslag 128 GB 128 GB 64 GB 64 GB 64 GB
Camera 12,00 megapixel 40,00 megapixel 19,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 188 gram 180 gram 193 gram 194 gram 189 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Vanaf € 18,50 per maand Vanaf € 22,50 per maand Vanaf € 26,50 per maand Vanaf € 31,00 per maand Vanaf € 27,00 per maand
Los toestel € 349,00 tot € 542,00 € 399,00 tot € 565,00 € 491,00 tot € 799,00 € 618,00 tot € 1.029,00 € 521,00 tot € 829,00

We beginnen ons rijtje met de Huawei P20 Pro. De Mate 20 is niet alleen een stukje groter dan de P20 Pro, maar ook de vormfactor is erg verschillend. Waar de Mate 20 minieme randen heeft en enkel een regendrupnotch aan de voorzijde, beschikt de P20 Pro over een grotere inkeping. Daarnaast is de vingerafdrukscanner bij de P20 Pro in de kin gepropt aan de voorkant, waar je esthetisch gezien je vraagtekens bij kunt plaatsen. Hoewel de Mate 20 de snellere chipsets heeft, is de P20 Pro wel voorzien van betere camera's, een mooi oled-scherm en 2GB meer aan werkgeheugen. 

De Sony Xperia XZ3 is een andere optie die voor ongeveer hetzelfde bedrag het overwegen waard is. De XZ3 is uitgerust met een oogstrelend oled-display, heeft een krachtige Snapdragon 845 onder de motorkap en is draadloos oplaadbaar. De Mate 20 heeft echter betere cameraprestaties én veel meer cameramogelijkheden. Bovendien is er geen koptelefooningang aanwezig bij de XZ3 en zijn we niet erg te spreken over de accuduur van Sony's vlaggenschip.

De iPhone XR is in dit lijstje de vreemde eend in de bijt. Waarom? Omdat het toestel draait op compleet andere software. Waar de Mate 20 gebruikmaakt van Android met daaroverheen haar eigen EMUI, is iOS een geheel unieke software, exclusief bestemd voor Apple-toestellen. De XR is qua snelheid en prestaties redelijk vergelijkbaar. De XR is nét iets beter met het vastleggen van kiekjes en de software werkt soepeler. Daarentegen is het scherm wel bijzonder matig anno 2018 en vinden we het prijskaartje aan de hoge kant.

Als laatste behandelen we de Samsung . Qua formaat vergelijkbaar met de Mate 20, maar dan met 'gewone' randen, geen notch en een spetterend oled-display. De cameraprestaties zijn min of meer vergelijkbaar. Het verschil in prestaties is verwaarloosbaar, maar aan het einde van de rit is de Mate 20 iets sneller. Wel is het geheugen van de S9 Plus uit te breiden met een gewoon microSD-kaartje, en heb je 2GB meer aan werkgeheugen tot je beschikking. De accu van de Mate 20 laat de Galaxy S9 Plus echter flink in het stof bijten.

Conclusie

De Huawei Mate 20 weet ons op vrijwel dezelfde vlakken te overtuigen als zijn duurdere broer. Zo zit het met de snelheid meer dan goed, heb je een lekker groot scherm, zij het een lcd-scherm bij de reguliere versie, en is er meer dan voldoende opslaggeheugen en werkgeheugen aanwezig. Het meest interessante aan de Mate 20 is zonder meer de uitstekende accuduur. Twee dagen niet afhankelijk zijn van je oplader is een gevoel wat weinig consumenten nog kennen. Moet de Mate 20 dan toch opgeladen worden, dan is dit dankzij de geavanceerde snellaadtechnologie binnen een mum van tijd gedaan.

mate 20 review

Ironisch is dat de reguliere versie een extra feature heeft, namelijk de koptelefooningang. Het bedrade geluid is stukken beter dan de speakers van het apparaat. De camera's werken ook prima, maar is overduidelijk een aspect waarop Huawei heeft bezuinigd ten opzichte van de Pro-versie. Begrijpelijk, maar jammer. Waar we echter nog altijd niet omheen kunnen zijn de ingrijpende veranderingen die Huawei's EMUI-schil met zich meebrengt. Wij zijn er persoonlijk geen fan van, maar als je ermee kunt leven of zelfs fan van bent, dan is de Mate 20 misschien wel het beste toestel wat je in deze prijsklasse kunt halen.

+ Razendsnelle Kirin 980-chipset
+ Mooi en ergonomisch design
+ Fantastische accuduur inclusief snellaadtechnologie
+ Prima scherpschutter
+ Koptelefooningang

- Geen oled-scherm
- Matige speakers
- EMUI-schil

Huawei Mate 20 review score

8,5
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Huawei Mate 20 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 100 500 € 18,50 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 22,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 23,00 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 500 € 24,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 1000 € 24,50 € 0,- Bekijken
Telfort 24 mnd 150 5000 € 37,50 € 0,- Bekijken
Alle Huawei Mate 20 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden