Vergelijk 2.386.494 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Sony Xperia XZ3 review

Reviews Sony Xperia XZ3 review
Door ,

Sony is in 2018 eindelijk een nieuwe weg ingeslagen wat betreft haar smartphonedesign. De Xperia XZ2 gaf het startsein van een nieuwe generatie, en de Xperia XZ3 verfijnt deze formule op geheel eigen wijze. Hoe goed deze grote, bolle glazen joekel van de Japanse fabrikant is? Dat vertellen we je graag in onze review.

Laten we maar met de deur in huis vallen: de zaken gaan niet zo goed bij Sony. Althans, bij Sony Mobile, de divisie die verantwoordelijk is voor alle smartphones met dat o zo bekende logo van de Japanners erop. Gelukkig maken andere bedrijfstakken zoals Sony Gaming wel flink winst, waardoor smartphones produceren vooralsnog mogelijk is. Het is echter te hopen dat Sony-toestellen blijven bestaan, want meer concurrentie op de smartphonemarkt kan zeker geen kwaad.

Wil je een serieuze concurrent zijn anno 2018, dan spreekt het voor zich dat je toch echt iets onderscheidends moet hebben. Bij Sony was dit jarenlang het hoekige, doch elegante design. Als trotse bezitter van de Sony Xperia Z3 Compact was ondergetekende ook lang in zijn nopjes. Helaas is dit ontwerp de techgigant tegen gaan staan: toen de Z3 Compact op zijn einde liep, bracht Sony nog steeds toestellen uit die (te) veel leken op wat er in 2014 al verkrijgbaar was, iets dat niet echt uitnodigt om wederom Full Sony te gaan.

In 2018 heeft er eindelijk een koerswijziging plaatsgevonden. Met de Xperia XZ2 werden we getrakteerd op een groot vlaggenschip met iets kleinere randen in een wat moderner jasje. Zoals je in onze XZ2-review kunt lezen zijn er echter genoeg aandachtspuntjes. De Xperia XZ3 is in veel opzichten een evolutie van de XZ2 en niet wéér een complete vernieuwing. Desalniettemin is er genoeg om naar uit te kijken. Denk aan het gloednieuwe oledscherm, aangepaste design en Android Pie. In deze uitgebreide Sony Xperia XZ3 review nemen we het allemaal met je door.

Design

Allereerst richten we ons op het design. Met de XZ2 en XZ2 Premium heeft Sony vrij identieke toestellen afgeleverd dit jaar in het premium segment. Hoewel de XZ3 er nog steeds uitziet als een 'echte' Sony-telefoon, moeten we toegeven dat de Japanners hun best hebben gedaan om de nieuwste variant nét iets beter in elkaar te zetten. Dat begint al bij de eerste aanraking; de randen van de smartphone voelen nog iets boller aan door het gebogen scherm. 

Sony Xperia XZ3

Een positieve verandering naar onze mening, want het toestel ligt hierdoor lekker in je handpalm. Houd er wel rekening mee dat het om een zwaargewicht gaat: 193 gram is niet niks. Helaas is er voor de kleine fijnproevers onder ons geen Xperia XZ3 Compact, en het ziet er ook niet naar uit dat Sony deze op termijn nog lanceert. Dat was echter geen overbodige luxe geweest, want vergeleken met de best wel heel grote Galaxy Note 9 is de XZ3 slechts een fractie kleiner in zowel lengte als breedte.

De gebogen randen aan de zijkanten van het toestel zijn mogelijk doordat Sony eindelijk de overstap heeft gemaakt naar een oledpaneel, waarover later meer. Oled is een stuk flexibeler dan lcd, iets waar Sony gretig gebruik van heeft gemaakt door de hoeken van het scherm af te ronden. Toegegeven, de bezels zijn nog altijd wat aan de grote kant, maar dankzij de nieuwe schermvorm is het de Japanners vergeven.

Wat we Sony niet vergeven is de totaal niet logische achterkant. Het PR-team is óf Oost-Indisch doof óf kijkt nooit naar reviews. Vele recensenten (inclusief onze Pieter) uitten bij de XZ2 al kritiek op de positionering van bepaalde elementen aan de achterkant. We kunnen een relatief laaggeplaatste cameralens nog door de vingers zien, maar wéér die vermaledijde vingerafdrukscanner zo laag erin verwerken wordt nu wel heel irritant. In dagelijks gebruik is deze plek gewoon niet handig. Je moet je vinger in een onnodig moeilijke positieve manoeuvreren om van de scanner gebruik te kunnen maken. 

Sony Xperia XZ3

Wel is het onmogelijk om te ontkennen dat de telefoon er over algemeen gewoon heel strak uitziet. De glimmende glazen afwerking is wellicht wat standaard vandaag de dag, maar de rondingen weten de XZ3 die it-factor te geven. Aan de bovenzijde vinden we een speaker en enkele camera terug inclusief ledlampje voor nieuwe notificaties. Onder het Sony-logo is een tweede speaker geplaatst. De minieme opening is helaas heel uitnodigend voor stof. Van binnen is de XZ3 dankzij zijn IP68-certificering gelukkig water- en stofbestendig. Aan de rechterzijkant is één volumeregelaar en een aan/uit-knop present. Er is daarentegen wel wat speling tussen de knoppen en het aluminium. De knopjes zelf voelen nogal plastic aan.

Beeldscherm

Op de Sony Xperia XZ3 vinden we een fonkelnieuw 6 inch-oledscherm terug. Tot op heden was de markt van oledschermen voor smartphones stevig in handen van Samsung, gevolgd door de kwalitatief mindere panelen van LG. De gok van de Japanse fabrikant om een eigen oledscherm te ontwikkelen voor haar smartphone kunnen we alleen maar aanmoedigen, omdat zo een potentieel monopolie voorkomen kan worden. Natuurlijk moet je dan wel een stukje kwaliteit leveren.

xperia xz3

In die missie is Sony met de XZ3 naar onze mening met vlag en wimpel geslaagd. De QHD+-resolutie van 2880 bij 1440 pixels is bijzonder scherp. Daarnaast zorgt het Triluminos-display ervoor dat de kleuren zo mooi en levendig zijn dat deze van het scherm afspatten. In de instellingen is er ook een superlevendige modus beschikbaar, maar zelf geven we de voorkeur aan de realistischere standaardmodus. Ook lijkt er geen sprake van enige blauwe waas, iets waar de Google Pixel 3 bijvoorbeeld last van heeft. 

Hoewel we op de redactie nog altijd iets meer gecharmeerd zijn van de Samsung amoled-panelen, durven we met zekerheid te stellen dat Sony's oledschermen een blijvertje zijn. De oled-vuurdoop is hen een stuk beter afgegaan dan naaste concurrent LG. Een bijkomend voordeel is dat de minimale schermhelderheid lekker laag gezet kan worden. Gooi er de inbegrepen nachtmodus overheen en je oogjes kunnen in de late avonduurtjes probleemloos naar het XZ3-scherm kijken. In fel zonlicht is de maximale schermhelderheid ook prima.

Hardware

Een soepel snelheidsmonster, zo bestempelen wij de Sony Xperia XZ3. De razendsnelle Snapdragon 845 is wederom aanwezig. Deze chipset kun je ook vinden in de XZ2 (Compact) en XZ2 Premium, evenals 4GB RAM. Op dat gebied mag er dan niet direct sprake zijn van een vooruitgang, toch zien we dit niet meteen als een minpunt. De Snapdragon 845 is nog steeds de crème de la crème van de huidige chipsets en kan uitstekend overweg met alle uitdagingen die je de processor geeft.

Sony Xperia XZ3

In de Sony Xperia XZ3 is er een intern opslaggeheugen van 64GB aanwezig. Voor de meeste gebruikers is dit meer dan voldoende. Desalniettemin is het niet onoverkomelijk dat je hier na een tijdje niet meer genoeg aan hebt. Vooral wanneer je graag spelletjes, films, series en muziek downloadt is 64GB zo gevuld. Gelukkig heb je de mogelijkheid om een microSD-kaartje in het apparaat te plaatsen. Al deze content kan de smartphone trouwens moeiteloos aan.

Het spelen van grafisch intensieve spellen terwijl je op de achtergrond Spotify open hebt staan, dat vormt geen enkel probleem voor deze glansbak. De Adreno 630 GPU is namelijk een echte topper. Ook top zijn de stereo speakers. Net boven het display is een kleine speaker grill te vinden en er zit ook een speaker verstopt onder het Sony-logo. De tweede speaker is een minieme opening die zich erg lang uittrekt over de breedte van de XZ3. Gecombineerd produceren de speakers een van de beste audiogeluiden die we dit jaar hebben gehoord van smartphones.

Sony Xperia XZ3

Een nieuwe toevoeging is 'Dynamische Trilling'. Deze technologie zorgt ervoor dat de XZ3 op de 'beat' vibreert tijdens het afspelen van muziek, films en spelletjes. Leuke gimmick, maar wij hebben het al snel uitgeschakeld. Wel handig is dat je niet meer vastzit aan slechts 15 volumeniveaus. De XZ3 geeft je de keuze uit maar liefst 30 verschillende volumeniveaus. Zet je ze vol open, dan zal je verbaasd zijn over het geluid wat dit beestje kan produceren.

Klanken klinken helder en je zou bijna vergeten dat er één flink minpunt aanwezig is. Bijna dan, want het gemis van een koptelefooningang is nog altijd merkbaar. Je krijgt er een dongel bij, maar het blijft raar dat een smartphonefabrikant gericht op superieure audiokwaliteit gebruikers min of meer forceert om gebruik te maken van het nog altijd kwalitatief mindere bluetooth. Een schrale troost is dat Hi-Res Audio en LDAC-ondersteuning present is, wat je het beste niet-bedrade geluid tot nu toe moet opleveren, mits je audio-apparaat dit natuurlijk ondersteunt.

Accu

De Sony Xperia XZ3 is meegeleverd met een accucapaciteit van 3300 mAh. Dit is anno 2018 zeker niet heel extreem meer te noemen, maar accucapaciteit zegt zeker niet alles. Sony staat namelijk al jaren bekend om haar uitstekende batterijmanagement. Als trotse oud bezitter van de Xperia Z3 Compact wisten de Japanners ondergetekende in 2014 te verbazen met een accuduur van ongeveer 2 dagen. Het is jammer dat de XZ3 niet diezelfde prestatie kan evenaren, laat staan overtreffen. De max van het toestel lijkt echt rond de anderhalve dag te zitten.

Sony Xperia XZ3

Bij intensief gebruik hoef je dus niet bang te zijn dat de smartphone je halverwege de dag in de steek laat, maar heel indrukwekkend is het niet. Wel fijn is dat je de smartphone draadloos kunt opladen dankzij de ondersteuning voor Qi Wireless Charging, wat betekent dat vrijwel alle draadloze laders compatibel zijn. Een nadeel is dat deze technologie vergeleken met bedrade alternatieven nog niet heel snel is. Het is echter opvallend dat Sony een adapter meelevert die absoluut niet weet wat snel opladen betekent. Pas na een flinke 2,5 uur was onze Xperia XZ3 volledig opgeladen.

Een meevaller is dat de feature 'Batterijverzorging' inbegrepen is. Deze functie analyseert je oplaadtijden, waarna je de smartphone bijvoorbeeld 's nachts zorgeloos kunt laten opladen. In plaats van zo snel mogelijk naar de 100 procent te schieten, zorgt de smartphone ervoor dat hij pas volledig opgeladen is wanneer je smartphone denkt dat je de smartphone bijna gaat gebruiken. Door 'Batterijverzorging' zou de batterij op de lange termijn minder snel achteruit hollen qua accuduur op één cyclus. In onze relatief korte testperiode hebben we het effect hiervan helaas nog niet kunnen vastleggen.

Software

De Sony Xperia XZ3 heeft uit de doos de beschikking over Android 9.0 Pie, op het moment van schrijven de nieuwste versie van Google's Android-systeem. De XZ3 beschikt over de beveiligingspatch van oktober, een zeer nette prestatie vergeleken met de concurrentie. De XZ3 draait op Android met daaroverheen Xperia UI, Sony's eigen schil. Deze skin is niet erg ingrijpend, maar geeft je wel meteen het herkenbare gevoel van een Sony-smartphone.

xperia xz3

De structuur van het instellingenscherm en dergelijke menu's zijn redelijk hetzelfde als stock Android, maar je merkt designgewijs al snel wat verschillen op. De fabrikant levert een paar applicaties mee, waaronder haar eigen Muziek- en Galerij-applicatie. Niets mis mee, alleen is er ook nog overbodige bloatware aanwezig in de vorm van Xperia Lounge, een vrij nutteloze app die volstaat met marketingteksten over hoe fantatisch Sony wel niet is. Ook keuren we het af dat Netflix en Facebook standaard voorgeïnstalleerd zijn en niet verwijderbaar zijn. Je kunt ze enkel uitschakelen, waarna ze bij een harde reset weer geïnstalleerd en al te vinden zijn.

Een andere interessante toevoeging bij de Xperia XZ3 is de zijsensor. Door twee keer te tikken op de zijkant verschijnt er een minimenu. Glijd je vervolgens met je vinger over de zijkant naar boven of beneden, dan activeer je een terugknop. Het doet ons nog het meeste denken aan de Edge-functionaliteiten van Samsung. In de praktijk activeerden wij het minimenu vaak ongewenst, evenals de terugknop. Wij hebben de zijsensor dan ook snel uitgeschakeld.

Sony Xperia XZ3

Er zijn verder nog tal van andere interessante Sony-foefjes aanwezig op het toestel. Denk aan 'Slimme achtergrondverlichting', een feature die automatisch detecteert of je de telefoon in je hand houdt en verlicht blijft totdat je deze ergens neerlegt. Daarnaast is er een speciale modus die ervoor zorgt dat de XZ3 niet een eigen leventje gaat leiden door onopzettelijke aanrakingen, iets wat weleens voorkomt wanneer je smartphone in je broekzak zit. Het Always On Display werkt verder prima en is een handige, niet energieslurpende toevoeging.

Camera

Op de Sony Xperia XZ3 vinden we een enkele 19-megapixelcamera terug aan de achterkant. Bij de Xperia XZ2 vonden we dit al vrij opmerkelijk gezien de vele concurrenten die een tweede cameralens mee hebben gekregen. Nu is deze keuze ook bijzonder vanwege het feit dat de Xperia XZ2 Premium wél al twee camerasensoren heeft aan de achterzijde. Bij de XZ3 is dezelfde sensor aanwezig als bij de XZ2. Het verschil kan echter gemaakt worden in de camerasoftware die is meegeelverd.

Sony weet al jarenlang niet het beste uit haar eigen lenzen te krijgen. Grote concurrenten als Samsung en Apple maken al jaren gebruik van Sony-sensoren en leveren beduidend betere scherpschieters af. We waren dan ook erg benieuwd of het nieuwe vlaggenschip deze trend kon doorbreken. Het korte antwoord: niet echt. Begrijp ons niet verkeerd, de Sony Xperia XZ3 levert echt prima plaatjes af met een mooie en levendige kleurweergave. Het probleem zit 'm in de details.

Op de redactie hebben we diverse plaatjes geschoten met zowel de Xperia XZ3 als andere vlaggenschepen van 2018. Een goede graadmeter is de HTC U12 Plus, een smartphone die vrijwel alleen uitblinkt met zijn camera. De geschoten kiekjes van de U12 Plus laat de XZ3 heel wat hoeken van de kamer zien. Buiten de kleuren zijn er veel kritiekpuntjes op de XZ3: objecten waarop gefocust wordt springen er niet uit, er is al snel ruis present in diverse lichtsituaties en eenmaal ingezoomd zijn de plaatjes niet heel scherp te noemen.

Voor de 13-megapixelfrontcamera zijn we iets milder. Deze is net als andere premium toestellen in 2018 gewoon prima. Er is ook een schoonheidsfilter present, maar die zetten wij liever uit in onze testperiode. Een ledflitser ontbreekt helaas, waardoor selfies in het donker aan de hand van het oplichtende scherm vaker niet dan wel lukken. Wel interessant zijn de videoprestaties van de XZ3. Je kunt in 4K filmen met maximaal 30 frames per seconde (bovenstaande filmpje). Wil je 60 frames per seconde filmen, dan is dit mogelijk in Full HD-kwaliteit (filmpje hieronder).

Vooral de eerste modus kan ons bekoren. De elektronische beeldstabilisatie is werkelijk fantastisch en doet bijna vermoeden dat je de smartphone in een statief houdt. Een andere interessante modus is de 960 FPS-modus die in Full HD slowmotionvideo's kan schieten. Een zeer leuke gimmick die zich vooral leent voor kampvuurtjes, gekke bekken van je hond en een helse achtbaanrit. 

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Sony Xperia XZ3 is maar net droog achter de oren en is voorlopig enkel voor de hoofdprijs in huis te halen. Vergeleken met andere vlaggenschepen van concurrenten valt de adviesprijs enigszins mee. Het probleem is dat alternatieven wel al wat langer op de markt zijn en op hetzelfde of een lager prijsniveau zitten vergeleken met Sony's paradepaardje. Niet zo fijn voor Sony, wellicht wel zo handig voor jou als consument. Hieronder nemen we de meest voor de hand liggende alternatieven met je door.

Sony Xperia XZ3 Sony Xperia XZ2 Premium Apple iPhone XR Samsung Galaxy S9 Plus Huawei P20 Pro
Beeldscherm 6,00 inch 5,80 inch 6,10 inch 6,20 inch 6,10 inch
Resolutie 1440 x 2880 pixels 2160 x 3840 pixels 828 x 1792 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 2240 pixels
Pixeldichtheid 537 ppi 760 ppi 324 ppi 531 ppi 408 ppi
Besturingssysteem Android 9.0 (Pie) Android 8.0 (Oreo) Apple iOS 12 Android 8.0 (Oreo) Android 8.1 (Oreo)
Processor 2,8 GHz octa-core 2,7 GHz octa-core 2,7 GHz hexa-core - 2,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 4 GB 6 GB 3 GB 6 GB 6 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 64 GB 64 GB 128 GB
Camera 19,00 megapixel 19,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 40,00 megapixel
Gewicht 193 gram 236 gram 194 gram 189 gram 180 gram
Stand-by tijd - - - - -
Spreektijd - - - - -
Met abonnement Vanaf € 25,50 per maand Niet beschikbaar Vanaf € 28,00 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 445,00 tot € 799,00 € 899,00 € 583,00 tot € 1.029,00 € 545,00 tot € 829,00 € 549,00 tot € 565,00

We beginnen het lijstje met een andere Sony-telefoon, de Sony Xperia XZ2 Premium. Officieel kreeg deze krachtpatser een prijskaartje van 900 euro mee, maar deze is inmiddels al flink gezakt. Toch zouden wij deze smartphone niet meteen afschrijven. Het toestel beschikt over een 4K lcd-scherm waarmee je video's in de hoogst mogelijke kwaliteit kunt afspelen. De interne specificaties zijn vrijwel vergelijkbaar. De XZ2 Premium heeft een tweede monochrome cameralens om wat extra contrast toe te voegen aan foto's. Je kunt deze lens ook apart gebruiken voor zwart-witfoto's. Daarentegen heeft de XZ3 wel een veel mooier oled-scherm en een eleganter design.

Als tweede alternatief toveren we de Apple iPhone XR uit onze hoge hoed. Volgens de fabrikant zelf een 'budgetoptie', maar met een prijskaartje van ruim 800 euro mogen we deze zeker wel vergelijken met de XZ3. Buiten de software-ondersteuning, camera en vloeiendheid van het OS is de XZ3 op de overige fronten beter naar onze mening. Het is vooral een kwestie van smaak; het iOS-besturingssysteem van de iPhone XR verschilt bijzonder veel ten opzichte van Sony's aangepaste versie van Android 9.0 Pie.

Een andere interessante optie is de Samsung Galaxy S9 Plus. Oorspronkelijk gelanceerd met een prijskaartje hoger dan de Xperia XZ3, maar ondertussen haal je hem in huis voor nog geen 700 euro. De oled-schermen kunnen zich goed met elkaar meten en de interne specs zijn vrijwel vergelijkbaar. Wel is er 2GB meer werkgeheugen aanwezig bij de S9 Plus, waardoor je in theorie meer apps zou kunnen laten draaien op de achtergrond en op een soepelere manier moet kunnen multitasken. Ook het betere camerawerk is te vinden bij de S9 Plus. Het enige echte minpunt van de S9 zit hem in de software. Samsung past Android flink aan met haar eigen schil, iets wat niet iedereen kan bekoren.

We sluiten de lijst met de Huawei P20 Pro. Deze absolute cameratopper verschilt op enkele essentiële onderdelen van de Xperia XZ3. Zo kan Huawei's oled-display niet op tegen Sony's oled-technologie, is er geen ondersteuning voor draadloos opladen, en past de Huawei-schil EMUI vrij ingrijpende veranderingen toe wat betreft de software. Voor het schieten van de betere foto's kun je echter het beste terecht bij de P20 Pro. Ook is de accuduur beduidend beter bij Huawei's eerste vlaggenschip van 2018.

Conclusie

Met de Xperia XZ3 heeft Sony wederom een prima toestel afgeleverd. Over het design zijn we vrij enthousiast, de aparte plaatsing voor de scanner en camera daargelaten. Het toestel beschikt over een beeldschoon oled-scherm, is lekker rap, biedt genoeg opslagruimte en uitbreidingsmogelijkheden, draait uit de doos op de nieuwste versie van Android en de audiokwaliteit is voortreffelijk. Toch zijn er wéér vervelende pijnpunten bij Sony-vlaggenschepen die voorkomen dat de XZ3 een echt gevaar kan worden voor de grote concurrenten van dit moment.

 Sony Xperia XZ3

We doelen daarmee op de vrij matige accuduur van het toestel en het gemis van een snellader bij aanschaf van deze smartphone. Daarnaast mag je voor ruim 700 euro anno 2018 echt wel veel van je camera verwachten, een onderdeel dat bij de Japanners ondanks hun eigen superieure sensoren maar niet de concurrentie kan overtreffen. Ook is het gemis van een koptelefooningang bij een groot audiofielenmerk als Sony vrijwel onbegrijpelijk en is een dongel wel het laatste waar je als (bedrade) muziekliefhebber op zit te wachten. Spelen de hierboven genoemde punten van kritiek echter geen of slechts een kleine rol voor jou in het dagelijks gebruik, dan is de XZ3 met zijn unieke design zeker het overwegen waard.

+ Razendsnelle prestaties
+ Elegant design
+ Audiokwaliteit is top
+ Kleurrijk oled-display
+ Draait uit de doos op Android Pie

- Matige accuduur & geen snellaadapter inbegrepen
- Gemis van een koptelefooningang
- Onhandige plaatsing van vingerafdrukscanner
- Cameraprestaties niet je van het

 

Sony Xperia XZ3 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Sony Xperia XZ3 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 25,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 27,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 2000 2000 € 27,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 33,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 37,00 € 0,- Bekijken
Alle Sony Xperia XZ3 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden