Vergelijk 2.436.434 mobiele telefoon aanbiedingen en vind de beste deal

RugGear RG850 review

Reviews RugGear RG850 review
Door ,

Ben jij een globetrotter die er in zijn vrije tijd graag op uittrekt? Wellicht weet je dan als geen ander hoe fragiel smartphones kunnen zijn in de ruige natuur. Een toughphone biedt in dat geval uitkomst. RugGear springt in op deze behoefte met de RugGear RG850. In deze review bespreken we alle ins and outs van deze taaie knaap.

Smartphones worden ieder jaar dunner en dunner. Fabrikanten gaan zelfs zo ver dat ze bereid zijn om eigenschappen als een koptelefoonaansluiting hiervoor op te offeren. Vanaf cosmetisch perspectief zijn slanke telefoons een lust voor het oog, maar betekent vaak dat ze fragiel zijn. Zeker niet als smartphoneproducenten materialen als glas gebruiken: één ongelukkige landing en je scherm is aan het gruzelementen. En zoals je weet zit een ongeluk in een klein hoekje.

Consumenten kiezen volgens CSS Insights niet voor niets steeds vaker voor een toughphone. De marktonderzoeker schat dat er dit jaar 5,5 miljoen van deze rugged smartphones worden verkocht. Met name particulieren lopen volgens het onderzoeksbureau warm voor deze categorie. Een andere reden is dat het design de afgelopen jaren steeds mooier is geworden en het dus aantrekkelijker wordt om er een aan te schaffen.

Techbedrijven zien deze trends en springen daar gretig op in. Voorbeelden daarvan zijn de telefoons van Caterpillar Inc., CrossCall en Land Rover. Een andere naam die in dit rijtje thuishoort is RugGear. Misschien gaat er niet direct een belletje rinkelen als je deze naam hoort, maar de Duitse fabrikant heeft zijn sporen ruimschoots verdiend in het toughphonesegment. Het bedrijf heeft samengewerkt met onder meer Bullitt Group, DeWalt, Motorola en Huawei. Nu probeert RugGear op eigen kracht stevige smartphones aan de man te brengen.

Het nieuwste model is de RugGear RG850. Het toestel werd in juli uit de doeken gedaan en is sinds eind augustus verkrijgbaar in ons land. Wij hebben het toestel een tijdje mogen uitproberen. In geuren en kleuren vertellen we jullie over onze ervaringen met deze toughphone.

RugGear RG850

Design

Waar denk jij aan als je de term toughphone of rugged phone hoort? Waarschijnlijk aan een groot en zwaar toestel met dikke stootranden om hem voor valschade te behoeden. Alsof je met een baksteen over straat loopt. Inderdaad, de bijna-onbreekbare en robuuste telefoons van vroeger waren inderdaad lompe, logge apparaten die onmogelijk over het hoofd te zien waren. Anno 2018 moeten we dat beeld bijstellen. Weliswaar zijn toughphones nog altijd een stuk forser dan reguliere smartphones, maar in vergelijking met de begindagen zijn ze tegenwoordig minder pontificaal.

De RugGear RG850 ziet er degelijk en stoer uit. Hoewel de dikke stootkussen van vroeger tot het verleden behoren, heeft de Duitse smartphonemaker hem strak afgewerkt. Vooral in de hoeken, een van de zwakste plekken van een smartphone, wordt hij extra goed beschermd. Voor extra stevigheid is het frame gemaakt van metaal. De knoppen zijn verwerkt in een rubber stootstrip. Het toestel is IP68 en MLT-STD-810G gecertificeerd. Dat betekent dat hij niet alleen stof- en waterbestendig is, maar ook dat hij schokbestendig is en bestand tegen de meeste elementen van moeder natuur als vocht, dauw, mist, modder, zand en extreem hoge of lage temperaturen.

Dit is uiteraard allemaal in een gecontroleerde testomgeving getest. Volgens de fabrikant is de RugGear RG850 30 minuten lang bestand tegen water bij een diepte van 1,20 meter. Een plons in het water kan dus geen kwaad. Tot een hoogte van anderhalve meter loopt hij geen valschade op. Uiteraard hebben we dat gecontroleerd. Diverse keren hebben we de RugGear RG850 van heuphoogte en van ons bureau laten vallen en zelfs na dit misbruik heeft het toestel geen enkel kras of deuk. Dat geldt niet alleen voor een zachte ondergrond zoals aarde of gras, maar ook voor stenen en parket. Als je dus last hebt van wat Amerikanen butter fingers noemen, dan loop je met de RugGear RG850 weinig risico.

RugGear RG850

Om ervoor te zorgen dat het water en andere vloeistoffen het toestel niet binnendringen, is de koptelefoonaansluiting afgesloten met een klepje. Ook de simkaartsleuf werkt net even anders. Allereerst moet je het rubber van de buitenkant zien los te peuteren, wat makkelijker gezegd dan gedaan is. Als je deze eenmaal los hebt, moet je het mechanisme aan de binnenzijde eruit zien te krijgen. Probeer hem er niet uit te punniken: het enige dat je hoeft te doen is hem in te drukken en dan springt hij vanzelf omhoog. Dan is er ruimte voor twee nanosimkaarten, of één simkaart en een microSD-kaart. Het plaatsen van een sim- of geheugenkaart heeft wat voeten in aarde, maar dan weet je ook zeker dat hij goed beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf.

Onderop heeft de RugGear RG850 een USB-C aansluiting. Links en rechts daarvan heeft hij kleine gaatjes. Helaas komt er alleen uit de rechterkant geluid. De dubbele afwerking is puur om het toestel een symmetrisch design te geven. Over geluid gesproken: de audio uit de mono speaker is niet al te best, en dan drukken wij ons nog zacht uit. Als je daarentegen je oordopjes gebruikt, klinkt muziek eigenlijk best wel ok. Wat we RugGear wel moeten nageven is dat de speaker luid is. Ideaal als je telefoon goed is opgeborgen terwijl je aan het hiken bent. Aan de achterkant heeft de RugGear RG850 een enkele 12-megapixelcamera met daaronder een enkele LED-flitser. De achterzijde heeft wel iets weg van de Kevlar-editie van de Xiaomi Pocophone F1 en voelt comfortabel en tegelijkertijd stevig aan.

Beeldscherm

Wat voor eisen stel je aan het beeldscherm van een toughphone? Hiervoor kijken we naar andere eigenschappen dan bij reguliere smartphones. Een torenhoge schermresolutie is niet het belangrijkste aspect van een toughphone. Veel belangrijker is of het scherm goed in de buitenlucht is te gebruiken en hoe sterk hij is. Zelfs als de volle zon op het display schijnt, is het scherm goed te lezen. Voor een outdoor telefoon is dat essentieel, omdat je deze voornamelijk -of misschien zelfs exclusief- buitenshuis gebruikt. Over de beeldkwaliteit hoor je ons overigens ook niet klagen: het scherm telt 720 bij 1440 pixels, wat een prima resolutie is om video’s mee te bekijken.

RugGear RG850

Het scherm is uiteraard ook krasbestendig. Daarvoor heeft RugGear hem van Corning Gorilla Glass voorzien. Helaas betreft het de eerste generatie Gorilla Glass, die inmiddels al weer tien jaar oud is. Gelukkig is de fabrikant zo gul om een screen protector bij het toestel te leveren. Deze zul je wel zelf moeten aanbrengen, wat de nodige risico’s met zich meebrengt als je het niet goed doet (vuiligheid dat zich ophoopt, luchtbellen onder de screen protector). Wij vermoeden dat dit een kostenoverweging is geweest van RugGear. De scherpe randen aan de zijkanten zijn wel vervelend. Niet dat een screen protector dit euvel oplost, maar het maakt het wel wat hebbelijker.

Wat vrij uniek is voor een toughphone, is dat de RugGear RG850 een verlengd scherm heeft. Hierdoor heeft hij een 5,99 inch groot IPS LCD-display met een 18:9 beeldverhouding. RugGear spreekt van een edge-to-edge display, maar dat gaat echt nog een stap te ver. Daarvoor heeft hij aan de onder- en bovenkant te dikke randen. Ondanks deze bezels krijg je een behoorlijk fors en modern beeldscherm dat vandaag de dag de standaard is in de smartphonewereld. Een handschoenmodus mag uiteraard ook niet ontbreken bij toughphone en daar heeft RugGear vanzelfsprekend aan gedacht.

Hardware

Krachtige hardware die topprestaties afleveren staat niet boven aan het lijstje van fabrikanten die toughphones maken. Ook niet bij RugGear. De chipset onder de klep, de Qualcomm Snapdragon 430, is met zijn leeftijd van drie jaar dan ook behoorlijk gedateerd. Voor het opstarten van apps, opslaan van foto’s en laden van wegpagina’s heeft hij dan ook zijn tijd nodig. De Snapdragon 430 is zeker niet de traagste octa-processor die we ooit in handen hebben gehad. Sterker nog, we waren zelfs in staat om een potje PUBG te spelen, zij het in de laagste settings en met de nodige horten en stoten. Maar voor een smartphone in deze prijsklasse -ruwweg tussen de 350 en 400 euro- hadden we toch wel een iets modernere processor verwacht.

RugGear RG850

Switchen tussen apps is behoorlijk dramatisch. Hoewel in theorie 3GB werkgeheugen genoeg zou moeten zijn om in een handomdraai tussen applicaties te schakelen, blijkt dit in praktijk niet het geval te zijn. Ook op connectiviteit scoort de RugGear RG850 niet al te best. Aan 4G-ondersteuning ontbreekt het niet, maar wel aan dual-band WiFi of NFC. Een NFC-chip komt goed van pas als je snel even je energiereep of -drankje wil afrekenen in de winkel, maar daarvoor ben je aangewezen op je beurs of pinpas.

Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle Nederlanders zijn of haar smartphone beveiligt, bijvoorbeeld met een vingerafdruk, gezichtsprofiel, pincode of wachtwoord. Bij de RugGear RG850 ben je beperkt tot een pincode, wachtwoord of tekenpatroon. Moderne beveiligingsopties zoals een vingerafdrukscanner of gezichtsherkenning ontbreken. Gezien de doelgroep en het oogmerk van dit toestel, vergeven wij dit RugGear. Maar we willen het wel nadrukkelijk noemen. In het begin was het even wennen voor ons, maar al snel weet je niet beter en is het tweede natuur geworden om je beveiligingscode in te voeren.

32GB is de totale opslagcapaciteit die je van RugGear krijgt. Het besturingssysteem neemt hier een hap van 7,5GB uit. Dat is behoorlijk wat, maar in het verleden zagen we regelmatig dat Android 10GB of meer opeiste. Zo bekeken valt 7,5GB dus eigenlijk wel mee. Na aftrek houd je ongeveer 25GB over om al je foto’s, video’s en apps op te slaan. De RugGear RG850 ondersteunt geheugenkaarten tot 128GB. Voor enkele tientjes vervijfvoudig je de totale opslagcapaciteit.

RugGear RG850

Accu

Een robuust design, een beeldscherm dat buitenshuis is te gebruiken: wat mag je als wereldreiziger en avonturier nog meer verwachten van een outdoor telefoon? Dat de accu lang meegaat natuurlijk: je wilt toch niet dat in the middle of nowhere je toestel er spontaan de brui aan geeft? Op dat vlak heeft RugGear haar zaakjes goed voor elkaar. De RugGear RG850 heeft een 4000 mAh batterij. Hoelang je daarmee doet verschilt natuurlijk van persoon tot persoon en is sterk afhankelijk van wat je allemaal met je telefoon doet. Iemand die in zijn vrije tijd de wildernis opzoekt, gaat kajakken of bergbeklimmen, zal niet continu naar zijn smartphone grijpen. Bereikbaar zijn en kunnen communiceren met het thuisfront (of de hulpdiensten) zijn belangrijkere zaken dan de hele tijd op YouTube zitten of gamen. Niet dat we daarmee het laatste uitsluiten: de accucapaciteit is groot genoeg om van tijd tot tijd te ontspannen om weer op kracht te komen.

Quick Charge of andere snellaadtechniek ontbreekt. Het toestel even aan de oplader hangen zodat je er weer uren tegenaan kunt, is er dus niet bij. Met de bijgeleverde adapter ben je ongeveer twee uur verder voordat de RugGear RG850 weer helemaal is opgeladen. Het is niet zo dat de USB-C poort dit proces versnelt. Twee uur is niet razendsnel of supertraag, maar gemiddeld voor een moderne smartphone. Het viel ons op dat hij een flinke aanloop nodig heeft om op te laden, maar als hij eenmaal op stoom is dat het een stuk vlotter gaat. Na een half uur was hij pas voor 25 procent opgeladen. Na een uur stond de teller op 65 procent. Voor de resterende 35 procent heeft hij nog ongeveer een uur nodig.

Software

Waar veel toughphones last van hebben, is dat ze vaak op een verouderde Android-versie draaien. Lange tijd kwamen ze daar mee weg: ‘het gaat immers om de features’, zo verdedigden de makers de gedateerde software. Tegenwoordig pikken klanten dit niet meer en eisen ze beterschap. RugGear heeft deze boodschap luid en duidelijk gehoord en is ermee aan de slag gegaan. De RugGear RG850 komt weliswaar niet met Android 9.0 Pie, maar wel diens directe voorganger: Android 8.1 Oreo. Daarmee loopt het in gelijke pas met de meeste smartphones die tegenwoordig worden gelanceerd. Hierdoor kun je aan de slag met features als Notification Dots, Smart Text Selection en picture-in-picture modus.

RugGear RG850

Waar we eveneens blij van worden is dat RugGear haar toestel niet volgepropt heeft met bloatware. Je bent dus geen tijd kwijt met het verwijderen of uitschakelen van toepassingen die je toch niet gebruikt. Het aantal vooraf geïnstalleerde apps is te overzien. Plus, je houdt meer geheugen over voor eigen gebruik en wie wil dat nou niet? Een zware schil over het besturingssysteem ontbreekt eveneens, wat de gebruikservaring ten goede komt: Android Oreo draait soepel op het toestel. Afgezien van de handschoenmodus hebben we geen andere exclusieve opties op de RugGear RG850 aangetroffen.

Het enige vlak waar RugGear enigszins achterloopt, zijn beveiligingsupdates. Ons reviewexemplaar is up-to-date en heeft het Android-beveiligingsniveau van mei 2018. Daarmee lopen de security updates bijna een half jaar achter. Het is niet realistisch om maandelijkse updates te verwachten, maar ieder kwartaal is in onze ogen niet teveel gevraagd. We hopen dat RugGear hier in de toekomst meer aandacht aan gaat besteden en wat vaker beveiligingsupdates uitrolt.

Camera

Bij een goede outdoor telefoon hoort natuurlijk een goede camera. Wie wil er nou niet zijn avonturen en alle actie op beeld vastleggen? Of juist mooie plaatjes van de omgeving schieten en deze met zijn vrienden of collega’s delen? De interface van de camera is eenvoudig: bovenin vind je een aantal opties om filters aan te brengen, een van de fotografiemodi te selecteren, tussen de primaire en secundaire camera te schakelen en het instellingenmenu. Deze laatste kun tevens openen door over het beeldscherm van links naar rechts te vegen. Naast de flitser in- en uitschakelen vind je hier ook opties als gezichtsherkenning, ISO-waarde, witbalans en belichtingscorrectie. Heb je hier geen kaas van gegeten, laat dan alles vooral op automatisch staan.

RugGear RG850

Achterop heeft RugGear haar toestel een 12-megapixelcamera met LED-flitser gegeven. Autofocus is de enige feature waarover de camera beschikt. Hij heeft geen snellere Phase Detection Autofocus (PDAF), laser-autofocus, elektronische of optische beeldstabilisatie, en ga zo maar door. Wat dat betreft zijn de eigenschappen van de hoofdcamera deze toughphone enigszins karig.

Over de beeldkwaliteit van de foto’s zijn we ook niet onverdeeld. Over het algemeen zien de meeste plaatjes er redelijk goed uit. Ze bevatten behoorlijk wat details en zijn niet overdreven en onnatuurlijk verzadigd. Maar dan moet je wel onder de juiste omstandigheden plaatjes schieten. Toch is het behoorlijk lastig om scherpe foto’s te schieten, zeker vanuit de vrije hand. Op een klein scherm lijkt alles dik in orde. Zodra je je plaatjes op een groter scherm bekijkt, zie je dat de software soms moeite heeft om randen of objecten scherp vast te leggen. Als je vanaf een muurtje of andere harde ondergrond kunt fotograferen, raden we aan om dat zeker te doen. Ook zagen we dat foto’s vrij snel overbelicht zijn als je bij licht-donkercontrasten fotografeert. We verwachten geen Galaxy S9-achtige fotokwaliteit, maar in deze prijsklasse hebben we beter gezien en hadden we meer verwacht.

RugGear RG850 cameratest RugGear RG850 cameratest RugGear RG850 cameratest RugGear RG850 cameratest RugGear RG850 cameratest

Video’s opnemen met de RugGear RG850 kan in Full HD-kwaliteit met een snelheid van 30 beelden per seconde. De beelden die je hiermee schiet zien er best aardig uit. Zoals de onderstaande video laat zien bevat deze behoorlijk wat details van de blaadjes en de auto’s. Tegelijkertijd zie je ogenblikkelijk wat het resultaat is van geen enkele vorm van beeldstabilisatie. Het beeld is voortdurend aan het dansen, wat niet bepaald plezierig is voor het kijkgenot.

Prijs-kwaliteitverhouding

Het is niet eerlijk om de RugGear RG850 te vergelijken met smartphones als de Huawei Mate 20 Lite, Nokia 7 Plus of Sony Xperia XA2. Dat is appels met peren vergelijken. De enige manier om de RugGear RG850 op zijn kwaliteit te beoordelen, is door hem met andere toughphones te vergelijken. En dat is precies wat we in deze paragraaf doen.

De Cat S41 bevindt zich net als de RugGear RG850 nagenoeg in hetzelfde prijssegment. Ook heeft hij veel kenmerken gemeen met de telefoon van RugGear, zoals de stevige bouwkwaliteit, IP68 en MLT-STD-810G certificering, enkele camera aan de achterkant en hoeveelheid werkgeheugen en opslagcapaciteit. Grote pluspunt van de Cat S41 is dat hij meer rekenkracht onder de motorkap verbergt, heeft het beeldscherm een hogere schermresolutie heeft (Full HD) en is hij uitgerust met een 5000 mAh batterij. Daarentegen draait hij op het ruim twee jaar oude Android 7.0 Nougat. Het zijn zaken waar je goed over moet denken als je de Cat S41 serieus overweegt en afzet tegen de RugGear RG850.

RugGear RG850 Cat S41 CrossCall Action X3
Beeldscherm 5,99 inch 5,00 inch 5,00 inch
Resolutie 720 x 1440 pixels 1080 x 1920 pixels 1280 x 720 pixels
Pixeldichtheid 269 ppi 441 ppi 294 ppi
Besturingssysteem Android 8.1 (Oreo) Android 7.0 (Nougat) Android 7.1 (Nougat)
Processor 1,4 GHz octa-core 2,3 GHz octa-core 1,4 GHz octa-core
Werkgeheugen 3 GB 3 GB 3 GB
Interne opslag 32 GB 32 GB 32 GB
Camera 12,00 megapixel 13,00 megapixel 12,00 megapixel
Gewicht 210 gram 218 gram 213 gram
Stand-by tijd - - -
Spreektijd - - -
Met abonnement Vanaf € 12,50 per maand Vanaf € 20,00 per maand Niet beschikbaar
Los toestel € 149,00 tot € 399,00 € 371,00 tot € 398,00 Niet beschikbaar

Net als de RugGear RG850 is de CrossCall Action X3 gemaakt voor de buitenmens. Beide toestellen hebben dezelfde hardware onder de kap, maar toch is er één levensgroot verschil: de CrossCall Action X3 kan overweg met diverse accessoires. Achterop heeft hij een zogeheten X-Link aansluiting. Net als met de MotoMods van Motorola maak je deze kinderlijk eenvoudig vast met een magnetisch snap-on koppelmechanisme. Zo is er onder meer een houder waarmee je het toestel op de fiets kunt gebruiken, in de auto plaatsen, een dock om hem op de computer aan te sluiten en een accupack voor extra vermogen. De vele accessoires maken van de Action X3 een veelzijdiger toestel dan de RugGear RG850.

De Land Rover Explore heeft weliswaar een heel ander prijskaartje dan de RugGear RG850, maar wel het stempel van de autofabrikant. Dat zie je niet alleen aan de buitenkant, maar ook onder de motorkap. Dankzij de 2,6 GHz krachtige Helio X27 deca-core processor, 4GB RAM en 64GB aan intern geheugen verzet hij bergen met werk in vergelijking met de RugGear RG850. Bovendien geniet hij dezelfde bescherming als de telefoon van RugGear. Daarnaast krijg je er een Adventure Pack en ViewRanger software bij cadeau. Een andere leuke toevoeging is de SOS-zaklampfunctie. Voor dit alles betaal je 650 euro, zo’n 250 tot 300 euro meer dan de RugGear RG850.

Conclusie

RugGear heeft ons aangenaam weten te verrassen met de RugGear RG850. Qua vormgeving is dit toestel niet te vergelijken met de toughphones van een aantal jaar geleden. Hij heeft weliswaar geen uitgesproken design als bijvoorbeeld de CrossCall Action X3 of Land Rover Explore, maar misschien schuilt juist daarin zijn kracht. De RugGear RG850 lijkt op een gangbare smartphone, maar dan robuuster. In onze testperiode heeft hij behoorlijk wat pijn, ellende en misbruik moeten weerstaan, maar kwam glansrijk uit onze marteltests.

RugGear RG850 prijzen vergelijken

RugGear RG850
Met abonnement: Vanaf € 12,50 p/m
Los toestel: € 149,00

Vergelijk prijzen

Een oerdegelijk design, goede beeldkwaliteit, uitmuntende batterijduur. De RugGear RG850 heeft bijna alles wat je van een outdoor telefoon mag verwachten. Ben je van plan om te gaan backpacken, hiken, bergbeklimmen, kajakken, kanoën of kamperen in de wildernis en zoek je daarvoor een smartphone, dan kunnen we de RugGear RG850 zeker aanbevelen. Het belangrijkste aspect waar RugGear naar onze mening in de toekomst aan moet werken, is de camera. Door bijvoorbeeld elektronische of beeldstabilisatie toe te voegen of betere beeldsensor te integreren, valt er al een wereld te winnen.

Ook hadden we graag gezien dat hij met NFC-chip was uitgerust. Je zou niet de eerste zijn die zijn portemonnee verliest op survivalweekend. Of snel even iets wil afrekenen met zijn smartphone om met volle maag het avontuur voort te zetten. Wat in ons achterhoofd ook meespeelt en we RugGear toch enigszins aanrekenen, is dat de RugGear RG850 met verouderde hardware is uitgerust. Gezien het prijskaartje van 350 tot 400 euro hadden we iets meer power van de processor onder de klep verwacht.

Pluspunten RugGear RG850

+ Robuust design dat tegen een stootje kan
+ Goede schermhelderheid
+ Luide speaker
+ Uitstekende accuduur
+ Schone Android-ervaring

Minpunten RugGear RG850

- Camera
- Prestaties

RugGear RG850

RugGear RG850 review score

8
  • Design
  • Accu
  • Hardware
  • Camera
  • Software
  • Prijs/Kwaliteit

RugGear RG850 beste abonnement per provider

Provider Minuten Data MB Maandprijs Toestel
Ben 24 mnd 200 1000 € 14,50 € 0,- Bekijken
Vodafone 24 mnd 150 1000 € 19,50 € 0,- Bekijken
T-Mobile 24 mnd onbeperkt 5000 € 20,00 € 0,- Bekijken
hollandsnieuwe 24 mnd 7000 7000 € 20,50 € 0,- Bekijken
Tele2 24 mnd 200 20000 € 23,00 € 12,00 Bekijken
Alle RugGear RG850 aanbiedingen.

Praat mee over dit artikel

Gerelateerd toestel

Reviews

De 5 populairste smartphones

Nieuwstip insturen

Heb je een tip of suggestie voor de redactie van GSMinfo.nl? Laat dit dan aan ons weten.

Om GSMinfo.nl goed te laten functioneren, maken wij gebruik van cookies. Lees ons Cookiebeleid.

Feedback verzenden