Vergelijk 2.718.589 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Motorola Moto E5 Play review

Reviews Motorola Moto E5 Play review
Door ,

De Motorola Moto E-serie is de meest voordelige toestellijn die de Chinese fabrikant te bieden heeft. De Moto E5 Play is met zijn prijskaartje van nog geen 100 euro de goedkoopste uit deze toch al voordelige serie van 2018. In onze review lees je wat je terugkrijgt voor dit relatief lage bedrag.

Eerder dit jaar lanceerde Motorola met gepaste trots de Motorola Moto E5 en Moto E5 Plus. Deze scherp geprijsde telefoons hebben we enkele maanden geleden al positief beoordeeld. De E-serie is voornamelijk bedoeld voor gebruikers die niet de beste specificaties en camera willen hebben voor de hoofdprijs. De Moto E5 en E5 Plus zijn al relatief erg voordelig in huis te halen, maar de nieuwere Moto E5 Play doet daar nog een schepje bovenop. 

De Motorola E5 Play is, net als de Moto G6 Play ten opzichte van zijn grote G6-broers, iets later gelanceerd dan de rest. Naarmate toestellen ouder worden, daalt uiteraard de prijs. Een smartphone die echter bij de release al een schappelijk prijskaartje heeft van 100 euro, dat komt niet vaak voor. Ook wij zijn benieuwd wat je voor dit bedrag precies krijgt van Motorola. Daarnaast leggen we de Moto E5 Play langs geduchte concurrenten die ook voor een vergelijkbare prijs in huis te halen zijn. Deze en nog meer vragen behandelen we in onderstaande review.

Design

De Motorola Moto E5 Play in Nederland heet eigenlijk Motorola E5 Go. Deze verschilt gedeeltelijk van de E5 Play die eerder dit jaar in diverse landen is uitgebracht. Ten goede welteverstaan, want de Moto E5 Play ziet er op het eerste oog uit als een redelijk moderne smartphone. Zo zijn onder meer de dikke randen verdwenen tijd en beschik je over een 5,3 inch-display dat lekker klein aanvoelt en aangenaam in de hand ligt. Doordat Moto de beeldverhouding uitgerekt heeft naar 18:9 is de smartphone langwerpiger geworden, net als alle andere Moto-toestellen dit jaar.

moto e5 play

Vergeleken met voorgaande E-series is ook de E5 Play zeker een vooruitgang te noemen. Het houdt namelijk niet op bij het voorkantvullende scherm. Ook de achterkant ziet er redelijk goed uit, mits je in je achterhoofd houdt dat het hier om een absoluut budgettoestel gaat. De achterzijde bestaat grotendeels uit kunststof, maar de matte afwerking geeft het een originele look. Ook mooi is het aanwezige Motorola-logo. Deze is er echter niet voor de sier opgeplakt; er zit een vingerafdrukscanner in verwerkt. 

Boven het logo vinden we een enkele 8-megapixelcamera inclusief ledflitser. De voorkant is uitgerust met een frontcamera en een eigen ledflitser aan de bovenkant, terwijl op de onderkant de Motorola-merknaam pronkt. Aan de rechterzijkant vinden we één volumeslider terug voor meer of minder volume en een aan/uit-knop. Een simkaartje of microSD-kaartje plaats je in het toestel door eerst de achterkant los te klikken. Een ander voordeel is dat je niet hoeft te kiezen tussen een microSD-kaartje of tweede simkaartje; er is voor beide opties plek. De bovenste rand van de Moto E5 Play maakt het toestel helemaal af, want daar bevindt zich de oude vertrouwde koptelefooningang.

Beeldscherm

Als kleinste van de Moto E5-familie is het niet zo gek dat de Moto E5 Play over een schermgrootte van 5,34 inch beschikt. Hoewel deze budgettopper gebruikmaakt van de relatief lange beeldschermverhouding van 18:9, kunnen we niet bepaald zeggen dat er geen randen aanwezig zijn. Vergeleken met andere moderne smartphones zijn ze wat aan de forse kant. In de prijscategorie waar de E5 Play zich bevindt, vinden we de randen echter meer dan prima.

moto e5 play

Minder prima is de schermresolutie. Bij premium toestellen is een Full HD-resolutie volgens sommigen al niet meer voldoende. Van goedkope smartphones verwachten we op zijn minst een HD-scherm van 720p. De Moto E5 Play heeft lak aan deze 'wens' en komt met een resolutie van 960 bij 480 pixels. Het scherm mag dan aan de kleine kant zijn, maar zelfs een blinde vink ziet nog dat de lage resolutie verre van prettig is om naar te kijken.

Het IPS LCD-scherm geeft kleuren nogal flets weer. Het is natuurlijk de vraag hoeveel je mag verwachten van zo een goedkoop toestel, maar voor dit geld zijn er betere panelen te vinden. Een ander pijnpunt is de minimale en maximale schermhelderheid; die zijn allebei niet hoog. Vooral de minimale schermhelderheid doet 's avonds pijn aan de ogen in situaties met weinig tot geen licht. Bovendien ontbreekt er een blauwlichtfilter, wat zeker geen overbodige luxe zou zijn geweest.

Hardware en accu

Over de hardware kunnen we kort zijn: die is niet al te rap. De Snapdragon 425 beschikt over een quadcore-processor met maximaal 1,4GHz. Zowel cijfergewijs als in de praktijk moet je hier geen wonderen van verwachten. Natuurlijk is het openen van simpele apps als Facebook, WhatsApp en Chrome geen probleem. Ga je ze echter combineren en enkelen naar de achtergrond verwijzen, dan kom je bedrogen uit. Het toestel wordt niet alleen wat warm, maar het RAM-geheugen kan dit simpelweg niet aan. Bij meerdere applicaties op de achtergrond zal elk van deze hoogstwaarschijnlijk opnieuw geladen moeten worden.

moto e5 play

Niet zo gek natuurlijk, want er is slechts 1GB aan werkgeheugen te vinden op de telefoon. Dat is heel weinig en daar kan ook het afgeslankte Android Go niet veel aan doen. Grafisch intensieve spelletjes spelen is ook zeker geen aanrader, want een Pokémon GO of PUBG leverde bij ons heel wat framerateproblemen op. De Adreno 308 GPU is simpelweg niet gemaakt om dit grof geschut te kunnen doorstaan. Geen ramp, wel iets om rekening mee te houden. Simpelere spelletjes als Tetris en Crossy Road werken wel oké. 

Het geluid is afkomstig uit één speaker aan de bovenzijde. Filmpjes, muziek en andere media afspelen werkt uiteraard allemaal. Je moet er gewoon heel weinig van verwachten. Het geluid is namelijk vrij schel, zeker wanneer je hogere volumeniveaus instelt. Bij het gebruik van de koptelefooningang met een headset of oordopjes merk je al snel dat de ingebouwde hardware klanken niet op hun mooist transfereert. In tegenstelling tot de Moto G6-serie ontbreekt hier een Dolby Digital-modus om het geluid een boost te geven.

moto e5 play

Waar we bij de Play-variant van de G6-lijn nog lovend waren over de accu, zo teleurgesteld zijn we in de accu van de Moto E5 Play. Vanwege de lage resolutie is het niet meteen nodig om een grote accu te plaatsen. Een accucapaciteit van 2100 mAh is echter wel heel weinig. In de praktijk is deze kleine accu te merken, want het batterijpercentage daalt als een malle wanneer je intensief bezig bent. Het einde van de dag halen is voor bezige bijen een redelijke uitdaging met deze telefoon. Eenmaal leeg laad je de Moto E5 Play op via de micro-usb-ingang. Er is volgens Motorola zelf sprake van snelladen. Een kleine 2 uur wachten op een volle accu vinden wij toch niet bepaald snel.

Software

Zoals je hebt kunnen lezen is de Moto E5 Play niet uitgerust met de crème de la crème wat betreft hardware. Een schrale troost is dat Motorola de budgetsmartphone heeft uitgerust met Android 8.1 Oreo Go. Deze aangepaste Android-software richt zich speciaal op telefoons met low-end specificaties. De software presteert dus zo maximaal mogelijk en levert zo min mogelijk in wanneer het aankomt op gebruiksgemak en features.

moto e5 play

Elk jaar komt Google met een nieuw besturingssysteem op de markt. Er is vaak een overvloed aan kleine aanpassingen, verbeteringen, uitbreidingen en meer ingestopt. Door al deze aspecten vraagt Android meer van de hardware waardoor het wordt aangedreven. Om de Moto E5 Play niet te laten verdrinken, moet Android Go de smartphone het hoofd boven water houden. Veel Google-applicaties zijn als Go-app te vinden op het toestel. De applicaties zijn afgeslankt en moeten minder data vebruiken. Kortom, iets minder mooi qua presentatie, wel zo efficiënt in gebruik.

Vind je Maps Go niet fijn, lijkt Gmail Go te veel op een verouderde inbox en wil je de originele applicaties installeren? Via de Play Store heb jij alsnog deze keuze. Wij vonden dit in onze testperiode niet nodig. Android Go betekent niet per definitie een schone versie van Android. Bij de E5 Play is dit gelukkig wel het geval. Er is nauwelijks iets aangepast, waardoor je geen bloatware hoeft op te ruimen en de software optimaal presteert. Het is op dit moment niet bekend of en hoeveel updates moederbedrijf Lenovo de E5 Play gunt. De verwachting is dat Android 9.0 Pie (Go) niet beschikbaar zal komen voor dit toestel.

Camera

Bij heel veel budgettoestellen zien we dat er flink is beperkt op de camerkwaliteiten van de smartphone in kwestie. Ook de Moto E5 Play is vanzelfsprekend geen hoogvlieger, maar op het eerste oog vallen de plaatjes best wel mee. Zeker wanneer we kijken naar de concurrentie. De enkele 8-megapixelcameralens aan de achterkant kan in situaties met daglicht redelijk scherp objecten in beeld brengen. Een foto-award ga je er niet snel mee winnen, maar voor een wekelijkse puppy-update in de familiegroepschat leent deze Motorola zich meer dan prima.

motorola e5 play motorola e5 play motorola e5 play motorola e5 play motorola e5 play

De camera-applicatie zelf werkt ook prima. Het menu is vrij kaal, wat het overzichtelijk maakt. Daarnaast werkt de touch-to-focus naar behoren. Er is zelfs een HDR-functie aanwezig. In de praktijk hebben we niet vaak de behoefte gevoeld om deze handmatig te gebruiken, want de prestaties zijn niet beduidend beter of slechter. In omstandigheden met weinig licht moet je geen kunstwerken verwachten. Hier is de camera simpelweg niet goed genoeg voor. De 5-megapixelfrontcamera doet eveneens zijn ding en kan er volgens ons wel mee door. Er is zelfs een speciale flitser voor de frontcamera aanwezig voor zelfportretten tijdens nachtelijke escapades.

Video's maken kun je ook met de Moto E5 Play. Een maximale resolutie van 1080p met een framerate van 30 fps is in deze prijsklasse zeker te overzien. Helaas is er geen beeldstabilisatie aanwezig, met als gevolg dat beelden schokkerig zijn, mits je smartphone niet in een statief staat of iets dergelijks. Over de videokwaliteiten zijn we iets minder te spreken dan de fotoprestaties: details zijn minder present, er is veel ruis en de autofocus heeft af en toe wat moeite met objecten scherpstellen.

Prijs-kwaliteitsverhouding

De Motorola E5 Play is een budgetsmartphone in hart en nieren. Of beter gezegd: in hard- en software. Hoewel goedkope telefoons van ongeveer 100 euro niet zoveel geproduceerd worden als midrangers van plusminus 300 euro, kunnen we stellen dat er meer dan genoeg keuze is voor de fijnproever in deze categorie. In het kopje 'prijs-kwaliteitsverhouding' nemen we enkele interessante alternatieven met je door die over een vergelijkbaar prijskaartje beschikken. In onderstaande tabel zie je het overzicht van smartphones die ook de moeite waard kunnen zijn.

Motorola Moto E5 Play Nokia 2.1 Motorola Moto E5 Alcatel 3L
Beeldscherm 5,30 inch 5,50 inch 5,70 inch 5,50 inch
Resolutie 480 x 960 pixels 720 x 1280 pixels 720 x 1440 pixels 720 x 1440 pixels
Pixeldichtheid 203 ppi 267 ppi 282 ppi 293 ppi
Besturingssysteem Android Go Android Go Android 8.0 (Oreo) Android 8.0 (Oreo)
Processor 1,4 GHz quad-core 1,4 GHz quad-core 1,4 GHz quad-core 1,3 GHz quad-core
Werkgeheugen 1 GB 1 GB 2 GB 2 GB
Interne opslag 16 GB 8 GB 16 GB 16 GB
Camera 8,00 megapixel 8,00 megapixel 13,00 megapixel 13,00 megapixel
Gewicht 150 gram 174 gram 174 gram 145 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel Niet beschikbaar Niet beschikbaar € 119,99 € 99,00

Een relatief nieuwe concurrent is de Nokia 2.1. Er zijn veel vergelijkenissen te vinden tussen de twee. Zo maken ze allebei gebruik van de Snapdragon 425-chipset, draaien ze Android Go uit de doos en is er een 8-megapixelcamera present. De Nokia 2.1 heeft echter een veel groter 5,5 inch HD-scherm met een traditionele verhouding van 16:9. Het scherm is dus iets beter bij de Nokia 2.1. Wel is er met 8GB intern opslaggeheugen bijzonder weinig ruimte om apps op te slaan. Dit is gelukkig wel uitbreidbaar. Voor het camerawerk kun je beter terecht bij de Moto E5 Play, want de Nokia 2.1 is hier vrij slecht in.

Een andere concurrent komt uit de eigen Motorola-stal. De reguliere Moto E5 is namelijk al op te pikken voor 124 euro. Toegegeven: hij is rekenkundig een flinke 20 procent duurder. Je krijgt er wel heel veel voor terug. Alle aspecten van de Moto E5 Play zijn bij de gewone versie net iets beter. Denk hierbij aan de chipset, schermkwaliteit, accuduur, het werkgeheugen en ga zo maar door. Ook is de normale E5 naar onze mening net iets mooier om te zien.

Een andere interessante optie is de Alcatel 3L. Deze budgetknaller beschikt over een 5,5 inch HD-scherm met een resolutie van 1440 bij 720 pixels. Uit de doos draait de 3L op Android 8.0 Oreo. In plaats van veel updates garanderen, wil Alcatel juist bij de start zoveel mogelijk in haar toestel stoppen voor zo weinig mogelijk geld. Je krijgt namelijk 16GB uitbreidbaar opslagruimte, 2GB RAM en een degelijke camera aan zowel de voor- als achterkant.

Conclusie

De Motorola Moto E5 Play is een moeilijk toestel om een waardeoordeel aan vast te klampen. Er zijn genoeg op- en aanmerkingen, maar in hoeverre mag je kritisch zijn op toestel van nog geen 100 euro? Het is vooral kijken naar extremen in dit geval. Wat dan opvalt is de matige accuduur en het bijzonder fletse beeldscherm dat anno 2018 eigenlijk echt niet meer door de beugel kan. De concurrentie maakt minstens gebruik van een HD-scherm, terwijl de Moto E5 Play vasthoudt aan een resolutie van 960 bij 480 pixels.

moto e5 play

Wel prijzen we de leuke aankleding van het apparaat, de vingerafdrukscanner aan de achterkant, redelijke cameraprestaties en de schone versie van Android. Het is alleen jammer dat de schone software qua functionaliteit flink beperkt wordt door de enkele GB RAM. Ben je echter op zoek naar een budgetsmartphone die voor jou het laatste nieuws ophaalt, toegang geeft tot WhatsApp, Facebook en andere simpele applicaties? In dat geval is de Motorola E5 Play zeker het overwegen waard. 

+ Leuke en strakke aankleding
+ Bijzonder goedkoop
+ Vingerafdrukscanner
+ Camera best oké voor de prijs

- Beeldscherm verre van scherp
- Accuduur zeer matig
- Slechts 1GB RAM frustrerend

Motorola Moto E5 Play review score

7
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden