Vergelijk 2.400.329 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

Apple iPhone XR review

Reviews Apple iPhone XR review
Door , - 3 reacties

Apple brengt niet zo vaak smartphones uit als haar concurrenten, als er dan iets ten tonele verschijnt zijn we natuurlijk heel nieuwsgierig. Zo was dat ook bij de iPhone XR. We zijn met het toestel aan de slag gegaan, hier lees je onze review.

Eens per jaar presenteert Apple haar nieuwe smartphones. Het laatste toestel dat in 2018 daadwerkelijk is uitgebracht is de Apple iPhone XR. Net als de iPhone 5C van weleer is de iPhone XR beschikbaar in een breed scala aan kleuren. De grote verschillen met de 5C zijn de snelheid van de processor, de gebruikte materialen en de afwezigheid van de Home-knop bij de XR.

De iPhone XR wordt uitgebracht als het kleine broertje van de iPhone XS en XS Max, dat zijn de echte krachtpatsers. De XR is daarnaast het 'budget'-toestel van de Amerikaanse techgigant. Dat wil echter niet zeggen dat het toestel goedkoop is. Nu heeft de XR wel dezelfde bloedsnelle processor als de duurdere toestellen met daarnaast nog wat mooie trucjes. In deze review gaan we kijken hoe de Apple iPhone XR in de omgang is.

Apple iPhone XR

Design

Zoals we van Apple gewend zijn zie de iPhone XR er goed uit, erg goed. Het gehele toestel is gestroomlijnd en zelfs de antennelijnen moeten we zoeken. De zwarte versie die wij hebben heeft een elegante overgang van het glanzende zwarte glas aan voor-en achterkant naar de zijkanten met gepoetst zwart aluminium. Aan de achterkant heeft de iPhone XR een glasplaat met daarop een beetje tekst en wat groter de naam; iPhone. Hoger op de achterkant zit in het midden het wereldberoemde appel logo. In de linkerbovenhoek zit een enkele, uitstekende cameralens met daaronder een klein microfoontje en de flitser.

Apple iPhone XR

Aan de voorkant zit uiteraard het beeldscherm, exclusief het stukje scherm dat plaats moet maken voor de notch, de inkeping aan de bovenkant van het scherm waar de selfiecamera, luidspreker en een tigtal aan sensoren in verwerkt zitten. Om het scherm heen zitten vrij forse zwarte randen. Daardoor lijkt het toestel soms dikker dan het daadwerkelijk is. Aan de rechterzijkant zitten alleen een vergrendeltoets en een simsleuf terwijl de rechterkant is voorzien van twee volumetoetsen en een geluidsprofiel-slider. Onderop het toestel zit, in het midden tussen twee roosters voor luidsprekers en microfoon, de Lightning-aansluiting.

Display

Zoals eerder vermeld zitten er vrij forse zwarte balken, of bezels, om het scherm heen. Dat scherm is een 6,1 inch lcd-display met een resolutie van 828 bij 1792 pixels, en daarmee heft het een moeilijk te categoriseren resolutie. Wat we wel kunnen zeggen is dat het net wat minder pixels heeft dan een Full HD-display. Dat hoeft doorgaans helemaal niet zo een probleem te zijn, maar het is helaas wel merkbaar bij het kijken van een YouTube-filmpje met een 1080p-resolutie. De scherpte is er net niet.

Het scherm heeft wel een hoge verversingssnelheid. Het scherm heeft een 120 Hz Touch Sample Rate, of TSR. Dat is echter niet hetzelfde als een 120 Hz scherm. Het scherm ververst nog steeds met 60 Hz maar de afbeeldingen die je op het scherm ziet worden eerder gerenderd dan bij een traditioneel 60 Hz display. Het resultaat is een hele soepele gebruikservaring ondanks dat het geen 120 Hz scherm is. Bij het spelen van games, het kijken van een voetbalwedstrijd of simpelweg het scrollen door de menu's van de iPhone XR zorgt het beeld voor soepele beelden die de gebruikservaring ten goede komen.

Apple iPhone XR

De iPhone XR kan gebruik maken van Apple's True Tone-techniek om de kleurweergave van het beeldscherm aan te passen aan het omgevingslicht zodat niet alleen de helderheid 'klopt' maar ook de daadwerkelijke kleuren. Over het algemeen werkt dit fijn voor de ogen en is de helderheid toereikend. Soms zorgt dit er echter voor dat het beeldscherm net niet helder genoeg wordt om comfortabel van het scherm af te lezen. Met True Tone uitgeschakeld was dat gauw opgelost en bij gemiddeld gebruik zal dat zeker niet nodig zijn.

Hardware en accu

De hardware van Apple weet ieder jaar weer records te breken qua snelheid. 2018 is daarin geen uitzondering. Net als in de, flink duurdere, iPhone XS en XS , spint er in de iPhone XR een A12 Bionic-chip. Bij doorsnee gebruik merk je niet zo goed hoe snel deze processor daadwerkelijk is. Wanneer je de processor flink op de proef stelt wordt het toestel geen slag langzamer. Wel kan het toestel een klein beetje warm worden, maar je zult zeker je vingers niet branden.

Apple iPhone XR

De processor is bliksemsnel en je zult niet gauw iets tekort komen wat prestaties betreft. De processor wordt ondersteund door 3GB werkgeheugen. Des te meer werkgeheugen, des te langer kunnen apps tegelijkertijd openblijven. Vergeleken met smartphones in dezelfde prijscategorie lijkt 3GB misschien wat weinig maar de iPhones van Apple zijn dermate snel dat de XR geen behoefte heeft aan 6- of zelfs 8GB werkgeheugen. Wat opslaggeheugen betreft is het wel even opletten geblazen, dit is later namelijk niet meer uit te breiden zonder een geheel nieuw toestel aan te schaffen.

Je hebt niet zoveel aan een smartphone die geen stroom heeft. De accu is daarom altijd een belangrijk punt in onze reviews. Bij de iPhone XR is dat niet anders. De accu van de XR heeft een capaciteit van 2942 mAh. Dat is hoe dan ook een apart getal, maar wat vooral opvalt is hoe laag de capaciteit ligt. Voor verschillende smartphones is 3000 mAh het absolute minimum, de XR doet het met nog minder. Het gaat er echter ook om hoe een telefoon met de beschikbare stroom omgaat. De A12-processor gaat daar heel goed mee om en we zijn tijdens onze testen niets tekort gekomen. Aan het einde van een gemiddelde dag was er nog ongeveer 35% over. Je komt dus niet zomaar zonder te zitten. De XR is overigens snel op te laden, maar daar heb je wel een snellader van Apple voor nodig en die zit helaas niet in de doos.

Software

Zoals inmiddels duidelijk mag zijn loopt de iPhone XR niet op het Android-besturingssysteem. In plaats daarvan draait Apple's eigen iOS 12 op dit toestel. Wanneer je Apple's besturingssysteem gewend bent zul je moeiteloos over kunnen stappen naar de XR. Als je niet van de iPhone X afkomt zul je nog wel even moeten wennen aan het gebrek aan een Home-knop trouwens. Verder werkt de software redelijk intuïtief. Bereken wel een aanpassingsperiode in wanneer je de overstap maakt vanaf een Android-smartphone. De software die Apple op de XR heeft gezet is verder buitengewoon veilig en wordt vaak voorzien van updates om die beveiliging op peil te houden.

Apple iPhone XR

Door het gebrek aan de Home-knop navigeer je naar je vorige app door onder in het scherm van links naar rechts te vegen. Om alle apps te bekijken die openstaan veeg je van de onderkant van het scherm naar boven en daar hou je je vinger even stil. Als je met vragen zit over het gebruik van de software kun je altijd naar de 'Tips', daar vind je alles wat je nog wil weten.

Camera

Van de iPhones die in 2018 zijn uit zijn gekomen is de iPhone XR het toestel met het kleinste aantal camera's. Dat wil echter niet zeggen dat de XR geen mooie foto's kan maken. Sterker nog, je hoeft haast geen moeite te doen om een mooi plaatje te schieten. Vooral de kleuren die de XR kan opvangen zijn erg mooi. De kleuren zijn echter niet altijd waarheidsgetrouw, de XR maakt het graag ietsje mooier dan het daadwerkelijk is. Dat willen we allemaal wel toch? Een foto van een grijze dag ziet er haast uit als een dag aan het strand.

Apple iPhone XR Apple iPhone XR Apple iPhone XR Apple iPhone XR Apple iPhone XR Apple iPhone XR

Over het geheel maakt de XR mooie foto's, al zijn de resultaten bij weinig licht niet geweldig. Je zou de XR op vakantie mee kunnen nemen en je compactcamera thuis kunnen laten. De wijde hoek van de camera zorgt ervoor dat je vrij veel in 1 shot op de foto kunt zetten.  Dat is vooral heel handig bij het maken van landschapfoto's. Natuurlijk is filmen ook mogelijk met de XR, zelfs in 4K met 60 fps. Daarbij is het beeld heel scherp, ook al kun je niet alle pixels op het scherm van de XR afbeelden. Hieronder een voorbeeld.

Prijs-kwaliteitvergelijking

De Apple iPhone XR is natuurlijk niet de enige smartphone die er is, en het is een vrij prijzige telefoon. Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe smartphone dan is het goed om te kijken naar wat er allemaal verkrijgbaar is. Zeker wanneer je kijkt naar de prijzen van de toestellen van vandaag. We raden het dan opok sterk aan om meerdere telefoons te vergelijken alvorens tot aankoop over te gaan. Wij hebben vast een paar andere kanshebbers op een rijtje gezet.

Als eerste leggen we een andere iPhone naast de XR; de iPhone XS. Daarmee blijven we in ieder geval bij hetzelfde besturingssysteem. Daarnaast heeft de iPhone XS dezelfde processor. Wel heeft de iPhone XS een camera meer, iets meer werkgeheugen en een scherper oled-scherm. De accu van de XS is een tikkeltje kleiner dan die van de iPhone XR, maar nog steeds groot genoeg. De prijs in misschien nog wel het grootste verschil.

Apple iPhone XR Apple iPhone XS Samsung Galaxy Note 9 OnePlus 6T
Beeldscherm 6,10 inch 5,80 inch 6,40 inch 6,41 inch
Resolutie 828 x 1792 pixels 1125 x 2436 pixels 1440 x 2960 pixels 1080 x 2340 pixels
Pixeldichtheid 324 ppi 463 ppi 514 ppi 402 ppi
Besturingssysteem Apple iOS 12 Apple iOS 12 Android 8.1 (Oreo) Android 9.0 (Pie)
Processor 2,7 GHz hexa-core 2,7 GHz hexa-core 2,7 GHz octa-core 2,8 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 4 GB 6 GB 6 GB
Interne opslag 64 GB 64 GB 128 GB 128 GB
Camera 12,00 megapixel 12,00 megapixel 12,00 megapixel 20,00 megapixel
Gewicht 194 gram 177 gram 201 gram 185 gram
Stand-by tijd - - - -
Spreektijd - - - -
Met abonnement Vanaf € 28,50 per maand Vanaf € 39,00 per maand Niet beschikbaar Niet beschikbaar
Los toestel € 558,00 tot € 1.029,00 € 720,00 tot € 1.549,00 € 803,00 Niet beschikbaar

De Samsung Galaxy Note 9 is op het moment het beste Android-toestel van Samsung. Het valt op het moment van schrijven echter in dezelfde prijsklasse als de iPhone XR. Het scherm van de Note 9 heeft een hoge QHD-resolutie. Daarnaast is het ook een bloedsnelle smartphone die uitgerust is met een speciale S-Pen. Deze pen zit verstopt in het toestel en kan worden gebruikt om de muziek te bedienen, aantekeningen te maken en om bijvoorbeeld spreadsheets makkelijk te bedienen.

De OnePlus 6T is een Chinese smartphone met de voeten stevig aan de grond. Het toestel beschikt over een razendsnelle processor, een mooi AMOLED-beeldscherm en een keurige camera. Ook heeft de OnePlus 6T lekker veel opslaggeheugen en werkgeheugen. Daarnaast is het toestel in staat om twee simkaarten tegelijkertijd te gebruiken en de prijs valt ook zeker niet tegen.

Conclusie

De iPhone XR is een mooi afgerond toestel. Dan hebben we het niet alleen over het ontwerp van de smartphone maar ook over het geheel aan hard- en software. De vormen van de XR sluiten mooi op elkaar aan en ook het gewicht helpt bijdragen aan het premium gevoel van het toestel. Doordat Apple zowel de software als de hardware voor het toestel maakt, werkt alles soepel met elkaar samen.

Apple iPhone XR

Wat ons een beetje een doorn in het oog blijft is het scherm, en dan specifiek de hoeveelheid pixels. Het is jammer dat een filmpje met een resolutie van 1080p net een beetje onscherp is. Wanneer je het toestel een tijdje gebruikt valt dit echter niet meer zo op. Dat het scherm een 120Hz sample rate heeft maakt het geheel wel behoorlijk soepel. Wat stroomverbruik betreft zit je met de XR goed, de accu houdt het prima vol. Al met al een goede smartphone waar je lang mee kunt doen.

+ Loeisnelle processor
+ Scherpe camera
+ Mooi design

Geen heel scherp scherm
- Prijzig

Apple iPhone XR review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

Apple iPhone XR beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 28,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd 120 5000 € 32,00 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 1000 € 32,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 33,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd onbeperkt 40000 € 40,00 € 0,- Bekijken
KPN 24 mnd 150 5000 € 37,00 € 0,- Bekijken
Alle Apple iPhone XR aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden